Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Wil je je windsnelheid weten voor je buitenactiviteiten? Welnu, in dit artikel brengen we je een complete koopgids, zodat je alles te weten komt wat je moet weten om de beste anemometers te kopen. Er zijn momenten waarop de wind het verschil kan maken tussen een mooi veld en een pijnlijke ramp, dus moeten we voorbereid zijn, want het zal niet altijd voldoende zijn om toepassingen op onze Smartphone te hebben, of je wijsvinger nat te maken zoals op TV om de sterkte van de wind te kennen; wat we nodig hebben is een anemometer.

Dit artikel is bedoeld als hulpmiddel voor wie op zoek is naar een instrument om nauwkeurige windgegevens te krijgen, dus bekeken we anemometers, hun soorten en kenmerken, en ook hun prijzen en de beste plaatsen om ze te kopen, om een gemakkelijk te volgen koopgids te maken.
Belangrijk om te weten

 • Een anemometer is een instrument dat gebruikt wordt om windsnelheden te meten. De meest gebruikelijke manier om wind met ze te meten is door de wind over verschillende perioden te meten en dan een algemeen gemiddelde te nemen. Ze worden algemeen gebruikt door meteorologen om windcondities te voorspellen en te begrijpen.
 • Er zijn meerdere soorten anemometers die de wind op verschillende manieren meten; de meest in de handel verkrijgbare zijn propeller-anemometers, omdat ze gemakkelijk te installeren en te bedienen zijn, en deze worden verder onderverdeeld in cup-anemometers of vaan-anemometers. Je vindt er ook hot-wire, compressie en sonische anemometers.
 • Denk eerst na over de omstandigheden waarin je je metingen zult doen en hoe groot je hem moet hebben. Bedenk dat, hoewel het eenvoudige hulpmiddelen zijn om te gebruiken, de gegevens die ze opleveren wat kennis vereisen om ze te begrijpen, dus is het misschien een goed idee om lid te worden van meteorologische groepen.

Beste Anemometer: Onze selectie

Koopgids

Het is niet voldoende de beste producten op de markt te kennen, want er zijn factoren zoals prijs en koopgemak die sommige anemometers aantrekkelijker maken dan andere, dus in dit deel vertellen we je hoeveel je voor een anemometer kunt verwachten, en ook hun gebruiksmogelijkheden, soorten, voordelen en nadelen.

Een grote propeller heeft niet veel wind nodig om metingen op te leveren (Foto: Transformatory.com)

Wat is een anemometer en wat zijn de voordelen ervan?

Een anemometer is een apparaat dat gebruikt wordt om windsnelheden te meten, waardoor het een van de belangrijkste hulpmiddelen voor weersvoorspelling is. Leon Battista Alberti wordt beschouwd als de schepper van de eerste anemometer toen hij rond 1450 een mechanische anemometer maakte.

De nauwkeurigheid waarmee hij de wind meet is de reden voor het wijdverbreide gebruik ervan door vakmensen zoals meteorologen en piloten van schepen en vliegtuigen. Het wordt ook gebruikt door de meest competitieve beoefenaars van windgerelateerde sporten en activiteiten, zoals kitesurfen, windsurfen, vliegeren en zelfs kampeerders.

Voordelen
 • Gemakkelijk hanteerbaar
 • Klein en draagbaar
 • Grote verscheidenheid aan soorten
 • Gemakkelijk te zien gegevens
 • Nuttig, ook bij industriële toepassingen
 • Steun voor buitenactiviteiten
Nadelen
 • Ze vereisen voorkennis om de gegevens te begrijpen
 • Elk type anemometer werkt heel anders
 • Ze kunnen onregelmatig werken bij extreme weersomstandigheden

Beker-, propeller-, hete draad-, compressie- en sonische anemometers – waar moet je op letten?

Een van de leuke dingen van anemometers is de grote verscheidenheid aan soorten en uitvoeringen die er zijn, zodat je tussen verschillende anemometers kunt kiezen als je het gevoel hebt dat die in een bepaalde situatie betere resultaten geven, of als er eentje gewoon comfortabeler voor je is.

Maar zoveel variatie kan problematisch zijn, want hoewel hun doel hetzelfde is, werken ze toch allemaal op verschillende manieren, en onder hen zijn er heel duidelijke voor- en nadelen, dus vertellen we je over de verschillende soorten anemometers, hoe ze werken en wat hun meest opvallende kenmerken zijn.

Beker-anemometer: Kenmerkend is dat hij bovenaan een propeller heeft met aan de uiteinden 3 tot 4 kopjes of plaatjes. Als de wind de bekers raakt, wordt een kracht opgewekt die de propeller doet draaien, waardoor de anemometer de snelheid van de propeller kan waarnemen en vertalen in windsnelheid.

Propeller anemometer: Werkt volgens hetzelfde principe als de bekeranemometer. Deze anemometer heeft een turbine-achtige propeller, waarmee hij de windsnelheid detecteert, afhankelijk van de kracht waarmee hij ronddraait. De propeller kan in de anemometer ingebouwd zijn of in een aparte bediening geleverd worden.

Hete draad anemometer: Deze anemometer werkt dankzij een in de apparatuur ingebouwde draad, die elektrisch verwarmd wordt. Als de draad door de wind geraakt wordt, koelt deze af, en de windsnelheid wordt gemeten afhankelijk van de temperatuurverschillen die de hete draad doorloopt.

Compressie-anemometer: Deze anemometer meet de winddruk met behulp van buizen. Een van de buizen heeft twee gaten, waarvan de ene de dynamische druk meet en de andere de statische druk, terwijl de extra buis alleen de statische druk meet. De anemometer gebruikt de verschillende drukken om windsnelheden te meten.

Sonische anemometer: Deze zijn het nauwkeurigst, maar ook het duurst en moeilijkst te verkrijgen. Hij gebruikt ultrasone sondes om de windsnelheid te bepalen, zodat ze niet geneigd zijn foutieve resultaten te geven bij extreme temperaturen of bij zeer ongunstige weersomstandigheden.

Beker Propeller Hete draad Compressie Sonische
Moet benedenwinds gericht worden No Si No Si No
Bestand tegen ongunstige omstandigheden Onregelmatige aflezingen bij turbulente wind Hoge weerstand tegen ongunstige omstandigheden Onregelmatige aflezingen op plaatsen met variabele temperaturen Niet aanbevolen voor gebruik in turbulente windomstandigheden Hoge weerstand tegen ongunstige omstandigheden
Sterke punten Gemakkelijk te gebruiken, je hoeft niet te weten waar de wind vandaan komt Kan zeer sterke winden meten Er is weinig wind nodig om te beginnen met meten Kan zeer sterke winden meten, duurzaam, langdurig Robuust, hoge meetnauwkeurigheid
Zwakke punten Schroef is na verloop van tijd beschadigd Schroef is na verloop van tijd beschadigd Kan beschadigd worden door deeltjes in de lucht Niet effectief bij weinig wind Zeer duur

Een propeller-anemometer van goede kwaliteit kan zonder problemen bij lage temperaturen gebruikt worden (Foto: ennoLogic / ennologic.com)

Waar anemometers kopen?

De beste manier om een anemometer te kopen is op Amazon, want daar zijn een groot aantal modellen beschikbaar, en ook reviews van kopers die het product al gebruikt hebben. Ook Ebay, Mercadolibre en in mindere mate Steren zijn andere winkels waar je anemometers kunt vinden.

Omdat anemometers zeer gespecialiseerde apparatuur zijn, zul je ze niet gemakkelijk in fysieke winkels kunnen krijgen, zodat je ze misschien kunt kopen op pagina’s die gewijd zijn aan de verkoop van professionele meetapparatuur, dus raden we pagina’s aan als Grainger, Quiminet, Proconsa en Greentech Mexico.

Koopcriteria: Factoren waarmee je de verschillende modellen anemometers kunt vergelijken en kwalificeren.

Het is tijd om de kenmerken te kennen die je in je anemometers moet zoeken om het meeste voor je geld te krijgen, want hoewel alle anemometers de wind aflezen, doen sommige dat beter dan andere. Dit komt omdat sommige de mogelijkheid hebben om andere factoren te meten die je kunnen interesseren en je bij je metingen kunnen helpen

 • Nauwkeurigheid bij het lezen
 • Ontwerp
 • Bescherming tegen ongunstige elementen
 • Extra functies

Nauwkeurigheid van de aflezing

Anemometers werken onder bepaalde snelheidsbereiken, bijvoorbeeld, een anemometer waarvan het bereik 0 tot 30 M/S is zal problemen hebben met het berekenen van winden groter dan 30 M/S, maar zal effectief winden kunnen berekenen met snelheden van 15 of 29 M/S.

Het is dus goed om het snelheidsbereik te kennen van de anemometer waarin je geïnteresseerd bent. Als je een anemometer wilt die je betrouwbaar kunt achten, zoek dan anemometers met een foutmarge van 5% of minder, waarbij 1% de beste optie is. De meeste zijn binnen 3% nauwkeurigheid, wat ook een aanvaardbare foutmarge is.

(Foto: Daniel Kloeg / 123rf.com)

Ontwerp

Omdat propeller-anemometers het meest in de handel zijn, zul je merken dat hun propeller-ontwerpen op elkaar lijken, met als enige verschillen de grootte en de plaats ervan. Let op deze factoren, want ze zullen je helpen je anemometer gemakkelijker te gebruiken tijdens bepaalde bijzondere omstandigheden.

Onafhankelijke regeling: Stel dat je de windrichting niet kent en je je ogen niet van het anemometerscherm wilt afhouden, dan wil je er een hebben waarvan de propellers op een aparte knop van het scherm staan. Deze worden met beide handen bediend en helpen je de wind in de ene hand te beoordelen terwijl je met de andere de propeller stuurt. Deze onafhankelijke propeller anemometers zijn met een kabel verbonden, dus zorg ervoor dat de kabel lang is, zo kun je de propeller hoger plaatsen voor nauwkeurigere metingen, want de propeller is dan vrij van obstakels en elementen die de werkelijke windsnelheid tijdens je metingen kunnen beïnvloeden.

Propellergrootte: De grootte van de propeller of turbine kan van invloed zijn op de aanvankelijke windsnelheid waarbij de anemometer de windsnelheid kan gaan aflezen. Bijvoorbeeld, als je anemometer een heel kleine propeller heeft, zal hij sterke wind nodig hebben om te bewegen en nauwkeurige resultaten te geven. Het omgekeerde geldt voor grotere propellers, die meer oppervlak hebben om contact te maken met de lucht en veel minder windkracht nodig hebben om je de windsnelheid te laten zien. Dit wil niet zeggen dat kleine schroefanemometers slecht zijn, alleen dat ze niet zo doeltreffend zijn als die met grotere propellers.

Bescherming tegen ongunstige elementen

Een anemometer kan bij normaal, gecontroleerd gebruik een leven lang meegaan, maar als je van plan bent hem voortdurend onder extreme omstandigheden te gebruiken, moet je een robuuster toestel kopen. Voor die zeer veeleisende situaties wil je misschien wat extra bescherming in je anemometer zoeken, hier zijn de dingen die problemen kunnen veroorzaken.

Lage temperaturen. Als je van plan bent om op koude plaatsen winden te meten, moet je weten dat propelleranemometers last kunnen hebben van ijs, dus moet je er een kopen die een inwendig verwarmingsmechanisme heeft om de effecten van lage temperaturen tegen te gaan, anders bevriezen de propellers.

Sterke winden. Als je harde wind gaat meten, zorg dan dat je anemometer een turbine-anemometer is en geen bekken-anemometer, want bekken-anemometers kunnen bij turbulente wind onregelmatige metingen geven, terwijl propeller-anemometers betere metingen geven, hoewel je moet oppassen voor grote deeltjes in de wind, want die kunnen je propellers beschadigen.

Water. Als je een anemometer regelmatig zult gebruiken tijdens boottochten, of in de onmiddellijke nabijheid van watermassa’s, probeer dan een anemometer te kopen die bestand is tegen water of hoge vochtigheid. Sommige anemometers zijn niet alleen gebouwd om tegen water te kunnen, maar ook om in water te drijven

Extra functies

Sommige anemometers kunnen de omgevingstemperatuur meten, wat handig is als je meteorologische studies doet; ze kunnen ook geheugen of functies voor het bewaren van gegevens hebben, en op computers kunnen worden aangesloten om de tijdens een meting verkregen gegevens op te slaan.

Als je extra voorzichtig wilt zijn, komen sommige anemometers met beschermende omhulsels voor veilig vervoer, verhoogde weerstand tegen extreme temperaturen, en met LCD displays met achtergrondverlichting voor gebruik bij weinig licht, als je ze bijvoorbeeld in ventilatiekanalen wilt gebruiken.

(Zichtbare foto: Ben M /youtube.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies