Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

26Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Deze keer willen we je vertellen over babyzitjes, een onmisbaar hulpmiddel als je thuis een kleintje hebt. Er zijn verschillende soorten, voedingsstoelen, schommelstoelen, badstoelen, maar deze keer willen we ons concentreren op autostoeltjes.

Deze stoeltjes vormen een van de belangrijkste veiligheidsmechanismen voor kinderen in auto’s, omdat ze schade en verwondingen bij lichte en matige ongevallen kunnen voorkomen. Het is dus een onmisbaar element in de routine van elk gezin met kleine kinderen.

In de volgende paragrafen vind je de beste opties op de markt, waar je op moet letten en wat de meest voorkomende soorten autostoeltjes zijn. Hier vertellen we je wat je moet weten, zodat je een betere koopbeslissing kunt nemen.
Belangrijk om te weten

 • Een baby-autostoeltje is een must-have en zou op het lijstje van elke aanstaande ouder moeten staan. Tegenwoordig moeten alle autostoeltjes aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen, zodat je erop kunt vertrouwen dat je kleintje veilig en geborgen in de auto zit.
 • Bedenk dat je het autostoeltje vrij vaak zult gebruiken, dus het is belangrijk dat je er een vindt die gemakkelijk te installeren en vast te zetten is. Sommige autostoeltjes hebben indicatoren om te bevestigen dat ze goed geïnstalleerd en waterpas staan.
 • Niet alle autostoeltjes zijn geschikt voor alle baby’s. Het is belangrijk rekening te houden met de leeftijd en de grootte van je baby om te bepalen welk autostoeltje het beste bij je baby past. We vertellen je hieronder meer over de verschillende soorten autostoeltjes en welke het beste is voor je kleintje.

Beste autostoeltje voor baby’s: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over autostoeltjes

Het is heel moeilijk om het ideale product voor je te kopen als je niet grondig weet wat het is en wat het je moet bieden. Dus vertellen we je in detail wat je moet weten over deze kinderwagens en de voordelen die je er van kunt hebben. We vertellen je ook over het budget dat je moet controleren en de plaatsen waar je een goede variëteit kunt krijgen.

Baby autostoeltjes zijn essentiële hulpmiddelen voor de veiligheid van je kind. (Foto: ferli / 123rf.com)

Wat zijn autostoeltjes en wat zijn de voordelen ervan?

Baby autostoeltjes zijn zitjes die speciaal ontworpen zijn om in de achterbank van het voertuig te worden geplaatst, met een veiligheidssysteem dat baby’s en kinderen beschermt bij een ongeluk of een auto-ongeluk.

Van alle verschillende artikelen die je moet kopen als voorbereiding op de komst van je baby, is een autostoeltje een van de belangrijkste. Je gebruikt hem vanaf het moment dat je je kleintje thuisbrengt uit het ziekenhuis, en tot ze oud en groot genoeg zijn om een autogordel te gebruiken.

Voordelen
 • Praktisch
 • Biedt veiligheid voor je baby
 • Beschermt je baby tegen allerlei auto-ongelukken
 • Stelt je in staat je baby met een gerust hart te vervoeren
 • Biedt comfort voor je baby
Nadelen
 • Beperkt het aantal beschikbare zitjes
 • Semi-permanente installatie
 • Sommige opties kunnen duur zijn
 • Moet je accessoires toevoegen als je baby groeit

Babyzitjes met cabrio-, zuigelingen- of stoelverhoger – waar moet je op letten?

Er zijn verschillende soorten babyzitjes voor verschillende omstandigheden: baby-, cabrio- of stoelverhogers. De keuze van een van deze moet gebaseerd zijn op de behoeften en persoonlijke voorkeuren van de gebruiker. We vertellen je in detail over deze soorten zitjes, zodat je goed geïnformeerd bent.

Gewoon zitje. Dit zijn waarschijnlijk de meest voorkomende modellen die op de markt zijn, en zijn vooral bedoeld voor pasgeboren baby’s of peuters. Ze worden zo geïnstalleerd dat de baby achterwaarts wordt gedraaid, en het is aan te bevelen dat het maximum gewicht 15 kg is.

Cabrio-stoel. Deze lijken op kinderzitjes, maar hebben de bijzonderheid dat ze zo geïnstalleerd kunnen worden dat het kind naar achteren of naar voren draait. Het advies is de achterwaarts gerichte positie te gebruiken bij baby’s of kinderen die tussen 2 en 20 kg wegen.

Stoelverhoger. Dit is, in plaats van een zitje, een platform dat functioneert om het kind op te tillen tot de hoogte die nodig is om de autogordel op de juiste manier op het lichaam van het kind te plaatsen. Het wordt aanbevolen voor kinderen die tussen 13 en 55 kilo wegen.

Regular seat Convertible seat Stoelverhoger
Veelzijdigheid Medium Hoog Medium
Gewicht van het kind Tot 15 Kg Tot 20 Kg Tussen 13 en 55 Kg
Kind Positie Altijd achterwaarts gericht Kan aangepast worden Voorwaarts gericht
Aanbevolen Leeftijd Baby’s jonger dan 2 jaar Tussen 3 en 5 jaar Tussen 6 en 8 jaar

Hoeveel kost een babyzitje?

Het is misschien gebruikelijk te denken dat hoe duurder het autostoeltje is, hoe beter en veiliger het zal zijn, maar dit is niet noodzakelijk juist. Bij de kwaliteit van het zitje spelen verschillende aspecten een rol, en het is mogelijk om een middelhoog geprijsd product van uitstekende kwaliteit te kopen.

Alle baby autostoeltjes moeten aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen, dus je kunt erop vertrouwen dat welk zitje je ook koopt, zolang het goed geïnstalleerd is, je baby zal beschermen.

Baby autostoeltjes zijn er in allerlei maten en voor verschillende leeftijden. Zorg ervoor dat je de juiste voor je kiest. (Foto: Mathom / 123rf.com)

Koopcriteria

Het kiezen van een autostoeltje voor zuigelingen is moeilijk. Er zijn zoveel mogelijkheden op de markt dat het overweldigend kan zijn er een uit te kiezen, vooral als de veiligheid van je baby op het spel staat. In feite is het veiligste autostoeltje er een die bij je kleintje past, in je voertuig past en correct en gemakkelijk geïnstalleerd wordt.

Niet alle autostoeltjes zijn geschikt voor alle kinderen of baby’s. Het is belangrijk rekening te houden met de leeftijd en de grootte van je kind om te analyseren welke van de verschillende soorten autostoeltjes geschikt zijn. We raden je aan op de extra kenmerken te letten om een betere aankoop te doen:

Maat

Wat je wat de maat betreft moet controleren is of hij past in het model auto dat je hebt, want niet alle autostoeltjes passen in alle auto’s. Sommige autostoeltjes passen te strak, zodat je kind weinig beenruimte overhoudt, of maken het moeilijk de autogordel goed om te doen.

Je moet de ruimte op de achterbank van je auto opmeten, rekening houdend met de ruimte die je kind voor zijn benen zal hebben en dat je ruimte moet laten voor iemand anders om naast hem te zitten. Je moet het dan vergelijken met de afmetingen van het zitje op de verpakking. Idealiter moet er in elke richting minstens 15 cm ruimte zijn.

De veiligheid van kinderen moet een prioriteit zijn, hoe lang of kort de reis ook is. (Foto: Maria Sbytova / 123rf.com)

Gebruiksgemak

Het baby-autostoeltje zal een van de voorwerpen zijn die je het vaakst zult gebruiken, dus is het van essentieel belang dat het gemakkelijk in gebruik is en niet in dagelijkse complicaties verzeild raakt. Zoek dus autostoeltjes met eenvoudige en duidelijke gebruiksaanwijzingen; die knoppen en/of etiketten hebben die intuïtief en gemakkelijk te volgen en te begrijpen zijn.

En met gemak bedoelen we niet alleen de eenvoud waarmee het autostoeltje in de auto geïnstalleerd wordt, maar ook hoe gemakkelijk het is om de baby in en uit het autostoeltje vast te zetten. Het is belangrijk dat het uit het autostoeltje halen niet te ingewikkeld is, vooral voor noodgevallen waarbij je snel uit de auto moet.

Reinheid

Je baby zal waarschijnlijk meer dan eens in zijn autostoeltje eten, zodat het vaak vuil kan worden. Ideaal is een zitje met een afneembare bekleding die je met de hand kunt wassen of in de wasmachine kunt gooien, wat het schoonmaken veel gemakkelijker maakt. Vinyl zitjes zijn ook aan te bevelen omdat ze met een doekje schoon te vegen zijn.

Al meer dan 15 jaar zijn alle autostoeltjes voor baby’s compatibel met het Lower

Anchors

and Tethers for CHildren (LATCH) systeem. Met dit systeem kun je het zitje direct aan de auto vastmaken, in plaats van de autogordel te gebruiken om het vast te zetten.

Dit systeem is veel gemakkelijker te installeren en te gebruiken. Als je dit verankeringssysteem niet hebt, is er geen probleem, het zitje is net zo veilig. Het is belangrijk de installatie-instructies nauwkeurig te lezen. Onthoud dat het autostoeltje veilig is zolang het correct geïnstalleerd is.

Comfort

Het is belangrijk dat het stoeltje gewatteerd is en comfortabel zit voor je baby. Het moet ook extra steun voor hun hoofd hebben, zodat ze tijdens het rijden niet gemakkelijk van links naar rechts kunnen bewegen.

Beenruimte is ook belangrijk. Sommige zitjes zijn te stevig of te groot voor bepaalde auto’s, waardoor de baby te dicht op het voorste zitje zit, waardoor de beentjes van je baby weinig beweeglijkheid hebben, en die ook onveilig kunnen zijn bij een botsing.

Comfort is een van de belangrijkste aspecten, want ruwe, ongevoerde oppervlakken kunnen je baby pijn doen. (Foto: Maria Sbytova / 123rf.com)

Bescherming tegen zijdelingse botsingen

Hoewel voor alle zitplaatsen basisveiligheidsnormen gelden, zijn de meeste daarvan van toepassing op botsingen van voren of van achteren. We raden je aan een zitje te zoeken dat schokdempende technologie heeft in geval van een zijdelingse botsing.

Deze zitjes zijn voorzien van schuimmateriaal dat de schok opvangt en extra bescherming biedt voor het hoofd en de borst van je baby, zodat verwondingen tot een minimum beperkt blijven.

(Zichtbare afbeelding bron: Ferli/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies