Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

21Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

59Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote barcode scanner test 2021. Hier stellen we alle barcode scanners die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste barcode scanner voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een barcode scanner wilt kopen.
De belangrijkste informatie in een notendop

 • Met barcode scanners kun je barcodes of streepjescodes vastleggen. Deze streepjescodes worden door een machine gelezen met behulp van een optische lezer en kunnen dan elektronisch verwerkt worden.
 • Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen LED /CCD scanners en laserscanners. Beide soorten zijn er in talrijke uitvoeringen.
 • LED scanners zijn gemakkelijk te gebruiken, maar de leesafstand is betrekkelijk klein. Laserscanners daarentegen kunnen effectief streepjescodes vastleggen ondanks beweging en een grotere leesafstand is mogelijk.

Barcode Scanner: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een barcodescanner koopt

Waar worden barcode scanners gebruikt?

Wanneer een barcode door een machine gelezen en verwerkt moet worden, moet hij door een scanner gelezen worden. Dit is bijvoorbeeld het geval in de logistiek, de gezondheidszorg, kassasystemen en post- en pakketdiensten. In de logistiek worden goederen gescand bij goederenontvangst, goederenuitgifte, voorraadopname, toewijzing van opslagplaatsen, gegevensregistratie van magazijnvoorraden en identificatie van goederen.

Wist je dat streepjescodes oorspronkelijk gebruikt werden voor treinwagons? Barcodes werden eigenlijk gemaakt om spoorwagons te identificeren. Op die manier konden de spoorwegmaatschappijen de afzonderlijke wagons herkennen en zo mogelijke botsingen voorkomen en vermijden.

De gezondheidssector, met name de farmaceutische, is al zo gewend aan het gebruik van barcodes dat hij zelfs zijn eigen gestandaardiseerde specificatie gebruikt. Deze speciale code heet een PZN. Barcodescanners zijn te vinden bij alle kassa’s, bijvoorbeeld in supermarkten, apotheken, meubelzaken, krantenwinkels en benzinestations. Lezers worden gebruikt bij bijna alle processen voor registratie of identificatie bij post- en pakketdiensten.

De mobiele toestellen worden gebruikt als de te scannen goederen ter plaatse gescand moeten worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een medewerker in een magazijn wil opvangen aan het andere eind van het terrein, maar de computer staat op een andere plaats. Gewoonlijk worden de gegevens na de scanner-gegevensoverdracht naar hostsystemen geleid voor automatische verwerking. De bedrade toestellen worden vaak gebruikt op zogenaamde I-points, zoals kassaterminals.

Hoe vindt de gegevensoverdracht plaats?

Zodra de gegevens door een scanner gedecodeerd zijn, kunnen ze via de verschillende interfaces naar het systeem op hoger niveau worden overgebracht. De gegevensoverdracht kan gebeuren met een kabel of via een radioverbinding.

Barcodescanners worden overal gebruikt waar producten van eigenaar verwisselen. Hier, bijvoorbeeld, in een apotheek. (Beeldbron: 123rf.com / kadmy)

De gedecodeerde gegevens kunnen dan via verschillende interfaces aan het systeem op hoger niveau worden doorgegeven. Vaak wordt de USB poort gebruikt en worden de gegevens met een Y-kabel via de toetsenbord verbindingslijn van de computer binnengelust.

Dit gebeurt meestal met behulp van een tussenstop. Dit heeft het voordeel dat geen software-aanpassingen nodig zijn, want de computer herkent niet of de gegevensinvoer handmatig of ingelezen is. Er hoeft alleen rekening gehouden te worden met de toetsenbordindeling en het gebruikte besturingssysteem.

Tegenwoordig worden barcode scanners meestal snel en gemakkelijk aangesloten via de plug-and-play USB interface. De gegevens worden dan overgebracht met behulp van een speciale kabel. Draadloze radioscanners zijn beschikbaar voor volledige bewegingsvrijheid.

De transmissie vindt plaats via een andere externe interface van de computer. In sommige gevallen zijn de lezers een geïntegreerd onderdeel van een apparaat voor gegevensverzameling dat de gegevens doorgeeft in een draadloos netwerk (WLAN), bijvoorbeeld. Bluetooth wordt ook vaak gebruikt als een andere draadloze methode voor gegevensoverdracht.

Wat is een radioscanner?

Radio scanners zijn een draadloze variant van gegevensoverdracht, die mogelijk is met radio en Bluetooth. Hier wordt de ontvanger met een kabel verbonden met de PC of het kasregister. De barcode gegevens worden van de radioscanner naar een ontvangststation gezonden. Dit geeft de informatie door aan de PC of de kassa. Deze scanners worden aangesloten via een USB of Y-toetsenbord kabel.

Radio scanners hebben verschillende reikwijdten, afhankelijk van het model. Deze variëren van ongeveer 10 m in de instapklasse tot wel 50 m in de industriële versies.

Wat kost een barcodescanner?

Barcode scanners zijn er in alle prijsklassen. Voor dagelijks gebruik moet je echter iets dieper in de buidel tasten om een goede scankwaliteit te krijgen. Je kunt een handheld LED scanner kopen voor zo weinig als 45 euro. Omdat de scanner geen bewegende delen heeft, biedt hij een lange produktlevenscyclus. Daarom overtuigt de technologie met een goede prijs-prestatie verhouding. Een andere goedkope optie om barcodes te scannen is de leespen.

Hij begint bij ongeveer 65 euro, is robuust in vergelijking met andere barcode lezers en is erg handig. Dus als je een scanner veel moet ronddragen, is deze bijzonder geschikt. Laserscanners zijn te koop voor slechts 40 euro. Voor hoogwaardige lezers moet je echter veel meer investeren. Goede toestellen beginnen bij een prijs van meer dan 2.000 euro. Door het gebruiksgemak en de mogelijkheid om zelfs bij slecht licht te scannen, is het apparaat de moeite waard voor dagelijks gebruik, vooral voor leken.

Voor een camerascanner moet je wat dieper in de buidel tasten. Hoogwaardige producten beginnen bij een driecijferig bedrag. Deze toestellen zijn echter veelzijdiger omdat ze, ten eerste, ook 2D barcodes kunnen vastleggen en, ten tweede, de producten niet meer precies uitgelijnd hoeven te worden om ze te kunnen scannen. Dus als je hem elke dag wilt gebruiken, is het zeker de moeite waard om in deze lezer te investeren.

Type Prijs
LED handscanner vanaf 45 €
Leespen vanaf 65 €
Laserscanner vanaf 40 €, professionele apparaten vanaf 2000 €
Camerascanner vanaf 235 €

Besluit: Welke soorten barcode scanners zijn er en welke is de juiste voor jou?

De streepjescode wordt ook wel streepjescode of barcode genoemd. Een streepjescode is een opto-elektronisch leesbaar lettertype dat bestaat uit verschillende brede, evenwijdige streepjes en tussenruimten. Deze staven worden door een machine met behulp van een optische lezer gelezen en kunnen dan elektronisch verwerkt worden. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen vier verschillende soorten barcode lezers:

 • Leespen
 • LED scanner/ CCD scanner
 • Laserscanner
 • Camera scanner

Elk van de bovengenoemde barcode scanners is bijzonder geschikt voor bepaalde werkterreinen, wat bepaalde voor- en nadelen met zich meebrengt. Afhankelijk van waar je de barcodescanner voor wilt gebruiken en wat je precies wilt scannen, zijn sommige barcodescanners beter geschikt dan andere. In het volgende worden de verschillende soorten meer gedetailleerd voorgesteld, met hun voor- en nadelen. Zo kun je nagaan welke scanner het meest geschikt is voor je project.

ChipTechnikmagazin
Er zijn veel goede en ook gratis apps voor je mobiele telefoon, tablet, computer en dergelijke waarmee je allerlei soorten streepjescodes kunt lezen en maken. Er zijn enkele apps waarmee je snel de actuele prijzen van bepaalde producten kunt controleren door snel de streepjescode te scannen. Of je kunt de ingrediënten van verzorgingsproducten controleren door de code te scannen met de juiste app. (Bron: praxistipps.chip.de)

Hoe werkt een leespen en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Het bijzondere voordeel van de leespen is dat de aanschafkosten heel laag zijn. Dus als je niet veel geld in een scanner wilt investeren, is deze bijzonder geschikt. De leespen wordt met de hand over de streepjescode bewogen. Een lichtgevoelige sensor en een lichtbron bevinden zich in de optische punt ervan.

Voordelen
 • Lage beginkosten
 • Relatief grote robuustheid
 • Zeer kleine eenheid
Nadelen
 • Geringe toleranties in leessnelheid en leeshoek
 • Relatief ongemakkelijk, traag lezen
 • Oefening vereist

Ze zorgen ervoor dat het licht van de lichtgevende diode gereflecteerd wordt door de streepjes en de openingen in de streepjescode. Een decoder ontvangt de licht/donker signalen en ontcijfert zo de code. Je moet echter een vaste hand hebben om het signaal foutloos te decoderen. Als je de code te snel veegt of te hard drukt, kunnen er fouten optreden.

Hoe werkt een LED scanner en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je met weinig moeite de hele streepjescode met een druk op de knop wilt vastleggen, is de LED scanner de perfecte keuze. Hij is gemakkelijk in het gebruik, maar de leesafstand is betrekkelijk klein. Met de LED scanner, die ook vaak een CCD scanner genoemd wordt, wordt de streepjescode verlicht door een lichtgevende diode (LED). De sensor heeft een balk van lichtgevoelige cellen waarop de streepjescode weerkaatst, afhankelijk van de helderheid of de duisternis.

Voordelen
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Snelle detectie van de streepjescode
 • Meervoudige decodering van de code in één leesproces verhoogt de leesbetrouwbaarheid
 • Geen bewegende mechanische onderdelen
 • Relatief hoge resolutie
Nadelen
 • Leesafstand is betrekkelijk kort
 • Detectie van nieuwe, tweedimensionale streepjescodes niet mogelijk

Een decoder ontcijfert de streepjes en de gaten in de streepjescode. Dit maakt het mogelijk de informatie die erin staat te decoderen. Opgemerkt moet worden dat de afstand tussen de streepjescode en de scanner beperkt is, variërend van enkele centimeters tot ongeveer een halve meter, afhankelijk van de sterkte van de LED, de optiek, de grootte van de streepjescode en het omgevingslicht. Met deze barcode lezer is het mogelijk de hele breedte van de code in een keer op te nemen. LED scanners behoren naast laserscanners tot de meest populaire barcodelezers. Ze zijn bijzonder overtuigend door hun gebruiksgemak en scankwaliteit.

Hoe scant een laserscanner en wat zijn de voordelen en nadelen?

Met laserscanners kunnen streepjescodes ondanks beweging effectief gevangen worden. Bovendien is een grote leesafstand mogelijk. Bij een laserscanner worden een of meer laserstralen op de code gericht en met hoge snelheid over de streepjescode geleid via een oscillerende spiegel, een spiegelwiel of andere optische systemen. De sterkte van het weerkaatsende licht hangt af van hoe licht of donker de streepjes op de streepjescode zijn. Dit licht wordt gedetecteerd door de optiek en omgezet in elektrische signalen door de fotodiode en geëvalueerd.

Voordelen
 • Hoge leesafstand mogelijk
 • Lezen ook mogelijk bij moeilijke lichtomstandigheden
 • Gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor leken
 • Hoge leessnelheid
Nadelen
 • Vastleggen van nieuwe, tweedimensionale streepjescodes niet mogelijk
 • Verhoogde storingsgevoeligheid door mechanisch bewegende onderdelen

Met laserscanners kan een barcode effectief vastgelegd worden, zelfs als de scanner of de barcode bewogen wordt. Dit leidt tot een uitstekende scanproductiviteit. Dit geeft een grote bewegingsvrijheid. Bovendien zijn met laserscanners grotere leesafstanden mogelijk. Voor een toepassing op grotere leesafstand is er een ruime keuze aan pistool-laserscanners. Vaak zijn ingebouwde scanners ook uitgerust met laserscanners. Laserscanners zijn ook in staat barcodes te lezen onder reflecterende folie of onder glas.

Hoe werkt een camerascanner en wat zijn de voordelen en nadelen?

Imagers kunnen zowel tweedimensionale als eendimensionale streepjescodes vastleggen. Daardoor kun je nog meer informatie vastleggen op een klein oppervlak. Camera scanners zijn de nieuwste generatie barcodelezers en worden vaak imagers genoemd. De streepjescode wordt opgevangen door een camera, verwerkt door digitale beeldverwerking en digitaal vastgelegd.

In principe werken moderne camerascanners ongeveer hetzelfde als LED scanners, maar ze hebben vele lijnen van sensoren in plaats van slechts één. Dit maakt het mogelijk de informatie op een tweedimensionaal oppervlak te rangschikken en in één stap vast te leggen.

Voordelen
 • Omni-directioneel vastleggen van de code
 • Robuust en ruimtebesparend
 • Decoderen van codes met zeer hoge informatiedichtheid
Nadelen
 • Relatief dure technologie
 • Relatief lage 1D resolutie

Imagers kunnen ook gebruikt worden om documenten of ID-kaarten vast te leggen, dankzij de geïntegreerde camera, die de functionaliteit uitbreidt. Behalve 1D barcodes kunnen imagers ook 2D barcodes vastleggen met behulp van digitale beeldverwerking. 2D codes geven een betrekkelijk grote hoeveelheid informatie weer op een klein oppervlak, en daarom kunnen ook kleinere bestanden op deze manier overgebracht worden. Bovendien kunnen ze barcodes omnidirectioneel vastleggen, wat betekent dat producten niet meer precies uitgelijnd hoeven te worden om ze te kunnen scannen. Daarom zijn ze veelzijdig. De technologie is echter verhoudingsgewijs duur.

Koopcriteria: Je kunt barcode scanners vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om barcode scanners te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Ontwerp
 • Type scanner
 • Extra’s en functies van barcode scanners
 • Buffergeheugen
 • Processor
 • Scannen
 • USB
 • Aansluiting / kabellengte
 • Stroomverbruik
 • Gebruiksaanwijzing

In de volgende alinea’s kun je lezen over de verschillende aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Ontwerp

Ontwerp speelt een grote rol bij de aanschaf van een barcodescanner. Dit omvat de kleur, het materiaal van de behuizing en het gewicht. De meeste lezers zijn er in zwart of grijs. Sommige hebben gele of witte accenten, waardoor ze er opgewekter uitzien. Er zijn grotere verschillen als het gaat om de keuze van het materiaal van het omhulsel.

De meeste scanners zijn gemaakt van ABS, dat is acrylonitril-butadieen-styreen copolymeer. Dit klinkt erg ingewikkeld, maar het is niet meer dan een plastic omhulsel. Behalve van ABS zijn sommige toestellen ook gemaakt van PVC of GRP, beide ook kunststoffen. Het voordeel van PVC is dat het licht is en gemakkelijk te bewerken. GRP daarentegen heeft een hoge slagvastheid en een uitstekende weerstand tegen corrosie.

Bij de keuze van een scanner moet je rekening houden met het gewicht van het apparaat. Zoals zojuist gezegd, heeft het type woning hier invloed. Barcode lezers van ABS en PVC zijn lichter dan die van GRP. Dus als je de scanner lange tijd gaat gebruiken, voor zaken of voor je plezier, moet je op het gewicht letten, anders wordt hij na verloop van tijd vermoeiend.

Type scanner

Zoals we al gezegd hebben, zijn er verschillende soorten streepjescodes. Aan de ene kant zijn er de klassieke streepjescodes, die eendimensionaal zijn. De QR code, daarentegen, is tweedimensionaal en vertoont weinig gelijkenis met de klassieke streepjescodes. Barcode scanners kunnen meestal alleen 1D codes lezen, want de 2D code bestaat uit vele kleine zwarte vierkantjes in een vierkant of rechthoekig gebied.

Deze codes kunnen niet meer met een gewone barcodescanner gelezen worden, maar vereisen speciale scanners; de informatie kan niet van een enkele regel gelezen worden, maar de code moet in zijn geheel opgevangen worden. De term “imager” wordt in de industrie ook vaak gebruikt om een 2D toestel aan te duiden. Ze hebben een camera en een decoder. Daarom kunnen alle barcode scanners die we je hier tonen alleen 1D codes lezen.

De mogelijkheden om QR codes met een smartphone te scannen nemen voortdurend toe. Zo kunnen vliegtickets ook via QR code in smartphones vervoerd worden (Image source: flickr.com / AP)

Extra’s en functies van barcode scanners

Als het gaat om de extra’s die je moet zoeken als je een barcodescanner koopt, spelen de signaaltoon en de vraag of het apparaat uitgeschakeld kan worden een grote rol. De pieptoon geeft aan dat een scan voltooid is. Dit kan je helpen effectief te werken. Dit monotone geluid kan echter ook hinderlijk zijn als het lange tijd gebruikt wordt.

Behalve de pieptoon is het ook belangrijk te weten of je de barcodelezer kunt uitschakelen. Dit is de enige manier om elektriciteit te besparen. Bovendien zijn apparaten die uitgeschakeld kunnen worden meestal duurzamer. Maar alleen jij kunt beslissen of deze factoren een belangrijke rol spelen bij je aankoopbeslissing. Welke optie de juiste is hangt af van je type.

Bufferopslagreservoir

De keuze van een bufferopslagreservoir is echter allesbehalve een kwestie van type. Hier moet je de feiten voor zich laten spreken. Barcode scanners zijn uitgerust met een geheugen als hij draadloos is. Het voordeel is dat je, zelfs zonder verbinding met een systeem of computer, tot een bepaald aantal scans kunt werken zonder iets te verliezen. De mobiele scanner kan de gegevens opnemen en doorgeven wanneer een verbinding met een systeem tot stand komt.

Dit betekent dat de codescanner ook korte tijd buiten de werkplek gebruikt kan worden of aan andere mensen uitgeleend kan worden. Zelfs als de barcode scanner software een update nodig heeft, kan het werk doorgaan dankzij het buffergeheugen. Op barcodescanners met een beeldscherm kun je direct zien hoe vol het interne geheugen is. De volgende geheugenvarianten zijn standaard: 256 kByte werkgeheugen (tot 2.600 codes) of 512 kByte werkgeheugen (tot 5.000 codes).

Draadloze barcode scanners hebben een geheugen. Dit biedt het voordeel dat je tot een bepaald aantal scans kunt werken, zelfs zonder verbinding met de terminal.

Processor

Behalve kennis van het buffergeheugen is ook kennis van de bijgeleverde processor een voordeel. Een processor is een programmeerbare rekeneenheid (meestal zeer sterk verkleind), d.w.z. een machine of een elektronische schakeling die andere machines of elektrische schakelingen bestuurt volgens gegeven commando’s en daarmee een proces aanstuurt, dat meestal gegevensverwerking inhoudt. De meeste van onze barcode scanners zijn 32 BIT processoren, wat betekent dat de processoren zo ontworpen zijn dat 32 bits tegelijk of tijdens één klokcyclus verwerkt kunnen worden.

Scannen

Tijdens het scannen moet je op de volgende dingen letten:

 • Scanafstand
 • Scans per seconde
 • Leesbreedte
 • Lichtbron

De scanafstand, zoals de naam al aangeeft, geeft de afstand aan waarop je nog met hoge kwaliteit kunt scannen. Er zijn grote afwijkingen tussen de meest voorkomende lezers. Sommige lezen slechts tot een afstand van 30 mm, andere hebben een bereik tot 600 mm. Afhankelijk van waar je het apparaat voor wilt gebruiken, moet je dit zorgvuldig onderzoeken. Het aantal scans per seconde voor de meeste laserscanners ligt rond de 100. Een uitzondering is een model van ALBASCA, dat 270 scans per seconde levert. De leesbreedte is de breedte die het te scannen voorwerp mag hebben, zodat het in zijn geheel kan worden vastgelegd.

Hier is er een duidelijk verschil tussen CCD en laserscanners. Met de eerste wordt een heel vlak lijngedeelte van de streepjescode in één keer over de hele breedte vastgelegd. De breedte is dus 82 mm, terwijl laserscanners vaak maar 30 mm kunnen aflezen. De lichtbron bevindt zich in de optische punt van elk apparaat en weerkaatst de streepjes en de openingen van de streepjescode, afhankelijk van de helderheid of de duisternis. Hier presenteren we alleen scanners met LED rood licht.

USB

Als je op de massa afgaat, moet je een USB scanner kopen, want die zijn erg populair. Dit komt omdat de verbinding als robuust, betrouwbaar en uiterst veilig tegen sabotage beschouwd wordt. Als de barcodescanner Bluetooth gebruikt om verbinding te maken met het gegevensverzamelsysteem, kunnen storingen en signaalstoringen optreden. Maar een hinderlijke kabel, die snel hinderlijk kan worden bij werken boven het hoofd, bijvoorbeeld, vervalt en de actieradius kan aanzienlijk worden vergroot. Wil je echter je bereik vergroten met de USB barcodescanner, dan heb je een navenant lange USB kabel nodig.

Aansluiting / kabellengte

De lengte van de kabel zou minder invloed moeten hebben op je aankoopbeslissing. Vooral met een Bluetooth barcodescanner is deze factor natuurlijk irrelevant. Als de barcodescanner een USB kabel gebruikt om op een POS systeem of computer aan te sluiten, moet je naar de lengte van de kabel kijken om te schatten hoe groot het werkbereik van de codescanner zal zijn. De scanners die we je hier tonen hebben meestal een snoerlengte van ongeveer 2 meter. Je kunt later echter gemakkelijk een langere USB kabel kopen.

Stroomverbruik

Om niet alleen het milieu maar ook je portemonnee te beschermen, moet je altijd het stroomverbruik in de gaten houden van de apparaten die je wilt kopen. Barcode scanners hebben een stroomverbruik van ongeveer 110 m.a. bij gebruik. In stand-by stand is het slechts 30-40 m.A. Het is daarom aan te raden te investeren in een lezer die een stand-by stand heeft.

Gebruiksaanwijzing

Om de scanner überhaupt te kunnen bedienen, is in de meeste gevallen een gebruiksaanwijzing nodig. Als je dus niet vertrouwd bent met het gebruik van deze apparaten, kun je beter een lezer kopen die met een handleiding geleverd wordt. Dit is echter meestal het geval met nieuwe toestellen, ongeacht welk toestel je koopt. Dit is ook het geval met de scanners die we hier aan je voorstellen.

Wetenswaardigheden over barcode scanners

Hoe lang bestaan barcode scanners al?

In 1949 deden Norman Joseph Woodland en Bernard Silver hun eerste experimenten met het lezen van streepjescodes en vroegen er patent op aan, dat drie jaar later aan hen verleend werd. De invoering van de streepjescode bracht op 26 juni 1974 een revolutie in de produktenindustrie teweeg en is nu te vinden op bijna alle verpakkingen van een grote verscheidenheid aan produkten.

In 1973 werd in Amerika de Universele Product Code ingevoerd. Ongeveer een jaar later werd het eerste product, een tien-pack Juicy Fruit van de fabrikant Wrigley, gescand bij de kassa van een supermarkt. Europa introduceerde zijn eigen streepjescode, het Europees Artikelnummer, drie jaar later.

Wist je dat Wrigley’s kauwgom het eerste product met een UPC code was? In Ohio, in een Marsh Supermarkt in 1974, werd voor het eerst een product met een streepjescode door de kassascanner gehaald. Het was een 10-pack Wrigley’s Juicy Fruit kauwgom en het was het eerste voedselproduct dat gescand werd.

De eerste streepjescodes leidden bij praktisch gebruik echter vaak tot onjuiste aflezingen van de streepjescodescanners, omdat er nog geen geschikte druktechniek voor de streepjescode gevonden was en de streepjescodes nog geen uniforme afmetingen hadden. Tegenwoordig zijn barcodes technisch zeer geavanceerd en nauwkeurig gestandaardiseerd in barcodebreedte en barcodeafstand.

Wat zijn de verschillende streepjescodes?

De bekendste streepjescode in Europa is het Europese Artikelnummer EAN 13, dat een eendimensionale code is. Deze code bestaat uit 13 cijfers, waarvan het laatste cijfer als controlegetal wordt gebruikt. Global Trade Item Number en EAN codes worden vooral gebruikt voor productidentificatie.

Er zijn echter ook een aantal andere codes die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Ook al is er een uniforme EAN code in Europa, toch zijn er nog verschillende subtypes barcodes. Deze werden ingevoerd om bepaalde produktgroepen van andere te scheiden.

Wat is een QR code en waarin verschilt hij van de streepjescode?

Een van de nieuwste vernieuwingen in de geschiedenis van de streepjescodes is de QR code. Een QR code is een tweedimensionale code die in 1994 door de Japanse firma Denso Wave ontwikkeld werd. Het bestaat uit een vierkante matrix van zwarte en witte vierkantjes die de gecodeerde gegevens in binaire vorm voorstellen. Barcode scanners zijn klassieke streepjescodes en eendimensionaal. De QR code daarentegen is tweedimensionaal en vertoont weinig gelijkenis met de klassieke streepjescodes.

Het bestaat uit vele kleine zwarte vierkantjes in een vierkant of rechthoekig gebied. De informatie kan niet van een enkele regel afgelezen worden, maar de code moet in zijn geheel opgevangen worden. Deze codes kunnen niet meer met een gewone barcodescanner gelezen worden, maar vereisen speciale scanners. De term “imager” wordt in de industrie ook algemeen gebruikt voor 2D toestellen. Ze hebben een camera en een decoder.

Een QR code is een tweedimensionale code bestaande uit vele kleine zwarte vierkantjes. Deze codes kunnen niet door gewone barcode scanners gelezen worden.

In de volgende tabel worden de twee primaire codeertechnieken meer in detail bekeken. Daarbij worden specifieke kenmerken meer in detail besproken, waaruit de nodige leestechniek wordt afgeleid:

Barcode technologie Kenmerken Noodzakelijke leestechniek
Barcode Rechte, verticale opstelling Commercieel verkrijgbare scanner
2D barcode Matrixachtige, gestapelde opstelling Camerascanner

Hoe werkt een scanner voor mobiele telefoons en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Scanners voor mobiele telefoons zijn een nieuwe generatie van barcode lezen. Met software voor mobiele telefoons is het mogelijk 1- of 2-dimensionale streepjescodes vast te leggen met de digitale camera van de smartphone en de code-informatie onmiddellijk in gedecodeerde vorm aan de gebruiker te tonen. Behalve de camera van de mobiele telefoon is ook een beeldverwerkingstoepassing op de mobiele telefoon nodig die de camerabeelden moet evalueren.

Is er een barcodescanner voor mijn PC, smartphone of tablet?

Er zijn verschillende toepassingen voor de mobiele telefoon of tablet waarmee je barcodes kunt scannen. Op je laptop of PC kun je de webcam gebruiken om barcodes te ontcijferen. Er is ook de mogelijkheid om barcodes in Excel te scannen.

Foto bron: 123RF.com / ©kritchanut, 89965925

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies