Laatst bijgewerkt: 08-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

De rol die muziek in ons leven is gaan spelen wordt steeds groter. We kunnen de hele tijd naar muziek luisteren: wandelend, rennend, vliegend, op de sportschool, fietsend, autorijdend, ontspannend en zelfs zwemmend. Dankzij de technologie is onze relatie met muziek geoptimaliseerd tot de Bluetooth hoofdtelefoons van vandaag ons op de meest handige manier toegang geven tot ontelbare songs.

Bluetooth hoofdtelefoons verbreken de tot voor kort onverbrekelijke band tussen de hoofdtelefoon en het toestel. Vandaag is deze technologie een stap verder gegaan, zodat je nu onafhankelijk, persoonlijk en comfortabel kunt genieten van muziek, films en gesprekken. Blijf niet achter en lees ons artikel om meer te weten te komen.
Belangrijk om te weten

 • Bluetooth koptelefoons zijn perfect als je af wilt van in de knoop geraakte draden en aan je speler gekluisterd te moeten zijn. Ze zijn vooral handig als je sport of als je een hardcore gamer bent.
 • We maken onderscheid tussen in-ear, on-ear en over-ear hoofdtelefoons. Ze variëren in geluidskwaliteit, comfort, isolatie en prijs. Als je Bluetooth headsets gaat gebruiken om mee te zwemmen, zorg dan dat ze IPX7 of IPX8 gecertificeerd zijn om schade te voorkomen.
 • Variabelen als levensduur van de batterij, latentie en compatibiliteit zijn essentieel om de juiste Bluetooth koptelefoon te kiezen en ze niet uiteindelijk in een la te laten liggen. Tegelijk kunnen comfortabele oorkussens en voorzieningen als ruisonderdrukking het gebruik ervan comfortabeler maken.

Beste Bluetooth hoofdtelefoons: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over Bluetooth hoofdtelefoons

Voordat je een product koopt, is het de moeite waard een paar belangrijke aspecten te bekijken, zodat je geen gekke keuze maakt en gaat voor het eerste dat in je opkomt. Om niets te missen beantwoorden we alle vragen die je hebt over het gebruik van Bluetooth hoofdtelefoons.

Bluetooth hoofdtelefoons zijn perfect als je af wilt van in de knoop geraakte draden en aan je speler gekluisterd te moeten zijn. (Bron: Burla: gYxEluL6wYs/ Unsplash)

Wat zijn de voordelen van Bluetooth koptelefoons?

Bluetooth is sinds zijn introductie op de markt in 1989 een gevestigde verbindingsbron in de samenleving. In de loop der jaren werd de technologie verder ontwikkeld en verfijnd. Het begon in mobiele telefoons, maar de reeks toepassingen is de laatste jaren uitgebreid naarmate de prestaties verbeterden.

Onder de apparaten die door de Bluetooth revolutie beïnvloed zijn, zijn hoofdtelefoons. Bluetooth headsets hebben langzaam aan populariteit gewonnen, maar tegenwoordig genieten ze een goede reputatie dankzij hun optimalisatie. De volgende tabel toont je de voor- en nadelen van Bluetooth hoofdtelefoons ten opzichte van hoofdtelefoons met draad of jack:

Voordelen
 • Ze zijn onopvallender voor het oog omdat er geen snoer aan te pas komt
 • Ze passen zich aan een veelheid van apparaten aan, want vele zijn geschikt voor Bluetooth
 • Ze bieden meer mobiliteit omdat je je op een bescheiden afstand van het spelende apparaat kunt bewegen
 • Ze zijn comfortabeler, vooral voor sportactiviteiten, omdat er geen snoeren zijn om in de knoop te raken. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over hoe je ze in je zak houdt
 • Ze zijn er in allerlei formaten en hebben meer mogelijkheden dan gewone hoofdtelefoons met draad, zoals ruisonderdrukking
Nadelen
 • Ze zijn meestal duurder dan traditionele hoofdtelefoons
 • Er kunnen zich problemen voordoen zoals desynchronisatie of latentie (vertraging)
 • De geluidskwaliteit kan minder zijn dan die van hoofdtelefoons met draad

Bluetooth hoofdtelefoons en draadloze hoofdtelefoons: verschillen

Hoewel we de twee termen soms gebruiken alsof het absolute synoniemen zijn, zijn ze dat niet. Een Bluetooth headset is het meest gangbare type draadloze headset op de markt. Zij zijn echter niet de enigen: er zijn er ook met infrarood- of radiofrequentieontvangers. Wij zullen de verschillen kort toelichten:

 • Infrarood: Ze zijn niet erg gebruikelijk. Voor een goede werking mag de afstand tussen de speler en de infrarood-hoofdtelefoon niet meer dan één meter bedragen. Evenmin mag het een voorwerp ertussen hinderen, omdat dit interferentie kan veroorzaken. Het wordt vaak gebruikt in televisies.
 • Bluetooth: Het afstandsbereik varieert afhankelijk van de kenmerken van de specifieke headset. Een standaard scheidingsmaat zou echter 10 meter zijn. Hoe groter de afstand, hoe meer onderbrekingen en gebreken in de geluidskwaliteit.
 • Radiofrequentie (RF): Met een groter omnidirectioneel bereik in vergelijking met Bluetooth en infrarood headsets, breekt RF muren en obstakels af. Hierdoor kunt u door het huis lopen, weg van het apparaat. Interferentie kan nog steeds problematisch zijn, vooral met andere elektronische apparaten.
Infrarood Bluetooth Radiofrequentie (RF)
Bereik Unidirectioneel Omnidirectioneel
Afstand Minder (1 m) Variabel (10 m of meer) Groter (tot 100 m)
Geluidskwaliteit Uitstekend Variabel. Hangt af van de storing Variabel. Hangt af van de storing

Welke soorten Bluetooth headsets zijn er en welke moet ik kiezen?

Afhankelijk van het doel, de gebruiksfrequentie en uw ontwerpvoorkeuren, zijn er verschillende Bluetooth headsets die bij u kunnen passen. Behalve het al dan niet hebben van een hoofdband, zijn er belangrijke verschillen tussen headsets, die in de onderstaande tabel worden geïllustreerd:

In-ear (intra-aural) On-ear (supra-aural) Over-ear (circumaural)
Plaatsing In het oor of de gehoorgang Over het oor Wikkelt om het hele oor
Draagbaarheid Goed. Klein en lichtgewicht Variabel. Opvouwbaar zijn beschikbaar Arm. Ze zijn erg groot
Isolatie Slecht Beperkt Bijna volledig
Ontwerp Geen hoofdband. Discreet Met hoofdband Met hoofdband. Opvallend
Comfort Lichtgewicht. Kan oorirritatie veroorzaken Kan bij beweging uit de oren glijden Zeer comfortabel
Geluidskwaliteit Matig Goed Zeer goed
Prijs Variabel Afhankelijk van de kwaliteit duurder dan in-ear hoofdtelefoons zeer duur

En welke zijn het beste voor u? Nou, dat hangt allemaal af van het gebruik dat u ervan wilt maken. Als u ze wilt gebruiken voor een activiteit waarbij u moet bewegen, zult u een hoofdtelefoon voor in het oor willen kopen vanwege het comfort van het ontwerp. Zij zijn het goedkoopst en het eenvoudigst, dus ideaal als u uw leven niet ingewikkelder wilt maken.

Supraurale en circumaurale hoofdtelefoons zijn weliswaar van betere kwaliteit, maar kunnen het best worden gebruikt in meer statische posities. Als u bijvoorbeeld lange tijd in de trein zit, is een hoofdtelefoon met oordopjes ideaal. Als u een echte muziekliefhebber bent en de bassen van de nummers in al hun glorie wilt horen, ga dan voor een circumaural hoofdtelefoon.

Wat zijn beengeleiding hoofdtelefoons?

Wat als ik je vertelde dat je naar muziek kon luisteren via je schedel? Het klinkt misschien te futuristisch, maar de toekomst is al naar u gekomen. Van oudsher wordt beengeleiding in de geneeskunde gebruikt om het gehoor van mensen met gehoorproblemen te verbeteren. Maar in de hedendaagse wereld heeft het ook de sprong gemaakt naar de wereld van de muziek.

Het eerste dat opvalt aan deze atypische hoofdtelefoon is dat hij de gehoorgang niet blokkeert, en het oor op geen enkele manier afdekt. De twee modules zijn voor het oor geplaatst en de dunne hoofdband omsluit de achterkant van het hoofd. Dit moderne ontwerp is ook ergonomisch, omdat het een goede pasvorm biedt.

Natuurlijk is dit ultramoderne product ook uitgerust met Bluetooth, zodat u het kunt aansluiten op uw mobiele telefoon terwijl u over straat loopt, aan het trainen bent in de sportschool of het huis schoonmaakt. Het is zeer nuttig als u naar muziek wilt luisteren en tegelijk niet van de buitenwereld afgesloten wilt zijn. Hoewel het misschien vreemd lijkt, kunt u met een Bluetooth-botschelp zowel de buitenwereld als de binnenwereld even duidelijk horen.

Het grootste nadeel is dat de prijs misschien niet voor iedereen geschikt is. Dat is logisch, want het is een vernieuwend en uniek concept. Als u voor een ultramoderne Bluetooth-hoofdtelefoon wilt gaan en naar muziek wilt luisteren alsof die uit uw binnenste komt, dan is deze beengeleiding-hoofdtelefoon wellicht de beste keuze.

Welke Bluetooth koptelefoon valt niet uit je oren tijdens het hardlopen?

Zoals we je net al vertelden, biedt een beengeleiding koptelefoon een niet te verwaarlozen steun, zelfs bij meer plotselinge bewegingen. Maar als je prioriteit ligt bij de stevige pasvorm van de hoofdtelefoon, dan kun je misschien beter een goedkopere en eenvoudiger Bluetooth hoofdtelefoon kopen.

In-ear hoofdtelefoons zijn in dit geval beslist de beste optie. Maar niet zomaar een koptelefoon is goed genoeg. Zoek een oorhaak die comfortabel in je oorschelp past, stevig is en de huid van je oor niet irriteert. Met een Bluetooth koptelefoon en oorhaak hoef je niet steeds met draden te prutsen en je koptelefoon te verplaatsen. Als je een Bluetooth koptelefoon gaat gebruiken om mee te zwemmen, zorg dan dat hij IPX7 of IPX8 gecertificeerd is om beschadiging te voorkomen. (Bron: Romero: 6V5vTuoeCZg/ Unsplash)


Kan ik zwemmen met Bluetooth headsets?

Er zijn ook Bluetooth-headsets die waterdicht zijn. Om de waterdichtheid van een headset of andere elektronische apparatuur te controleren, moet u weten hoe u de IP-waarde (Ingress Protection) kunt aflezen.

Deze officiële schaal geeft aan in welke mate een toestel beschermd is tegen stof en water. Het eerste cijfer staat voor bescherming tegen stof, het tweede cijfer voor bescherming tegen water. In dit geval zijn wij geïnteresseerd in het tweede cijfer van de certificering. In de volgende tabel ziet u wat elk ratinggetal betekent:

Classificatie Mate van weerstand
IPX0 Geen waterbestendigheid
IPX1 Bestand tegen verticaal druppelen gedurende korte tijd
IPX2 Bestand tegen een kleine hoeveelheid water zoals bij hevige transpiratie
IPX3 Bestand tegen opspattend water (spray)
IPX4 Bestand tegen waterstralen. Geschikt voor regen.
IPX5 Bestand tegen waterstralen van hogere druk die rechtstreeks op het apparaat zijn gericht
IPX6 Bestand tegen zeer krachtige waterstralen
IPX7 Bestand tegen onderdompeling tot 1 meter gedurende 30 minuten
IPX8 Bestand tegen onderdompeling in meer ongunstige omstandigheden zoals gespecificeerd door de fabrikant

.

Als u tijdens het zwemmen of duiken naar muziek wilt luisteren, moet u een hoofdtelefoon met IPX7- of IPX8-certificaat kopen om te voorkomen dat lekken de hoofdtelefoon beschadigen. Maar wees voorzichtig. Vertrouw niet alleen op deze certificering, want de uitleg van de fabrikant over de waterbestendigheid en specifieke omstandigheden is doorslaggevender. Twee IPX8-gecertificeerde headsets kunnen zeer verschillende niveaus van weerstand bieden.

Een nadeel van onderwater Bluetooth-hoofdtelefoons is dat ze storing kunnen veroorzaken of kunnen worden uitgeschakeld als u zich te ver van de speler verwijdert. Daarom raden wij u aan de specificaties zorgvuldig te lezen voordat u ze koopt en rekening te houden met de ondergrond waarop u ze wilt gebruiken.

U kunt ook kiezen voor een headset met Bluetooth en intern geheugen, zodat u uw eigen afspeellijst met voorgeselecteerde nummers kunt opslaan. Zo kunt u naar de boei zwemmen terwijl u naar muziek luistert en vergeet u afstanden en vervormingen in de geluidskwaliteit.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Aankoopcriteria

Afhankelijk van je prioriteiten en behoeften kun je een Bluetooth koptelefoon met bepaalde eigenschappen aanschaffen. In het volgende deel vertellen we je alle bijzonderheden over accessoires zoals oorkussens en microfoon, eigenschappen zoals ruisonderdrukking en meerpuntsverbinding, en andere relevante details over Bluetooth hoofdtelefoons.

Oorkussens

De oorkussens van onze hoofdtelefoons zijn essentieel voor het comfort van onze oren. Het is niet ongewoon dat in-ear koptelefoons na langdurig gebruik jeuk en ontsteking veroorzaken. Als je een in-ear hoofdtelefoon koopt, raden we je aan een schuimrubberen hoes te kopen om hem te bedekken. Dit verzacht de wrijving en voorkomt ongemak. Als je oordopjes met oorkussentjes gebruikt, kun je kiezen tussen siliconen oftraagschuim oorkussentjes. Silicone, hoewel meestal het standaardmateriaal in deze gevallen, irriteert vaker de huid en de textuur is niet erg aangenaam voor de gehoorgang. Traagschuim is een huidvriendelijker alternatief. Als je een supra-aurale of circumaurale hoofdtelefoon koopt, kijk dan naar de vulling van de oorschelpen. Zorg ervoor dat ze dik genoeg zijn om geen pijn aan je oor te doen en dat het materiaal niet te warm is, vooral als je ze in de zomer gaat gebruiken. Variabelen als levensduur van de batterij, vertraging en compatibiliteit zijn essentieel om de juiste Bluetooth koptelefoon te kiezen en ze niet uiteindelijk in een la te laten liggen. (Bron: Hai: HuTUDQqr88c/ Unsplash)

Ruisonderdrukking

Veel moderne headsets die Bluetooth technologie implementeren bevatten ook een actieve ruisonderdrukkingsstand. Deze functie vermindert omgevingsgeluid, isoleert je en stelt je in staat helemaal in de muziek op te gaan. Wees echter voorzichtig met het gebruik van deze functie als je over straat loopt, op een telefoontje wacht of in een situatie verkeert die tot een ongeluk kan leiden. Anderzijds is ruisonderdrukking nuttig om je bewust te zijn van het werkelijke volume waarop je naar muziek luistert. We zetten het volume vaak te hard in een poging te overlappen met lawaai van buitenaf, en beschadigen daardoor ons gehoor.

Volume

Heb je ooit een koptelefoon gehad die geluid uitzond op een te laag niveau naar je zin? Dit hangt af van drie factoren: impedantie, gevoeligheid en frequentiebereik. We zullen het in het kort voor je uitsplitsen, zodat je een Bluetooth hoofdtelefoon kunt kiezen die een passend volume levert

 • Impedantie: Gemeten in ohm (Ω). Het duidt de weerstand van een apparaat tegen elektrische stroom aan. Hoe meer ohms, hoe groter de weerstand en hoe minder vermogen hij doorgeeft. Dit veronderstelt dat er meer elektriciteit nodig is voor een betere geluidskwaliteit. Tenzij je van plan bent een geluidsversterker te kopen, zijn hoofdtelefoons tot 32 ohm het meest geschikt.
 • Gevoeligheid: Deze wordt gemeten in decibels (dB). Het bepaalt welk volume een apparaat onder een bepaald vermogen kan weergeven. Uitgaande van hetzelfde vermogen, gewoonlijk gemeten in watt (V), kan gezegd worden dat de perfecte gevoeligheid tussen 90dB en 110dB ligt. Zou hij onder de 90dB komen, dan zou hij te zwak zijn, en zou hij boven de 110dB komen, dan zou hij te hoog zijn.
 • Frequentiebereik: Ook wel frequentiebereik genoemd, dit duidt het bereik van Hertz (Hz) aan dat een toestel kan uitzenden. De waarneming van het menselijk oor ligt tussen 20 Hz en 20.000 Hz. Buiten dit bereik neemt ons gehoor geen verschil waar. Hoe breder de frequentierespons, hoe hoger de kwaliteit en helderheid van je hoofdtelefoon.

Multipoint functie

Een handige functie waarmee sommige Bluetooth koptelefoons worden geleverd is de mogelijkheid om met meerdere apparaten tegelijk verbinding te maken. Met deze extra functionaliteit, ook wel multi-device genoemd, kun je ongestoord van een video op je TV, naar een liedje op je muziekspeler of naar een gesprek op je mobiele telefoon springen.

Multipoint Bluetooth headsets kennen meestal een prioriteitsvolgorde toe aan onze apparaten. Logischerwijs hebben inkomende gesprekken en andere berichtmeldingen de hoogste prioriteit. Zo zijn we altijd op de hoogte van onze oproepen en berichten.

Microfoon

Voor de meer communicatieve gebruikers is er ook een perfect accessoire. Een Bluetooth koptelefoon met geïntegreerde microfoon brengt extra comfort en vlotheid in je dagelijkse leven, vooral als je vaak moet telefoneren. Met deze handsfree koptelefoon kun je telefoneren zonder je mobieltje dicht bij je te hoeven houden of de luidspreker te activeren.

Bluetooth headsets met een microfoon zijn meestal een koptelefoon. Deze bestaat uit een oortje dat uit de zijkant van de koptelefoon in de mond komt. Ze zijn bijzonder handig voor videoconferenties, een communicatievorm die steeds populairder wordt.

Batterijduur

Het zou erg contraproductief zijn als je een Bluetooth koptelefoon kocht met een batterij die te kort was voor je behoeften. Je moet weten hoeveel uren achtereen je hoofdtelefoon zowel in weergave als in stand-by kan werken om te beslissen of hij geschikt is voor het beoogde gebruik.

Veel Bluetooth hoofdtelefoons kunnen tussen 3 en 6 uur continu werken tot de batterij leeg is. Om het gebruik van de hoofdtelefoon te verlengen, worden sommige geleverd met een draagbaar oplaadetui. In dit geval kun je je hoofdtelefoon erin steken om hem op te laden en zijn activiteit tot enkele dagen te verlengen.

Latency

Een van de grootste problemen bij Bluetooth headsets is de latentie. Latency wordt gedefinieerd als de hoeveelheid tijd die verstrijkt tussen het moment waarop de speler een informatiepakket verstuurt, in de vorm van beeld of geluid, en het moment waarop het de ontvanger bereikt. Hoe lager de latentie, hoe beter voor de gebruiker. Het is niet ongewoon dat hoofdtelefoons die gebruik maken van een Bluetooth-verbinding last hebben van een hoge latency.

Als u een draadloze headset koopt om naar muziek te luisteren, dan maakt latency niets uit. Als u ze echter gaat gebruiken om films te kijken, spelletjes te spelen of te bellen, dan wordt wachttijd een belangrijke factor. Lees de volgende aanbevelingen om de latentie van uw hoofdtelefoon te verminderen:

 • Als de latentie van uw headset hoog is, ga dan dichter bij het apparaat staan en het zal dalen.
 • Koop een headset met de nieuwste Bluetooth-versie. Bluetooth versie 5.0 kan problemen met hoge latentie oplossen.
 • Zoek naar een headset die Bluetooth codecs accepteert die informatie sneller overbrengen. Zonder twijfel, de beste codec is aptX. Hieronder volgt een tabel met een vergelijking van codecs.
Geluidskwaliteit Latency Frequentie van gebruik
SBC Laag Hoog Meest voorkomend
AAC Hoog Hoog Niet veel voorkomend in headsets
LDAC Hoog Laag Beperkt. Sony-specifiek
aptX Hoog, zeer hoog indien aptX HD Laag, zeer laag indien aptX LL Algemeen
LHDC Hoog Laag Beperkt. Onlangs uitgevonden

Een andere factor die verband houdt met geluidskwaliteit en latentie is compatibiliteit. Het is het beste als op al uw apparaten een actuele versie van Bluetooth is geïnstalleerd. Als een aangesloten apparaat een oudere versie gebruikt, zult u de verbeteringen van de nieuwere versie niet opmerken.

Hetzelfde geldt voor codecs. Als je TV aptX gebruikt, maar je hoofdtelefoon ondersteunt het niet, dan zullen je apparaten terugvallen op een andere gedeelde codec (meestal SBC). In het algemeen kunt u de codec wijzigen in de Bluetooth-instellingen op uw mobiele telefoon. Lees de specificaties van uw Bluetooth-headset zorgvuldig door, rekening houdend met de codec die geschikt is voor het beoogde gebruik.

Samenvatting

Je weet nu wat je moet weten om de Bluetooth koptelefoon te kopen die het beste bij je past. Het is van essentieel belang de verscheidenheid aan ontwerpen, functies, accessoires, prijzen en eigenschappen zoals ondersteuning en geluidskwaliteit te kennen om een koptelefoon te kiezen die past bij het gebruik dat je er van gaat maken.

We hebben je ook verteld over oplaadetuis, een heel handige uitvinding waarmee je je koptelefoon beschermt en hem oplaadt zo vaak je wilt. We hebben je ook gewaarschuwd voor de frequente latency problemen en hoe je die kunt vermijden. Bovendien ken je al de IP rating, waarmee je kunt nagaan welke hoofdtelefoons echt waterdicht zijn.

We hopen dat je al je vragen beantwoord hebt en veel te weten bent gekomen over de ruime keuze aan Bluetooth hoofdtelefoons in deze steeds vernieuwende wereld. Als je het leuk vond, laat dan een commentaar achter met je indrukken en deel het op je netwerken.

(Zichtbare foto bron: Ignacio: 3yrJSb2fMT0/ Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies