Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

25Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

35Verzamelde opmerkingen

Badmatten vind je in elk huishouden en worden elke dag gebruikt. Ze bieden veilig baden voor kinderen, volwassenen en zelfs huisdieren.

Badkuipen hebben één maat, maar er zijn ook badmatten voor andere soorten. Antislip matten zijn er voor hoekbadkuipen, dubbele badkuipen en zelfs douches. Hier willen we ons echter alleen richten op badkuipen.

Of ze nu van natuurlijk rubber zijn of in de vorm van een krokodil, ze zijn er in vele maten, kleuren en vormen, waardoor je ze allemaal gemakkelijk uit het oog kunt verliezen. In onze badmattengids hebben we verschillende badmatten voor je vergeleken en de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.
Belangrijk om te weten

  • Ze helpen ons in ons dagelijks leven en geven ons steun in bad. Ze zijn geschikt voor kinderen, volwassenen zowel als huisdieren en zijn verkrijgbaar in vele maten en vormen.
  • Voor kinderen zijn huidvriendelijke materialen zonder PVC en BPA bijzonder geschikt. Ze hebben meestal een antibacteriële coating en zijn schimmelbestendig.
  • Badmatten van natuurlijk rubber bieden het natuurlijke alternatief. Ze zijn bijzonder milieuvriendelijk en zelfs recycleerbaar dankzij hun biologische certificering. Wat prijs betreft behoren ze meestal tot de hogere prijsklasse met de luxueuze volle matten.

Beste badmat: Onze selectie

We hebben hieronder onze favorieten samengesteld. Ze moeten je helpen de juiste badmat voor je eisen te vinden en je een overzicht geven van de verscheidenheid aan badmatten.

Koop- en beoordelingscriteria voor badmatten

Om je te helpen de juiste badmat voor je te vinden, hebben we de belangrijkste koopcriteria samengevat die je moet kennen voor je een aankoop doet. Ze helpen je je aankoopbeslissing gemakkelijker te maken en geven je een overzicht van de belangrijkste criteria voor je perfecte badmat.

Nu gaan we meer in detail in op elk afzonderlijk aankoopcriterium en lichten ze in detail toe.

Maat

De maat hangt af van je badkuip. Er zijn standaardmaten van 100cm x 40cm, maar ook kleinere versies met een lengte van 88cm. De breedte van ongeveer 40 cm is standaard en meestal gelijk.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de afvoer van de badkuip niet helemaal bedekt wordt door de badmat, anders kan het water niet goed weg lopen.

De luxe versie is de volle-lichaamsmat, die een lengte van 125 cm moet hebben, want hier is een kussen geïntegreerd.

Materiaal

Of het nu een antibacteriële coating is, PVC-vrije materialen of badmatten van natuurlijk rubber. De keuze is groot en vaak verwarrend. Voor kinderen zijn PVC-vrije en allergeenvrije antibacteriële materialen over het algemeen geschikt, omdat kinderen gevoeliger reageren op aanraking met zulke materialen.

Natuurrubber is bijzonder geschikt omdat het reukloos, hygiënisch en machinewasbaar is. Behalve schoonmaken is het ook belangrijk de badmatten goed te drogen. Veel matten hebben een extra ophangvoorziening voor dit doel.

Kleur

De kleurenkeuze is enorm. Van klassiek wit tot felle neon kleuren. Kinderen geven meestal de voorkeur aan gekleurde matten om op te spelen, terwijl natuurrubberen matten vaak een donkerbruine kleur hebben als ze ongekleurd zijn.

Wie meer waarde hecht aan vormgeving doet er goed aan te kiezen voor badmatten in steen-look. De overheersende kleur hier is grijs.

Soort bevestiging

De klassieke manier om een badmat te bevestigen is met zuignappen. Hier geldt: hoe meer zuignappen een mat heeft, hoe steviger hij in de badkuip vastzit.

Luxe badmatten die een kussen hebben, hebben vaak houders voor de rand van het bad voor extra stabiliteit.

Badmatten moeten opgehangen worden om te drogen. Bovenaan is vaak een haakje om ze op te hangen. Let vooral op de kwaliteit van de houder, want een natte mat weegt meer dan een droge.

Slipweerstand

De slipweerstand van de badmat varieert naargelang het materiaal en de ondergrond. Voor een stevige grip zijn er noppen op het oppervlak aangebracht met een gat in het midden om water ongehinderd door te laten stromen. Dit flatteert ook de voeten en de huid, want het geeft een massage-achtig effect.

Als je een badmat koopt, kijk dan zeker naar de textuur. Een oppervlak zonder textuur en noppen biedt weinig steun.

Kwaliteit

Badmatten hebben meestal een kwaliteitszegel dat bevestigt dat ze BPA-vrij zijn en van huidvriendelijke materialen gemaakt zijn. Er is hier echter geen standaard, en daarom moet je deze zegels niet per se vertrouwen.

De beste manier om de badmatten te testen is met de hand de naden en randen op oneffenheden te controleren. Als de hoeken scherp zijn of de naden zijn gebarsten, dan moet je beslist contact opnemen met de verkoper en een andere badmat kiezen.

Gids: Veelgestelde vragen over badmatten in detail beantwoord

Hier beantwoorden we alle belangrijke vragen over badmatten en gaan we dieper in op de meest gestelde aankoopvragen, zodat je je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk kunt nemen.

Voor wie zijn badmatten geschikt?

Badmatten zijn geschikt voor iedereen die graag in bad zit. Vooral kinderen en ook huisdieren hebben een stevige houvast nodig in het bad tijdens het baden. Speciale badmatten voor kinderen zijn bijzonder huidvriendelijk en hebben veel zuignappen voor een stabiele houvast.

Badewannenmatte-1

Badmatten zijn ook een absolute must voor huisdieren. Ze bieden een stevige houvast en beschermen de kuip tegen krassen. (Image source: thamkc/ 123rf)

Badmatten voor huisdieren zijn gemaakt van robuuste, krasbestendige materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn en in de wasmachine gewassen kunnen worden. Ze bieden steun en houvast in het bad en beschermen het bad tegen beschadiging.

Welke soorten badmatten zijn er?

Het soort badmat dat je nodig hebt hangt sterk af van hoe je het gebruikt. Hier vind je een overzicht van de meest populaire badmatten:

Art Beschreibung
Voor kinderen Bijzonder huidvriendelijke materialen zonder kunstmatige toevoegingen. Natuurlijk rubber is hier het meest geschikt.
Voor huisdieren Scheurvast en gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn meestal klein, omdat er minder ruimte nodig is.
Luxe variant De upper class is gemaakt van zachte stof die veel comfort biedt met een geïntegreerd hoofdkussen.

Nu heb je al een globaal overzicht van de afzonderlijke badmatten en kun je de juiste mat kiezen, afhankelijk van het beoogde gebruik.

Hoe maak ik een badmat goed schoon?

De meeste badmatten kunnen in de wasmachine gewassen worden op 30 graden op het zachte programma. Je kunt er het beste voor zorgen dat je alleen de mat wast, zonder er ander wasgoed bij te mengen.

Wasverzachter is hier niet nodig, want dat zou bij vaak wassen de afzonderlijke bestanddelen van de mat alleen maar kunnen oplossen.

Badmatten zijn niet geschikt voor de droger. Om ze te drogen hang je de mat gewoon op een goed geventileerde plaats en zorg je ervoor dat het druipende water weg kan lopen.

Azijn kun je beter niet gebruiken om badmatten schoon te maken, want het kan de rubber bekleding aantasten en ook afbladderen na de inweektijd en veelvuldig gebruik.

Hoe kan ik een badmat goed weggooien?

In principe horen badmatten bij het restafval. Alleen matten van natuurlijk rubber kunnen bij het organisch afval, omdat ze door hun zuiver natuurlijke samenstelling biologisch afbreekbaar zijn. Verwijder vooraf alle plastic en rubberen onderdelen.

Welke alternatieven zijn er voor badmatten?

Naast badmatten zijn de volgende alternatieven in de handel verkrijgbaar

  • Badkussens: Als je alleen een kussen nodig hebt bij het baden, kun je dit apart kopen en ontspannen met veel ruimte in de badkuip. Dit is niet aan te bevelen voor kinderen en huisdieren.
  • Badkuipstickers: Ze zijn erg populair, gemakkelijk aan te brengen en gemakkelijk schoon te maken. Je kunt ze afzonderlijk aanbrengen en op elk moment weer verwijderen en opnieuw aanbrengen.

Deze alternatieven zijn niet altijd voor iedereen geschikt. Beoordeel voor je koopt voor welk doel je een badmat nodig hebt en vergelijk de afzonderlijke producten met elkaar om de perfecte keuze voor je te maken.

Conclusie

Badmatten zijn verkrijgbaar in alle kleuren en maten. Meet je badkuip zorgvuldig op en vergelijk de afzonderlijke producten om de juiste pasvorm te vinden. Let bij het kopen op de kwaliteit door de randen en naden te controleren en bedenk goed waarvoor je je badmat wilt gebruiken.

Voor kinderen zijn natuurlijke materialen zonder additieven geschikt, die uiterst huidvriendelijk en zacht zijn.

Voor huisdieren zijn kleinere matten met scheurvast materiaal voldoende. De luxe versie zijn matten voor het hele lichaam met kussens. Ze zijn gemaakt van zachte, gewatteerde stoffen en bieden maximaal comfort.

Welke badmat je ook kiest, test het materiaal altijd met de hand op beschadigingen of onverenigbaarheden voor je het koopt.

Beeldbron: 123rf / teriztdh

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies