Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

13Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

49Verzamelde opmerkingen

Genieten van een maaltijd van vers voedsel op een overvloedige en goed gedekte tafel is heerlijk, nietwaar? Het botervlootje kan beide, dus is het een must voor de ontbijttafel.

Het botervlootje bewaart de voedingsstoffen, smaak, aroma en textuur van boter. Het consumeren van verse boter is goed voor je smaakpapillen en je gezondheid. Met zo veel voordelen hebben we een artikel vol informatie over de botervloot samengesteld.
Belangrijk om te weten

 • De beste manier om boter te bewaren is ze goed te bewaren. Aspecten als temperatuur, verlichting en contact met zuurstof beïnvloeden de eigenschappen, het aroma, de smaak en de textuur van het voedsel.
 • Het grote voordeel van de botervloot is dat je het voedsel tot twee uur buiten de koelkast kunt bewaren en dat de boter de pasteuze textuur aanneemt die ideaal is voor consumptie.
 • De botervloot kan gemaakt zijn van plastic, glas, kristal, keramiek, hout en roestvrij staal. De vorm kan rechthoekig of rond zijn en de inhoud varieert van 150 tot 450 g.

Beste Botervloot: Onze selectie

De dag begint beter als je van een goed ontbijt geniet. Om de tafel georganiseerd en functioneel te houden, moet je investeren in de juiste accessoires, zoals de botervloot. Ontdek de beste potten om boter in te bewaren in de ranglijst hieronder:

Koopgids

Het aroma van warm brood in de ochtend is in staat zelfs de meest luie mensen wakker te maken. Om de smaakpapillen verder te scherpen is er niets beter dan verse, smakelijke, romige boter.

Maar wat doe je als de boter zo hard is dat je de vulling niet op het brood kunt schuiven? Eenvoudig, koop gewoon een botervlootje om de voedingsstoffen, smaak en textuur van de boter te bewaren. Lees deze Koopgids en kom meer te weten over het product.

Imagem de um grupo de pessoas tomando café da manhã.

Maak de ontbijttafel compleet met een mooie botervloot. (Bron: Fauxels/Pexels.com)

Waarom zou ik een botervlootje kopen?

Als je boter in de koelkast bewaart, heeft ze de neiging hard te worden en moeilijk over brood te smeren. Wanneer boter buiten de koelkast en zonder de juiste bescherming bewaard wordt, smelt ze, wordt ranzig en bederft.

Om op een warm sneetje brood gesmeerd te worden, moet boter pasteus zijn. Om de ideale eigenschappen, smaak, aroma en textuur voor consumptie te behouden, moet je de boter in de botervloot bewaren.

Imagem de um casal tomando café.

De botervloot is het ontbrekende voorwerp op je ontbijttafel. (Bron: Ba Tik/ Pexels.com)

Behalve dat het eten nog lekkerder wordt door het eten van verse boter, is de botervloot ook een decoratief voorwerp dat charme toevoegt aan de ontbijt- of middagsnacktafel. Leer alle voordelen – en enkele nadelen – van het product kennen in de tabel hieronder:

Voordelen
 • Houdt de boter in de ideale textuur voor consumptie
 • Bewaart voedsel tot twee uur buiten de koelkast
 • Het Franse botervlootje bewaart de voedingsstoffen, smaak, aroma en textuur van boter tot 30 dagen na opening
 • Het is veel hygiënischer dan boter in een papieren verpakking bewaren
 • Voegt charme toe aan de ontbijttafel
 • Voorkomt dat boter ranzig wordt
 • Modellen in verschillende vormen, materialen en afwerkingsstijlen
Nadelen
 • De gewone botervloot bewaart geen voedsel als hij buiten de koelkast bewaard wordt

Moet de botervloot in of buiten de koelkast bewaard worden?

De grondstof voor boter is room, een zuivelproduct dat ontstaat bij het pasteurisatieproces van melk. De room, rijk aan vet, wordt geklopt en onderworpen aan het kneedproces, dat het water dat in de boter achterblijft verwijdert.

Het resultaat is een gelige room met een pasteuze textuur, die 82% melkvet, 16% water en 2% zout en smaakstoffen bevat.

Boter vereist zorg bij het bewaren.

Juist omdat het een voedingsmiddel is dat van melk wordt gemaakt, vereist boter zorg bij het bewaren en bewaren. Als je de boter buiten de koelkast bewaart, gaan bacteriën en schimmels hun werk doen, waardoor hij ranzig en bitter wordt, en voedselvergiftiging kan veroorzaken.

Daarom moet dit soort boter in de koelkast bewaard worden, bij een temperatuur tussen 0 en 5ºC. Het is belangrijk te vermelden dat boter, als je het in een botervlootje bewaart, tot twee uur buiten de koelkast bewaard kan worden.

Imagem de uma mulher preparando uma receita.

Het botervlootje kan boter tot twee uur buiten de koelkast bewaren. (Bron: Andrea Piacquadio/ Pexels.com)

Welke soorten boter zijn er?

De boterpot, ook wel Franse butterscot genoemd, ontstond in Frankrijk aan het eind van de 19e eeuw en bestaat uit twee delen: een keramische basis waar je gekoeld gefilterd water in doet en een aangebouwde bak waar je de boter in doet.

Het water zorgt voor een luchtdichte afsluiting die de zuurstof bij de boter weghoudt, zodat de boter niet gekoeld hoeft te worden en de ideale consistentie heeft om geconsumeerd te worden. Met de botervloot kun je het tot 30 dagen op kamertemperatuur laten staan.

Het gebruik van de Franse botervloot is eenvoudig:

 • Laateerst de boter uit de koelkast staan tot hij een zachte textuur heeft.
 • Gietmet een lepel de boter in de pan, terwijl de bodem in de koelkast bewaard moet worden.
 • Haal de bodem uit de koelkast en vul hem met koud, gefilterd water tot aan de indicatorlijn die aan de binnenkant van de pot is getekend.
 • Bedekde bodem met de boterpot en sluit de set. Het gat zorgt ervoor dat de boter kan ademen en niet bederven.
 • Vergeet niet het water in de pot om de twee of drie dagen teverversen.

Je vindt ook de traditionele botervloot, in rechthoekige of ronde vorm, gemaakt van verschillende materialen, met eenvoudig gevormde handgreep en anatomische duimsteun, die het stuk gemakkelijker hanteerbaar maakt.

Imagem de uma manteiga.

Boter moet niet in zijn verpakking bewaard worden. (Bron: Rodeo Pix/ Pixabay.com)

Is het de moeite waard een Le Creuset botervlootje te kopen?

Le Creuset is een Frans merk gespecialiseerd in keukengerei en biedt twee mogelijkheden van potjes om boter in te bewaren, beide van keramiek en bestand tegen temperaturen van -50ºC tot 260ºC.

De stukken hebben een klassiek Frans ontwerp in intense tinten, geëmailleerde afwerking en geglazuurde binnenkant. Beide hebben een garantie van vijf jaar. Zulke kwaliteit weerspiegelt zich in hoge prijzen.

Koopcriteria: Hoe vergelijk je verschillende modellen boter hammen

Er is niets beter dan voor elk voedingsmiddel het juiste bakje te hebben. Eén zo’n bakje is de botervloot, waarin de boter perfect bewaard wordt qua geur, smaak en textuur.

De botervloot helpt ook de ontbijttafel te organiseren en op te leuken. Om het ideale model voor je keuken te kiezen, moet je rekening houden met de volgende kenmerken:

We zullen elk van de kenmerken in de loop van dit hoofdstuk in detail bespreken. Als je vragen hebt, laat dan een reactie achter.

Materiaal

De traditionele botervloot is er in verschillende materialen, zoals plastic, roestvrij staal, glas, kristal, keramiek enz.

 • Roestvrij staal houdt het voedsel langer vers. Een ander voordeel is dat roestvrij staal geen resten in de boter afgeeft, waardoor die smakelijk blijft. Roestvrij staal is een resistent, duurzaam en verfijnd materiaal.
 • Glas is een neutraal materiaal, dat de smaak of de geur van de boter niet beïnvloedt. Een ander voordeel is het gemak waarmee je kunt schoonmaken. Hoewel hij bestendig is, moet je oppassen dat je de glazen botervloot niet op de vloer laat vallen.
 • Kristal is een edel materiaal, met hoge kwaliteit en schoonheid. Het geeft charme en delicatesse aan de ontbijttafel of afternoon tea tafel bij speciale gelegenheden.
 • Keramiek is een resistent en duurzaam materiaal. Het neemt geen vocht op, en helpt daarom de eigenschappen van de boter te behouden. Het stuk kan mee in de koelkast, vriezer, magnetron en oven, want de structuur is bestand tegen extreme temperaturen.
 • Plastic is een goedkoop materiaal. Je vindt modellen in verschillende vormen, maten en tinten. Bij aankoop zoek je een plastic botervlootje dat vrij is van BPA, een giftige verbinding. Een negatief punt is dat het stuk na verloop van tijd geuren en smaken kan absorberen.

Je kunt de botervloot ook in hout vinden, maar dat raden we af omdat hout zowel vocht uit de koelkast als de smaak en het aroma van het voedsel absorbeert.

Vorm

Je vindt de traditionele botervloot in twee vormen : rond of rechthoekig. De meeste modellen zijn rechthoekig van vorm, omdat dit precies de vorm is van de boter uit de supermarkt.

Wie de voorkeur geeft aan een rond botervlootje, zal de boter moeten bereiden als het product uit de supermarkt komt. Dat wil zeggen dat je wacht tot de boter zacht geworden is voor je ze in het bakje schept.

Imagem de uma manteigueira.

Het botervlootje kan rechthoekig of rond zijn. (Bron: Stephen Gibson/ 123RF.com)

Met of zonder spatel

Sommige modellen worden geleverd met een spatel om boter op brood te smeren. Hoewel slechts een accessoire, is de spatel voor boter en margarine een heel functioneel voorwerp.

De spatel kan meestal opgeborgen worden in een uitsparing in het deksel van de botervloot – maar zorg ervoor dat je de spatel eerst ontsmet voordat je hem in het deksel plaatst.

Imagem de uma manteigueira.

Sommige botervlootjes worden geleverd met een spatel om boter mee te smeren. (Bron: Alan Hetman/ Unsplash.com)

Individueel botervlootje

Een andere optie is het individuele botervlootje, een bakje dat gebruikt wordt om kleine porties boter in te serveren. Het stuk is perfect om bij speciale gelegenheden de ontbijt- of middaghaptafel te versieren.

Het stuk is ook een alternatief in huishoudens waar slechts een van de bewoners boter consumeert.

(Zichtbare afbeelding bron: Aurélie Le Moign/ 123RF.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies