Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Als oorbellen of halskettingen niets voor je zijn, maar je wilt toch je uiterlijk verfraaien, dan is een herenarmband zowel een stijlvolle als subtiele keuze. Metalen of leren armbanden zijn de perfecte keuze om je zakelijke outfit dat extra accent te geven of om op te vallen in het dagelijks leven.

Ontdek welke armband bij je stijl past en waar je op moet letten bij de verschillende materialen in onze gids. We leggen uit wat belangrijk is bij het combineren van herenarmbanden, welke verschillende soorten er zijn en welk materiaal voor jou het beste is.
Beste Armband heren: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Niet alle armbanden zijn hetzelfde. Om er zeker van te zijn dat je nieuwe accessoire perfect bij je look past, moet je van tevoren goed nadenken over de soort herenarmband die je wilt combineren. Ook de gelegenheid speelt een rol. Op het werk in een pak is een elegante armband meer aan de orde van de dag; op vakantie of tijdens het sporten kan het ook meer casual en sportief zijn.

Om er zeker van te zijn dat je voor elke gelegenheid de juiste armband hebt om een extra highlight aan je look toe te voegen, hebben we de belangrijkste feiten en vragen over herenarmbanden voor je onderzocht en samengevat.

Van welke materialen zijn armbanden voor mannen gemaakt?

Naast de klassieke sieradenmaterialen zoals goud, zilver, roestvrij staal en andere metalen, zijn er ook steeds meer armbanden van textiel en kunststof, van leer, touw, natuurlijke vezels of kunststoffen. Elk van deze materialen heeft speciale kenmerken in uiterlijk en verzorging waarmee je rekening moet houden

 • Edele metalen: De klassiekers onder de sieraden armbanden voor mannen. De meest populaire metalen voor herenarmbanden zijn goud, zilver, platina, titanium en roestvrij staal. Ze worden gekenmerkt door een hoge mate van robuustheid en zijn vrij gemakkelijk te verzorgen. Contact met de huid en de bijbehorende vetten en zweet kunnen echter verkleuringen veroorzaken, die voorkomen kunnen worden door regelmatig met zeepwater schoon te maken.
 • Leer: Het perfecte materiaal om de armband met het pak te combineren, passend bij de leren schoenen en leren riem. Leer is ook heel resistent en duurzaam als het regelmatig ingevet wordt. Het patina dat in de loop van de tijd verschijnt geeft een speciaal tintje en verfraait de herenarmband nog meer. Bovendien is het natuurlijke materiaal aangenaam om op de huid te dragen en lichter dan een metalen armband.
 • Touw, koord, natuurlijke vezel: Je kunt een bijzondere maritieme look bereiken met een gevlochten armband in scheepstouw-look. Authentieke vezels, zoals die voor scheepstouw, die uit planten worden verkregen, worden vaak voor dit doel gebruikt. Maar synthetische vezels bereiken ook een natuurlijke look en zijn ook zeer robuust. Vooral natuurlijke vezels mogen echter niet nat worden, omdat ze anders kunnen gaan schimmelen.
 • Synthetisch: Ben je meer het sportieve type, dan zal een synthetische armband voor mannen zeker bij je passen. Ze zijn verkrijgbaar in bijna alle denkbare kleuren en zijn gemakkelijk en ongecompliceerd te reinigen van zweet en ander vuil. Ze zorgen voor een stevige houvast, zelfs bij zeer dynamische activiteiten, en zijn bestand tegen nog grotere belastingen.
 • Andere materialen: Natuurlijk kan van bijna elk materiaal een armband gemaakt worden. Erg populair zijn tegenwoordig ook mannenarmbanden van hout, parels, natuurstenen en andere natuurlijke en duurzame materialen.

Welk materiaal je uiteindelijk kiest, bepaal je helemaal zelf. Bedenk steeds waarmee je de armband voor mannen wilt combineren en bij welke gelegenheid de armband gedragen zal worden. Mensen met allergieën kunnen ook beter kiezen voor hypoallergene materialen zoals roestvrij staal.

In welke maten zijn armbanden voor mannen verkrijgbaar?

Helaas zijn er geen standaardmaten zoals je die van textiel kent. En zelfs daar betekent maat M voor elke fabrikant iets anders. Afhankelijk van het type herenarmband zijn er verschillende maatspecificaties die je kunt gebruiken om de armband te kiezen die het beste bij je past.

Je vindt de lengte vaak als maataanduiding. Dit is meestal rond de 21 centimeter voor herenarmbanden. Omdat de meeste armbanden ook een sluiting hebben waarmee je de lengte kunt variëren, past de standaard lengte ook om de meeste mannenpolsen.Voor een comfortabel en los gevoel voeg je ongeveer 1 tot 1,5 centimeter toe aan de omtrek van je pols om de armband op de perfecte lengte af te stellen.

Bij armbanden van textiel voor mannen kom je echter ook de internationale maataanduidingen S voor klein tot XL voor extra groot tegen. Afhankelijk van het soort sluiting en het soort armband worden verschillende lengtes aangegeven om voor elke pols de juiste armband aan te bieden. Helaas kun je alleen passen of schatten welke maat je zal passen.

Welke soorten armbanden voor mannen zijn er?

De verschillende soorten armbanden voor heren zijn bijna even divers als de materialen. Het zou te veel zijn om je een complete lijst te geven van alle mogelijke afwerkingen en uitvoeringen. Daarom hebben we hier de meest voorkomende soorten en benamingen voor je op een rijtje gezet

 • Koningsarmbanden: De term koningsarmbanden wordt bijna uitsluitend gebruikt voor metalen armbanden voor mannen, die door hun speciale bewerking een stabiele, bijna buisvormige vorm hebben. Een speciale vlechttechniek wordt gebruikt om de metalen oogjes zo in elkaar te vlechten dat ze bijna stijf tegen elkaar aan liggen, wat de hele armband een bijzondere stabiliteit geeft.
 • Gepantserde armbanden: Gepantserde armbanden zijn daarentegen veel soepeler. Deze worden gekenmerkt door afzonderlijke schakels die afzonderlijk met elkaar verbonden zijn, en zo de hele herenarmband een losheid en soepelheid geven. Ondanks de bruut klinkende naam, kunnen harnasarmbanden ook heel delicaat en elegant zijn en een edele uitstraling geven.
 • Wikkelarmbanden: Dit type armband voor mannen wordt aangeboden voor materialen als leer, koord en natuurlijke vezels. De armbanden zijn bijzonder lang en worden dan in verschillende rijen om de pols gewikkeld. Er zijn vaak combinaties van verschillende armbanden die dan samen als een collectie gedragen worden. Wikkelarmbanden geven je een nonchalante en natuurlijke look.
 • Bangles: Bangles zijn een bijzondere vorm van een armband. Klassiek omsluiten herenarmbanden de pols helemaal. Bangles, daarentegen, worden alleen een beetje opengespreid om ze om te doen en buigen dan weer terug in hun oorspronkelijke vorm. De kleine opening zorgt ervoor dat ze niet van de pols vallen, maar je kunt de armband toch omdoen en weer afdoen.

Behalve de hierboven genoemde soorten herenarmbanden zijn er nog talloze andere, zoals parelarmbanden, stenen kettingarmbanden, schakelarmbanden of armbanden. Met de 4 soorten die we op een rijtje hebben gezet, ken je echter al de belangrijkste vertegenwoordigers en weet je hoe je een koningsarmband van een tankarmband kunt onderscheiden.

Aan welke hand draag je een armband voor mannen?

Er is geen universeel antwoord op de vraag aan welke hand je je armband voor mannen moet dragen. Je kunt dus niet fout gaan en niemand zal je vragend aankijken. Welke hand je kiest hangt helemaal van je gevoel af.

De regel voor horloges is dat mannen ze links dragen, vrouwen rechts. Als je dit principe volgt, blijft alleen de rechterhand over om daar je nieuwe accessoire te dragen. Doe je zonder horloge of draag je het uit gewoonte aan je rechterhand, doe dan je armband gewoon om je linkerpols.

Draag je herenarmband dus aan de hand waar je je er het prettigst bij voelt. Als je bijvoorbeeld rechtshandig bent, is de linkerhand misschien de betere keuze, omdat de armband daar minder hinderlijk zal zijn bij je dagelijkse bezigheden.

Kunnen armbanden voor mannen gegraveerd worden?

Om je nieuwe stijlvolle metgezel een persoonlijk tintje te geven, kun je je armband ook laten graveren. Veel fabrikanten bieden voor dit doel speciale armbanden met hangertjes of plaatjes aan, waarop je de naam van je geliefde, kind of andere belangrijke gegevens kunt laten vereeuwigen.

Zelfs als je een herenarmband al een tijdje hebt, kun je hem naderhand laten graveren bij veel juwelen- of horlogedetaillisten, maar ook bij sleutel- en graveerbedrijven.

Hoe open en verstel ik de maat van een herenarmband?

Zoals reeds beschreven hebben konings of tank armbanden meestal een flexibele sluiting. Behalve de kleine karabijnhaak aan het ene eind, vind je een dunne schakelketting aan het andere eind. Afhankelijk van of je de karabijnhaak in de eerste of de laatste schakel haakt, kun je de herenarmband strakker of wijder maken.

Behalve de kreeftensluiting zijn er ook magnetische sluitingen. Deze worden eenvoudig uit elkaar getrokken om bijna vanzelf te openen en te sluiten door de magnetische aantrekkingskracht. Maar magnetische sluitingen bieden meestal niet de mogelijkheid om de maat aan te passen. Hetzelfde geldt voor schroefdoppen, die erg stevig zijn maar ook niet in lengte verstelbaar.

Tenslotte zijn er armbanden voor mannen die een knoopsluiting gebruiken. Je vindt dit type sluiting meestal op meerrijige armbanden van textiel. De knopen kunnen naar behoefte langs de armband verschoven worden, zodat je snel en gemakkelijk de gewenste lengte kunt instellen.

Stylingtips voor Armband heren: zo krijg je de perfecte armband look

 1. Draag een fitnessarmband voor het sporten. Zo heb je niet alleen een stijlvol maar ook praktisch accessoire om je fitnessniveau in de gaten te houden.
 2. Voor een casual vrijetijdslook kun je roestvrijstalen armbanden combineren met een leren jack. Voor echte rockers kunnen het ook leren herenarmbanden in bijpassende kleuren zijn.
 3. Als je ook op je werk een visueel hoogtepunt wilt zetten, ga dan voor een effen leren armband. In combinatie met schoenen in dezelfde kleur en een riem, zul je niet alleen op je werk opzien baren.
 4. Voor een casual strandlook kun je kiezen tussen maritieme koord- of touwarmbanden of meerstrengs herenarmbanden. Als je het bijzonder casual en natuurlijk vindt, kun je verschillende armbanden over elkaar dragen met een linnen hemd en een lichte broek.

Samenvatting

Armbanden voor mannen kunnen bij elke gelegenheid gedragen worden. De ruime keuze aan materialen en stijlen betekent dat je voor elke gelegenheid de juiste stijlvolle blikvanger voor je pols kunt vinden. Wat materialen betreft kun je kiezen uit juwelenmetalen zoals goud, roestvrij staal en platina, maar ook textiel en natuurlijke materialen zoals leer, hout en plantenvezels geven een individuele uitstraling en zijn comfortabel om te dragen.

Als je een armband kiest, let er dan op dat hij je niet stoort en dat hij prettig aanvoelt om te dragen. Voor dagelijks dragen moet de armband licht en soepel zijn, zoals een leren of slanke harnasarmband. Rechtshandigen dragen de herenarmband in het dagelijks leven bij voorkeur aan hun linkerpols, zodat de armband hun dagelijkse handbewegingen niet hindert.

(Afbeeldingsbron: Jonas Svidras/ Pexels)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies