Laatst bijgewerkt: 11-03-2022

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

57Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

135Verzamelde opmerkingen

Een klein aquarium is een bak die minder dan 10 gallon water bevat.

Het Klein Aquarium is een op zichzelf staand ecosysteem. Het heeft alles wat nodig is om leven in stand te houden, ook voedsel en zuurstof. Visuitwerpselen leveren de voedingsstoffen voor de planten in het aquarium, die door fotosynthese (het proces waarbij groene planten hun eigen voedsel produceren) het water zuiveren van ammoniak en nitrieten. Planten absorberen ook koolstofdioxide uit de ademhaling van de vissen, en overtollige stikstofverbindingen die anders algenbloei zouden veroorzaken of andere waterorganismen zouden doden. Behalve dat dit natuurlijke filtratiesysteem de door de vissen geproduceerde afvalstoffen opruimt, helpt het ook om minder onderhoud te vragen, zoals het vaak vervangen van filters of het toevoegen van chemicaliën zoals chloorbleekmiddel om je bak schoon te houden.
Beste Aquarium klein: Onze selectie

Aquarium klein: Vaak gestelde vragen

Welke soorten Small Aquarium zijn er en wat bepaalt een goed product?

Er zijn veel soorten kleine aquaria, maar de meest voorkomende is een 10 gallon bak. Deze maat werkt goed voor zowel zoetwater- als zoutwatervisbakken. Andere maten zijn 2-5 gallons (voor betta vissen) of 20+gallons (voor groter zeeleven). Het type dat je kiest hangt af van de soort dieren die je in je bak wilt houden, en ook van hoeveel ruimte je ervoor beschikbaar hebt.

Antwoord: Een goed Klein Aquarium is er een met een gezonde visbevolking, en een geschikte waterchemie. De belangrijkste factor bij het bepalen van de gezondheid van de bewoners van je aquarium is het handhaven van stabiele watercondities. Dit betekent dat je het ammoniakgehalte laag houdt (minder dan .25 ppm) en het nitrietgehalte nog lager (minder dan .05 ppm). Het betekent ook dat je voldoende filtratie hebt om het door de vissen geproduceerde biologische afval bij te houden.

Wie zou een Klein Aquarium moeten gebruiken?

Kleine aquaria zijn ideaal voor mensen die een klein aquarium in hun huis of kantoor willen houden. Ze zijn ook heel geschikt voor kinderen, want ze kunnen gemakkelijk door kinderen worden schoongemaakt en onderhouden, met toezicht van een volwassene.

Op basis van welke criteria moet je een Klein Aquarium kopen?

Het eerste wat je moet overwegen is de grootte van je aquarium. Kleinere aquaria zijn minder duur en gemakkelijker te onderhouden, maar ze hebben ook een kleinere capaciteit voor vissen, wat betekent dat je vaker water moet verversen. Wil je een actieve gezelschapsbak met veel verschillende soorten erin (wat ik doe), ga dan voor groot. Een grotere bak zal veel soorten vissen kunnen dragen zonder dat je er evenveel onderhoud aan hoeft te plegen. Hij zal er ook beter uitzien als hij goed ontworpen en ingericht is – iets wat bij verkoop of weggeven van het aquarium later echt meerwaarde kan hebben.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het vergelijken van Kleine Aquariums. Ten eerste moet je er zeker van zijn dat het aquarium gemaakt is van materialen van hoge kwaliteit en niet gemakkelijk zal barsten of breken. Ten tweede kijk je of het een gemakkelijk schoon te maken ontwerp heeft, waarmee je je bak zonder enige moeite kunt schoonmaken. Kies er tenslotte een met voldoende ruimte, zodat je vissen vrij en comfortabel kunnen rondzwemmen in hun nieuwe thuis.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Klein Aquarium?

Voordelen

Een klein aquarium is een prima manier om in de hobby te beginnen. Ze zijn gemakkelijk en goedkoop te onderhouden, ze kunnen bijna overal geplaatst worden (zelfs op je bureau op je werk), en je hoeft je geen zorgen te maken dat ze te groot worden voor hun huidige plaats of dat ze meer ruimte nodig hebben dan wat je nu ter beschikking hebt. Kleine reservoirs maken het ook gemakkelijker voor beginners, want er is niet zo veel watervolume dat zo vaak schoongemaakt moet worden. Als je later toch besluit dat het houden van vissen iets is wat je echt leuk vindt, dan zal het upgraden van een kleinere naar een grotere bak je bankrekening ook niet breken.

Nadelen

Het grootste nadeel van een klein aquarium is dat het moeilijk kan zijn de waterkwaliteit onder controle te houden. Het ammoniak- en nitrietgehalte kan gemakkelijk snel stijgen, wat je vissen doodt. Je hebt ook minder ruimte voor vergissingen bij het toevoegen van nieuwe vissen of planten in de bak, want je houdt niet veel ruimte over als er met een van beide (of beide) iets mis gaat.

Heb je extra uitrusting nodig om een Klein Aquarium te gebruiken?

Nee. Een Klein Aquarium is een compleet aquariumsysteem dat alles bevat wat je nodig hebt om je visvijver in te richten en te onderhouden, meteen uit de doos.

Welke alternatieven voor een Klein Aquarium bestaan er?

Er zijn veel alternatieven voor een Klein Aquarium. Het meest voor de hand liggende alternatief is het gebruik van een aquarium dat groter is dan 5 gallon (19 L). Veel vissen kunnen in tanks van 10-20 gallon gehouden worden, en sommige soorten kunnen zelfs gedijen in tanks van 30 of 40 gallon. Een andere mogelijkheid om kleine vissen te houden is ze te houden met andere vissen uit hun eigen geslachten die niet met elkaar zullen wedijveren om voedsel of ruimte. Je zou bijvoorbeeld twee vrouwelijke bettas zonder problemen samen kunnen houden omdat ze allebei hetzelfde voedsel eten en tegelijk genoeg ruimte hebben; maar als je een andere mannelijke betta in deze bak zou zetten, zou die waarschijnlijk vechten met je eerste mannetje tot hij ofwel sterft ofwel uit de bak wordt verwijderd wegens verwonding/vermoeidheid. Een derde mogelijkheid bestaat ook – dat is een gezelschapsaquarium waarin meerdere verschillende soorten dieren vreedzaam samenleven binnen één behuizing, zoals cichliden, tetra’s, barbelen enz. Deze methode is met succes toegepast door hobbyisten over de hele wereld, maar vergt wel meer werk van jezelf omdat er zoveel variabelen een rol spelen bij de pogingen om verscheidene verschillende organismen harmonieus onder één dak te laten leven.

Winkelgids: Alles wat u moet weten

Welke merken en fabrikanten zijn vertegenwoordigd in onze review?

In onze review presenteren we producten van verschillende fabrikanten en leveranciers. De lijst bevat producten van de volgende merken en fabrikanten:

  • Marina
  • Croci
  • Pssopp

Wat is de prijsklasse van de aanbevolen producten?

De goedkoopste Aquarium klein in onze review kost ongeveer 9 EUR en is ideaal voor klanten die bewust met hun geld omgaan. Degenen die bereid zijn meer geld uit te geven voor betere kwaliteit, kunnen echter ook ongeveer 357 EUR uitgeven voor een van de duurdere producten.

Recensies