Laatst bijgewerkt: 18-10-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

42Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

138Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote babydeken test 2022. Hier stellen we alle babydekens voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste dekentje voor baby’s te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een deken voor baby’s wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Babydekens worden vooral gebruikt om baby’s en kinderen te bedekken tijdens de slaap.
 • Er zijn verschillende soorten babydekens. Die hangen vooral af van de soort materiaal, de afmetingen, de vormgeving, de wasbaarheid en vele andere factoren. Grofweg kunnen babydekens verdeeld worden in dekens van synthetische vezels en dekens van natuurlijke vezels.
 • Babydekens van synthetische vezels zijn al voor weinig geld verkrijgbaar. Met babydekens van natuurlijke vezels kun je een groter budget uitgeven.

Beste Baby Deken: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een babydeken koopt

Wat is een babydekentje?

Babydekens zijn er in veel verschillende soorten. Die hangen af van het materiaal, de afmetingen, de vormgeving en andere aspecten.

Er zijn babydekens die gebruikt worden om baby’s en peuters te bedekken en te verwarmen. Maar sommige babydekens kunnen ook op allerlei manieren gebruikt worden.

Baby mit Kuscheldecke

Babydekens worden vooral gebruikt om baby’s en kinderen te bedekken terwijl ze slapen. Ze kunnen echter ook op andere manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld als kruipdekens. (Bron: unsplash.com/Michal Bar Haim)

Wat is het verschil tussen een babydeken voor de zomer en voor de winter?

Het essentiële verschil tussen een babydeken voor de zomer en een babydeken voor de winter is het materiaal. Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen babydekens van synthetische vezels en die van natuurlijke vezels. Afhankelijk hiervan zijn babydekens warmer of koeler.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat baby’s en kinderen niet zweten of bev riezen.

Welke bedrijven maken babydekens?

De volgende tabel geeft je een overzicht van bekende fabrikanten van babydekens.

Merk
Fehn Het merk “Fehn” is een traditioneel familiebedrijf. Het zwaartepunt van de productcategorie ligt bij speelobjecten. De focus ligt op de knuffelfactor.
Alvi Het bedrijf “Alvi” streeft naar het creëren van de best mogelijke slaapsituatie voor baby’s en kinderen. Het assortiment omvat producten in de categorieën meubelen, matrassen en de bijbehorende apparatuur.
Julius Zöllner Achter het merk “Julius Zöllner” gaat een traditioneel familiebedrijf schuil. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld producten van hoge kwaliteit en toch ongecompliceerd te ontwerpen en te verkopen.
Sterntaler “Sterntaler” is een traditioneel Duits bedrijf. De verscheidenheid aan producten kan grofweg worden onderverdeeld in speelartikelen, babyspullen en textiel.
LULANDO “LULANDO” is een Poolse online winkel. Het biedt een breed assortiment baby- en kinderproducten.
Roba “Roba” is een familiebedrijf dat er zijn beroep van heeft gemaakt om met zijn producten gezinnen momenten van geluk te bezorgen. Het productassortiment van “Roba” omvat alle benodigdheden voor baby’s.

Zijn er alternatieven voor een babydekentje?

Ja, er is een alternatief voor een babydekentje. Het alternatief is een slaapzak voor baby’s. Zulke babyslaapzakken zijn nestjes waarin baby’s bedekt slapen. Een babyslaapzak vervangt het bedekken van baby’s met een babydeken.

Het voordeel van een babyslaapzak ligt vooral in het aspect van de veiligheid. Baby’s kunnen zichzelf in ademnood brengen door te bewegen. Zo kan een babyslaapzak bescherming bieden tegen het Sudden Infant Death Syndrome.

Babyslaapzakken zijn er in verschillende uitvoeringen. Er zijn zowel slaapzakken voor de zomer als voor de winter.

Besluit: Welke soorten babydekens zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn verschillende soorten knuffeldoekjes voor baby’s. Ze kunnen ruwweg in twee categorieën verdeeld worden

 • Babydeken van synthetische vezels
 • Babydekentje van natuurlijke vezels

Lijst van materialen

Materiaal kenmerken
Synthetische vezel viscose, polyester, elastaan,…
Natuurlijke vezel katoen, wol, zijde, linnen,…

Elk van deze soorten dekens heeft zowel positieve als negatieve aspecten. Afhankelijk van de kenmerken waaraan je bijzondere waarde hecht, kan een ander ontwerp voor jou geschikt zijn.

Wat zijn de kenmerken van een babydeken van synthetische vezels en wat zijn de voor- en nadelen?

Babydekens van synthetische vezels kunnen zonder problemen nat worden. Daarom kan dit type deken gewassen worden. Dit maakt knuffeldoekjes van synthetische vezels bijzonder geschikt voor baby’s en kinderen.

Knusse dekens van synthetische vezels zijn zacht, maar de kans op zweten is groter bij knusse dekens van synthetische vezels.

Voordelen
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Behaaglijk comfort
Nadelen
 • Verhoogd risico op zweten

Wat onderscheidt een babydeken van natuurlijke vezels en wat zijn de voor- en nadelen?

Babydekens van natuurlijke vezels zoals katoen of kasjmier zijn bijzonder geschikt voor mensen met een allergie. Afhankelijk van het materiaal zijn er verschillende verzorgingsvoorschriften die je moet volgen. Niet elk materiaal is geschikt om in de wasmachine te wassen.

Afhankelijk van hoe gevoelig je baby of kind is, kan een ander soort babydeken geschikt voor je zijn!

Knuffeldoekjes van natuurlijke vezels zijn bijzonder zacht en daarom bijzonder goed te verdragen op de huid van baby’s en kinderen.

Voordelen
 • Bijzonder geschikt voor mensen met een allergie
 • Meestal producten van hoge kwaliteit
Nadelen
 • Verschillende verzorgingsvoorschriften

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om babydekens te vergelijken en te evalueren

Om een overzicht te krijgen van de verschillende aanbiedingen en ontwerpen van dekens voor baby’s, moet je vóór je aankoop een paar criteria in overweging nemen.

Volgens ons onderzoek moet je rekening houden met de volgende criteria

 • Materiaal
 • Maat
 • Machinewasbaar
 • Bruikbaarheid (seizoenen)

In de volgende regels leggen we je uit wat belangrijk is voor de respectieve criteria.

Materiaal

Het materiaal kan grofweg verdeeld worden in synthetische vezels en natuurlijke vezels. Elk materiaal heeft verschillende eigenschappen. Er zijn zowel verwarmende als verkoelende materialen. Afhankelijk van het materiaal zijn sommige babydekens meer geschikt voor de zomer en andere voor de winter.

In tegenstelling tot andere soorten materiaal zijn sommige geschikter en andere minder geschikt voor mensen met een allergie.

Het comfort van de deken hangt ook af van het materiaal. Er zijn soorten materiaal die zacht tegen de huid aanvoelen. Er zijn echter ook soorten materiaal die krassend zijn.

Afhankelijk van hoe gevoelig je kind of zuigeling is, moet je bij het kopen letten op de criteria die voor jou belangrijk zijn. Het is echter belangrijk aandacht te besteden aan producten van hoge kwaliteit.

Babyfüße

Sommige soorten materiaal zijn geschikter voor mensen met een allergie dan andere. Daarom moet je goed geïnformeerd zijn over welk soort materiaal het meest geschikt is voor je kind. (Bron: unsplash.com/Fe Ngo)

Maat

Babydekens zijn er in veel verschillende maten. Het criterium voor de grootte hangt af van je persoonlijke eisen. Behalve de grootte van de baby, speelt ook de grootte van het kinderbed een rol.

Machinewasbaarheid

Het aspect van de machinewasbaarheid wordt van cruciaal belang geacht als je een babydeken koopt. Vooral bij baby’s en kinderen kan het gebeuren dat er lichaamsvocht op de deken komt. Daarom is het des te belangrijker dat een babydeken wasbaar is.

Dit is een essentiële hygiënische maatregel.

Het is belangrijk op te merken dat niet elk materiaal machinewasbaar is. Sommige natuurlijke vezels, bijvoorbeeld, zijn niet wasbaar in de wasmachine.

Bruikbaarheid (seizoenen)

De categorie bruikbaarheid heeft vooral te maken met de functie van warmte. Het is belangrijk op te merken dat sommige babydekens meer geschikt zijn voor de zomer en andere voor de winter. Daarom is het des te belangrijker ervoor te zorgen dat baby’s en kinderen niet zweten of bevriezen.

Wetenswaardigheden over babydekens

Welke materialen zijn bijzonder geschikt voor baby’s?

De algemene regel is dat materialen voor baby’s en kinderen van hoge kwaliteit moeten zijn. Natuurlijke vezels zoals zijde, kasjmier of katoen zijn bijzonder geschikt voor baby’s en kinderen.

Bij synthetische vezels zoals fleece moet erop gelet worden dat ze vaak krassen en een sterk verwarmend effect hebben.

Je moet er dus op letten dat je voor kinderen materialen van hogere kwaliteit koopt. Als je budget dit niet toelaat, kun je ook tweedehands babykleertjes en dekens van familie en vrienden gebruiken.

Textilien

Er zijn talrijke soorten materiaal, hoofdzakelijk natuurlijke vezels, die bijzonder geschikt zijn voor baby’s en kinderen. (Bron: unsplash.com/Mel Poole)

Waar moet ik op letten bij het wassen van babyspullen?

Voordat een materiaal met een zuigeling of kind in aanraking komt, moet het eerst gewassen worden. Zorg ervoor dat je een zacht afwasmiddel gebruikt.

De volgende wasmiddelen zijn bijzonder geschikt voor baby’s en kinderen

 • Kikker baby wasmiddel
 • NUK wasmiddel voor zwaar gebruik
 • Persil Sensitive Gel
 • Ariel Baby Vloeibaar Wasmiddel

Vermijd bij het wassen van babyspullen het gebruik van wasverzachter!

Kun je zelf een babydekentje breien of naaien?

Ja, babydekens kun je zelf breien of naaien. Het voordeel van zelfgemaakte babydekens is dat ze zowel geïndividualiseerd als gepersonaliseerd kunnen worden.

Het bijzondere van zelfgemaakte babydekens is dat het individuele creaties zijn. Ze zijn daarom ook bijzonder geschikt als geschenk!

Beeldbron: pixabay.com / freddebackmann

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies