Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

19Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over een van de belangrijkste voorwerpen in een keuken: het bestek. Er zijn vorken, messen, lepels, pollepels, handvatten en nog veel meer producten die samen een groot aantal essentiële functies hebben.

Belangrijke gebruiksvoorwerpen voor zowel degenen die voedsel bereiden als degenen die het zullen eten.

In dit artikel vind je alle informatie over deze voorwerpen en ook hoe je de juiste keuze maakt bij het kopen ervan, zullen we maar zeggen?
Belangrijk om te weten

 • Het bestek wordt in verschillende vormen en maten verkocht, waarbij de besteksets meestal de meest complete modellen zijn met tafel- en serveerbestek.
 • Het meeste platgoed is gemaakt van roestvrij staal, een hoogwaardig, duurzaam materiaal.
 • Het bedrag dat je aan platgoed voor je huis zult uitgeven is uiterst variabel.

Beste Bestek: Onze selectie

Er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk kan lijken het beste bestekset te kiezen. Met dat in gedachten hebben we een selectie gemaakt van de best beoordeelde, zodat je de producten die te koop zijn beter kunt leren kennen, en zo zonder angst een beslissing kunt nemen. Bekijk ze hier:

Koopgids

Ongeacht of je een huis inricht of gewoon gebruiksvoorwerpen vervangt die niet meer zo goed zijn, plat bestek kopen is geen ingewikkelde klus, maar het moet wel grondig gebeuren.

Er zijn verschillende details die geanalyseerd moeten worden om geen verkeerde aankoop te doen en spijt te krijgen. In deze koopgids laten we je ze allemaal zien, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Na imagem uma mulher com roupa de ginástica dentro de uma cozinha cortando uma pera.

Bestendig plat bestek kopen en messen met een goede snede zijn basisfactoren waarmee je rekening moet houden. (Bron: Nathan Cowley / Pexels)

Welk bestek is onmisbaar?

Als je ooit de bestekafdeling in een huishoudwinkel bezocht hebt, moet je gezien hebben dat er ontelbare modellen en soorten zijn.

Maar als je net begint, hoef je niet absoluut elke beschikbare optie te kopen; het is mogelijk om een basis, functionele set samen te stellen.

De volgende stukken zijn aan te bevelen voor elk huis:

 • Tafelvorken, messen en lepels
 • Barbecue- of grillmessen
 • Dessertlepels en -vorkjes
 • Basic opscheplepel, die gebruikt kan worden om rijst en korte pasta op te rapen
 • Pollepel voor bonen en bouillons
 • Gebakspatel
 • Een set messen voor het snijden van gevogelte, vis en groenten.

Het is goed erop te wijzen dat we het met barbecuemes niet hebben over de grote gezaagde, die gebruikt worden om geroosterd vlees te snijden, maar over de kleinere, puntige en scherpgeslepen messen die je op eettafels vindt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer stukken te koop, maar met deze zul je nauwelijks moeite hebben om te koken of te serveren.

Wist je dat er een juiste manier is om het bestek op tafel te leggen? Vorken, bijvoorbeeld, moeten altijd links van het bord liggen en messen rechts, met de zaag naar binnen gericht. Op de foto hieronder zie je hoe je een tafel volgens de regels kunt dekken.

Individueel plat bestek, sets of bestek?

Er zijn drie soorten plat bestek: individueel, sets en bestek. Het losse platgoed is meer voor vervangende stukken, d.w.z. als je set een mes mist, koop je alleen dat stuk.

De kans is echter groot dat je geen stuk vindt dat precies lijkt op de stukken die je al hebt en dat je bestek niet meer bij elkaar past.

Sets zijn er in verschillende maten, de meest voorkomende zijn 12, 24 of 36 stuks. Het verschil in de grootte van de set is het aantal mensen dat hij zal bedienen. De 24 stuks dienen bijvoorbeeld tot 6 personen.

Bij geen enkele set wordt echter serviesbestek geleverd, d.w.z. rijstlepels, pollepels en dergelijke. Ze zijn in principe samengesteld uit serviesgoed. Vermeldenswaard is ook dat er specifieke sets zijn voor bepaalde doeleinden, zoals barbecue- en messensets.

De besteksets zijn er in twee combinaties: die met, net als de sets, alleen stukken voor de tafel en de meer complete, ideaal voor wie in één keer dezelfde stukken wil kopen.

Ze beginnen bij 24 stuks en gaan tot grotere maten die kunnen oplopen tot 130 stuks met daarin alle spullen die nodig zijn om een tafel te bedienen. Bekijk de belangrijkste verschillen in de vergelijkende tabel:

Individuals Sets Plat bestek
Aantal stuks Verkocht per eenheid 12, 24 of 36 stuks 24 tot 130 stuks
Samenstelling Eenheidsstukken Samengesteld uit in hoofdzaak serviesstukken Samengesteld uit stukken voor de tafel en ander bestek om te serveren
Geschikt voor Wie enkele stukken moet vervangen Wie de basisstukken nodig heeft Wie alle dezelfde stukken in een keer wil

Aankoopcriteria: Criteria voor het kiezen van het perfecte platgoed

We hebben het al gehad over platgoed modellen, soorten, prijs en waar te koop. Toch moeten we nog uitleggen met welke eigenschappen je rekening moet houden, zodat je de beste keuze kunt maken.

Daartoe hebben we hieronder een lijst gemaakt met alle bijzonderheden:

 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Aantal stuks
 • Kwaliteit
 • Gewicht

Materiaal

Het meeste bestek wordt van roestvrij staal gemaakt en dit is echt een van de beste materialen, want het roest niet, is gemakkelijk schoon te maken en is resistent.

Iets duurder zijn de nikkel-chroom stalen exemplaren. Deze zijn sterker dan de roestvrijstalen en door het nikkelbad hebben ze meestal een lichtgele glans.

Je kunt de van dit materiaal gemaakte exemplaren onderscheiden door op te merken of er ergens het opschrift Stainless Steel staat.

Het is belangrijk te weten dat ook nikkel gebruikt wordt voor de vervaardiging van pannen en het is een soort zwaar metaal dat bij sommige mensen allergieën kan veroorzaken. Er zijn zelfs aanbevelingen om geen gebruiksvoorwerpen te gebruiken die veel van dit metaal in hun samenstelling hebben.

Er zijn ook plastic messen, die in Brazilië minder gangbaar zijn en minder lang meegaan. Meestal hebben de messen een slechte snede en breken ze uiterst gemakkelijk, zodat ze slechts voor enkele gelegenheden aangewezen zijn.

We kunnen de zilveren en gouden messen niet vergeten, die klassiek zijn en vaak alleen bij speciale gelegenheden gebruikt worden. Deze zijn goed bestand en duurzaam.

Er zijn er ook van siliconen, hout en bamboe, die meer gebruikt worden om voedsel te koken dan om het op te eten. De laatste geven een meer rustiek aspect aan de stukken.

De handvatten, daarentegen, krijgen de meest uiteenlopende materialen. Er zijn handvatten van polypropyleen, de meest voorkomende van kunststof, die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn.

Er zijn modellen van kristal en parelmoer, die kwetsbaarder zijn en dus meer zorg vragen. Wat dit betreft is het, naast het analyseren van je budget, de moeite waard je stijl te bepalen en te bepalen wat je het meest bevalt.

Na foto há sete colheres e um garfo de bambu dispostas sobre mesa de madeira com decoração de folhas e flores.

De voordelen van bamboe lepels zijn dat ze licht zijn, geen krassen maken op de pannen en geen schimmels en bacteriën ophopen. (Bron: Aphiwat chuangchoem / Pexels)

Aantal stuks

Dit onderwerp is van toepassing op wie meer specifiek bestek gaat kopen. Kijk, voordat je een product in deze samenstelling koopt, eerst in de beschrijving hoeveel stukken bestek er in de set zitten.

Zoals we al uitgelegd hebben, zijn sommige soorten plat bestek ook samengesteld uit plat bestek om te serveren. Daarom is het mogelijk dat een 24-delig model tot vier personen kan dienen, terwijl normaal een set van deze grootte tot zes personen dient.

In deze gevallen is het grotere aantal stukken bestek misschien niet geschikt voor een tafel met meer personen. Controleer dit zorgvuldig om er zeker van te zijn dat het product aan je verwachtingen voldoet.

Design

Wat vormgeving betreft zijn er verschillende, zij het subtiele, verschillen tussen het platgoed. Over handvatten gesproken, er zijn minstens drie soorten: recht, druppelvormig en gevormd:

 • Recht: ze zijn moderner en eigentijdser
 • Druppelvormig: ze zijn klassieker
 • Bewerkt: hoewel mooi en stijlvol, kunnen ze vuil op de kralen ophopen en zijn ze niet erg praktisch in het gebruik.

Ook de uiteinden krijgen een andere stijl. Er zijn vorken met langere en rechte tanden, terwijl andere meer gebogen zijn.

Een andere variatie is de kleur van het bestek, het meest voorkomend is de zilveren kleur die van het roestvrij staal komt, maar het is mogelijk modellen te vinden in goud, zwart, rose en soortgelijke kleuren.

Als je er een gaat aanschaffen, geef dan de voorkeur aan die met een geborstelde afwerking, want die krassen minder, en weet dat de kans bestaat dat ze bij gebruik afbladderen.

Kwaliteit

Welk product we ook gaan kopen, niemand wil geld investeren in iets dat geen goede duurzaamheid heeft, toch?

Daarom moet, voordat je een plat bestek aanschaft, de dikte en de stevigheid ervan geanalyseerd worden. Er zijn roestvrijstalen modellen die zo dun zijn dat ze gemakkelijk buigen, die moet je van je lijst schrappen.

Wat messen betreft, moeten de modellen voor vlees, groenten, brood en dergelijke een goede snede hebben, dit is het basisprincipe. Kies altijd voor messen met zaagjes die voldoende groot en scherp genoeg zijn. Het heeft geen zin om verschillende messen te hebben en geen ervan zijn functie naar behoren te laten vervullen.

Gewicht

Ja, er zijn zware bestekdelen die uiterst onaangenaam zijn om te gebruiken en daarna af te wassen.

Modellen die meer wegen zijn meestal de uitgewerkte, wat geen synoniem is van hogere kwaliteit.

Dus als je erover denkt een model aan te schaffen waarin je dit kenmerk oppikt en duidelijk waarneemt, analyseer dan of het voor jou levensvatbaar is of niet.

(Featured Image Source: Kaboompics.com / Pexels)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies