Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Een bontjas voor mannen is een modestatement dat niemand waarschijnlijk zal imiteren. Het weerspiegelt het zelfvertrouwen, het gevoel voor mode en de klasse van de heren. Een handgemaakte bontjas voor heren voor de winter is stoer, warm, stoer en casual.

Of het bont met bont aan de buitenkant te zien is en een modestatement op zich is, of aan de binnenkant te zien is en ze behaaglijk en warm houdt, is helemaal aan jou. Bont aan de binnenkant is helemaal geen zeldzaamheid meer. Ze zijn licht van gewicht en kunnen heel onopvallend zijn. Mannenjassen in bepaalde stijlen kunnen de charme van de jaren 1920 oproepen en je een heel specifiek beeld geven.
Beste Bontjas heren: Onze selectie

Shopgids Bontjas heren: Alles wat je moet weten

De man van vandaag hecht waarde aan een imponerende stijl en een blijvende indruk. Maar welke bontjas voor heren is de juiste? Hieronder volgt een lijst van de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden als je een bontjas koopt.

Dit zijn de volgende koopcriteria

 • Stijl
 • Kunst of Echt?
 • Kwaliteit
 • Materiaal

Nu worden de essentiële punten meer in detail beschreven.

Style

De meeste jassen voor mannen zijn lang of denken op z’n minst een jaslengte helemaal uit. Mannenjassen met revers zien er formeler en eleganter uit. Zet dit in contrast met duffeljassen, de enige klassieke mannenjas met een capuchon. De duffeljas heeft knevels waarmee hij gesloten wordt. Meestal hebben mannenjassen echter knopen.

De gebruikelijke kleuren zijn grijs, zwart, beige, blauw en bruin. Elegante mantels voor mannen hebben meestal geen patroon. De uitzondering is het visgraatpatroon. Dit wordt gebruikt in Chesterfield jassen. Dit patroon is echter heel onopvallend.

Kunst of echt?

Er zijn verschillende manieren om het verschil te zien tussen echt bont en namaakbont. Namaakbont heeft meestal een eenvoudige structuur met dezelfde lengte, terwijl echt bont natuurlijke dichtheidsverschillen en verschillende lengtes heeft.

Dierenvacht is licht golvend in het onderste deel en langer en steviger in het bovenste deel. De kleuring van namaakbont is eenvoudiger en kan kleine verschillen vertonen in de afzonderlijke haren. Echt bont is ook soepeler en lichter. Je zou moeten kunnen zien aan welke kant ze staan door er op te blazen.

Als het haar niet getrimd is, is het verschil in dikte ook een onderscheidend kenmerk. Echt haar wordt naar de uiteinden toe dunner, terwijl de geknipte haren van het kunstbont overal even dik zijn.

Bij echt bont wordt het leer zichtbaar als het haar opzij geborsteld wordt, terwijl bij nepbont het haar aan een stof/synthetiek vastzit. Om zeker te zijn, kon je afzonderlijke haren uit de vacht halen en in brand steken. Synthetisch haar smelt als plastic, dierlijk haar als menselijk.

Kwaliteit

Nertsbont wordt het meest gebruikt voor bontkleding. Het heeft de langste houdbaarheid en is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Deze zijn meestal verkrijgbaar vanaf een viercijferige reeks. Sabelbont is een luxe bont in het vijf-cijferige bereik. Het is licht, warm en elegant.

Konijnenbont is erg goedkoop, maar ze hebben de neiging te verharen als ze gedragen worden, terwijl tamme konijnen van betere kwaliteit zijn en beslist kunnen concurreren met nertsenbont. Je kunt deze krijgen in de twee-cijferige prijsklasse. Fluwelen muskus heeft een goede duurzaamheid. Ze zijn verkrijgbaar vanaf een twee-cijferige prijs.

Materiaal

Soorten bont die in de herenmode geïntroduceerd worden zijn o.a. lamsvel, konijn, nertsenbont, muskusrat, vossenbont, wasbeerbont, nutria bont en Perzisch bont. Het duurst zijn sabelbont en hermelijnbont of chinchillabont. Hier is een overzicht van de belangrijkste kenmerken.

 • Muskusrat: komt uit Noord-Amerika, meestal donkerbruin
 • Chinchilla: uit Zuid-Amerika, heel zacht, natuurlijke kleur lichtgrijs
 • Nerts: Amerikaans/Europese, waterafstotende, zeer dichte, donkere kleuren, ooit gerekend tot de meest gezochte pelzen
 • Vossen: grote verschillen in soortkwaliteit; Golden Island Fox, Arctic Marble Fox en Platinum of Silver Fox; lang, zijdeachtig haar
 • Hermelijn: ook bekend als “grote wezel”, verschillende kleuren afhankelijk van het seizoen, vooral populair als wit
 • Konijnenbont: goedkoper, het haar is steviger, verschillende dichtheid naargelang het seizoen, duurder Rex konijn heeft korte vacht
 • Perzisch: Karakulasheep, uit Zuid-Afrika/ Rusland/ Afghanistan krullende vacht, verkrijgbaar in zwart, bruin, grijs en goud, Perzisch uit Zuid-Afrika niet zo sterk krullend
 • Nutria: uit Zuid-Amerika/Midden-Europa, donkerbruin tot grijstinten
 • Sabel: zeer waardevol, dicht haar: middellang, donkerbruine nuances tot geelachtig gekleurd, maar ook bijna zwart

De meeste bontjassen hebben nerts of nutria voering.

Lengte

Winterjassen voor mannen zijn lang gesneden en reiken minstens tot de knie. Er zijn echter ook modellen die tot aan de voet reiken. Meestal reikt het echter maar tot de knie of zelfs tot de heup.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met zo’n ruime keuze aan bontjassen voor mannen, kan het moeilijk zijn een keuze te maken. Om je te helpen hebben we vragen over bontjassen voor mannen verzameld en beantwoord.

Inwelke stijlen zijn bontjassen voor mannen verkrijgbaar?

Afhankelijk van het model kan een bontjas een verschillend beeld oproepen. Welk model wat doet en wat de essentiële kenmerken zijn staan hier op een rijtje.

 • Korte jas met voering van echt bont: Korte jassen hebben een lengte tot boven de knieën. Ze zijn verkrijgbaar in natuurlijke kleuren zoals bruin. Deze liggen in een bereik van vier cijfers.
 • Oversized bontjas: Deze bontjas voor heren doet denken aan de rapper scene. Het bont is naar buiten gericht en is een jas van echt rood vossenbont met kraag, zakken en hakken. Deze zijn geprijsd vanaf een driecijferige reeks.
 • Bontjassenin dierenprint: Deze jassen, die vaak voor carnaval gedragen worden, zijn van imitatiebont, zodat ze in het twee-cijferige prijssegment vallen.
 • Klassieke jas met bontvoering: De klassieke jas roept een classy, serieuze uitstraling op, meestal met knopen en bontkraag.
 • Parka met bontvoering: De parka wordt gekenmerkt door zijn opvallende kraag en iets kortere lengte. Deze herenjas heeft een ritssluiting en zakken en vaak ook een capuchon. Dit type jas ziet er jeugdig en heel modieus uit in grijze stof.
 • Duffeljas met bontvoering: De duffeljas heeft knopen als sluiting en is meestal knielang. De duffeljas ziet er meestal wat speelser uit dan de serieuze mannenjas.

Hier is het praktisch om verschillende bontjassen te passen om uit te vinden welke bij je past.

Hoe kan ik zien of mijn bontjas voor heren goed past?

Zodat de herenjas niet scheurt omdat hij te klein is of je bewegingsvrijheid beperkt. Mannenjassen die te strak of te klein zijn zien er erg kinderlijk en onaantrekkelijk uit, dus zorg ervoor dat je geen druk voelt achter op je schouders of onder je armen als je je wat beweegt.

Als de naden voorbij de schouders uitsteken, wijst dat op een slechte pasvorm en moet je ze links laten liggen.

Hoe verzorg en reinig ik mijn mannenbontjas?

Een juiste behandeling van echt bont is belangrijk voor de duurzaamheid. De volgende tips zullen je helpen

 1. Hang bont altijd aan een kleerhanger. Niet aan kapstokhaken. Anders raakt het haar in de war.
 2. Vermijd direct zonlicht, bescherm tegen hoge hitte, geen beschermhoezen (de vacht heeft lucht nodig), niet in de kelder bewaren, geen direct contact met plastic.
 3. Ideale bewaaromstandigheden: in normale, bewoonde ruimten, relatieve luchtvochtigheid 50-60 %.
 4. Als de herenjas nat geworden is, hang hem dan in de kamer op een kleerhanger te drogen.
 5. Alleen kledingmottenpapier helpt bij correct gebruik tegen motten en ongedierte. In de zomer bij je vertrouwde bontwerker.
 6. Reinigen kan alleen professioneel gedaan worden door een bontwerker volgens de lauter methode.
 7. Gladharig bont moet om de drie jaar gereinigd worden. Voor krullende materialen, om de vijf jaar.
 8. Leren jassen met bontvoering: impregneer het leer regelmatig.
 9. Als er een scheur is, breng hem dan zo snel mogelijk naar je bontwerker.
 10. Bij vervoer kun je hem het beste in een kledingzak bewaren.

Kunstbont daarentegen kun je zelf schoonmaken, maar professionele poetsers zijn nog steeds de zachtste optie.

Als je je mannenbontjas zelf schoonmaakt of met de hand wast, gebruik dan geen chemische reinigingsmiddelen, maar gewoon warm zeepwater. Gebruik geen wasverzachter. Het zeepwater moet 10 minuten inwerken tot je het grondig met lauw water afspoelt. Dweil dan het overtollige water op met handdoeken. Tenslotte kun je het beste aan een houten hanger hangen, want die is stabieler dan een plastic hanger. Het haar kan aan elkaar lijken te kleven. Wacht tot de vacht helemaal droog is en borstel hem met een huishoudborstel.

Stylingtips voor bontjassen voor mannen: Hoe je de perfecte vachtlook bereikt

De bontjas voor mannen is een extravagant kledingstuk. Afhankelijk van vorm en kleur maakt de herenjas verschillende indrukken. Over jeans en een trui of over een blazer en overhemd. De bontjas kan op vele manieren gebruikt worden.

Samenvatting

De bontjas voor mannen kan een blikvanger zijn, ook al flitst hij alleen aan de kraag. Als binnenvoering geeft bont warmte en comfort voor de koude winterdagen. Het is belangrijk op het materiaal te letten en te weten of je een echte bontjas wilt, die erg duur kan zijn en door de maatschappij soms kritisch bekeken wordt, of dat je wilt overstappen op de goedkopere imitatiebontjassen, die toch een klassevolle uitstraling geven.

Artikel afbeelding: unsplash.com / Charles PJ

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies