Laatst bijgewerkt: 18-10-2021

Om aan de stress van het dagelijkse leven te ontsnappen, kiezen veel mensen voor een reis naar het platteland. Meer bepaald naar de bergen voor een prachtig uitzicht. Behalve een volledig ingepakte trekkingrugzak en geschikte kleding behoren ook stevige bergschoenen tot de uitrusting om de tocht tot een succes te maken. Maar het juiste schoeisel vinden is niet zo eenvoudig.

Een goed gevoel bij het dragen van bergschoenen is het toppunt van een wandeling, alpiene tocht of trektocht. Oncomfortabele bergschoenen kunnen immers elke stap die je in de vrije natuur zet tot een hel maken. Om te voorkomen dat je deze fout maakt en de ideale dames berglaars voor je te vinden, hebben we de belangrijkste tips voor het kopen van een berglaars bij elkaar gezet.
Beste Bergschoenen: Onze selectie

Bergschoenen voor dames: De belangrijkste vragen beantwoord

Bergschoenen voor dames worden gekenmerkt door een antislip en slijtvaste zool en een passend loopvlak. Om de nodige profielweerstand in het alpiene gebergte te garanderen, zijn bergschoenen voor dames meestal gemaakt van een hoogwaardig rubbermateriaal, Vibram. Net zo belangrijk als de weerstand van het loopvlak is de nodige houvast in de schoen, die via de hoogst mogelijke schacht van de bergschoen wordt ontworpen.

Welke soorten bergschoenen voor dames zijn er?

Afhankelijk van het wandelgebied worden de bergschoenen aan verschillende belastingen blootgesteld. Om de optimale omstandigheden voor de wandeling te scheppen, heb je voor het betreffende doel een geschikte bergschoen nodig, die hieronder wordt uitgelegd.

 • Bergschoenen voor dames – categorie BC: De laagste categorie is de lichte bergschoen, die tenminste nodig is voor wandelen of klimmen in rotsige of ongelijke bergen. De lichte bergschoen voor dames wordt gekenmerkt door haar diepe zoolprofiel en hoge vetersluiting.
 • Bergschoenen voor dames – Categorie C: Een nog steviger greep is nodig voor tochten in het hooggebergte over bijvoorbeeld een ijzige ondergrond. Met de alpine laars categorie C voor dames zijn zulke moeilijke trektochten te bedwingen, dankzij de buigzame zool en het robuuste materiaal van de laars. Deze berglaars heeft ook een hoge schacht met extra isolatie en is conditioneel bestand tegen stijgijzers.
 • Bergschoenen voor dames – Categorie D: De beste keuze voor extreme bergwandelingen met slechte paden en ijs en sneeuw zijn de expeditielaarzen voor dames in Categorie D. Deze laarzen laten het gebruik van stijgijzers toe en zijn daarom ook stijgijzervaster dan alle andere bergschoenen.

Hoe maak ik mijn dames bergschoenen schoon en hoe verzorg ik ze?

De zware slijtage van dames bergschoenen is eigenlijk al zichtbaar na de eerste paar wandelingen over heuvel en dal. Om zo lang mogelijk van je bergschoenen te kunnen genieten, is het van essentieel belang ze goed te verzorgen en ze te beschermen tegen weer en hitte. Je vindt hier wat je in gedachten moet houden bij het schoonmaken en verzorgen van je dames bergschoenen:

 • Na elke wandeling moet de bergschoen schoongemaakt worden. Dit doe je door het vuil eruit te kloppen of met lauw water en een sponsje.
 • Je moet het gebruik van zeep vermijden bij het schoonmaken van de textielstoffen.
 • Als de bergschoenen voor vrouwen nat zijn, kun je ze met krantenpapier opvullen. In geen geval mag je de alpinelaars op de kachel of op de verwarming zetten, want dit beschadigt het bovenmateriaal.
 • Als het water helemaal verdwenen is, moet je je bergschoen impregneren, zodat hij klaar is voor de volgende strijd.
 • Leren bergschoenen kunnen na het wassen met schoenwas onderhouden worden.
 • De bewaarplaats is ook belangrijk voor de duurzaamheid van de bergschoenen. Je kunt de dames wandelschoenen het beste op een koele, luchtige en droge plaats opbergen tot het volgende gebruik.

Hoe vind ik de juiste maat en pasvorm van bergschoenen voor dames?

Het vinden van een geschikt model voor een wandeltocht is meestal niet zo eenvoudig, en daarom moet je veel tijd besteden aan het nadenken over de aanschaf van een bergschoen voor dames. Niemand wil immers op de top van een berg merken dat blessures of blaren de weg naar beneden verhinderen of bemoeilijken.

Bij het passen van de laarzen is het belangrijk dat ze niet knellen en dat de voet niet beweegt. Het is ook zinvol om de dames wandelschoen vóór de eerste lange wandeling in te lopen, zodat het materiaal zich aan de voet aanpast. Meer relevante tips voor het kiezen van de juiste wandelschoen vind je hier:

 • Als je een bergschoen koopt, is het verstandig een halve tot een hele maat groter te kopen.
 • Het is ook nuttig om de nieuwe dames wandelschoen ‘s avonds te passen, want de voeten zwellen overdag op.
 • Als je gewoonlijk orthopedische inlegzolen draagt, is het ook zinvol een wandelschoen met een groter binnenvolume te kiezen en die met inlegzolen te passen.
 • Om blaarvorming te voorkomen, is een goede pasvorm van de hiel van belang. De hak mag niet wegglijden in de nieuwe dames wandelschoen, anders schuurt de huid.
 • Bovendien moeten de tenen voldoende ruimte hebben in de schoen en mogen ze niet tegen de voorkant stoten.
 • Om de vorm van de voet zich te laten aanpassen aan het bovendeel en de bekleding, moet de dames wandelschoen tijdens het passen minstens 20 minuten gedragen worden.

[/kb_faq]

Conclusie

De juiste bergschoenen voor je wandeltocht vinden is niet eenvoudig. Maar voor je koopt, moet je letten op het doel dat je met je bergbeklimmerslaars voor dames wilt bereiken. Er is van alles, van expeditielaarzen tot gewone wandelschoenen.

Om ervoor te zorgen dat je tocht naar de bergen een volledig succes wordt, moet je bij de aanschaf van een dameswandelschoen bepaalde stappen volgen, zodat je zonder blessures en blaren van je wandeltochten kunt genieten. Bovendien is het schoonmaken en verzorgen van dames wandelschoenen uiterst belangrijk, zodat je zo lang mogelijk van je dames wandelschoenen kunt genieten.

(Image source: Pakata Goh / unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies