Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote pijlkoker test 2023. Hier stellen we alle quivers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste pijlkoker voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een koker wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Met pijlkokers kun je pijlen of kruisboogbouten bewaren en vervoeren.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen een rugkoker en een zijkoker, waarbij beide varianten in verschillende maten en prijsklassen verkrijgbaar zijn.
 • Rugkokers zijn bijzonder overtuigend door hun bijzondere esthetiek. Zijdelingse pijlkokers zijn daarentegen heel gemakkelijk te hanteren.

Beste Beker: Onze selectie

[su-divider]

Criteria voor het kopen en evalueren van quivers

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om quivers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde koker geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

Materiaal

Quivers zijn meestal gemaakt van leer, kunstleer, polyester, nylon of kunststof. Om optische redenen hebben pendrijvers van polyester of nylon echter vaak een echt lederen omslag.

Quivers met een leren uiterlijk zijn bijzonder populair bij traditionele boogschutters. Deze pijlkokers zijn ofwel effen ofwel versierd met borduurwerk en klinknagels.

In tegenstelling tot textiel en kunststof heeft leer echter intensieve verzorging nodig. Bovendien zijn leren pijlkokers vaak in het hogere prijssegment.

De volgende tabel geeft een overzicht van de eigenschappen van de bovenstaande materialen en hun verzorging:

Materiaal Eigenschappen Verzorging
Leer Leer is gelooide dierenhuid. Het is robuust, ademend en waterafstotend u moet een leren pijlkoker regelmatig impregneren met schoensmeer of bijenwas om hem te beschermen tegen vocht en vuil. Hetzelfde geldt voor kunstleer.
Polyester Polyester is een synthetische vezel. Polyester is zeer taai en weerbestendig je moet polyester niet te heet strijken, anders kunnen de synthetische vezels smelten.
Nylon Net als polyester is nylon een synthetische vezel. Nylon is robuust en toch zeer elastisch je moet nylon niet in de droger drogen, anders kan het zijn elasticiteit verliezen.
Plastic Plastic wordt in de volksmond ook wel plastic genoemd. Het wordt onder andere gewonnen uit aardolie. Kunststof is zeer onderhoudsvriendelijk en kan met speciale reinigingsmiddelen worden opgepoetst.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Leer is een zeer veeleisend materiaal. Als je zelf een leren pijlkoker wilt maken, moet je daarom van tevoren je werkproces zorgvuldig plannen.

Gewicht

Het gewicht is een cruciale factor bij het kopen van een pijlkoker. Zware quivers kunnen je lichaamsspanning beïnvloeden en je verhinderen nauwkeurig te schieten.

Er is niet veel verschil in gewicht tussen achter- en zij-quivers. Hoe zwaar een pijlkoker is wordt vooral beïnvloed door het materiaal.

De quivers die we testten wegen gemiddeld niet meer dan 400 g. Het gewicht van de pijlen is in deze figuur niet meegerekend.

Diepte van de pijlenkoker

De diepte van de pijlenkoker bepaalt welke pijlen je goed kunt vervoeren, ook op oneffen terrein. Lange pijlen in een ondiepe pijlenkoker kunnen er snel uitvallen en, in het ergste geval, zelfs beschadigd worden.

De ideale koker diepte hangt dus altijd af van de lengte van je pijlen.

De pijlkokers in onze test meten gemiddeld 45 cm.

Bijzonder diepe buisvormige quivers zijn comfortabel op de rug te dragen.

Draagriem

De draagriem moet goed passen en mag niet schuren.

In de meeste gevallen wordt de rugkoker met een riem over de borst vastgemaakt. Er zijn echter ook rugquivers die je als een rugzak kunt dragen.

Een zijkoker wordt aan je riem bevestigd. Zorg ervoor dat de lus of haak niet te los zit. Als je pijlenkoker aan de zijkant niet goed bevestigd is, kun je gemakkelijk pijlen verliezen.

Ontwerp

Het ontwerp van de rugkoker is klassiek en roept herinneringen op aan de beroemde boogschutter Robin Hood. De buisvormige leren pijlkoker is ook erg populair in historische films.

Voor traditionele boogschutters die er bijzonder authentiek uit willen zien, maakt de rugkoker vrijwel deel uit van de basisuitrusting. Op middeleeuwse markten en LARP’s is het model de laatste tijd standaard geworden.

Rugkrillen worden vaak voorzien van speciale productbeschrijvingen die informatie moeten geven over de stijl van een koker. Men komt beschrijvingen tegen als “Indiaanse pijlkoker” of “Keltische jachtkoker”.

In de meeste gevallen zijn deze beschrijvingen niet historisch juist. Het zijn vaak moderne modificaties van traditionele pijlkokers.

Type Beschrijving
Indiase pijlkoker Een pijlkoker gemaakt van suède met kleurrijke patronen. Vaak is een Indiase pijlenkoker ook versierd met leren franjes.
Keltische jachtpijlenkoker Deze pijlenkoker is gemaakt van gepolijst leer en is versierd met Keltische ornamenten.

De zij-riemkoker blijkt praktischer in het gebruik, maar kan qua ontwerp niet concurreren met de achter-riemkoker.

Besluit: Welke soorten quivers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een pijlkoker wilt kopen, kun je kiezen uit twee modellen

 • Rugkoker
 • Zijkoker

Met beide alternatieven kun je je pijlen veilig vervoeren. De twee soorten pijlkokers hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van het terrein waarop je oefent en de pijlen die je gebruikt, is een ander type voor jou aan te bevelen.

Het volgende gedeelte helpt je beslissen welke koker geschikt is voor jou.

Wat zijn de kenmerken van een rugkoker en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Rugspillen worden als een rugzak op de rug bevestigd. De draagriem loopt over de borst. Dit model heeft verschillende voordelen.

Omdat dit model op de rug gedragen wordt, is het geschikt voor zowel rechts- als linkshandigen.

Omdat de pijlen op de rug en niet aan de heup opgeborgen zijn, komen ze niet in conflict met de boog. Het resultaat is een vloeiender opname.

De rugkoker is ook om visuele redenen overtuigend. Het roept herinneringen op aan beroemde boogschutters zoals Robin Hood of de elf Legolas uit The Lord of the Rings.

Voordelen
 • Geschikt voor rechts- en linkshandigen
 • Soepel schieten
 • Esthetiek
Nadelen
 • Onpraktisch hanteren
 • Geen pijlkokers in de traditionele achterpijlenkoker

De achterpijlenkoker kan echter moeilijk te hanteren zijn, omdat je je arm achterover moet buigen om bij de pijlen te kunnen. Voor kinderen kan een rugkoker daarom een uitdaging zijn.

Bovendien zijn klassieke rugkokers niet voorzien van pijlkokers. Deze pijlkokers voorkomen dat de afzonderlijke pijlen slijten.

Wat onderscheidt een side quiver en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Je draagt een zijkoker ter hoogte van je middel. Afhankelijk van het model kun je een zijkoker aan je riem bevestigen met een haak of een lus. Er zijn verschillende voordelen aan dit model.

In tegenstelling tot de rugkoker kunnen de pijlen van een zijkoker gemakkelijker uitgenomen worden. Veel modellen bieden ook extra bergruimte in de vorm van kleine zakken met rits. Zij-quivers met geïntegreerde pijlkokers beschermen ook de pijlen.

Voordelen
 • Gemakkelijk te hanteren
 • Extra bergruimte
 • Pijlkokers
Nadelen
 • Verschil tussen rechts- en linkshandigen
 • Irritatie

Maar omdat de pijlkoker aan de riem vastzit, kan hij irritatie veroorzaken, vooral bij onervaren boogschutters.

Merk ook op dat slechts enkele side quivers geschikt zijn voor zowel rechts- als linkshandig gebruik.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een quiver koopt

In het volgende beantwoorden we de meest gestelde vragen over quivers.

Wat is de functie van een pijlkoker?

Je kunt pijlen of kruisboogbouten in een pijlkoker bewaren en vervoeren. Een pijlenkoker beschermt je pijlen ook tegen weer en wind.

koecher-1

Een pijlenkoker maakt het gemakkelijk om pijlen te vervoeren, zelfs op oneffen terrein.
(Image source: pixabay.com / a-d-cth)

Sinds de mensen bogen en pijlen als wapens begonnen te gebruiken, hebben ze ook pijlkokers gebruikt.

Zelfs het wereldberoemde gletsjer lijk Ötzi had meer dan 5.000 jaar geleden een pijlenkoker, waarin de neolithische man zijn zelfgesneden pijlen vervoerde.
Hoeveel

pijlen passen er in een pijlkoker?

Hoeveel pijlen er in een pijlkoker passen varieert van model tot model. In de meeste pijlenkokers passen meestal drie tot maximaal twaalf pijlen.

Indien mogelijk moet je dit getal niet overschrijden. Enerzijds verhoogt het het gewicht dat je moet dragen, en anderzijds kunnen te veel pijlen lelijke vervormingen achterlaten op je pijlenkoker.

Ook al lijkt het vervelend, vooral voor onervaren boogschutters, train niet met een koker tot barstens toe vol. Neem liever de tijd om je afgeschoten pijlen te verzamelen en ze daarna opnieuw te gebruiken.

Aan welke kant draag ik een pijlkoker?

Dat hangt ervan af of je de pees van je boog met je rechter- of linkerhand trekt.

Als je rechtshandig bent, draag je je pijlenkoker op je rechterheup. Als je linkshandig bent, is het andersom.

Als je besluit tot een rugkoker in plaats van een zijkoker, hoef je deze vraag niet te beantwoorden.

Wat kost een pijlkoker?

De meeste quivers variëren in prijs van € 5 tot € 70.

De prijs van een pijlkoker kan sterk variëren, afhankelijk van het materiaal en het model. Quivers van leer zijn vaak duurder dan quivers van plastic, polyester of nylon.

Verder zijn ook de kenmerken van een quiver van invloed op de prijs.

Behalve de klassieke, eenvoudige pijlkokers zijn er ook nieuwerwetse modellen met zakjes met ritssluitingen. In deze kleine zakken kun je extra gereedschap opbergen.

Waar kan ik een pijlkoker kopen?

Quivers zijn in de meeste sportwinkels verkrijgbaar. Je kunt ook gemakkelijk een koker op het internet bestellen. De volgende relevante online platforms staan tot je beschikking

 • amazon.com
 • ebay.com
 • boogschietenwereld.nl

Alle quivers die we op onze site presenteren hebben een link naar ten minste een van deze winkels. Als je een koker gevonden hebt, ga er dan meteen naar toe.

Wat zijn de alternatieven voor een pijlkoker?

Behalve de traditionele achter- of zijkoker worden nu ook boogstatieven met geïntegreerde koker gebruikt.

De boogstandaard en pijlkoker zijn bevestigd aan het bovenste uiteinde van een piek die verticaal in de grond geramd wordt.

koecher-2

In de Middeleeuwen werden vaak pijlzakken gebruikt. Op sommige boogschietbanen is deze manier om pijlen op te bergen een alternatief voor de pijlkoker.
(Image source: unsplash.com/ Marija Zaric)

Het is zelfs mogelijk om helemaal zonder koker te doen. In dit geval leg je de pijlen op de grond en raap je ze een voor een op.

Maar voortdurend bukken kan op den duur vermoeiend worden.

Waar komt het woord koker

vandaan?
Het woord “pijlkoker” (Oudhoogduits: “kohhari”) is gedocumenteerd sinds de 9e eeuw en is waarschijnlijk ontleend aan de Hunnische taal. In het Hunnisch verwijst het woord “kukur” naar een leren slang.

Tegenwoordig noemen we een groep Centraal-Aziatische ruitervolkeren de Hunnen. Deze deels nomadische volkeren werden in het middeleeuwse Europa vooral gevreesd om hun grote vaardigheid met de ruiterboog.

koecher-3

De ruitervolkeren van Centraal Azië bedachten de term “pijlkoker”.
(Image source: unsplash.com/ Hitesh Choudhary)

Omdat de Hunnische ruiters een blijvend stempel drukten op de geschiedenis van het boogschieten, is het heel goed mogelijk dat ze ook de “technische taal” van het boogschieten op deze manier beïnvloedden.

Kan ik zelf een koker maken?

Ja! Je kunt gemakkelijk je eigen individuele koker naaien. Je hebt nodig

 • een rechthoekige lap stof (een oud T-shirt of deken is hier geschikt)
 • Naald
 • Garen
 • een touwtje (b.v. een leren riempje)
 • een scherp mes

Met de volgende instructies leggen we uit hoe je stap voor stap je eigen koker kunt maken

 1. Naai de zijkanten en onderkant van de rechthoekige lap stof afzonderlijk aan elkaar met naald en draad. Laat de bovenste opening vrij.
 2. Snijd met het mes een gleuf in het midden en onderaan de koker.
 3. Neem nu een touwtje en rijg het door de twee spleten.
 4. Leg nu de pijlkoker ofwel over je rechter- of linkerschouder en knoop de twee uiteinden van het touwtje aan elkaar als een schoenveter.

Je kunt de afgewerkte pijlkoker nu borduren zoals je wilt, of versieren met textielverf. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit.

Beeldbron: pixabay.com / a-d-cth

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies