Laatst bijgewerkt: 19-08-2021

We weten hoe belangrijk het is voor een gepassioneerd musicus om voor elk geval het ideale instrument te kunnen kiezen; daarom hebben we het deze keer over een bepaalde akkoordofoon en over elk van de eigenschappen die hem bijzonder maken.

Het lijkt misschien ongelooflijk dat er zoveel criteria en aspecten zijn om rekening mee te houden bij het leren kennen van een instrument dat op het eerste gezicht zo eenvoudig lijkt, maar banjo’s zijn echt unieke instrumenten die belangrijke factoren in hun definitie hebben. We willen je helpen de beste banjo te kiezen volgens je eigen criteria, zonder je te laten misleiden door slimme verkopers; daarvoor moet je zowel de technische kenmerken kennen als de basiscriteria die de ideale banjo voor jouw geval onderscheiden.
Belangrijk om te weten

  • De banjo is een muziekinstrument dat behoort tot de familie van de akkoordofoon, typisch voor de Noord-Amerikaanse folklore, en is gemaakt van plastic, houten en metalen onderdelen. Zijn voornaamste voordeel boven andere instrumenten is een heel bijzondere en luide klank dankzij zijn resonator.
  • Een van de belangrijkste vergelijkingen die vaak gemaakt worden tussen de banjo en een ander lid van de chordophone familie, de bandoline of mandoline, is dat ze verschillende overeenkomsten vertonen en zelfs muzikale genres en stijlen delen, maar dat de klank van de banjo toch eigenaardig blijft.
  • Hoewel het op het eerste gezicht een eenvoudig voorwerp lijkt, kan de banjo een grote verscheidenheid aan criteria en factoren hebben die hem zo onderscheiden dat hij ideaal is; zo kan hij bijvoorbeeld van gewicht, grootte, vormgeving en zelfs van aantal snaren veranderen. Het is belangrijk dat je elk van deze kenmerken kent om de beste beslissing te kunnen nemen.

Beste banjo: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over banjo’s

Als je een product koopt is het echt belangrijk het grondig te kennen om volgens je eigen criteria de beste optie te kunnen kiezen. Iedereen zou denken dat het bij het kopen van de ideale banjo gaat om de meest esthetische en voordelige optie, maar er zijn heel relevante criteria die ze van elkaar onderscheiden.

Het kiezen van de ideale banjo heeft alles te maken met genre en stijl, dus alleen oefening zal je vertellen welke het beste bij je past. (Foto: 12019 / Pixabay.Com)

Wat is een banjo?

De banjo is een typisch Noord-Amerikaans folk-instrument, een snaarinstrument van plastic, hout en metalen schroeven met een gitaarachtige structuur en een lengte van ongeveer 85 centimeter. Het heeft een heel bijzondere, karakteristieke en onmiskenbare klank. De banjo heeft meestal vier, vijf of zes snaren, maar er zijn er ook tot tien. Het lichaam bestaat hoofdzakelijk uit een pauk, hoewel het vreemd klinkt, is de eerste figuur van het banjo lichaam in feite een trommel, die aan de ene kant bedekt is met een trommelvel en aan de andere kant een houten resonator heeft.

Op de hals zien we de stemknijpers om de snaren te stemmen, en de brug die vastgehouden wordt door de druk van de snaren tegen het pauk trommelvel. De resonator en de metalen ring zijn onderdelen die dit instrument tegenwoordig heeft aangenomen, omdat ze het mogelijk maken een groot volume te bereiken zonder dat er versterkers aan te pas komen.

Welke voordelen heeft het?

Zijn belangrijkste voordeel boven andere akkoordfoons is eenvoudigweg een heel bijzondere en onmiskenbare klank, en het is een feit dat als we naar een banjo luisteren ons een enorm aantal liedjes of films te binnen schieten, juist vanwege de eigenheid van zijn klank die geen enkel ander instrument kan evenaren.
Voordelen
  • Een bijzondere klank.Hoog volume
  • Hoge sierwaarde.
Nadelen
  • Kan erg luidruchtig zijn
  • Kan snel achteruitgaan
  • Kan duur zijn.

Banjo of concertina – waar moet je op letten?

Ondanks dat de banjo een werkelijk unieke klank heeft, vertoont hij overeenkomsten met andere instrumenten, vooral met de familie van de akkoordofoons. Een van de instrumenten waarmee de banjo het vaakst vergeleken wordt is de mandoline of bandoline, vooral naar stijl en muzikaal genre.

Banjo: Het geluid ervan is werkelijk daverend en onvergelijkbaar zonder dat er versterkers aan te pas komen, het kan tussen vier en tien snaren hebben; het heeft een grote verscheidenheid aan akkoorden en stemmingen, afhankelijk van de te spelen stijl.

Bandoline: Het is een akkoordofoon waarvan het aantal kralen varieerde naargelang plaats en tijd, maar het wordt vooral met vier snaren gebruikt. De structuur lijkt erg op die van een gitaar, maar in gereduceerde afmetingen, met een lichaam dat breder dan lang is en praktisch rond. De klank is heel eigenaardig, met zeer scherpe tonen, maar niets lijkt op de metaalachtige en onvergelijkbare klanken die de banjo voortbrengt. Meestal wordt hij gebruikt in een stemmingsschaal als die van de viool (G-E-A-E). Het speelvolume is gemiddeld, vergelijkbaar met dat van de akoestische gitaar.

Banjo Bandolin
Volume Hoog. Gemiddeld.
Snaren 4 – 10. 4.
Gewicht 3kg – 4kg. 1kg – 2kg.

Welke genres muziek kun je met een banjo spelen?

De muzikale veelzijdigheid die een banjo biedt is niet echt groot, behalve voor de zessnarige banjo’s die als gitaar gebruikt kunnen worden; de klank ervan is echter bijzonder uniek, zodat hij in bepaalde genres wordt ingedeeld. Tegenwoordig wordt dit instrument niet meer gebruikt in populaire genres, maar het is door de geschiedenis heen een essentieel onderdeel geweest in vele genres. Zo heeft de banjo sommige genres beïnvloed en er een fundamenteel deel van uitgemaakt:

Bluegrass: Vernoemd naar de Amerikaanse staat Kentucky is bluegrass een van de meest voorkomende genres waarin de banjo gebruikt wordt, waar hij als hoofdinstrument de ritmes bepaalt en de muziek verzorgt. In dit genre wordt het instrument meestal bespeeld met de duim, middel-, ring- en pink.

Folkloristische en traditionele muziek: Dit genre ontstond tijdens de Burgeroorlog, waar soldaten hun eigen banjo’s maakten van materialen die ze voorhanden hadden. Het wordt gewoonlijk gespeeld met vijfsnarige banjo’s en gebruikt alleen de duim en wijsvinger om de klanken te produceren.

Dixieland Jazz: Ontstaan in het begin van de jaren 1900, voortkomend uit een muzikale traditie in het zuiden van Louisiana die zijn weg vond naar New Orleans, waar de banjo in deze muziekstijl begon te worden gebruikt. Een viersnarige banjo wordt vaak gebruikt om een meer ritmische en minder melodieuze klank te geven.

Ierse folk: Dit genre wordt gekenmerkt door een up-tempo en feestelijk karakter, en ontstond in het midden van de 19e eeuw, waar de banjo gebruikt begon te worden vanwege zijn sonische gelijkenis met Ierse folk. Er wordt een viersnarige banjo gebruikt, die op dezelfde manier gestemd wordt als de viool en de mandoline om het de speler gemakkelijker te maken te begeleiden.

De banjo is een werkelijk uniek instrument, met een unieke structuur en klank, die heel moeilijk te verwarren zijn. (Foto: imgix / Unsplash)

Hoeveel kost een banjo?

Op de markt vinden we een enorme verscheidenheid aan banjo’s, naar grootte, merk, model, aantal snaren, stijl, ontwerp en accessoires zoals de resonator of of hij metalen ringen heeft, en net zoals we verschillende soorten banjo’s kunnen vinden, zijn ze er ook in verschillende prijzen, afhankelijk van hun kenmerken.

Momenteel vinden we heel eenvoudige banjo’s waarvan de prijs varieert van 2.000 € tot 3.000 €. Maar omdat er voor elk wat wils is, vinden we ook banjo’s van hogere kwaliteit en met iets hogere prijzen, dus als je graag luxe instrumenten bespeelt, kun je je ideale banjo kopen voor 7.000 €.

Waar koop je een banjo?

Deze instrumenten zijn sinds mensenheugenis een klassieker in de muziek, dus is het niet moeilijk om winkels te vinden die gespecialiseerd zijn in muziekinstrumenten en een grote verscheidenheid aan banjo’s aanbieden, zoals Yamaha, Stratus Musical of Music Club Stores, waar je een keur aan modellen en prijzen kunt krijgen.

Fysieke winkels zijn echter afhankelijk van een beperkte voorraad en soms vinden we een instrument gewoon niet voor een prijs die ons overtuigt, dus als je je het vervelende werk wilt besparen om je huis te verlaten op zoek naar je ideale banjo, kun je hem kopen via digitale platforms zoals Amazon, Ebay of Mercadolibre.

Aankoopcriteria

Banjo’s zijn er in een enorme verscheidenheid, want ze hebben verschillende kenmerken die je ideale bas onderscheiden van een gewone. Deze kunnen veranderen naar gelang hun gewicht, grootte en andere factoren die je moet kennen om de ideale banjo voor je te kiezen. Leer hoe je de beste kunt kiezen!

Gewicht

Een banjo weegt gewoonlijk drie tot vier kilo, natuurlijk kan dit veranderen als we hem zoeken zonder aanvullingen zoals de klankkast of de ringen, die afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn een groot gewicht aan het instrument kunnen betekenen.

Het is belangrijk rekening te houden met het totale gewicht van de banjo die je koopt, want het is per slot van rekening een muziekinstrument, dus moet hij je het comfort bieden om soepel en zonder onderbrekingen te kunnen spelen. Het ideale gewicht hangt af van de artiest in kwestie, vanwege de sterkte en de weerstand.

Een banjo met een resonator gebruiken geeft je een grotere kwantiteit en kwaliteit van het geluid, want het vergroot het volume van het geluid, maar ook de resonantie. (Foto: Erika Wittlieb / Pixabay.Com)

Grootte

De gemiddelde afmetingen van een banjo zijn vijfendertig centimeter breed, afhankelijk van de diameter van het lichaam, en ongeveer vijfentachtig centimeter lang. De afmetingen van een banjo kunnen variëren, en het is belangrijk de ideale maat voor je lengte en armlengte te vinden om een uitstekende ervaring te verzekeren.

De banjo is een instrument met een groot aantal akkoorden, dus is het belangrijk de soepelheid te bezitten om je hand op en neer over de hals te laten glijden om het beste uit de artiest en het instrument te halen. Alleen oefening zal je leren welke maat voor jou geschikt is.

Designs

Het is een muziekinstrument, daarom kan het ook je merkteken als artiest zijn, dus moet het origineel zijn en moet het ontwerp bij je stijl en muziek passen. In banjo’s kunnen we verschillende variaties krijgen qua vormgeving, want de oorsprong ervan gaat terug tot de oudheid, en men neemt aan dat dit zich zou ontwikkelen. De vorm van de body varieert meestal niet, maar de lengte van de hals, de kleuren en de aangepaste ontwerpen wel.

Buiten de verschillen die we op het eerste gezicht vinden, zoals de aanvullingen of het aantal snaren, vinden we gedrukte of handgeschilderde ontwerpen op het paukenlichaam. Soms is het membraan dat de pauken bedekt doorzichtig, wat ze nog eigenaardiger maakt en ons in staat stelt de binnenkant te bekijken, waar we zelfs gepersonaliseerde ontwerpen van de kunstenaars of van de verschillende merken kunnen vinden. Het gaat erom dat je een ontwerp krijgt dat je affiniteit en geborgenheid geeft.

De beste stijl banjo is die waarbij je meer affiniteit voelt en die je meer geborgenheid geeft op het podium, want een instrument vergezelt je bij het optreden en moet aan je stijl aangepast zijn. (Foto: D-V / Pixabay.Com)

Aantal snaren

Afhankelijk van het aantal snaren zijn er verschillende soorten banjo’s, die vooral kunnen variëren in de veelzijdigheid die ze bieden aan verschillende muzikale genres en stijlen, maar met een goed gebruik kunnen alle banjo’s in vrijwel elk muziekgenre uit de voeten. Er zijn ongewone variaties van de banjo, zoals de banjolele, banjolin of uke banjo, die acht snaren hebben, ook de basbanjo, met vier snaren en de gitaarbanjo, die zes snaren heeft. Tot de populairste banjo stijlen volgens het aantal snaren behoren echter:

Vijf snaren: Hij heeft vijf snaren, zoals de naam zegt, en de vijfde snaar staat meestal in dezelfde toonladder als de eerste snaar. Hij wordt het meest gebruikt in country, bluegrass of folkmuziek, en wordt met drie vingers getokkeld.

Tenor: Deze banjo heeft vier snaren en wordt gewoonlijk met een plectrum bespeeld, net als de gitaar. Het biedt een hogere toon, zoals de naam al doet vermoeden, en dankzij de melodische en ritmische mogelijkheden die het biedt, werd het de opvolger van de vijf snaren in sommige stijlen, zoals de Ierse muziek.

Plectrum: Dit is een iets langere banjo, want hij heeft tweeëntwintig frets op de hals, wat grotere toonladders en grote veelzijdigheid biedt. Hij heeft vier snaren en wordt gewoonlijk gebruikt om traditionele jazz bands te begeleiden.

Resonator

Hij staat algemeen bekend als de achterkant van de banjo, maar meer nog dan dat is zijn functie om een plat en volkomen onbuigzaam oppervlak te bieden waarop het geluid kan stuiteren en door de gaten in de klankkast naar voren kan worden geprojecteerd, wat meer winst oplevert in het eindresultaat van het geluid.

Als we het over de resonator hebben, hebben we het over een aanvulling die tegenwoordig meestal bij de aankoop van het instrument wordt geleverd, maar in werkelijkheid is het een extra aanvulling, die je beter kunt hebben om een betere geluidskwaliteit te bereiken.

(Uitgelichte foto: Ryan McGuire / Pixabay.Com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies