Laatst bijgewerkt: 03-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

34Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Of ze nu van stof, siliconen of neopreen zijn, je kunt je watersporten moeilijk voorstellen zonder badmutsen. Ze houden het haar niet alleen droog, maar beschermen ook tegen ziektekiemen in het water. Dankzij hun meestal gladde oppervlak verminderen ze de waterweerstand en zijn ze een noodzakelijk accessoire voor elke wedstrijdzwemmer.

In onze grote badmutstest 2021 leggen we uit waarom het de moeite loont een badmuts te dragen bij het zwemmen, welke soorten er zijn en wat hun respectieve voor- en nadelen zijn. Tenslotte willen we je helpen de verschillende soorten badmutsen te vergelijken en de beste voor je te vinden met behulp van enkele aankoop- en beslissingscriteria.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Badmutsen houden je haar droog tijdens het zwemmen, beschermen je tegen ziekte en verwondingen, en verminderen de waterweerstand voor wedstrijdzwemmers.
 • Zwemcapes zijn er in verschillende materialen: latex, rubber, siliconen, neopreen, polyester en plastic, die allemaal verschillende eigenschappen hebben. Afhankelijk van het beoogde gebruik, helpen we je de juiste badmuts te vinden.
 • Siliconen badmutsen zijn bijzonder populair omdat ze elastisch, duurzaam en vriendelijk voor de huid zijn. Ze zijn ook geschikt voor wedstrijdzwemmers, want hun gladde oppervlak minimaliseert de waterweerstand.

Beste Badmuts: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor badmutsen

Om de veelheid aan badmutsen met elkaar te kunnen vergelijken, stellen we je de belangrijkste criteria voor. Als je bij het kopen van een badmuts rekening houdt met de volgende factoren, ben je er zeker van dat je de badmuts vindt die het beste bij je past:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk aspect belangrijk is.

Materiaal

Bij de aanschaf van een badmuts is het materiaal dat bepaalt hoe de badmuts past en welke eigenschappen hij heeft van cruciaal belang. Je moet duidelijk voor ogen hebben waarvoor je de badmuts hoofdzakelijk wilt gebruiken. De volgende materialen worden gebruikt om badmutsen te maken

 • Latex
 • Rubber
 • Silicone
 • Neopreen
 • Polyester
 • Plastic

In het volgende hoofdstuk leggen we uit wat de voor- en nadelen van elk materiaal zijn en wat ze verschillend maakt.

Maat

Badmutsen zijn meestal in één maat verkrijgbaar. Ze zijn er zowel voor volwassenen (hoofdomtrek groter dan 56 cm) als voor kinderen (hoofdomtrek kleiner dan 56 cm). Zwemmutsen voor volwassenen met kort haar passen in principe bij elke hoofdvorm en maat.

Doel

Afhankelijk van het doel waarvoor je besluit te gaan zwemmen, is er een geschikte badmuts. Dit hangt sterk af van het materiaal.

Afhankelijk van de badmuts die je uiteindelijk kiest, moet hij comfortabel passen.

Voor eenvoudige zwemlessen is een badmuts van polyester voldoende. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en gaan lang mee. Als je aan watersport doet, raden we een badmuts van silicone aan, omdat die duurzaam en elastisch is. Hij sluit goed aan maar is toch comfortabel om te dragen. Bovendien kunnen de eigenschappen ervan de waterweerstand verminderen, wat voor veel watersporters een doorslaggevend voordeel kan zijn. Amateur open-water zwemmers grijpen naar neopreen badmutsen, die het hoofd warm houden en zo een optimale bescherming tegen de kou bieden.

Lang haar

Heb je lang haar? Geen probleem! Er zijn speciale badmutsen met meer volume en maximale elasticiteit, die ontworpen zijn voor extra lang haar. Dit beschermt je lange haar zonder problemen tegen water.

Elasticiteit & comfort Badmutsen

van latex of silicone zijn comfortabeler om te dragen dan bijvoorbeeld badmutsen van neopreen of polyester. Bovendien hebben elastische badmutsen een langere levensduur omdat ze niet gemakkelijk scheuren. Hoe elastischer een badmuts is, hoe comfortabeler hij kan zijn.

Reiniging & Verzorging Badmutsen

zijn meestal gemakkelijk te onderhouden. Zoals met veel andere dingen moeten ze na direct gebruik schoongemaakt worden. Hieronder leggen we uit hoe je je badmuts (met siliconen als voorbeeld) in 3 stappen kunt schoonmaken en verzorgen.

Zorgvuldig schoonmaken van de badmuts is essentieel en hangt vooral af van het materiaal

Het volgendegeldt voor alle badmutsen:

 1. drogen: Om ervoor te zorgen dat de badmuts snel droogt, kun je het beste een handdoek gebruiken.
 2. Je kunt het ook in de zon laten drogen, maar niet te lang. Als je het te lang in de zon laat liggen, bestaat het gevaar dat het vervormd en niet meer draagbaar wordt.
 3. Spoel ze na gebruik altijd goed af met water, zowel van binnen als van buiten, om ze te beschermen tegen vuil en agressief chloorwater.
 4. Verzorging met talk: We raden aan af en toe talkpoeder in je badmuts te wrijven
 5. Talk is magnesium in poedervorm dat gebruikt wordt, bijvoorbeeld bij klimmen/boulderen om je handen droog te houden. Hierdoor wordt je badmuts soepeler.

Door deze 3 stappen te volgen verleng je de levensduur van je badmuts en houd je hem in optimale conditie. Het is ook aan te raden je badmuts uit de zon of uit de buurt van warmtebronnen te houden. Anders worden ze poreus en gebarsten.

Besluit: Welke soorten badmutsen zijn er en welke is geschikt voor mij?

In principe worden, zoals reeds gezegd, badmutsen van elkaar onderscheiden door hun materiaal. Afhankelijk van wat je verkiest en waarvoor je de badmuts gebruikt, is een ander type geschikt voor je. In het volgende analyseren we de verschillende typen en de respectieve voor- en nadelen met behulp van een tabel.

Art Voordelen Nadelen
Late extreem elastisch en waterdicht erg dun – kan gemakkelijk scheuren
Gummi een mode-accessoire dat je haar relatief droog houdt we raden aan alleen te kopen met een kinbandje om het vast te zetten, anders glijden de badmutsen gemakkelijk in het water
Silicone lange levensduur en zeer gemakkelijk te verzorgen duurder dan latex, moeilijk aan te trekken
Polyester lang houdbaar, droogt heel snel beschermt het haar maar beperkt tegen het water
Neoprene houdt het hoofd warm in koud water onelastisch, relatief duur
Plastic goedkoop, houdt het haar droog vaak eenmalig gebruikt om te douchen, maar ongeschikt om mee te zwemmen

In de volgende paragrafen leggen we uit hoe het materiaal gemaakt is en voor wie de respectieve badmuts het meest geschikt is.

Latex badmuts

Latex badmuts

Latex wordt verkregen uit het sap van de rubberboom. Dit natuurlijke materiaal kan met heel weinig moeite industrieel verwerkt worden. Badmutsen van latex zijn lucht- en waterdicht en tegelijk uiterst elastisch. Ze zijn ook heel dun en passen daardoor gemakkelijk om elke hoofdvorm. Omdat ze zo gemakkelijk te maken zijn, zijn latex badmutsen vrij goedkoop in de aanschaf. Ze zijn ideaal voor gewone zwemtraining of voor wedstrijden.

Voordelen
 • goedkoop
 • elastisch
Nadelen
 • gevoelig voor hitte en kou
 • kan heel gemakkelijk scheuren
Rubber badmuts

Rubber badmuts

Badmutsen van rubber worden vervaardigd uit rubber en bestaan in verschillende uitvoeringen. Een erg populaire rubberen badmuts is die met bloemen, meestal in een retro-uitstraling. Omdat ze gemakkelijk in het water glijden, zijn ze ook verkrijgbaar met een kinband. Voor zwemmers die waarde hechten aan mode is deze badmuts een echte blikvanger.

Voordelen
 • waterdicht
 • modieus
Nadelen
 • relatief duur
 • glijdt gemakkelijk in het water
Silicone badmuts

Silicone badmuts

Silicone wordt synthetisch vervaardigd uit de natuurlijke grondstoffen zand en koolstof. Siliconen badmutsen zijn vriendelijk voor de huid, zacht en door hun elasticiteit zeer duurzaam. Siliconen badmutsen zijn vooral populair bij professionele zwemmers omdat ze de waterweerstand verminderen.

Voordelen
 • lange levensduur
 • lage waterweerstand
 • gemakkelijk te onderhouden
 • waterdicht
Nadelen
 • duurder dan latex
 • moeilijk aan te trekken
Polyester badmuts

Polyester badmuts

Polyester (stoffen) badmutsen drogen snel, zijn zeer gemakkelijk te onderhouden en gaan lang mee. Door hun materiaal kunnen ze gemakkelijk met gewoon wasgoed in de wasmachine gewassen worden. Ze zijn ideaal voor wekelijkse zwemlessen, vooral voor kinderen.

Neopren Badekappe
Voordelen
 • gemakkelijk te onderhouden, want ze zijn machinebestendig
 • gaan lang mee
 • kunnen gemakkelijk geëtiketteerd worden
Nadelen
 • beschermen het haar slechts in beperkte mate tegen water
Neopreen badmuts

Neopreen badmuts

Neopreen badmutsen zijn geschikt voor extreme atleten, triatleten en surfers – zwemmers die meer tijd in koud water doorbrengen. In neopreen badmutsen wordt het materiaal geschuimd en in een stootvoeg aan elkaar gelijmd. Daardoor zijn deze badmutsen goed geïsoleerd en houden ze het hoofd bijzonder warm.

Voordelen
 • Isolatie tegen kou
 • waterafstotend
 • vermindert de waterweerstand
Nadelen
 • Niet geschikt voor warme streken
 • onelastisch
 • relatief duur
Kunststof badmuts

Kunststof badmuts

Kunststof badmutsen worden heel goedkoop gemaakt, daarom worden ze vaak in grote hoeveelheden in winkels verkocht.

Plastic badmutsen worden ook wel douchemutsen genoemd.

Een elastiekje wordt eenvoudig in een stukje plastic genaaid of gelast. Ze zijn echter ongeschikt om mee te zwemmen en worden meestal gebruikt voor eenmalig gebruik, zoals douchen.

Voordelen
 • goedkoop
 • houdt het haar droog
Nadelen
 • korte levensduur
 • ongeschikt om mee te zwemmen

Gids: Veelgestelde vragen over badmutsen in detail beantwoord

In het volgende hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen van klanten op het net uitgezocht en ze voor jou in detail beantwoord. De gids moet je helpen de beste badmuts voor je te vinden.

Wat zijn badmutsen?

Een badmuts (ook badmuts, badmuts, badmuts genoemd) is een hoofdbedekking die bij het zwemmen gedragen wordt.

Waarom is het nuttig om een badmuts te dragen bij het zwemmen?

Er zijn verschillende goede redenen waarom het zinvol is bij het zwemmen een badmuts te dragen. Ten eerste is er het hygiënische aspect. Ze houden het haar over het algemeen droog en beschermen tegen chloor of zout water. Ten tweede worden badmutsen gedragen om de oren te beschermen tegen het binnendringen van water.

Omdat er veel ziekteverwekkers en bacteriën van allerlei soorten in zwembaden voorkomen, kunnen badmutsen het risico op infecties verkleinen.

Badekappe

Zwemdoppen bieden in veel opzichten voordelen. Vooral bij watersport zijn badmutsen onmisbaar. (Image source: chuttersnap / unsplash)

Badmutsen zijn onmisbaar, vooral voor wedstrijden en training. Het gladde oppervlak van de badmuts vermindert de waterweerstand en helpt wedstrijdzwemmers hun beste tijd met cruciale honderdsten te verbeteren. Badmutsen worden ook gebruikt om spelers in veel watersporten, zoals waterpolo, te identificeren. Professionele zwemmers gebruiken ze ook graag om de aandacht op hun sponsors te vestigen.

Welke maat badmuts moet ik kopen?

Zwemdoppen worden gemaakt en verkocht in universele maten. Ze zijn er voor volwassenen en kinderen.

Badekappe

Er zijn speciale badmutsen met extra volume. Deze zijn bijzonder geschikt voor lang haar. (Image source: Arisa Chattasa / unsplash)

Omdat badmutsen bijzonder rekbaar zijn, passen ze gemakkelijk om elke hoofdvorm.

Hoe doe ik een badmuts aan?

In principe is het opzetten van een badmuts heel gemakkelijk. Zorg ervoor dat de badmuts zo strak mogelijk om je hoofd past, dat je haar helemaal onder de badmuts zit en dat je oren bedekt zijn. Dit zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen nat worden. Hoe je een badmuts correct opzet wordt stap-voor-stap uitgelegd

 1. Maak het haar vochtig; als het lang is, bind het in een vlecht of chignon
 2. Reik met beide handen in de badmuts
 3. Leg het over je hoofd, beginnend bij je voorhoofd
 4. Trek het langzaam terug over je haar
 5. Trek het terug.

Hoe etiketteer ik een badmuts?

Of het nu voor zwemles is of voor wedstrijden, je moet je badmuts vaak labelen om onderscheid te maken tussen zwemmers. Over het algemeen zijn badmutsen moeilijk te etiketteren. Door hun rekbaarheid en voortdurende contact met water is er nauwelijks een manier om ze permanent te labelen. De gemakkelijkste manier om polyester (stoffen) badmutsen te markeren is met een watervaste stift. Voor een langdurige oplossing raden we een leverancier aan die de badmutsen individueel kan bedrukken met namen, logo’s of iets dergelijks. [/kb_faq]

Foto bron: Drobot / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies