Laatst bijgewerkt: 08-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

In het artikel geven we je enkele argumenten, zodat je dit essentiële instrument perfect kent, op de markt vind je een enorme verscheidenheid aan biljartkeus met heel verschillende eigenschappen.

Om een kwaliteitsmodel te kiezen dat aan je behoeften voldoet, is het raadzaam aandacht te besteden aan deze factoren die je aankoop gemakkelijker en succesvoller zullen maken.
Belangrijk om te weten

 • Als je graag biljart speelt in je vrije tijd, heb je kwaliteitskeus nodig voor een goede spelervaring.
 • In het algemeen zijn ze gemaakt van hout of soortgelijke materialen en bestaan ze uit verschillende delen of stukken die je in elkaar moet zetten om de keu te vormen en hem te kunnen gebruiken.
 • Een belangrijk begrip om te onthouden is dat hoe harder het materiaal is, hoe meer kracht de speler zal hebben. Omgekeerd geldt dat hoe zachter het materiaal is, hoe meer controle de speler over de bal zal hebben.

Beste Biljartkeus: Onze selctie

Koopgids: Wat je moet weten over biljartkeus.

Er zijn verschillende soorten, maten en gewichten die passen bij de leeftijd en lengte van elke gebruiker, bij zijn ervaringsniveau of bij het soort biljart dat hij speelt om meer controle en prestaties in het spel te krijgen.

Als je op zoek bent naar professionele biljartkeus, is de beste manier om er zeker van te zijn dat een keu geschikt voor je is, er een spel mee te spelen. Probeer het zelf!

Als je graag biljart speelt in je vrije tijd, heb je kwaliteitskeus nodig om een goede spelervaring te hebben. (Bron: Thijs: ih2IlFTDpjY/ Unsplash)

Welke soorten zijn er?

Er zijn veel, heel veel modellen op de markt. Het is mogelijk modellen biljartkeus te vinden die in twee delen verdeeld zijn om ze beter draagbaar te maken.

Niet alle biljartkeus zijn hetzelfde. Er zijn verschillen, afhankelijk van het soort spel en ook van de actie. We kunnen verschillende soorten biljartkeus vinden, zoals bijvoorbeeld

 1. Professionele keuen: Professionele keuen zijn verschillend, afhankelijk van het soort biljart dat je van plan bent te spelen.
 • Die voor biljart zijn meestal conisch en worden smaller, de biljartkeus voor de Franse of carambole variant is cilindrisch, en is meestal lichter en dunner, waardoor hij ook prettiger in de hand ligt.
 1. Standaard keu: Dit zijn eenvoudige biljartkeus met een gemiddeld gewicht en grootte. Ze zijn ontworpen voor beginners of gelegenheidsspelers, zodat ze geschikt zijn voor veel gebruikers.
 2. Keu uit één stuk: Dit is een veelgebruikte soort keu, met een tussenmaat en gewicht, ontworpen om zich aan een beetje van alles aan te passen.
 3. Springkeu: Deze modellen zijn ideaal voor als je met weinig bewegingsruimte moet spelen. Zoals hun naam al doet vermoeden worden ze door profs gebruikt om de bal te laten springen als dat nodig is.
 4. Break keu: Dit zijn de biljartkeu-stokken die uitsluitend en alleen gebruikt worden om het spel te beginnen.

De meest eenvoudige keuen zijn uit één stuk gemaakt, maar de beste kwaliteit keuen zijn meestal uitneembaar in 2, 3 of zelfs 4 stukken. Een tweedelige keu bestaat uit een kolf en een teen, die een schroefdraadverbinding hebben om ze samen te voegen.

Op welke onderdelen van de keu moet je letten?

 • De moker (of keu stok). Dit is het onderste deel van de keu, het zwaarste en dikste deel, dat meestal een kleurrijk ontwerp heeft (inlegwerk) en ook de plaats waar de greep zit
 • De schacht. Dit is het bovenste deel van de keu, dunner en lichter dan de club. De diameter van de schacht neemt af tot hij bij de huls en de zool komt.
 • De draad. Zoals de naam aangeeft, is het de draad die gebruikt wordt om de schacht en de club met elkaar te verbinden. Er zijn vele soorten, afhankelijk van de bouten: unilock, 3x8x10, 5x16x18, 5x16x14, enz.
 • De huls (of bus). Dit is het kleine stukje, meestal wit, dat het hout van de schacht met de zool verbindt.
 • De zool (of soleta). Het is een klein stukje leer dat heel belangrijk is, want het is belast met het contact met de witte bal. Zijn functie is om de energie van de keu op de keubal over te brengen en hem zo goed mogelijk vast te houden.

Is de zool belangrijk?

De zool is, zoals we zeiden, het deel van de keu dat in direct contact komt met de biljartballen. Ze kunnen variëren in diameter, samenstelling en hardheid.

Maar alle zolen zijn meestal van leer van verschillende dichtheid en kunnen aan de huls en de schacht vastgelijmd worden of van schroefdraad voorzien worden om ze gemakkelijker te kunnen vervangen.

Welke diameter en soort zool is het beste?

De diameters van de zool variëren van 10 tot 14 mm. Een grotere diameter geeft je meer contactoppervlak, dus kan het geschikt zijn als je een beginnende speler bent. In het geval van hardheid kan gezegd worden dat zachtere zolen een grotere slagbeheersing mogelijk maken.

Harde zolen hebben een grotere weerstand, maar minder schokabsorptie, zodat ze niet zo precies zijn en vooral voor beginnende spelers ontworpen zijn. Het is raadzaam te kiezen voor gelamineerde zolen van gemiddelde hardheid, die duurzamer zijn en de neiging hebben minder te vervormen.

Ze zijn meestal gemaakt van hout of soortgelijke materialen en bestaan uit verschillende delen of stukken die je samen moet voegen om de keu te vormen en hem te kunnen gebruiken. (Bron: Leal: 6UeBe2HqziA/ Unsplash)

Heb ik een keuhouder nodig?

Het is belangrijk om de keu goed op te bergen als je hem niet gaat gebruiken. Hij kan vervormd raken of eraf vallen als hij op zijn kant blijft liggen.

De keu moet altijd beschermd worden, er zijn vele mogelijkheden en de eerste beslissing die je moet nemen is verzorging.

Keurekken zijn er in verschillende vormen en ontwerpen: er zijn er die zuiver functioneel zijn, terwijl andere gemaakt zijn met esthetiek in gedachten.

Hoe maak je biljartkeus schoon?

Om hem schoon te maken kun je hem het beste af en toe wrijven met een fijne, licht vochtige doek. Het kan met een beetje water of, nog beter, met speciale producten om de schachten schoon te maken.

Aankoopcriteria

Bij het kopen van een biljartkeu moet je een reeks aspecten evalueren om een goede keuze te maken. In dit artikel tonen we je alle sleutels om de biljartkeu te kiezen die het beste bij je past.

Niveau van ervaring

Is het je eerste keu? Het ervaringsniveau varieert sterk naargelang waarvoor je hem wilt gebruiken – spelen met vrienden of meer professioneel? Er is een ruime keuze voor verschillende disciplines.

Voor beginners zal het gemakkelijker zijn te beginnen met een basis keu met medium of harde zolen. Wie al lang speelt, kan kiezen voor een professionele keu stok met complexere eigenschappen.

Discipline

Je moet rekening houden met de modaliteit van het spel, voor elke discipline verschillen de criteria. U kunt keuen vinden voor pool, snooker of carambole. Elk met bepaalde variaties in sommige onderdelen, zoals de hardheid of de diameter van de zool.

Het is allemaal biljart, maar elk spel heeft zijn eigen ding. Het doel verandert, de regels veranderen. Drie factoren blijven dezelfde: de cue, het krijt en de waarden.

Carambole Snooker Standaard Sprong Serveren
Gewicht 141cm 140-145cm 145-150cm 100-120cm 147cm
Lengte 18,5 ons 8,5-10,5 ons 17-21 ons 10,5 ons 19 ons

[/tablex][/tablex].

Metingen

Het gewicht van een biljartkeu varieert van 17 tot 21 ounce (482 tot 595 gram), het meest gebruikelijk is tussen 19-20 ounce (538 tot 566 gram). Hoe lichter het gewicht, hoe meer controle. De standaardmaten van de meeste biljartkeus zijn:

 • Lengte: tussen 145 en 150 cm lang.
 • Gewicht: tussen 500 en 600 gram.

De meest voorkomende maten variëren tussen 145 en 150 cm lengte, hoewel er kortere keuen zijn die tot 50 centimeter gaan, en zelfs keuen van 100 cm om in kleine ruimtes te spelen.

Greep

Als je een betere greep op je biljartkeu wilt hebben, moet je kijken naar het soort greep dat de keu heeft. Sommige modellen hebben geen greep; deze zijn meestal goedkoper en je kunt een goede greep krijgen door alleen je hand nat te maken.

Andere biljartkeus komen met rubberen, leren, fluwelen of linnen grepen. Het is aan te bevelen de greep te kiezen waar je je het prettigst bij voelt en die een prettig gevoel en grip geeft voor een optimale beweging.

Een belangrijk concept om te onthouden is dat hoe harder het materiaal is, hoe meer kracht de speler zal hebben. (Bron: winkler: Dtz_-wZV4Os/ Unsplash)

Kenmerken van biljartkeus

Keu’s zijn gemaakt van speciale houtsoorten en andere hardhoutsoorten, soms gecoat of gecombineerd met andere materialen, zoals grafiet, koolstofvezel of glasvezel. Ze hebben een uiteinde dat dikker is dan het andere en een lengte van 1.30 tot 1.45 m, afhankelijk van het soort spel en de slag.

De biljartkeu heeft een lederen zool aan de voorkant, waarmee de ballen geslagen worden, en die de beweging op de bal moet overbrengen. Deze zool wordt om de paar schoten gecoat met een antislippoeder (krijt) om uitglijden te voorkomen. Als je schoten met spin probeert te maken, moet het leer voldoende wrijving hebben om de bal te raken zonder weg te glijden.

Samenvatting.

Door een biljartkeu van goede kwaliteit aan te schaffen met het gewicht, de afmetingen, de materialen en de eigenschappen die het beste bij je spel passen, zul je schoten kunnen maken als een pro. Zo zul je je bij elk schot op je gemak voelen en veel preciezer spelen en met meer controle over je bewegingen.

Er zijn keuen die een gewichtskalibratiesysteem hebben, waardoor de keu kan variëren met de instelling die de speler maakt.

(Uitgelichte afbeelding bron: Collins: cRhNdY9-2Sc/ Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies