Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Op de baan hangen je prestaties af van je prestaties en dus ook van je geschikte schoeisel. Functioneel schoeisel is dus essentieel voor je topsportprestaties. Je nieuwe basketbalschoenen moeten daarom mode en sportieve aspecten combineren.

De keuze aan basketbalschoenen voor mannen is enorm. Dienovereenkomstig is er een geschikt model voor elke speelpositie, elke baan, elke smaak en elke voetvorm. Het is belangrijk dat je je bewust bent van hoe je je basketbalschoen voor heren wilt gebruiken en dat hij comfortabel aan je voet past.
Beste Basketbalschoenen heren: Onze selectie

Shopgids Basketbalschoenen heren: Alles wat je moet weten

De enorme keuze aan basketbalschoenen voor mannen kan erg verwarrend zijn. Daarom moeten de hier voorgestelde koopcriteria je helpen de juiste keuze te maken.

Dit zijn de volgende koopcriteria

  • Gewicht
  • Kussen
  • Fit
  • Binnen
  • Buiten

In de volgende paragrafen laten we je zien waar je vooral op moet letten om de juiste basketbalschoenen te vinden.

Gewicht

Het gewicht van je basketbalschoenen is een belangrijke factor voor een dynamisch en snel spel. Lange en zware spelers moeten erop letten dat de schoenen niet te licht zijn, anders is er niet genoeg steun in de enkel en neemt de kans op blessures toe.

Kleine en lenige spelers (shooting guards) kunnen beter schoenen van licht materiaal gebruiken, vanwege hun vleugelpositie. Low-cut basketbalschoenen van netstof zijn hier bijzonder geschikt.

Demping

Basketbal is een zeer dynamisch spel met veel richtingsveranderingen, abrupte stops en hoge sprongen.De gewrichten van mannen worden bij deze lichaamsbewegingen bijzonder belast door het hoge eigen gewicht, dus optimale demping is belangrijk om je gewrichten tijdens het spel te beschermen.

Een leuk neveneffect van demping is dat het de levensduur van je basketbalschoenen voor heren verlengt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen lage, gemiddelde en hoge demping. Welke mate van demping voor jou geschikt is, hangt af van je lichaamsgewicht en spierstructuur.

Fit

Je basketbalschoen voor heren moet perfect aan je voet passen en aan je eisen aangepast zijn, zodat je veilig kunt trainen en spelen, met plezier en hoge prestaties. De schoen moet je enkel vastzetten en steun geven. Een comfortabele pasvorm helpt je soepel te blijven.

Basketbalschoenen met een hoog bovenwerk worden vaak als stug en strak ervaren, in tegenstelling tot laag uitgesneden schoenen. Laat je hierdoor niet afschrikken, want deze schoenen moeten eerst ingelopen worden en zullen na verloop van tijd ruimer worden.

Indoor

Indoor basketbalschoenen voor heren worden gekenmerkt door het feit dat hun zolen relatief zacht zijn, omdat ze aangepast zijn aan de eigenschappen van binnenvloeren. Het buitenmateriaal is vaak gemaakt van lichtgewicht materialen, maar die zijn niet waterdicht. Indoor basketbalschoenen mogen niet voor buiten gebruikt worden, omdat ze daar niet voor ontworpen zijn.

Voor zuiver sportieve activiteiten zijn basketbalschoenen voor heren binnenshuis een trouwe metgezel, maar zodra dit type basketbalschoen verkeerd gebruikt wordt, heb je er niet lang profijt van.

Outdoor

Basketbalschoenen voor heren voor buiten zijn steviger dan de versies voor binnen, want ze moeten bestand zijn tegen asfaltvloeren en verschillende weersomstandigheden (UV-straling, regen, vorst). Outdoor basketbalschoenen voor heren verliezen door hun stevigheid wat flexibiliteit, maar beschermen je tegen verwondingen door het weer.

Outdoor basketbalschoenen voor heren worden vaak als streetwear gedragen, omdat ze ook met jeans en een overhemd gedragen kunnen worden voor dagelijks gebruik. De verschillende modellen bieden genoeg keuze om de juiste basketbalschoen bij je outfit te vinden en je sportiviteit of nonchalance in het dagelijks leven te onderstrepen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

We hebben een aantal belangrijke vragen voor je samengesteld om het je gemakkelijker te maken je nieuwe basketbalschoenen voor heren te kiezen.

Wat zijn de verschillende soorten basketbalschoenen voor heren?

Afhankelijk van het type speler, positie of baan moet je basketbalschoen aan verschillende eigenschappen voldoen. Hier hebben we de drie belangrijkste soorten voor je op een rijtje gezet.

  • High-Cut: Dit model behoort tot de oudere modellen, die vooral beïnvloed werden door Michael Jordan. Deze modellen worden gekenmerkt door een hoge schacht die over de enkel gaat. Een geprononceerde enkelbescherming beschermt je optimaal tegen voetblessures, maar remt snelle bewegingen door het zware materiaal. Centrumposities zijn bij dit model bijzonder goed aan te raden.
  • Mid-cut: Mid-cut modellen vormen een compromis tussen hoge en platte (high-cut, low-cut) basketbalschoenen. Mid-cuts bieden meer bewegingsvrijheid dan hoog uitgesneden basketbalschoenen, maar ook minder bescherming tegen blessures. In het algemeen is deze variant geschikt voor alle soorten spelers.
  • Low-Cut: De grootste bewegingsvrijheid wordt geboden in deze modelvorm. Dynamiek en flexibiliteit staan hier op de voorgrond, en om deze eigenschappen te vervullen zijn laag uitgesneden basketbalschoenen bijzonder licht en optimaal geschikt voor schietende bewakers. Maar door het ontbreken van enkelbescherming is er een verhoogd risico op verwondingen.

Welk model je uiteindelijk kiest hangt natuurlijk ook af van de basketbalschoenen waar je je het prettigst in voelt.

Hoe maak ik mijn basketbalschoenen voor heren schoon en hoe verzorg ik ze?

Een goede verzorging is essentieel om het meeste uit je basketbalschoenen voor heren te halen. Je moet er altijd voor zorgen dat indoor basketbalschoenen niet buiten gebruikt worden. Elk materiaal heeft een andere verzorging nodig, dus ga na van welk materiaal je basketbalschoenen gemaakt zijn en maak de zool apart schoon van de binnenzool en het buitenmateriaal.

Gebruik indien mogelijk speciale verzorgingsproducten voor reiniging en onderhoud. In noodgevallen kunnen een borstel, natte doekjes en water ook helpen. Doe geen basketbalschoenen in de wasmachine.

Om onaangename geurtjes en de vorming van bacteriën te voorkomen, moet je je basketbalschoenen voor heren na elk gebruik goed luchten. Als ze vochtig zijn, prop ze dan vol met krantenpapier en laat ze langzaam aan de lucht drogen.

Hoe vind ik de juiste maat voor mijn basketbalschoenen voor heren?

Drukkende naden zijn erg vervelend en kunnen zelfs zweren of blaren veroorzaken. De juiste maat vinden is dus heel belangrijk. Je kunt de basketbalschoenen het beste ter plekke testen en er een paar stappen mee lopen of sprinten. Basketbalschoenen voor heren gaan meestal van maat 40 tot 50 en zijn online vaak in nog grotere maten verkrijgbaar.

Er moet 5 tot 8 millimeter tussen de teen en de schoen zitten. Je basketbalschoenen moeten ook breed genoeg zijn, anders wordt de bloedsomloop geremd en kun je niet op je best presteren in het spel. Een bekwame sportschoenenafdeling biedt altijd aan je voeten op te meten, zodat je met de juiste basketbalschoenen naar huis kunt gaan.

Hoe knoop ik mijn basketbalschoenen voor heren?

Je basketbalschoenen moeten strak om je voet zitten, maar niet te strak. Zodra je een ongewone druk voelt, zitten je schoenen te strak vast. Plotseling losraken van de veters tijdens een spel is een groot veiligheidsrisico. Zorg er daarom voor dat je basketbalschoenen voor heren vóór elke wedstrijd goed vastzitten.

De veters moeten door elk oogje getrokken en gekruist worden voor optimale steun. De juiste lengte van de veters is ook van cruciaal belang, want te lange veters kunnen snel een struikelgevaar worden.

Hoe breek ik mijn basketbalschoenen voor heren in?

basketbalschoenen voor heren kun je het beste inlopen door korte trainingssessies. Het dragen van dikke sokken tijdens deze trainingen versterkt het effect nog meer. Om oncomfortabel inrijden te voorkomen, kun je je basketbalschoenen het beste ‘s middags kopen of passen. In de namiddag zijn de voeten gezwollen, zoals tijdens een verhit spel.

Om te rekken zonder de schoenen te hoeven dragen, kan een schoenspanner heel nuttig zijn. Ze opvullen met vochtig krantenpapier kan ook helpen. Als dit alles niet helpt, kun je je basketbalschoenen naar een schoenmaker brengen, die je schoenen vakkundig zal oprekken.

Samenvatting

De keuze voor basketbalschoenen voor heren kan nogal verwarrend zijn. Je moet je er dus van bewust zijn voor welk veld ze geschikt moeten zijn en wat voor type speler je bent, want dit zal je ook helpen de juiste basketbalschoenen voor heren te vinden.

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen basketbalschoenen voor binnen en voor buiten, want de buitenzolen hebben verschillende eigenschappen, afhankelijk van de ondergrond. Ook het buitenmateriaal voldoet om deze reden aan verschillende eisen. Er zijn drie modelvarianten: High-, Mid-, en Low-Cut, waarbij persoonlijke voorkeur de doorslaggevende factor is. De juiste pasvorm, maat en verzorging zijn garanties voor een zorgeloos en succesvol spel, ongeacht de ondergrond.

(Afbeeldingbron: unsplash / Grailify)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies