Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

27Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

We vinden het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de producten die je wilt kopen en daarom brengen we je alle informatie die je moet weten over gezelschapsspelletjes en wat de beste opties zijn om te kopen. Doe mee!

Breng je graag tijd door met je gezin of vrienden en wil je de routine een beetje veranderen? Is het je overkomen dat een maaltijd eindigt en je niet weet wat je moet doen? Wel, een gezelschapsspel is de perfecte manier om je geest op te vrolijken en een leuke tijd te hebben met je familie of vrienden. Het beste van alles is dat er een ongelooflijke variëteit is. Kom en doe met ons mee.
Belangrijk om te weten

  • Bordspellen zijn erg populair bij de mensen omdat ze leuk zijn voor bijna alle leeftijden.
  • Er zijn veel verschillende soorten bordspellen, waaronder dobbelspellen, tokenspellen, kaartspellen, rollenspellen, traditionele bordspellen, eigentijdse bordspellen, oorlogsspellen en themaspellen.
  • De gemiddelde tijd voor een bordspel is ongeveer 1:00 uur, maar er zijn er die tot 6:00 uur per spel kunnen duren. Kun je je dat voorstellen?

Beste Bordspellen: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over bordspellen

De voorloper van bordspellen is het kaartspel, dat al eeuwen bestaat, maar uit nieuwsgierigheid naar nieuwe dynamiek begon men bordspellen te maken. Tegenwoordig zijn er veel soorten spellen, b.v. dobbelspellen, fichespellen, kaartspellen, rollenspellen, bordspellen, strategiespellen, oorlogsspellen en themaspellen.

Bordspellen zijn erg populair bij de mensen omdat ze leuk zijn voor bijna alle leeftijden.
(Foto: Iakov Filimonov/ 123rf.com)

Wat is een gezelschapsspel?

Bordspel is de definitie die gegeven wordt aan spellen die bestaan uit een bord, tokens, dobbelstenen, kaarten en dergelijke die verschillende dynamiek en regels opwekken om een winnaar te bepalen. Deze zijn erg populair omdat ze perfect zijn om plezier te maken in kleine gezelschappen zonder dat een flinke lichamelijke inspanning nodig is.

Deze spelletjes zijn zo gevarieerd dat je er een naar je smaak kunt vinden en de grote verdienste is dat je een alledaagse bezigheid leuk maakt, bijvoorbeeld woorden uit het niets maken, tekenen, toneelspelen, micro-financieren of gewoon torens bouwen en stukken weghalen zonder ze ongedaan te maken. Zeker is dat je iets van je gading zult vinden.

Welke soorten bordspellen zijn er?

Kaarten zijn de oudste bordspellen en de spellen die de minste variaties hebben gekend; ze worden gespeeld met Franse of Spaanse kaarten waarop meestal inzetten staan, maar er zijn ook commerciële afleidingen die bekend staan als verzamelkaartspellen, waarbij het de bedoeling is de tegenstander zonder punten achter te laten.

Anderzijds zijn er dobbelstenen, die een eenvoudiger dynamiek hebben en waarbij veel toeval wordt gebruikt om een getal te raken en zo overwinningen te behalen. Over het algemeen gaat het bij deze spellen om weddenschappen en worden ze in kleine groepen gespeeld.

Rollenspel bordspellen zijn die waarbij je meer fysieke activiteit hebt en bij deze spellen wordt je gebruikt om te acteren, tekenen of interactie te hebben met een of ander personage, feit, ding of activiteit, zodat je zeker beweegt, al is het maar een beetje.

Bordspellen duren het langst omdat de meeste op basis van strategie gespeeld worden, hier zijn de bekende oorlogsspellen die tot zes uur kunnen duren.

Wat zijn de voordelen van bordspellen?

Een voordeel van bordspellen is dat je ze in elke afgesloten ruimte kunt spelen, zolang je maar het vereiste aantal deelnemers hebt om het spel te laten werken. Bij veel gelegenheden, na een maaltijd of een praatje, worden gezelschapsspelletjes de voornaamste manier voor mensen om samen te komen.

Zoals we al gezegd hebben zijn er verschillende soorten gezelschapsspelletjes en deze variëren naar gelang het spelmechanisme; het is niet hetzelfde om een spel met dobbelstenen te spelen als om het te spelen door torens te bouwen, en de spelregels veranderen aanzienlijk naarmate het spel langer duurt.

Voordelen
  • Ze ontwikkelen creativiteit
  • Ze zorgen voor plezier zonder dat lichamelijke inspanning nodig is
  • Ze kunnen op elk moment van de dag gespeeld worden
  • In sommige gevallen wordt teamwork aangemoedigd
Nadelen
  • Ze kunnen niet goed gespeeld worden als niet het juiste aantal deelnemers verzameld is

Strategie- of kansspelen Waar moet je op letten?

Een heel belangrijk punt om te overwegen is of het gezelschapsspel dat je van plan bent te kopen een strategie- of kansspel is, waarom zeggen we dat? Omdat de dynamiek van het spel heel anders zal zijn en daardoor ook de soort interactie met de andere deelnemers. Hier leggen we het uit.

Bordspellen zijn veruit de vriendelijkste en gemakkelijkste om te spelen, vele hebben een bord en dobbelstenen voor de functionaliteit en deze stellen je in staat van het spel te genieten zonder al te veel na te hoeven denken. Als je een erg competitieve groep vrienden hebt zijn deze soorten spelletjes perfect om geen wrijving te veroorzaken. Geloof ons, we hebben het ervaren.

Strategiespellen genereren een iets ruwere maar even onderhoudende interactie, en voor wie van cijfers, woorden of competitie in het algemeen houdt, zijn dit de spellen bij uitstek. Er zijn veel strategie bordspellen die als traditioneel beschouwd worden, zoals schaken en dammen, maar er zijn ook uitgebreidere.

We raden je aan na te denken over wat voor soort vermaak je zou willen en op basis daarvan een bordspel te zoeken dat aan je wensen voldoet, vergeet niet te letten op het aantal deelnemers, bordspellen die niet met het voorgestelde aantal deelnemers gespeeld worden, hebben de neiging een beetje saai te worden.

Er zijn verschillende soorten bordspellen, waaronder dobbelspellen, tegelspellen, kaartspellen, rollenspellen, traditionele bordspellen, eigentijdse bordspellen, oorlogsspellen en themaspellen. (Foto: ErikaWittlieb/ Pixabay.com)

Waar kun je bordspellen kopen?

Omdat bordspellen nogal populaire producten zijn, kun je ze vinden op elke website zoals Amazon, E-Bay en Mercado Libre, waar je een grote verscheidenheid aan spellen vindt.

Je kunt ze ook vinden in Juguetrón, of in supermarkten zoals Waltmart en Comercial Mexicana in de speelgoedafdeling. Er is hier een goede variëteit aan spellen, maar je vindt er geen speciale edities. Je kunt ze ook kopen in warenhuizen zoals Sears of Liverpool.

Aankoopcriteria

Zoals je in het hele artikel gezien hebt, zijn niet alle bordspellen hetzelfde, en werken ze ook niet op dezelfde manier. Bij het kopen van een gezelschapsspel raden we je aan de volgende factoren in gedachten te houden:

Duur van het spel (de spellen)

De duur van een spel is een heel belangrijke factor om bij je aankoop rekening mee te houden, want het is belangrijk te weten hoeveel tijd je in het spel gaat investeren en of je het al dan niet na de gezinsmaaltijd uit de kast moet halen, vooral omdat sommige mensen wanhopig kunnen worden als het spel te lang duurt.

Zo kan een oorlogsspel wel zes uur duren en als je wilt dat je oma het spel uitspeelt, is dat ingewikkeld. Daarom raden we je aan de tijdsduur te overwegen en er een te kiezen die aan je behoeften beantwoordt.

Materialen

Zoals we al eerder opmerkten zijn de materialen waarvan je bordspel gemaakt is een factor om rekening mee te houden als je het koopt. Het bordspel zal een verschillende prijs hebben, afhankelijk van het materiaal waarvan het gemaakt is; het is niet hetzelfde om een spel met kartonnen kaarten te kopen dan een spel met gelamineerde kaarten.

Het materiaal zal ook de duurzaamheid van het bordspel bepalen. Hoe beter het materiaal, hoe langer je spel meegaat, bijvoorbeeld, een bordspel met gelamineerde dobbelstenen, fiches en kaarten zal langer meegaan dan een spel dat karton of heel dun plastic gebruikt. Hetzelfde geldt voor kaartspellen.

Aantal spelers

Een heel belangrijke factor is het aantal spelers dat wordt aanbevolen om een spel te spelen. Dankzij de grote verscheidenheid aan bordspellen die er zijn vind je er altijd wel een die aan je wensen voldoet, maar toch is het belangrijk hier rekening mee te houden, want de mogelijkheden van het spel hangen af van hoeveel mensen het spelen.

Om je een voorbeeld te geven: een kaartspel met een spel van 52 kaarten is nauwelijks genoeg voor vijf mensen om te spelen zonder kaarten te missen voor de dynamiek, hoe meer deelnemers hoe meer kaarten je nodig hebt. Maar te veel kaarten voor twee spelers maakt het spel traag en niet plezierig.

Hetzelfde geldt voor andere soorten spellen; als een spel ontworpen is voor interactie met minstens vier mensen, is spelen met minder mensen saai. Nu je het weet, kijk je goed naar het aanbevolen aantal deelnemers en probeer je ze bij elkaar te krijgen om het volledige potentieel van je favoriete spel te benutten.

Een superbelangrijke factor is het aantal spelers dat wordt aanbevolen om een spel te spelen.
(Foto: Hans Braxmeier/ Pixabay.com)

Leeftijd van de spelers

Leeftijd is een andere heel belangrijke factor en wel omdat er spellen zijn die mentale rijpheid vereisen om zich te kunnen ontwikkelen zoals bedoeld. Een strategie bordspel wordt bijvoorbeeld aangeraden om met mensen ouder dan 16 jaar te spelen omdat de dynamiek ervan zo ingewikkeld is dat een kind het niet helemaal kan begrijpen.

Kansspelen met dobbelstenen of spellen met eenvoudiger regels zijn voor iedereen van elke leeftijd perfect te begrijpen en leuk om te spelen. Zo kan een spel waarbij geacteerd en getekend wordt heel onderhoudend zijn voor zowel kinderen als oudere volwassenen.

We raden je ten zeerste aan deze factor in overweging te nemen, zodat de volgende keer dat je met je gezin of vrienden zit iedereen van goed gezelschap kan genieten zonder dat iemand in slaap valt in plaats van te spelen.

Omdat bordspellen nogal populaire producten zijn, kun je ze op elke website vinden.
(Foto: De Adras/ Pixabay.com)

Technologie

Tenslotte is de technologie die in een bordspel zit iets waarmee je rekening moet houden als je er een koopt. Waarom? Want behalve dat de prijs omhoog kan gaan, veranderen ook de dynamiek en de ontwikkeling van het spel aanzienlijk. Bovendien zijn er momenten dat de regels van hetzelfde spel helemaal veranderen, afhankelijk van het feit of er technologie in zit of niet.

Zo zijn er kaartspellen die traditionele regels hebben, maar als je er een automatische verzender insteekt kunnen die veranderen omdat de tijd en de snelheid van het spel beïnvloed worden en er nieuwe regels ontstaan, dit gebeurt ook met bordspellen en ruimtespellen. Ongelooflijk of niet?

Dus nu weet je dat er veel soorten bordspellen zijn en afhankelijk van de kenmerken kun je ze zowel bij familiebijeenkomsten als met vrienden gebruiken. Nu weet je dus dat je de volgende keer als je op het punt staat er een te kopen, onthoudt wat je in deze recensie las om je aankoop zo goed mogelijk te maken.

(Foto: Alexa Fotos/ Pixabay.com) (Uitgelichte foto: Alexa Fotos/ Pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies