Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Een bosmaaier is een werktuig dat in de tuin gebruikt wordt om onkruid en andere soorten gebladerte te maaien waar we met een grasmaaier niet bij kunnen. Er kunnen verschillende snijkoppen of messen op bevestigd worden, waardoor ze breder inzetbaar zijn.

We laten je weten van de basisspecificaties tot de meest opvallende kenmerken van deze apparatuur. Op deze manier kun je kiezen welke je kiest.
Belangrijk om te weten

  • Bosmaaiers maken het mogelijk om onkruid en allerlei gebladerte te maaien op plaatsen waar maaiers niet bij kunnen. Dit maakt het werk gemakkelijker, want anders zou het handmatig moeten gebeuren
  • Deze gereedschappen kunnen worden aangedreven door een interne batterij of door benzine, waardoor ze lange tijd kunnen werken voor ze weer moeten worden opgeladen. Dit is essentieel voor het bewerken van grote stukken land.
  • Deze machines kunnen uitgerust worden met een variëteit aan messen en snijkoppen. Dit geeft de mogelijkheid om verschillende gereedschappen in één toestel te hebben. Dit maakt een grotere actieradius mogelijk bij het werken in een tuin of open ruimte.

Beste Bosmaaier: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over een bosmaaier

Iedereen die thuis een tuin heeft wil dat die er perfect uitziet en om dat te bereiken kun je het beste een bosmaaier nemen. Met dit gereedschap kunnen we keurig werk doen dankzij de verschillende hulpstukken die we kunnen hebben en zo de tuin van onze dromen krijgen.

Zonder een bosmaaier zou het dagen kunnen duren voor een tuinklusje klaar is.
(Foto: Neydt / 123rf.com)

Wat is een bosmaaier en wat zijn de voordelen ervan?

Bosmaaiers zijn mechanische gereedschappen die gebruikt worden om onkruid, braamstruiken, kleine struiken die in de tuin of op open plekken staan te verwijderen. In tegenstelling tot een snoeischaar kan dit gereedschap door zijn afmetingen en vorm op minder toegankelijke plaatsen komen.

Er is tegenwoordig een ruime keuze aan modellen en merken bosmaaiers verkrijgbaar. De keuze van het model hangt vaak af van het uit te voeren werk en het budget van de koper.

Voordelen
  • Ze bieden de mogelijkheid om wendbaar en efficiënt te werken, dankzij hun ergonomische vormgeving
  • Ze maken het mogelijk om op plaatsen te komen waar ander tuingereedschap niet kan komen
  • Ze bieden de bediener meer veiligheid dan snoeimachines
  • Ze zijn zuiniger dan benzine- of elektrische snoeimachines
  • Ze kunnen voorzien worden van accessoires, waardoor ze een veelzijdiger werktuig worden
Nadelen
  • Zoals elk werktuig kunnen ze gevaarlijk zijn als ze niet voorzichtig behandeld worden
  • Als het verkeerde model gekocht wordt, kan het de klus niet klaren

Hoeveel weegt een bosmaaier?

Over het algemeen weegt een bosmaaier tussen 5 en 8 kg, wat hem een licht werktuig maakt in vergelijking met andere en hij gebruikt benzine als krachtbron voor zijn motor en sommige modellen kunnen elektrisch zijn, zodat ze een kabel of een lang meegaande batterij hebben.

Deze machines kunnen voorzien worden van hulpstukken om ze om te vormen tot andere werktuigen, waardoor ze een bredere actieradius hebben dan ander tuingereedschap.

Welke hulpstukken kan ik met mijn bosmaaier gebruiken?

Borstelsnijders kunnen, afhankelijk van het model, hulpstukken inbouwen om een werktuig te maken met een groter werkbereik. Afhankelijk van het merk vinden we een grote verscheidenheid aan hulpstukken voor onze uitrusting.

Tot de meest voorkomende vinden we de 3-tands bladen, de kettingzaag, de katrol kettingzaag, kunststof bladen en een cultivator. De 3-tands bladen zijn voor het verwijderen van grof gras en begroeiing waar geen boomstammen of grote takken in zitten.

De kettingzaag of katrolzaag is ideaal voor het verwijderen van boomstammen, struiken, kleine bomen en dikke takken. Kunststof bladen zijn doeltreffend bij lichte begroeiing en ten slotte zijn cultivators perfect om de grond om te ploegen en voor te bereiden op het planten.

Aankoopcriteria

Er is een grote verscheidenheid aan merken en modellen op de markt voor tuinartikelen, vooral als het gaat om bosmaaiers. Maar voor we naar de dichtstbijzijnde winkel gaan om onze bosmaaier te kopen, moeten we eerst bepaalde elementen bekijken waarmee we de juiste uitrusting voor onze behoeften en werkzaamheden kunnen aanschaffen.

Te bewerken oppervlakte

Bij het kopen van een bosmaaier is het belangrijk je bewust te zijn van de oppervlakte die bewerkt moet worden, want het is niet hetzelfde om uitrusting te kopen om 1000 vierkante meter te bewerken als om onkruid uit de tuin van het huis te verwijderen.

Mede afhankelijk van de te bewerken oppervlakte wordt rekening gehouden met het vermogen dat we nodig hebben, want hoe groter de oppervlakte, hoe groter het vermogen dat nodig is om het werk in de kortst mogelijke tijd uit te voeren.

Voor oppervlakken van minder dan 300 vierkante meter en met niet al te dichte begroeiing kun je het beste materieel aanschaffen met een elektrische of benzinemotor van maximaal 36 CC. Voor oppervlakten van 900 vierkante meter met dichte begroeiing is een bosmaaier met een motor tussen 37 en 45 CC de beste keuze.

Tenslotte wordt voor oppervlakten van meer dan 1000 vierkante meter met dichte begroeiing een bosmaaier met een benzinemotor van 46 CC of meer aanbevolen, om over het nodige vermogen te beschikken om het werk uit te voeren.

Met bosmaaiers kun je kreupelhout en verschillende soorten gebladerte maaien op plaatsen waar maaiers niet bij kunnen.
(Foto: Dmitry Kalinovsky/ 123rf.com)

Leeftijd van de bomen

Een ander aspect waarmee je rekening moet houden als je een bosmaaier koopt, is de leeftijd van de bomen die je wilt verwijderen. Afhankelijk van de leeftijd van de bomen bepaal je of je bosmaaiers met speciale hulpstukken nodig hebt. De begroeiing is dicht, stevig of compacter, afhankelijk van hoe lang ze al op het terrein staat, ook of ze nat is of niet.

Deze factoren zijn belangrijk, want als je niet de juiste uitrusting of de nodige toebehoren hebt, loop je het risico dat je bosmaaier beschadigt. Het beste is om op elke soort bos voorbereid te zijn en meerdere mogelijkheden bij de hand te hebben, zoals zaagbladen of draadschijven, en bij het werken te beoordelen welke het beste werkt.

Soort vegetatie waar we mee te maken hebben

Met soort vegetatie bedoelen we tenslotte of we onze bosmaaier gaan gebruiken om bomen te maaien of gewoon om gras te maaien. Afhankelijk van het antwoord kunnen we een grote verscheidenheid aan modellen en merken vinden.

Elk ervan biedt de mogelijkheid om accessoires te hebben die ons de mogelijkheid geven een multifunctionele uitrusting te bezitten. Het meest aan te bevelen is een veelzijdig stuk gereedschap, waarmee we snel en gemakkelijk meerdere klussen kunnen doen.

De motor van de bosmaaier

Bij de aanschaf van een bosmaaier is het belangrijk rekening te houden met het type motor dat dit gereedschap kan hebben. Deze kan elektrisch of op benzine zijn.

Bosmaaiers met een elektromotor: ze hebben te weinig vermogen en zijn beperkter in het gebruik. Ze werken voor het maaien van min of meer hard gras. Deze elektrische gereedschappen zijn lichter dan benzinegereedschap, ze maken veel minder lawaai en trillingen en zijn veel comfortabeler in het gebruik.

Bosmaaiers met een benzinemotor: ze kunnen 2-takt of 4-takt zijn. De kracht is bepalend voor het gebruik dat van het gereedschap gemaakt kan worden. Het lawaai en trillingsniveau van een benzine bosmaaier is hoger, ze zijn zwaarder en daardoor minder comfortabel in het gebruik.

(Uitgelichte foto bron: Lubos Kovalik/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies