Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Beeldhouwwerken zijn artistieke uitingen van grote schoonheid en gevoeligheid, waarbij de beeldhouwer zijn kunst overbrengt via expliciete, metaforische, abstracte werken, enz. die in verschillende materialen, maten en stijlen gemaakt zijn. Wil je meer weten over beeldhouwwerken? Welkom!

Als iets beeldhouwwerken kenmerkt is het hun veelzijdigheid, want je vindt ze in oneindig veel varianten van vormen, formaten en thema’s, naar smaak en inspiratie van de maker. Zoals alle kunst hebben beeldhouwwerken een subjectieve schoonheid die direct samenhangt met de voorkeuren van ieder mens.

In het hele artikel vertellen we je wat de belangrijkste kenmerken van beeldhouwwerken zijn, zodat je de belangrijkste kenmerken kent en het exemplaar kiest dat perfect bij je past. Ontdek de wondere wereld rond deze prachtige creaties!
Belangrijk om te weten

 • Beeldhouwwerken zijn kunstwerken gemaakt door beeldhouwers, die ze maken met verschillende technieken en met verschillende grondstoffen. Sculpturen kunnen verschillende thema’s, ontwerpen, maten en formaten hebben, naargelang de stijl van de maker.
 • Onder de vele soorten beeldhouwwerken vind je religieuze, burgerlijke en abstracte varianten, die vooral van elkaar verschillen door hun thema’s, ontwerpen, stijl, functies en materialen, naast andere belangrijke aspecten.
 • Bij het kopen van een beeldhouwwerk is het belangrijk dat je rekening houdt met bepaalde relevante factoren, zoals hun verschillende soorten en variëteiten, stijlen, materialen en technieken, naast andere bijzonderheden die je bij de aankoop zullen helpen.

Beste beeld: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over beeldhouwwerken

In deze koopgids vind je nuttige en relevante informatie over het product dat je wilt kopen. Daarom zullen we je vertellen wat de belangrijkste kenmerken van de beelden zijn, inclusief de voordelen en de niet zo gunstige of positieve aspecten ervan.

Beeldhouwwerken zijn artistieke werken van grote schoonheid en gevoeligheid, gemaakt met verschillende technieken en materialen. (Foto: Diego Vito Cervo / 123rf.com)

Wat zijn beeldhouwwerken en wat zijn hun voordelen?

Beeldhouwwerken zijn werken gemaakt met verschillende soorten materialen (zoals steen, hout, modder, klei, cement, ijzer, koper, goud, enz.) waarin de kunstenaar (meer bepaald de beeldhouwer) deze grondstoffen uithakt, boetseert, beeldhouwt of beitelt om ze de gewenste vorm en verschijningsvorm te geven.

Er zijn kleine beeldhouwwerken en monumenten of gigantische kunstzinnige constructies. Het kunnen eigen creaties of imitaties van de beeldhouwer zijn, die verschillende thema’s belichten en verschillende personages omvatten: dieren, mensen, voorwerpen, landschappen, abstracte figuren, enz.

Onder hun vele voordelen vallen beeldhouwwerken op omdat ze een prachtige kunstuiting zijn, net als schilderkunst, muziek, dans of andere kunsten, waarin de maker een boodschap uitdrukt door schoonheid, talent en gevoeligheid. Deze werken blijven bewonderd en herinnerd worden, zoals veel emblematische beeldhouwwerken.

Voordelen
 • Ze zijn een artistieke uitdrukking van grote schoonheid en gevoeligheid
 • Ze geven een directe of metaforische boodschap
 • Ze behandelen een oneindig aantal thema”s
 • Ze worden gemaakt met uiteenlopende technieken en materialen
 • Er zijn kleine en reusachtige sculpturen
 • Er is een grote verscheidenheid aan ontwerpen en stijlen
Nadelen
 • Er zijn extreem dure sculpturen
 • Sommige kunnen niet verplaatst worden door hun aanzienlijke gewicht en omvang
 • Sommige sculpturen zijn te kwetsbaar

Religieuze, burgerlijke of abstracte sculpturen – Waar moet je op letten?

Zoals eerder gezegd, is er een grote verscheidenheid aan beeldhouwwerken die op verschillende thema’s gericht zijn, zoals religie, burgerlijke thema’s of abstracte figuren. Hieronder zetten we de kenmerken van elk van deze artistieke varianten in detail uiteen.

Religieuze sculpturen. Deze beelden zijn meestal replica’s van verschillende godheden of heiligen die tot verschillende godsdiensten of geloofsovertuigingen behoren. Ze kunnen op religieuze of openbare plaatsen tentoongesteld worden, en zijn gemaakt van verschillende materialen en afmetingen.

Religieuze beelden kunnen symbolen voorstellen (zoals het katholieke kruis, de davidster, enz.) of concrete figuren (Christus, Boeddha, heiligen, maagden, Egyptische, Hindoeïstische, Azteekse, Romeinse godheden, enz.). Het kunnen kunstwerken zijn om te bewonderen of om te bidden en devotie, dankzegging of smeekbede te uiten.

Burgersculpturen. Burgersculpturen verwijzen naar representatieve personages van een natie, vanwege hun deelname aan verschillende politieke, sociale of culturele gebeurtenissen. Ze zijn meestal van brons of steen, en worden op openbare plaatsen (vooral pleinen) tentoongesteld.

Over het algemeen brengen deze beelden een eerbetoon aan helden of helden uit de geschiedenis, zoals politici of soldaten (die meestal op hun paard zitten), hoewel ze ook symbolische voorwerpen kunnen uitbeelden die gedachten of ideologieën uitbeelden (vuisten, vleugels, enz.).

Abstracte beeldhouwwerken. Abstracte sculpturen worden gekenmerkt door het feit dat ze geen concrete betekenis hebben; dat wil zeggen dat hun vorm niet vergelijkbaar is met bekende vormen, zodat we ze niet met een bepaald element of karakter kunnen associëren zoals met andere soorten sculpturen gebeurt.

Het hoofddoel van deze moderne of avant-gardistische werken is om sensaties, emoties en ideeën op de toeschouwer over te brengen, uitgaande van een subjectief en onconventioneel standpunt; daarom worden de boodschappen op een metaforische of subliminale manier overgebracht, maar nooit op een evidente manier.

Religieus Burgerlijk Abstract
Thematisch Van religieuze aard Van sociale, politieke, culturele, enz. aard. Metaforische boodschappen over verschillende thema’s
Voorwerpen of personages Heiligen, godheden, religieuze figuren Proceres, personages of symbolen die representatief zijn voor een natie of cultuur Figuren zonder concrete betekenis, maar metaforisch of subliminaal
Meest gebruikte materialen Gips, marmer, hout, enz. Brons, steen, enz. IJzer, acryl, enz.
Stijlle Conservatief, over het algemeen Variabel Modern, avant-garde, minimalistisch
Plaatsen waar ze het meest voorkomen Religieuze plaatsen (kerken, synagogen, moskeeën, tempels, enz.), Openbare ruimten, enz.) Openbare ruimten (vooral pleinen) Musea, kunstgalerijen
Hoofdfuncties Werken om te bewonderen, en om devotie, dankzegging of smeekbede te brengen Werken om te bewonderen, te weten, geïnformeerd te worden, na te denken, enz. Werken om te bewonderen en om verder te kijken dan het voor de hand liggende

Kan ik replica’s van beroemde beeldhouwwerken kopen?

De kunst van het beeldhouwen ontstond duizenden jaren geleden en schonk leven aan de meest fantastische kunstwerken ter wereld, waarvan er vele bewaard worden in musea of openbare ruimten. Hier zijn enkele van de beroemdste beeldhouwwerken (hoewel er vast nog veel meer volgen!), waarvan je replica’s kunt kopen om je huis mee te versieren.

“De Mozes”. Dit beeld werd in 1509 gemaakt door niemand minder dan Michelangelo, een van de ongelooflijkste kunstenaars aller tijden. Dit Renaissance werk, gemaakt in wit marmer, wordt beschouwd als een van de meest levensechte en volmaakte artistieke creaties van alle tijden.

“De Denker”. Dit beeld, ook bekend als “De Dichter”, werd tussen 1881 en 1882 gemaakt door de Franse kunstenaar Auguste Rodin, en werd een van de beroemdste kunstwerken ter wereld. Het is een voorstelling van de Italiaanse schrijver Dante Alighieri, die te zien is in het Rodin Museum in Parijs.

“Venus de Milo”. Dit prachtige Griekse beeld, ook bekend als de “Aphrodite van Milos”, werd in 1820 half begraven gevonden op een eiland in Griekenland. Sindsdien is het een van de beroemdste en meest gewaardeerde kunstwerken ter wereld (die je kunt bewonderen in het Louvre Museum in Parijs).

“De David”. Nog een werk van de briljante Michelangelo, gebeeldhouwd tussen 1504 en 1505 in carrara marmer. Het is ongetwijfeld een van de meest vermaarde beeldhouwwerken ter wereld om zijn perfectie en realisme, te bewonderen in de Galleria dell’Accademia in Florence, Italië.

“Christus de Verlosser”. Dit is een beeldhouwwerk dat gebouwd werd in Rio de Janeiro, Brazilië, en dat gekenmerkt wordt door zijn imposante afmetingen, 38 meter hoog en 1200 ton zwaar (waarmee het het grootste art deco werk ter wereld is). Het werd beschouwd als een van de zeven wereldwonderen.

Op de markt vind je een grote verscheidenheid en assortiment beeldhouwwerken van verschillende afmetingen, materialen en stijlen. (Foto: Carlos Santos / 123rf.com)

Aankoopcriteria

In dit laatste deel van het artikel bespreken we de aankoopcriteria waarmee je rekening moet houden als je een beeldhouwwerk koopt, want deze kunstwerken zijn er in verschillende stijlen, uitvoeringen en materialen. Deze informatie zal je helpen om de perfecte sculptuur voor je te kiezen.

 • Soorten
 • Andere varianten
 • Stijlen
 • Materialen
 • Andere grondstoffen
 • Technieken

Soorten

Er zijn verschillende soorten beeldhouwwerken die hun uiterlijk en stijl bepalen. Hier zijn twee van de meest voorkomende varianten, zodat je de voornaamste kenmerken en eigenaardigheden ervan leert kennen en de variant kunt kiezen die het beste bij je voorkeuren en persoonlijke stijl past.

Rond beeld. Deze sculpturen zijn driedimensionaal; dat wil zeggen dat ze vanuit alle hoeken en perspectieven bekeken kunnen worden, omdat ze aan alle kanten bewerkt en gebeeldhouwd zijn en niet aan de muur kleven of er tegen leunen. Ze kunnen verschillende maten, formaten, materialen en stijlen hebben.

Reliëfbeeldhouwwerk. In tegenstelling tot ronde beelden worden reliëfbeelden op een plat oppervlak uitgesneden, zodat ze alleen een uitstekende voorkant hebben. Je ziet ze op plaquettes die op muren in openbare ruimten zijn aangebracht, of op overheidsgebouwen, historische gebouwen, antieke gebouwen, enz.

Beeldhouwwerken worden met verschillende technieken gemaakt, naargelang de stijl van het werk en de gebruikte materialen. (Foto: khunaspix / 123rf.com)

Andere varianten

Behalve de hierboven genoemde soorten beeldhouwwerken zijn er ook andere varianten van deze kunstwerken. Hieronder beschrijven we hun belangrijkste eigenschappen, zodat je de belangrijkste kenmerken leert kennen en er bij je aankoop rekening mee kunt houden.

Bustes. Bustes zijn menselijke voorstellingen die hoofd, schouders en een deel van de borstkas omvatten. Deze werken, die meestal op pleinen en andere openbare plaatsen staan als eerbetoon aan historische figuren, zijn ook te vinden in andere varianten, gemaakt van verschillende materialen.

Torsos. Zoals hun naam al doet vermoeden, bestaan torsosculpturen uit precies dat: de torso van een mens, zonder armen, benen of hoofd. Deze kunstwerken, typisch voor het oude Griekenland, zijn meestal van pleister of steen gemaakt, hoewel er ook variaties in andere materialen bestaan.

Beelden. Beelden omvatten, in tegenstelling tot bustes en torso’s, het hele menselijke lichaam. Je vindt er replica’s van beroemde mensen, patriottische helden, heiligen en godheden, enz. die meestal gemaakt zijn van steen, cement en hout, naast vele andere grondstoffen.

Beeldhouwwerken

worden in allerlei stijlen ontworpen, die te maken hebben met de smaak van de beeldhouwer en met bepaalde historische perioden of bepaalde culturen. Hieronder noemen we enkele (want er zijn er zo veel!) van de stijlen beeldhouwwerken die je kunt vinden.

Renaissance beeldhouwwerken. Deze zijn meestal van pleisterwerk of marmer gemaakt en zijn geïnspireerd op de Grieks-Romeinse stijl. Wie van de meest elegante, fijne en delicate stijl houdt, zal weg zijn van deze kunstwerken, die vooral gekenmerkt worden door hun realisme, schoonheid en perfectie.

Pre-Columbiaanse sculpturen. Ze dateren van vóór de komst van Christoffel Columbus in Amerika, en vertegenwoordigen vooral de Azteekse en Mayacultuur. Deze kunstwerken (die een sterke religieuze, culturele en politieke component hebben) zullen je bekoren als je stijl meer ambachtelijk is, want ze zijn meestal gemaakt van modder of klei.

Chinese beeldhouwwerken. Deze beelden (van steen, brons, papier, enz.) beelden de Chinese kunst en cultuur uit, waarbij de nadruk ligt op goden, boeddha’s, karakteristieke mythologische wezens zoals draken, en historische figuren zoals heersers of soldaten. Als je veelzijdig en exotisch werk zoekt, zijn deze varianten misschien ideaal voor je.

Materialen

Sculpturen worden gemaakt met een oneindig aantal materialen die hun uiterlijk, stijl, kwaliteit, weerstand, techniek, enz. bepalen. Hieronder beschrijven we de eigenschappen van enkele grondstoffen die gebruikt worden om deze prachtige kunstwerken te maken.

Clay sculptures. De beelden van klei zijn kenmerkend voor de precolumbiaanse stijl, die typisch is voor de Latijns-Amerikaanse cultuur. Omdat ze meestal niet groot van formaat zijn, zijn ze ideaal als decoratief element voor kleine plaatsen (hoewel ze ook wat fragiel en teer zijn).

Houtsculpturen. Hout is een materiaal dat veel gebruikt wordt voor het maken van beeldhouwwerken, vanwege zijn veelzijdigheid (want het is gemakkelijk te kerven en behoeft geen verdere versiering). Je moet oppassen dat je deze sculpturen niet buiten laat staan (tenzij ze een isolerend middel hebben).

Stenen sculpturen. Steen is ook een grondstof die met verschillende technieken bewerkt kan worden, daarom wordt hij veel gebruikt voor beeldhouwwerken. Dit materiaal is aanpasbaar aan allerlei stijlen en versieringen, en biedt grote stevigheid en duurzaamheid.

Andere grondstoffen

Behalve de hierboven genoemde materialen zijn er ook beelden gemaakt met veel andere grondstoffen, die ze een heel kleurrijk en persoonlijk uiterlijk geven. Hieronder noemen we er een paar, zodat je hun voornaamste kenmerken leert kennen.

Betonnen sculpturen. Beton is een betrekkelijk nieuw materiaal voor de bouw van sculpturen, dat gekenmerkt wordt door zijn sterkte en duurzaamheid. Deze werken zijn meestal groot van omvang en reikwijdte, zodat je ze als decoratief element niet op een heel kleine plaats zult kunnen zetten.

IJzeren beelden. IJzer is een materiaal dat al sinds de oudheid (te beginnen bij de Grieken) gebruikt wordt om verschillende soorten beeldhouwwerken te maken. Net als beton zijn deze werken meestal groter, dus je hebt een grote ruimte nodig om ze te plaatsen.

IJssculpturen. IJs is misschien een van de vreemdste materialen, maar tegelijk een van de meest nieuwe en originele voor het maken van verschillende soorten sculpturen. Het zal vrij moeilijk zijn om een werk met deze kenmerken in huis te houden, tenzij je het in de diepvries wilt bewaren.

Er zijn uiterst nieuwe, originele en opvallende sculpturen, gemaakt met zeer onconventionele materialen. (Foto: Natallia Khlapushyna / 123rf.com)

Technieken

Er zijn verschillende technieken voor het bewerken en vormen van sculpturen

Er zijn verschillende technieken voor het bewerken en vormen van sculpturen, die vooral te maken hebben met de materialen en de stijl van de werken. Hier vertellen we je welke de meest gebruikte technieken zijn om deze mooie artistieke creaties uit te werken.

Carving. Snijwerk is een van de meest gebruikte technieken sinds de oudheid voor de bewerking van verschillende soorten beeldhouwwerk (waarbij gereedschap als beitel en schuurpapier, naast andere instrumenten, gebruikt wordt). Als je van rustieke kunstwerken met verschillende soorten raamwerk houdt, zul je verliefd worden op deze techniek.

Gieterij. Gieten houdt, zoals de naam al zegt, in dat een materiaal gesmolten wordt om het gemakkelijker te kunnen bewerken, zoals met metaal het geval is. Je vindt beelden van gips of hars die dit bewerkingsproces hebben, waarbij mallen gebruikt worden om er de gewenste vorm aan te geven.

Moulding. Dit gebeurt met de hand, waarbij de beelden met de hand gevormd worden (hoewel de laatste details met instrumenten als schuurpapier of beitels gedaan kunnen worden). Als je van beelden van zachte materialen houdt, zoals klei, modder of plasticine, dan zul je merken dat ze gemaakt worden door boetseren.

(Zichtbare foto: Maitree Boonkitphuwadon / 123rf.com )

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies