Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

20Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

128Verzamelde opmerkingen

Moet je een boor kopen? Vandaag leren we je alles wat essentieel is bij de aanschaf van dit gebruiksvoorwerp dat praktisch onmisbaar is in elk huis of professionele omgeving!

De boormachine is het nuttigste en meest noodzakelijke elektrische gereedschap. Het helpt je om planken te zetten, meubels in elkaar te zetten, kasten te bevestigen en andere voorwerpen die opgehangen moeten worden. Op veel momenten heb je een boormachine nodig. Behalve voor dit huishoudelijk nut, kan hij ook gebruikt worden voor timmerwerk, handwerk, als meubelmaker of klusjesman.

Maar wat is het ideale model voor elk gebruik? Hoe kies je de boor die het beste bij je past? In de volgende regels van dit artikel beantwoorden we alle vragen die je over dit hulpmiddel kunt hebben!
Belangrijk om te weten

 • Er zijn drie meest voorkomende soorten boormachines op de markt: slagboormachines, niet-slagboormachines en schroefboormachines. Sommige modellen hebben meer dan één functie. Hun aanbevolen gebruik is verschillend.
 • Hoewel het meest traditionele gebruik huishoudelijk is, kunnen boormachines in muren boren in beton, hout, metaal, plastic, glas, enz. Maar het is nodig het juiste model en de juiste boren te kiezen.
 • Een goed model hieronder dat een uitzonderlijke kosten-baten verhouding heeft. Bovenal moet hij geweldige specificaties hebben om een goede investering te zijn.

Beste Boor: Onze selectie

Er zijn veel soorten boormachines op de markt. Ze kunnen meer geschikt zijn voor thuis- of professioneel gebruik, passen op verschillende soorten oppervlakken en hebben andere specificaties.

We hebben de topmodellen uitgezocht waarmee je zeker rekening moet houden bij het kopen:

Koopgids

Zoals je misschien gemerkt hebt, zijn er verschillende soorten boormachines. Wat betekent elk van beide? Wat zijn de belangrijkste gebruiksadviezen voor ze?

Nu zullen we al je twijfels beantwoorden over wat voor jou de beste boor is! Zo kan de ideale machine worden aangeschaft voor je persoonlijke of professionele behoeften.

Imagem mostra dois trabalhadores usando uma furadeira para perfurar uma barra de madeira.

Het gebruik van boormachines kan zowel huishoudelijk als professioneel zijn. (Bron: skeeze / Pixabay)

Wat is een boor en waar wordt hij voor gebruikt?

Heb je ooit een foto aan een muur moeten hangen? Meubels in elkaar zetten? Planken in je huis ophangen? Werk je aan het boren van gaten in hout, beton of metaal om welke reden dan ook?

Al deze dingen vereisen het gebruik van een boormachine. Deze machines werken met boren die een grote draaiing produceren als de trekker wordt ingedrukt, en zo door het gewenste oppervlak gaan.

Daarna wordt een plug of schroef in het gemaakte gat geplaatst en wordt het gewenste voorwerp of materiaal vastgezet. Het gebruik ervan is vrij eenvoudig. Je hebt er gewoonlijk niet veel handigheid of hanteringskennis voor nodig. Dit verandert alleen in beroepssituaties.

Het is heel moeilijk om in geen enkele huiselijke situatie een boormachine te hoeven gebruiken. Daarom zeggen we dat dit het nuttigste en meest noodzakelijke elektrisch gereedschap is in de wereld van vandaag. De grote vraag is te weten hoe je die kiest die het beste bij de behoeften van elk van hen past!

Wist je dat het patent op de boormachine in 1889 werd geregistreerd? Het eerste model kwam in 1895 op de markt. Desondanks was het werktuig nog steeds erg precair. De naam achter de verbetering van dit gereedschap is heel beroemd: Henry Ford.

Voor zijn auto-assemblagelijn had Ford efficiënte boormachines nodig. Daarom moedigde hij onderzoek, ontwikkeling en modernisering van deze hulpmiddelen aan. In 1917 maakten Samuel Duncan Black en Alonzo Decker (herken je de laatste namen?) het eerste elektrische model.

Slagboormachine of niet-slagboormachine of schroevendraaier?

In de hierboven genoemde modellen zien we zowel slagboormachines als niet-slagboormachines, en ook schroevendraaiers. Bovendien hebben sommige een dubbele functie. Wat is de bedoeling van elk van deze soorten?

 • Slagboormachines. Deze worden het meest aanbevolen voor huishoudelijk gebruik. Dit is omdat ze het meest aanbevolen zijn voor het doorboren van muren (beton, bakstenen blokken en dergelijke). Behalve de rotatie geeft hij kleine stootjes op het oppervlak, wat het boren vergemakkelijkt.
 • Boor zonder slag. Gebruikt alleen zijn draaiing om te boren. Je kunt er zelfs mee in een muur boren, maar dat vergt meestal een Herculeense inspanning. Dit type wordt aanbevolen voor het bewerken van hout, plastic en zachtere materialen in het algemeen.
 • Schroevendraaier. Dit maakt het gemakkelijker schroeven in te brengen, waardoor het handwerk van het gebruik van een schroevendraaier overbodig wordt. Ze zijn vooral professioneel (voor meubelmakers, bijvoorbeeld), maar helpen ook bij huishoudelijk werk.

Hieronder staat een tabel met meer specificaties over elk van de drie soorten:

Slagboormachine Slagloze boormachine Schroevendraaier
Toepassingen Gebruik in beton, baksteen, metalen, hardere materialen Gebruik in hout, glas, gevoelige materialen Toepassing van schroeven in reeds gemaakte gaten
Nadelen Kan gevoeligere materialen verwonden Zeer moeilijk om eenvoudiger materialen te boren Vereist het eerste gebruik van de boormachine

Hoe gebruik je de boren?

Het is niet goed alleen te weten welke boor voor jou geschikt is. Je moet ook begrijpen hoe je de boren moet gebruiken. Je maakt er gaten mee en de juiste boor kiezen maakt je werk veel gemakkelijker.

Elke boormachine wordt geleverd met de boorhouder, het deel op de punt dat de boor vasthoudt, en de spansleutel, waarmee je hem opent en sluit om de boor te verwisselen. Het gebruik is vrij gemakkelijk en intuïtief.

Van daaruit moet je weten welke boren voor je werk geschikt zijn. Bij sommige boormodellen worden er verschillende geleverd, bij andere moet je apart inkopen doen.

Eerst moet je weten dat er boren zijn voor elke materiaalsoort. We belichten beton, hout, metaal en glas. Een verkeerde boor gebruiken levert waarschijnlijk geen goed werk op.

Het tweede probleem is de grootte van het benodigde gat. Afhankelijk van de schroeven en pluggen die je ter beschikking hebt en de noodzaak van het soort werk, zullen de boren groter of kleiner moeten zijn, wat verschillen in de diameter van de gaten oplevert.

Een set boren voor beton, het meest voorkomende materiaal om in te boren, is er in diameters van 3 tot 13 mm. Je zult moeten beoordelen welke het beste bij je situatie past!

Elektrische of accuboormachines?

Op het eerste gezicht kan de keuze tussen een elektrische of accuboormachine een ontmoedigende lijken. Maar bij nader inzien kan het ook te maken hebben met het soort werk dat je gaat doen.

Bijvoorbeeld, als je je gereedschap gaat gebruiken op moeilijk bereikbare plaatsen waar misschien geen gemakkelijke stopcontacten zijn, heb je een model nodig dat op batterijen werkt. Elektrische zijn vaak kort bedraad. Verlengsnoeren kunnen daarom niet volstaan.

Ook het gewicht heeft invloed: door het ontbreken van draden en elektrische compartimenten zijn batterij-aangedreven modellen lichter. Bij lang repeterend werk kan dit het verschil maken.

Het grootste voordeel van een elektrisch model is het praktische nut. Als het gebruik thuis is, met gemakkelijke toegang tot het elektriciteitsnet, scheelt het voortdurend werk om de batterijen op te laden en te wachten tot ze klaar zijn voor gebruik.

Bij accuboormachines zijn er twee soorten. Lithium-ion exemplaren zijn moderner, niet verslavend en presteren beter. Het is een superieure keuze.

Zie hieronder een tabel met voor- en nadelen van elk model:

Elektrische boormachine Batterijboormachine
Voordelen Praktisch, batterijen hoeven niet opgeladen te worden, onmiddellijk te gebruiken Moeilijkere plaatsen bereiken, minder gewicht
Nadelen Draden meestal kort, elektriciteit nodig Je moet de batterij altijd opladen en klaarmaken voor gebruik

Welke extra functies kan een boormachine hebben?

Er zijn enkele functies die een boormachine meebrengt die je werk gemakkelijker kunnen maken. De belangrijkste zijn de omkeerbare draaibaarheid en de snelheidsregeling.

Geen van beide zijn verplicht of zullen van invloed zijn als je van plan bent een huishoudgereedschap voor af en toe gebruik te hebben. Maar een gereedschap met deze functies kan je leven in bepaalde situaties gemakkelijker maken.

Dois homens trabalhando, o da frente segura uma furadeira contra uma parede.

Extra functies kunnen in bepaalde gevallen een verschil maken. (Bron: kzenon / 123RF)

Omkeerbare wartel

De omkeerbare wartel maakt het boren gemakkelijker. Dit komt omdat het veranderen van de richting van de boor de wrijving met het materiaal verbetert, waardoor verzadiging wordt voorkomen. Er is een heel kleine tijdwinst bij het werk.

Een ander voordeel is bij het uitnemen van de boor uit de binnenkant van het gat. Op den duur kan het een beetje vast komen te zitten en door de omkering van de draairichting komt het er gemakkelijk uit.

Snelheidsinstelling

Bij een model zonder snelheidsinstelling gebeurt het boren op een constante manier als de vinger in de trekker knijpt. Er is geen controle over hoe snel de boor zal draaien, het hangt af van wat hij voor zich vindt.

Wanneer dit systeem echter in werking is, treedt ook snelheidswinst op. Dit is echter een systeem dat met voorzichtigheid gebruikt moet worden: soms kan de boormachine in een muur vastlopen omdat hij er bijvoorbeeld vreemde materialen in gevonden heeft.

Als je in een muur aan het boren bent en je merkt dat de boor niet verder dan een bepaalde diepte komt, stop dan en beoordeel of de gekozen plaats niet de plaats is waar leidingen of elektriciteitsbuizen lopen. Dit is heel belangrijk om ongelukken te voorkomen!

Koopcriteria: Factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een boormachine

Behalve alles wat we al vermeld hebben, zijn er nog enkele criteria die bij de aankoop van belang kunnen zijn.

We hebben er een paar uitgekozen, zodat je een goede vergelijking kunt maken:

 • Spanning
 • Gewicht
 • Vermogen
 • Ergonomie
 • Omwentelingen per minuut
 • Extra artikelen

Hieronder leggen we het belang van elk van deze uit, in meer detail!

Spanning

De meeste elektrische boormachines zijn niet bivolt. Je moet dus weten wat het standaardvoltage van je stad is – 220 of 110 volt – om de juiste keuze te kunnen maken. Een vergissing hier kan je gereedschap onbruikbaar maken.

Een apparaat van 220 volt werkt niet op een plaats met een standaard 110 voltage. Een 110, nog erger, zal doorbranden op een 220 plaats. Op batterijen werkende modellen worden meestal geleverd met bi-volt laders, maar let ook op die informatie. Zo heb je na aankoop geen hoofdpijn meer!

Imagem mostra uma furadeira bastante compacta e leve.

Let op het voltage van het gekozen model. (Bron: Fotorech / Pixabay)

Gewicht

Boren zijn niet bepaald lichtgewicht gereedschappen. Het standaardgewicht zal tussen 1 en 2 kg liggen. En dit is geen irrelevante informatie: je kunt heel wat tijd doorbrengen met het toestel zonder steun vast te moeten houden tijdens het gebruik.

Als je gelooft dat je daarvoor geen fysieke omstandigheden hebt, zoek dan naar lichtere modellen. Hetzelfde geldt als je het herhaaldelijk gebruikt, uren per dag. Hoe meer tijd je besteedt aan het hanteren van de boor, hoe moeilijker het zal zijn om efficiënt te werken.

Nogmaals, bedenk dat batterij modellen meestal lichter zijn dan elektrische.

Vermogen

Een gereedschap voor huishoudelijk gebruik heeft geen erg hoog vermogen nodig. Iets tussen 350 W en 450 W is voldoende. Dit voorkomt onnodig verbruik van elektriciteit of batterijvermogen, terwijl het werk net zo goed gedaan wordt.

Modellen hierboven, die 750 W of meer kunnen bereiken, zijn meer geschikt voor professionals. Als een boormachine lange tijd achter elkaar aan staat, moet hij een hoger vermogen hebben om tegen een stootje te kunnen.

Wees dus voorzichtig met reclame voor erg hoge vermogens voor huishoudelijke modellen. Soms trekt dit meer aandacht dan dat het een echte verbetering in het gebruik van het product oplevert.

Omwentelingen per minuut

Dit is een vraag die direct met het vermogen te maken heeft. Hoe krachtiger een boormachine is, hoe sneller hij kan draaien. De aantallen kunnen oplopen tot 1300 omwentelingen per minuut.

Hier geldt echter hetzelfde als wat we hierboven zeiden. Deze zeer hoge getallen kunnen de aandacht trekken van onoplettende mensen, maar ze hebben niet veel invloed bij thuisgebruik. Je zet een plank in je kamer met ongeveer hetzelfde rendement.

Het verschil begint pas echt te spelen als het om professioneel gebruik gaat. Daar kan de draaisnelheid tijd besparen bij een urenlange klus.

Ergonomie

Een boormachine hanteren kan lastig zijn. Terwijl je vinger op de trekker ligt, kan hij niet zijwaarts bewogen worden, of “gebogen”. Hierdoor kan het gat schuin naar buiten komen, waardoor het ongeschikt wordt voor gebruik.

Daarom hebben sommige merken geïnvesteerd in meer ergonomische modellen. Ze passen zich beter aan het menselijk lichaam aan en bieden comfort tijdens het gebruik. Dit vermindert de kans op trillen of andere affecten door vermoeidheid.

Een ergonomisch hoogtepunt is de steunbalk voor de arm die niet gebruikt wordt. Als je het gereedschap lange tijd gaat gebruiken of niet de kracht hebt om gaten te boren zonder te trillen, is dit een goed idee!

Extra artikelen

Ga na of het model dat je gekozen hebt extra artikelen biedt. Zo kan de aanwezigheid van een koffer belangrijk zijn voor een veiliger opslag. Kartonnen dozen hebben de neiging na verloop van tijd te slijten en kunnen een ongeluk veroorzaken.

Kijk ook of je boormachine met extra boren geleverd wordt, welke maten en materialen aanbevolen zijn. Geld besparen bij de aanschaf van deze accessoires kan een doorslaggevende factor zijn bij de aankoop.

Een complete boorset komt je leven goed van pas. En dat je niet voor elke klus een nieuwe aankoop hoeft te doen, bespaart je tijd en geld!

(Zichtbare foto bron: Myriams-Photos / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies