Laatst bijgewerkt: 30-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

De draagzak stelt ouders in staat dicht bij hun kind te zijn tijdens alledaagse activiteiten en toch voldoende bewegingsvrijheid te hebben.

Ergonomisch correct dragen ondersteunt niet alleen de band tussen ouder en kind, maar ook de lichamelijke ontwikkeling.

Met onze draagzak test 2022 willen we je helpen bij je aankoopbeslissing en ook de verschillende soorten draagzakken vergelijken in het beslissingsgedeelte, zodat je de meest comfortabele en veiligste draagzak voor je vindt.
Belangrijk om te weten

 • Babywearing versterkt niet alleen de band met de ouders, maar is ook belangrijk voor de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van het kind.
 • Om de rug- en beenspieren van de baby te beschermen, is de natuurlijke hurk- en spreidzit in de draagzak van groot belang. Dit bevordert de aangeboren grijpreflex en versterkt de ontwikkeling van de ruggengraat.
 • De meeste babydragers kunnen vanaf de geboorte gebruikt worden. Voor pasgeborenen kan ook een verkleiner gebruikt worden om de baby extra stabiliteit te geven.

Beste babydraagzak: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor draagzakken

Om je te helpen de juiste draagzak voor jou en je kind te vinden, hebben we belangrijke aspecten voor je aankoop op een rijtje gezet.

De criteria die je kunt gebruiken om babydragers met elkaar te vergelijken zijn:

Leeftijd en gewicht van het kind

Om later niet bang te hoeven zijn dat je een verkeerde aankoop doet, is het raadzaam het gewicht en de leeftijd van je baby bij je beslissing te betrekken.

Er zijn altijd variaties in deze informatie van fabrikant tot fabrikant, maar je kunt in principe onderscheid maken tussen de volgende twee maten draagzakken.

 • Draagzakken in babyformaat: geschikt voor pasgeborenen tot ongeveer 15 tot 30 kg
 • Draagzakken in peutergrootte: geschikt voor baby’s tot 30 kg

Afhankelijk van de leeftijd van de baby is de wervelkolom al verschillend ontwikkeld.

Het is daarom raadzaam vóór de aankoop een speciaal opgeleide draagconsulente te raadplegen, zodat je de beste draagzak voor jou en je kind kunt vinden.

In het babystadium is het belangrijk dat het hoofd van je kind goed ondersteund wordt in de draagzak in babyformaat

Draaghouding

Het dragen van je baby kan de lichamelijke en psychische ontwikkeling actief bevorderen. Er zijn echter belangrijke aspecten om rekening mee te houden, waarover je in de volgende paragraaf kunt lezen.

 • Gebogendragen: in deze houding kan de baby voortdurend oogcontact met de volwassene houden. Hij ondersteunt ook de ergonomische schrijlingsgeplaatste positie.
 • Dragen opde rug: dragen op de rug geeft de volwassene een optimale gewichtsverdeling en mobiliteit. Deze houding schept echter een zekere afstand tussen de drager en het kind door het ontbreken van oogcontact.
 • Op deheup dragen: de zijwaartse draaghouding is goed om het alerte kind vaker naar voren te kantelen en de omgeving te kunnen bekijken. Je moet deze houding echter alleen gebruiken om de baby korte tijd te dragen, om je eigen heupen niet te veel te belasten.

In principe schept nabijheid een band, dus draagposities waarin ouders en kind dicht bij elkaar staan zijn voordelig.

De persoon die het kind draagt kan de behoeften van het kind sneller vatten en zo de lichamelijke en emotionele ontwikkeling bevorderen.

Kindvriendelijke houding

Het is bijzonder belangrijk dat je je kind op de juiste manier in de draagzak houdt, zodat de draagzak niet kan wegglijden als je op stap bent.

Een vaak aanbevolen zithouding is de zogenaamde ‘squat and straddle’ positie. Hij wordt ook wel de M-positie genoemd en is een orthopedisch correcte zitpositie in de draagzak.

In deze zithouding zijn de benen als het ware “gekraakt”. De knieën worden tot op de hoogte van de navel gebracht en iets gespreid zodat de dijen een hoek van 90 graden maken.

De juiste houding in de draagzak ondersteunt de ontwikkeling van de heupen en de ruggengraat.

Idealiter versterkt de draagzak de rug van de baby door hem iets naar voren te buigen naar de drager toe.

Zo ontstaat automatisch een licht afgeronde rug voor de baby, en het zou ook moeten betekenen dat de baby zich niet hoeft recht te trekken.

Deze lichte afronding van de rug ondersteunt de vorming van de dubbele-S vorm van de ruggengraat.

Als de benen in de draagzakken te ver naar beneden hangen, kan heupdysplasie ontstaan. Dit kan voorkomen worden door de squat-to-stretch houding correct uit te voeren.

Hoofd- en rugsteun

Vooral kleine en slapende baby’s hebben goede steun nodig voor het nek- en hoofdgebied.

In geen geval mag het gezicht bedekt worden door textiel of een te grote hoofdsteun, anders zou de ademhaling van de baby belemmerd worden.

Zorg er ook voor dat het hoofd van de baby steeds uit de rugleuning kan kijken.

Een neksteun tot op de hoogte van de oren is meestal voldoende, zodat de lucht nog vrij kan circuleren.

Bovendien bieden hoofdsteunen voor baby’s niet alleen veiligheid en stabiliteit, maar kunnen ze ook dienen als bescherming tegen de zon en tegen inkijk.

De rug en de heupen moeten ook beschermd worden, maar zonder de bewegingsvrijheid van de kleine te beperken. Het kind mag in de draagzak niet onderuit zakken.

Als je het gevoel hebt dat je je baby met je hand extra steun moet geven, is de draagzak niet geschikt.

Je moet ook het gebruik van klittenband voor de hoofd- en rugsteun vermijden, want openen vlak bij het oor van het kind is erg lawaaierig.

Draagcomfort

Behalve de juiste positie voor je kind, mag je ook je eigen ergonomisch dragen van de draagzak niet verwaarlozen.

Omdat het meeste gewicht van je baby op je schouders rust, moet je ook de schouderbanden als criterium voor de aankoop kiezen. Doorslaggevend zijn de breedte en de vulling van de banden.

 • Bredere banden verdelen het gewicht over een groter oppervlak en belasten je schouders niet op afzonderlijke plaatsen.
 • De bekleding moet een zekere mate van weerstand tegen spanning hebben. Je kunt de dempende werking testen door erin te knijpen.

Idealiter kun je de heupgordel gebruiken om het gewicht van je baby gelijkmatig te verdelen. Ook de breedte en de vulling zijn belangrijk voor optimale steun.

Onschadelijkheid

In de regel komt de draagzak gedurende langere tijd in aanraking met het lichaam van de ouders en het kind.

Daarom is, behalve de afwerking van de materialen, ook de vrijheid van chemische stoffen uiterst belangrijk.

Om er zeker van te zijn dat de onderdelen van de draagzak op mogelijke gevaren getest zijn, helpen deze veiligheidsvoorschriften je bij je keuze.

 • GS merk
 • Oeko-Tex Standaard 100
 • EU-norm 13209

Als een draagzak door geen enkele norm getest is, moet je het gebruik ervan vermijden voor je eigen veiligheid en die van je baby.

Besluit: Welke soorten babydragers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Draagzakken zijn vooral te onderscheiden door hun sluitsystemen. Om je beslissing te vergemakkelijken hebben we de verschillende systemen samengevat.

Type Kenmerken
Full-Buckle babydragers met gespen bij schouders en heupen
Half-Buckle babydragers met gesp of klittenband bij heupen en lange riemen om te binden
Mei Tai babydragers met lange riemen om te binden bij heupen en schouders
Onbuhimo babydrager zonder heupgordel met vierkant rugpand

In de volgende paragrafen kom je meer te weten over de voor- en nadelen van de verschillende soorten babydragers.

Full-Buckle

Full-buckle

Full-buckle babydragers werken in principe als een rugzak en zijn daarom bijzonder zacht voor de rug.

Voordelen
 • Zeer snel aan te doen
 • Geen afhangende riemen
 • Zacht voor de rug
Nadelen
 • Als de riemen verwisseld worden, moeten ze opnieuw afgesteld worden
 • Mogelijk niet perfect passend voor het kind

Het rugpand is meestal van stof, is traploos verstelbaar en is geschikt vanaf de geboorte. De brede schouder- en heupbanden worden eenvoudig met gespen vastgemaakt en verdelen het gewicht gelijkmatig.

Dit betekent dat er geen riemen geknoopt hoeven te worden en dat ze dus niet aan de vloer kunnen hangen.

Half-Buckle

Halve Gesp

De combinatie van gespen op de buik en lange samengebonden riemen op de schouders heet een halve Gesp draagzak.

Voordelen
 • Past goed bij het kind
 • Geen aanpassing nodig bij het verwisselen van de riemen
 • Ontlast de druk op de schouders
Nadelen
 • Lange riemen kunnen hinderlijk zijn en op de grond hangen

De halve gesp kan ook vanaf de geboorte gebruikt worden. Deze draagvariant lijkt erg op de full-buckle, maar bevat minder gespen en wordt daarom door sommige ouders als gemakkelijker en comfortabeler ervaren.

Mei Tai

Mei Tai

De Mei Tai draagzak bestaat uitsluitend uit riemen. Een deel van deze lange banden wordt om de heupen gewikkeld en het andere deel wordt over de schouders gelegd en dan geknoopt.

Voordelen
 • Gemakkelijk aan te doen
 • Kan vanaf de geboorte gebruikt worden
 • Geen aanpassing nodig bij het verwisselen van de bandjes
Nadelen
 • De bandjes kunnen als hinderlijk ervaren worden
 • Kunnen bovenaan en onderaan vastgeknoopt worden

De smalle en lange bandjes zijn recht afgesneden en bevatten geen singels, zodat ze niet insnijden dankzij de dunne bekleding. De lengte van de bandjes kan gemakkelijk worden aangepast zodat ze perfect op het lichaam van de drager passen.

Onbuhimo

Onbuhimo

Met de Onbuhimo, of kortweg Onbu, kun je je baby op je rug of voor je buik dragen. Daarom worden ze vaak gebruikt voor langere afstanden en kunnen ze ook gebruikt worden voor ongecompliceerde zwangerschappen tot aan de geboorte.

Voordelen
 • Snel aan en uit te trekken
 • Aanbevolen voor zwangere vrouwen
 • Geen hinderlijke heupgordel
Nadelen
 • Het totale gewicht rust op schouders en rug

Deze drager wordt pas aanbevolen vanaf de zitleeftijd van de baby, maar met een extra heupgordel kun je de Onbu snel ombouwen tot een volwaardige draagzak.

Deze variant heet een hybride drager en kan op vele manieren gebruikt worden.

Gids: Veelgestelde vragen over draagzakken in detail beantwoord

In deze gids willen we je antwoorden geven op je vragen die misschien nog onbeantwoord zijn. We hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet en ze uitvoerig beantwoord.

Wat is een draagzak precies?

De draagzak is een goede manier om je kind rond te dragen, vooral voor langere afstanden. De nabijheid tussen baby en drager kalmeert het kind en geeft het warmte.

Het stelt de drager ook in staat flexibel te zijn. Het maakt de armen en handen vrij voor de kleine dingen van het dagelijkse leven, zoals boodschappen doen, afwassen en dingen opruimen.

Babytrage-1

Draagzakken zijn bijzonder populair bij vaders omdat ze gemakkelijk aan te trekken zijn. Bovendien verlicht de gelijkmatige verdeling van het gewicht de belasting van schouders en ruggengraat.
(Image source: Kelly Sikkema / unsplash)

De draagzak wordt gedragen als een soort rugzak, dicht tegen het lichaam, en de drager kan kiezen of hij aan de buik of aan de rug bevestigd wordt.

De banden bij de heupen en schouders verdelen het gewicht optimaal en ondersteunen een gezonde houding van het kind.

Wat zijn de alternatieven voor een draagzak?

Als je je niet op je gemak voelt met de draagzak, zijn er andere mogelijkheden voor jou en je baby. We hebben drie alternatieve oplossingen voor je gevonden en samengevat.

Alternatief Voordelen Nadelen
Sling Geschikt voor alle leeftijden, goede gewichtsverdeling Tijd en oefening nodig, training door draagconsulent noodzakelijk
Autostoeltje Flexibel gebruik, snel te bevestigen in de auto Onpraktisch voor lange reizen
Wandelwagen Schaduw voor het kind, ontlasting voor de rug van de drager Tijdrovende demontage, opslagruimte nodig

Met de draagdoek kun je de band met je kind nog meer versterken, want je bindt het letterlijk aan je vast. Dit alternatief vergt echter veel oefening en is moeilijk door meer dan één persoon te gebruiken.

Met de draagzak en de kinderwagen kun je je baby liggend vervoeren. Dit heeft het voordeel dat de baby overal en op elk moment kan slapen.

Het nadeel van deze opties is dat ze meer bergruimte vergen en vaak minder comfortabel zijn.

Hoe gebruik ik een draagzak op de juiste manier?

Het juiste gebruik van de draagzak is essentieel voor de veiligheid van het kind. We hebben vier belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

 1. Controleer de gespen telkens als je de draagzak gebruikt om zeker te zijn dat je baby beschermd is.
 2. Pas de riemen en gespen aan tot je de juiste pasvorm vindt.
 3. Oefen het vastgespen van de draagzak regelmatig en over een zacht oppervlak om aan de veilige kant te zijn. Bijvoorbeeld, als je op bed zit.
 4. Houd altijd één hand op de rug van je baby bij het aan- en uittrekken van de draagzak om ongelukken te voorkomen.

Is een draagzak ook geschikt voor pasgeborenen?

Als je je pasgeborene wilt dragen, is een draagzak met een verstelbare stang voordelig. Zo zorg je voor de juiste hurkhouding en bescherm je de heupen en rug van je baby.

Het gebruik van bepaalde babydragers in ongeschikte ontwikkelingsstadia kan gevaarlijk zijn.

Als je geen draagzak kunt gebruiken die de juiste maat heeft voor je pasgeborene, is het aan te bevelen accessoires zoals een zitverkleiner en riemen te gebruiken om de maat van de draagstang te verkleinen.

Hoe lang kan mijn kind overdag in de draagzak zitten?

Zolang je kind op den duur niet te zwaar wordt, kun je hem of haar de hele dag dragen.

Je moet echter ook afwisseling in de draagmethode aanbrengen om niet alleen de ontwikkeling van je baby, maar ook je eigen gezondheid te beschermen.

Voor een wandeling of boodschappen doen is een draagzak een goede keuze, maar thuis kun je alternatieven gebruiken.

Wat moet ik dragen met mijn baby in een draagzak?

Om te voorkomen dat je baby’s teentjes worden uitgerekt, draag je beter geen te strakke maillots en rompertjes.

Minder laagjes of meer kleertjes zorgen voor een goede warmte-uitwisseling en voorkomen dat je baby oververhit raakt.

Babytrage-3

Je kunt je baby gerust een laagje kleding minder geven. Het is ook belangrijk dat je geen kleren draagt die te strak zitten, anders is het moeilijk voor de warmteoverdracht.
(Image source: Baby Natur / unsplash)

Wol en zijde zijn geschikte materialen voor kleding, omdat ze het lichaam warm houden maar niet te warm.

Houd ook je voeten en hoofd warm, want via hen komt veel warmte vrij en je baby zal afkoelen. Vergeet niet de oren van je baby te verzorgen.

Sjaalmutsen en gebreide mutsen met fleece voering zijn goed voor het hoofd, want het kind kan ze niet gemakkelijk afnemen en de warmte wordt goed opgeslagen.

Foto bron: veresproduction/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies