Laatst bijgewerkt: 07-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Bonsai is een uit het Oosten afkomstige discipline die bestaat uit het kweken van bomen en struiken in potten, zodat de planten door middel van technieken als snoeien en bedraden een klein en nauwgezet uiterlijk behouden. Het is een kunst die honderden jaren teruggaat en veel geduld en toewijding vergt.

De verzorging en het onderhoud van een bonsai gebeurt met speciaal voor deze kunst gemaakt gereedschap. Wil je je verzameling vernieuwen of ben je een beginneling op zoek naar je eerste gereedschap om je bonsai te verzorgen, dan geven we je in het volgende artikel advies over de beste gereedschappen op de markt, en ook over de verschillende soorten en toepassingen die er zijn en hoe je ze moet bewaren.
Belangrijk om te weten

 • De belangrijkste sleutel tot de keuze van bonsaigereedschap is het gebruik ervan. Ken de functie van elk gereedschap, zodat je weet wat je nodig hebt voor je kleine plant.
 • Lees beslist de recensies van gebruikers voordat je een kit koopt. Sommige van de gereedschappen kunnen perfect werken, maar andere kunnen gebreken vertonen.
 • Kwaliteitsgereedschap voor bonsai verzorging is meestal gemaakt van koolstofstaal of roestvast staal.

Beste Bonsai gereedschap: Onze selectie

Goed bonsai gereedschap kopen ligt tegenwoordig binnen handbereik, maar niet alle producten op de markt zijn even waardevol en van gelijke kwaliteit. Om het je gemakkelijker te maken, is hier een lijst van onze top vijf aanbevelingen.

Koopgids: Wat je moet weten over bonsaigereedschap

De kunst van bonsai is even oud als intrigerend. Hier zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen over het gereedschap dat bij deze strenge discipline gebruikt wordt.

Afhankelijk van de grootte kun je bonsai categoriseren in shito, mame, shohin en chuhin. (Bron: devin-h-p51V2hcqRhc/ unsplash)

Wat zijn bonsai-gereedschappen?

Bonsai-gereedschappen zijn de instrumenten die bonsai-bezitters gebruiken om hun kleine planten in goede conditie te houden. Ze zijn meestal klein, passend bij de grootte van de boom, en gemaakt van een materiaal dat tegen bodemvocht bestand is, zoals roestvrij staal.

Hun voornaamste functie is de bonsai te verfraaien door takken of wortels die uitgedroogd zijn of de natuurlijke schoonheid van de plant belemmeren, weg te nemen. Er zijn echter verschillende soorten gereedschap met verschillend gebruik: scharen, snoeischaren, tangen, harken, enz. Hoewel elk een speciale functie heeft, zijn ze allemaal als geheel nodig om de bonsai te laten groeien en in perfecte conditie te houden.

Hoewel velen geloven dat de bonsai kunst in Japan ontstaan is, ontstond ze in werkelijkheid in het Chinese rijk, rond 700 AD, onder de naam “pun-sai”. De Japanners kopieerden het in de Kamakura periode, 780 jaar geleden.

Welke soorten bonsaigereedschap zijn er en wat zijn de verschillen?

Bonsaigereedschap onderscheidt men vooral door het beoogde gebruik.

Japanse naam Vorm Gebruik Groottebereik
Lange knijpschaar Koeda Kiri Hasami Lange knijpschaar Hiermee kunt u de meest verborgen takken knijpen en bereiken, perfect voor grote bonsai 190, 210 en tot 220 mm
Korte knijpschaar of azalea schaar Satsuki Hiermee kunnen takken geknepen worden, ideaal voor kleine en middelgrote bonsai 150 mm en 180 mm
Hoepel- of vlindersnoeischaar Afhankelijk van het ontwerp, Okubo of Setsudan Hasami Vlindertakkenschaar sterker dan een takkenschaar zodat we grotere takken kunnen knippen, zelfs wortels 190 en 220 mm
Rechte holle snoeischaar Kuikiri Rechte concave snoeier Maakt het afronden van taksneden mogelijk om de genezing te verbeteren, evenals het verwijderen van dood hout 175, 200 en 270 mm
Bolvormige snoeier Kobukiri Sferische-snoeischaar Maakt het mogelijk om ongewenste stronken en scheuten in vorm te brengen, alsmede de zogenaamde “jin” van dood hout te vormen 180, 200 en 270 mm

De vijf onmisbare bonsaigereedschappen

Als je net begint met de kunst van bonsai, weet je misschien niet waar je moet beginnen en vind je de verscheidenheid aan gereedschappen misschien een beetje verwarrend en intimiderend. Ons advies is om te beginnen met alleen de basisgereedschappen te kopen, en als je eenmaal gewend bent ze te gebruiken en er meer nodig hebt, je te buiten te gaan aan meer specifieke. Dit zijn de vijf bonsai gereedschappen die elke beginner moet hebben

 • Een tondeuse om fijne takken en bladeren van je bonsai af te knippen. Afhankelijk van de grootte van je bonsai kies je een lange of een korte snede. Lichtgewicht en met een scherpe snijkant.
 • Een snoeischaar om de wortels door te knippen.
 • Een rechte holle snoeischaar. Dit is om de grotere takken af te zagen en het hout en de stronken vorm te geven.
 • Een draadknipper of draadschaar om bonsai uit te dunnen.
 • Een hark of kumade. Als je bonsai erg klein is (mame), kun je ook eetstokjes gebruiken om de wortels tijdens het verplanten van de boom te scheiden, en om ongewenste bladeren en mos te verwijderen.
 • Tenslotte is een koffer om al je gereedschap in op te bergen ook een must. Kies er een die groot genoeg is om al het gereedschap in te bewaren en ruimte heeft voor andere accessoires die je verzamelt.

Hoe bonsaigereedschap gebruiken

Je moet in gedachten houden dat bonsaigereedschap meestal vrij klein is in vergelijking met andere soorten gereedschap. Daarom zijn ze delicaat en kunnen ze niet voor iets anders gebruikt worden dan waarvoor ze bedoeld zijn.

Draag altijd handschoenen als dat mogelijk is en houd het gereedschap bij de randen vast om de volle kracht op je vingers te zetten. Als je twijfelt over hoe je een product moet oppakken of gebruiken, bekijk dan deze video.

De belangrijkste sleutel bij het kiezen van bonsaigereedschap is het gebruik ervan. (Bron: djedzura: 114257108/ 123rf)

Hoe bonsaigereedschap in goede conditie houden?

Veel bonsaigereedschap is vaak duur, dus is het in ons eigen belang om het in goede conditie te houden en de levensduur te verlengen. Het eerste wat je moet doen om dit doel te bereiken is ze gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn en alleen daarvoor.

Om ze schoon te maken, gebruik je na elk gebruik alcohol om de randen schoon te maken. Het is ook een goed idee om ze met olie in te smeren en ze op een koele, droge plaats buiten direct zonlicht te bewaren.

Aankoopcriteria

Net zoals het verzorgen van bonsai een langzame en strenge kunst is, is het niet aan te raden om haastig bonsai verzorgingsgereedschap te kopen. De criteria voor het kiezen van een bonsaigereedschap hangen af van het beoogde gebruik, het materiaal en de fabrikant, en van de mate van ervaring die je hebt.

Gebruik

Gebruik is het belangrijkste criterium bij het kopen van een bonsaigereedschap. De meeste zijn immers gemaakt met een unieke functie voor ogen. Een knijpschaar is gemaakt om kleine takken af te knippen, terwijl een holle snoeischaar gebruikt wordt om de stronk te polijsten om de genezing te bevorderen.

Je moet het gereedschap altijd gebruiken waarvoor het gemaakt is en niets anders. Probeer geen draden door te knippen met een snoeischaar, of een dikke wortel eruit te trekken met een tondeuse. Dit is niet alleen onverstandig, maar je riskeert ook de scherpte van het gereedschap te beschadigen en de eigenschappen ervan aan te tasten.

Materiaal

De meeste gereedschappen zijn gemaakt van koolstofstaal of roestvast staal. Als je ziet dat ze van een ander materiaal gemaakt zijn, verspil dan je tijd niet, want ze gaan nog geen week mee

 • Gereedschap van koolstofstaal is vrij hard en taai, maar het heeft de neiging gemakkelijk te roesten. Je herkent ze gemakkelijk omdat ze meestal zwart geschilderd zijn.
 • Roestvrij stalen gereedschap, daarentegen, ziet er zilverachtig uit en is beter bestand tegen roest en vocht. Maar ze zijn meestal ook duurder.

Kwaliteitsgereedschap voor bonsai verzorging is meestal gemaakt van koolstofstaal of roestvast staal. (Bron: oneinchpunch: 109902756/ 123rf)

Niveau van ervaring

Het ervaringsniveau is een criterium op zich, want het beïnvloedt welke hulpmiddelen je zoekt. Als je een hobbyist bent, wil je geen fortuin verspillen aan een stuk gereedschap dat je nauwelijks een paar uur gebruikt. Kies basisproducten van koolstofstaal.

Ben je daarentegen een professionele bonsai-verzorger, dan moet je er aan gaan denken iets meer uit te geven om je gereedschap te vervangen door beter, meer gespecialiseerd gereedschap. Bovendien moet je op zoek gaan naar stevig en duurzaam materiaal dat tegen een stootje kan.

Koop je een kit of apart?

Tegenwoordig zijn er veel complete bonsai verzorgingskits met een overweldigend aantal gereedschappen. In deze gevallen rijst vaak de vraag of je een complete kit moet kopen, maar van twijfelachtige kwaliteit, of apart gereedschap van goede kwaliteit moet kiezen.

Ons advies is dat als je net begint, je het beste een kit kunt kopen met al het basisgereedschap: een schaar, een snoeischaar, een draadknipper en een harkje. Als je eenmaal wat ervaring hebt opgedaan en afhankelijk van de behoeften van je bonsai, kun je je verzameling uitbreiden, dit keer door elk gereedschap apart te kopen. Let altijd op de kwaliteit van de produkten en de beoordelingen van de gebruikers.

Fabrikant

Hoewel het een kleinigheid lijkt, kan de plaats van fabricage het verschil maken tussen een schaar kopen die je een leven lang meegaat en een die drie jaar meegaat. Hier zijn een paar mogelijkheden

 • Japans gereedschap is beroemd om zijn kwaliteit en zijn merken hebben altijd een hoge reputatie gehad boven alle andere. Jammer genoeg zijn ze vaak ook het duurst. Heb je al ervaring met bonsai of ben je een professionele verzorger, dan kun je beter kijken naar producten van Kaneshin of Kiwuka. Zoek je echter iets goedkopers, dan kun je ook kijken naar bedrijven uit andere landen met produktie in Japan.
 • Chinees gereedschap wordt steeds populairder bij de gebruikers om zijn hoge kwaliteit, en is een voordelig alternatief voor Japans gereedschap. Voor beginners die met de bonsaikweek willen beginnen, kan Ryuga de perfecte keuze zijn.
 • Tegenwoordig zijn er ook fabrikanten van buiten Azië, zoals Amerika. Een voorbeeld is Joshua Roth.

Samenvatting

Bonsaigereedschap wordt gebruikt om de boom te verzorgen en in perfecte conditie te houden, hetzij door de takken te snoeien en te knijpen, hetzij door de vorm te verfraaien met draad. Deze gereedschappen zijn essentieel voor het juiste onderhoud van de plant.

Ons laatste advies is om te proberen het beste produkt te nemen dat je je kunt veroorloven voor de juiste functie en het juiste materiaal. Door dit te doen krijg je een stuk dat je een leven lang meegaat en je zult er geen spijt van krijgen. Als je dit artikel leuk vond, laat dan een reactie achter of deel het op sociale media met je vrienden.

(Zichtbare foto bron: ironstuff: 91393026/ 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies