Laatst bijgewerkt: 29-03-2023

Onze selectiecriteria

33Onderzochte producten

40Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

145Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote brandnetelthee test 2023. Hier stellen we alle brandnetel theeën die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste brandnetelthee voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je brandnetelthee wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Brandnetelthee is heel gezond door zijn natuurlijke ingrediënten en helpt tegen allerlei lichamelijke klachten.
 • Bij het kopen wordt een basisonderscheid gemaakt tussen losse brandnetelthee en de theezakjesvariant, die beide verschillende voor- en nadelen hebben.
 • Het is heel belangrijk aandacht te besteden aan biologische kwaliteit om thee te krijgen die vrij is van schadelijke stoffen. Als je zelf verse brandnetelthee wilt oogsten, kies dan een plaats die vrij is van verkeer en honden.

Beste Brandnetelthee: Onze Selectie

Alpi Nature Brandnetelthee

Ontdek de kracht van de natuur met Alpi Nature’s Brandnetelthee, een heilzame drank die u meeneemt op een reis door de rijke geschiedenis van Europa. Al sinds de oudheid staat de brandnetel bekend om haar talrijke gezondheidsvoordelen en wordt ze liefdevol geoogst tussen mei en september.

Dankzij onze zorgvuldige selectie van de beste brandnetelbladeren uit Bulgaarse berggebieden met schone lucht, kunt u genieten van een 100% natuurlijk en puur product, vrij van additieven, conserveermiddelen of smaakstoffen.

Shu Yao Brandnetelthee

Ontdek de wonderbaarlijke kracht van Shu Yao brandnetelthee die de natuurlijke balans van uw lichaam herstelt. Laat u verrassen door de heerlijke combinatie van kruidige brandnetel met de natuurlijk zoete smaak van gojibessen en aromatische aardbeien, zorgvuldig samengesteld door thee-expert Marianne Halcur.

Dankzij de revitaliserende werking van de brandnetel, een geliefd ingrediënt in natuurlijke cosmetica, en de verjongende kracht van bessen, zorgt deze heerlijke thee voor uw innerlijke rust en balans.

Biotiva Brandnetelthee

Ontdek de puurheid van BIOTIVA’s Brandnetelthee: een verkwikkende, gezonde en milieuvriendelijke keuze voor de echte theeliefhebber. Deze bijzondere thee bevat 100% zuivere, gedroogde bloemen van de vlierbessenstruik (lat. Sambucus) uit biologische teelt.

Bij de verwerking van de ingrediënten gebruikt BIOTIVA geen losmiddelen, vulmiddelen of flow agents – u proeft alleen de pure natuur.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je brandnetelthee koopt

De brandnetel is een oude en zeer krachtige inheemse geneeskrachtige plant. De grote brandnetel (Urtica, Latijn “urere”=verbranden) is erg populair en helpt tegen allerlei ziekten en lichamelijke kwalen.

Brennnessel

Van de bladeren, zaden, stengels en wortels van de brandnetelplant kan een thee gemaakt worden. (Image source: unsplash.com / Paul M)

Hij verschilt van de kleine brandnetel (Urens) door de langwerpige vorm van zijn bladeren en zijn groengrijze kleur. De kleine brandnetel heeft ronde bladeren en is door en door groen. Velen beschouwen brandnetel als een onkruid en associëren slechte ervaringen met dit kruid omdat ze zich in hun jeugd aan de brandharen brandden.

Brandnetel is echter een waardevol wild kruid met veel verschillende werkingen. Vooral de grote brandnetel heeft een breed scala aan geneeskrachtige werkingen, en daarom gaat dit artikel uitsluitend over de grote plant.

Voor wie is brandnetelthee geschikt?

Brandnetelthee is in principe geschikt voor elke gezonde persoon. Een uitzondering vormen zwangere vrouwen. In tegenstelling tot de veronderstelling dat brandnetelthee helpt bij het vasthouden van water in de benen, verwijdert het kruid alleen water uit de bloedvaten, maar NIET uit het weefsel in de benen.

Zwangere vrouwen wordt daarom aangeraden geen brandnetelthee te drinken zonder een arts te raadplegen. Verder kunnen mensen met een verminderde hart- en nierfunctie beter geen brandnetelthee drinken, omdat er ook water in de weefsels wordt opgeslagen (oedeem).

Voor ieder ander is dit kruid door zijn bestanddelen heel gezond, verhoogt het welzijn en helpt bij lichamelijke problemen.

Welke ingrediënten bevat brandnetel?

Specifiek bevatten de bladeren en de stengel van de brandnetel tot 20% mineralen, zoals kiezelzuur, ijzer, mangaan, kaliumzouten, calciumzouten en veel vitaminen (A,B2 , B5, E, K). Brandnetelbladeren bevatten ook de volgende stoffen: organische zuren (mierenzuur en azijnzuur), acetylcholine, onverzadigde vetzuren, caffeoylchinezuren, flavoniden, fenolische carboxylzuren en chlorofyl.

De brandnetelwortel daarentegen heeft geen brandharen met stekende vloeistof onder de grond en heeft dus andere ingrediënten: looistoffen, fytosterolen, Urtica agglutininen, polysacchariden, isoletinen en lignanen.

Wat zijn de effecten en eigenschappen van brandnetelthee?

Thee van brandnetelbladeren heeft een stofwisselingsbevorderende, diuretische en urinezuur laxerende werking. De verhoogde wateruitscheiding is het gevolg van een osmotisch effect, veroorzaakt door het hoge kaliumgehalte. Dit effect treedt alleen op in combinatie met veel vocht.

Daarom moet je er altijd voor zorgen dat je voldoende vloeistoffen drinkt bij het nuttigen van brandnetelthee. Bovendien zou de brandnetel tijdens de bloeiperiode een ontgiftende en ontstekingsremmende werking hebben. Studies bevestigen ook de bloedvormende werking, die helpt bij lichte bloedarmoede.

Het plantgebonden ijzer kan zeer goed door je lichaam gebruikt worden (hoge bio-beschikbaarheid). Brandnetelwortel heeft een krampstillend effect (via isolectines), werkt ontstekingsremmend en brengt het immuunsysteem in evenwicht.

Door zijn fytosterolgehalte verbetert het de symptomen van een goedaardige vergroting van de prostaat en klachten van een prikkelbare blaas. In beide gevallen is langdurig gebruik van de wortel aan te bevelen.

Wist je dat brandnetelthee al in de oudheid als geneeskrachtig kruid gebruikt werd? Zelfs in vroeger tijden was brandnetelthee bekend om zijn ontstekingsremmende werking en werd het gebruikt om blaasontstekingen te behandelen. Bovendien ondersteunt de diuretische werking het genezingsproces van infecties van de urinewegen.

Bij welke klachten helpt brandnetelthee?

Brandnetelthee wordt vooral gebruikt om ontstekingsziekten van de urinewegen en huidziekten weg te spoelen. Maar de plant helpt ook bij een hele reeks klachten:

Brandnetelbladeren

 • Reuma (1)
 • Jicht
 • Artrose
 • Gonoartritis (2)
 • Blaasontstekingen & infecties van de urinewegen
 • Maag- & menstruatieproblemen
 • Huidproblemen (b.v. acne)
 • Roos (koude thee op de hoofdhuid aanbrengen, 30min laten staan en afspoelen)
 • Uitputting (b.v. tijdens de menopauze)
 • Bloedarmoede
 • Hoge bloeddruk
 • Problemen met de melkproductie (borstvoeding)
 • Langzaam metabolisme
 • Hooikoorts (3)
 • Kan de bloedsuikercontrole verbeteren bij type 2 diabetici die insulinetherapie nodig hebben (4)

Brandnetelwortel

 • Prikkelbare blaas
 • Gevoeligheid van het immuunsysteem
 • Goedaardige prostaatvergroting (5, 6)
 • Urineretentie
 • Verhoogde aandrang om te plassen

Wat zijn de bijwerkingen van brandnetelthee?

In individuele gevallen kan de consumptie van brandnetelthee de volgende bijwerkingen veroorzaken

 • Maagdarmklachten zoals brandend maagzuur, misselijkheid en diarree (door het zuur dat het bevat)
 • Slapeloosheid en hartkloppingen bij zwangere vrouwen (consumptie tijdens de zwangerschap wordt afgeraden)
 • Allergische reacties
 • Uitdroging (door sterke uitdroging)
Wist je dat het in Frankrijk verboden is brandnetels te bevruchten, te plukken of te verwerken? In Frankrijk wordt de brandnetelplant als een onkruid beschouwd. Het gebruik ervan is verboden en wordt vervolgd.

Wat is het alternatief voor brandnetelthee?

Behalve thee kunnen brandnetelbladeren ook in capsule- of tabletvorm ingenomen worden (brandnetelextract) om te profiteren van de therapeutische werking van de plant. Als de

smaak van brandnetel je stoort of je er na een tijdje genoeg van krijgt, zijn er genoeg alternatieven.

Voor een nieuwe smaak kun je thee kopen waaraan kruiden of vruchten zijn toegevoegd. In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de alternatieven.

Type Beschrijving
Capsules en tabletten Brandnetelextract (gedroogde brandnetelbladeren) is ook verkrijgbaar in capsule- of tabletvorm. De capsules bevatten ook een hoge vitale en minerale waarde en hebben eenzelfde geneeskrachtige werking als de thee. Ze zijn daarom een goed alternatief als je niet van de smaak van brandnetelthee houdt. Je moet bij de capsules of tabletten altijd veel water drinken, want in tegenstelling tot thee krijg je niet automatisch vocht binnen.
Kruiden- en vruchtenthee melanges Als je niet van de pure smaak van brandnetelthee houdt, kun je in losse thee gewoon verschillende kruiden mengen, zoals kamille, citroenmelisse of venkel. Veel supermarkten bieden al kant-en-klare kruidentheemengsels (bv. brandnetel-melisse) of vruchtentheemengsels zoals brandnetel-citroenthee of brandnetel-gemberthee in theezakjes aan. Natuurlijk kun je deze melanges ook zelf thuis bereiden met losse thee en verse ingrediënten.

Besluit: Welke soorten brandnetelthee zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten brandnetelthee

 • Losse brandnetelthee
 • Brandnetelthee in theezakjes

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de brandnetelthee te vinden die het beste bij je past.

Wat zijn de kenmerken van losse brandnetelthee en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Theeliefhebbers zweren bij losse thee en hebben meestal een groot aantal theeblikjes met losse thee in de keukenkast staan. Losse kruiden worden al heel lang gebruikt om thee te zetten. Bovendien heeft losse thee verschillende voordelen boven industrieel geproduceerde theezakjes.

Het grootste voordeel is zeker de individuele dosering. Afhankelijk van hoe sterk of zwak je je thee graag hebt, kun je de hoeveelheid losse thee individueel aanpassen. Losse theebladeren zijn meestal goedkoper dan hun tegenhangers in zakjes. De prijs daalt als je grotere hoeveelheden losse bladthee koopt.

Voor meer variatie meng je losse thee eenvoudig met andere kruiden (kamille, citroenmelisse, enz.) of gedroogde vruchten om de smaak te veranderen.

Voordelen
 • Individuele dosering
 • Lage prijs
 • Gemakkelijk te mengen
Nadelen
 • Meer tijdrovend
 • Theezeefje vereist

Aan de andere kant heb je iets meer tijd nodig om brandnetelthee van losse blaadjes te bereiden, waardoor de losse versie nogal onpraktisch is voor comfortabele theedrinkers. Bovendien heb je een theezeefje nodig voor de losse blaadjes, dat je in je kopje of theepot kunt hangen.

Bij losse thee heb je ook de keuze tussen thee gemaakt van brandnetelbladeren of brandnetelwortel. We hebben de verschillende effecten op bepaalde klachten uitvoerig toegelicht in het hoofdstuk over advies.

Wat zijn de kenmerken van brandnetelthee in theezakjes en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Brandnetelthee in theezakjes is praktisch en geschikt voor dagelijks gebruik, want je hoeft er alleen kokend water over te gieten om het zakje te bereiden. Dit bespaart je de moeite van het doseren en vullen van de theeblaadjes.

Als je gewoon een kopje brandnetelthee wilt drinken, is de hoeveelheid thee in de theezakjes al perfect gedoseerd. De kleine notitie op het theezakje herinnert je aan de aanbevolen zettijd voor de thee.

Voordelen
 • Handige variant
 • Geschikt voor dagelijks gebruik
 • Gedoseerd voor één kopje
Nadelen
 • Hogere prijs
 • Meer afval

In tegenstelling tot losse thee is de prijs van de theezakjesvariant beduidend hoger. Bovendien is het meestal alleen verkrijgbaar in pakjes van 15 tot 25 theezakjes. Het gebruik van theezakjes creëert meer afval. Als je voorzichtig wilt zijn met weggooien, koop dan theezakjes zonder metalen clip aan het zakje.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om brandnetelthee te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om brandnetelthee te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend product te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Type
 • Kwaliteit
 • Oorsprong
 • Hoeveelheid

In het volgende lees je over de respectieve criteria en ontdek je waarom het voor jou zinvol is een product al dan niet op basis van de criteria te kopen.

Type

Zoals al uitvoerig uitgelegd in het beslissingsgedeelte hierboven, kun je kiezen tussen losse brandnetelthee en thee in zakjes. Voor losse thee worden meestal de grote delen van de plant gebruikt, terwijl de kleine delen van de plant, de zogenaamde fannings, eruit gezeefd worden voor de productie van zakjes thee.

Teebeutel

Als je thee in zakjes koopt, probeer er dan op te letten dat je theezakjes koopt zonder metalen clip. Dit maakt het gemakkelijker de zak te recyclen. (Image source: pexels.com / Skitterphoto)

Daarom komen de twee soorten brandnetelthee vaak van dezelfde plantage. Een kwalitatief verschil kan niet alleen door de vorm bepaald worden. De kleine plantendelen in de zakjesthee hebben een sterke smaak, wat een voordeel kan zijn, afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Kwaliteit

Zoals reeds gezegd, moet je bij het kopen van gedroogde brandnetelthee op zoek gaan naar biologische kwaliteit, d.w.z. bewezen biologische teelt. Dit betekent dat je moet nagaan aan welke kwaliteitscriteria voldaan is wat betreft teelt en verwerking.

Het meest verbreide zegel is het EU biologisch zegel, dat door de Europese Unie wordt toegekend voor voedsel. Voedsel met dit label is vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, en van genetische manipulatie.

Er is ook het Duitse biologische zegel en het Beierse biologische zegel, die door biologische landbouwverenigingen worden toegekend. Ze staan voor strengere richtlijnen en controles en zijn daarom nog meer aan te bevelen.

Herkomst

Een ander criterium is de herkomst van de brandnetelthee. Je moet er zeker van zijn dat je thee uit de EU koopt. Buiten de Europese Unie gelden andere normen met betrekking tot chemische en schadelijke stoffen.

Dienovereenkomstig sta je aan de veiligste kant als je brandnetelthee koopt met een van de hierboven genoemde biologische zegels en je ervan vergewist dat de brandnetelbladeren uit de EU komen.

Hoeveelheid

Bij thee in zakjes is het aantal theezakjes in een pak meestal beperkt tot 10-25 zakjes (ca. 30-60g). Met losse thee, daarentegen, heb je meer keuze. De kleinste hoeveelheid losse thee begint bij ongeveer 40g en gaat meestal tot 1kg.

Hier bespaar je geld. Losse thee is niet alleen goedkoper dan de theezakjes-variant, maar ook grotere hoeveelheden zijn online vaak in goede kwaliteit tegen een lagere prijs verkrijgbaar. Je kunt natuurlijk ook je gewenste hoeveelheid laten afwegen en vers laten vullen in een theewinkel.

Wetenswaardigheden over brandnetelthee

Hoe bereid ik brandnetelthee?

Brandnetelblad

thee Giet 150 ml kokend (100 °C) water over 2 theelepels (1 g) bladeren en laat 10 minuten trekken. Zeef dan de thee door een zeef. 3-4 kopjes per dag worden aanbevolen. De dosering mag niet overschreden worden.

Om de smaak te verbeteren kan de brandnetelthee gemengd worden met sap (bv. appelsap) of andere kruiden (bv. kamille, citroenmelisse, venkel). Je moet het echter niet zoeten, anders kan het zijn werkzaamheid verliezen. Brandnetelblad thee mag niet langer dan 3-4 weken gebruikt worden zonder een arts te raadplegen.

Brandnetelwortelthee

Kook 1 theelepel fijngesneden wortels (van tevoren goed wassen) met een kop (150 ml) koud water op het fornuis in een pot. Laat dan nog 10 minuten infuseren en zeef ook door een zeef. Een kopje 3 keer per dag wordt aanbevolen bij een geïrriteerde blaas of een goedaardige prostaatvergroting.

Langdurig gebruik wordt bij deze aandoeningen aanbevolen. De juiste dosering van brandnetel speelt een belangrijke rol bij de zuiveringskuur. Bij het volgen van een zuiveringskuur moet erop gelet worden dat die niet langer duurt dan 4-6 weken. Opgemerkt moet worden dat er altijd voldoende vloeistof wordt geconsumeerd. Dagelijks wordt een kwart liter van de thee gedronken.

Waar en wanneer kan ik zelf verse brandnetel oogsten voor thee?

Brandnetel kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Als je zelf brandnetel wilt plukken, zorg er dan voor dat je onbemeste plekken kiest. Gebruik handschoenen bij het oogsten, zodat je je niet brandt aan de prikkende haartjes.

Oogst bovendien niet langs de kant van de weg of in parken waar veel honden zijn. Het is het veiligst om te oogsten uit je eigen tuin of van je balkon. Zo vermijd je het risico dat je verontreinigde thee opvangt.

Bron: medmeister.de

Je kunt de jonge blaadjes voor thee het beste oogsten van maart tot juni en het bloeiende kruid (tegen reuma) ’s morgens bij droog weer in midzomer. Oogst de wortel (voor prostaatproblemen en geïrriteerde blaas) in maart of oktober. Wat is de

houdbaarheid van gedroogde brandnetelthee?

Na het oogsten worden de brandnetelbladeren, -stengels en -kruid gedroogd. Daarna is de gedroogde thee ongeveer een tot twee jaar houdbaar. Let bij het kopen van je brandnetelthee op de houdbaarheidsdatum, zodat je geen oude thee koopt.

De werkzame bestanddelen van de planten vervagen na verloop van tijd en daarmee ook het genezende effect.

Beeldbron: Drew Jemmett/ Unsplash.com

Referenties (6)

1. Chrubasik S, Enderlein W, Bauer R, Grabner W. Evidence for antirheumatic effectiveness of Herba Urticae dioicae in acute arthritis: A pilot study. Phytomedicine. 1997 Jun;4(2):105-8.
Bron

2. Moré M, Gruenwald J, Pohl U, Uebelhack R. A Rosa canina - Urtica dioica - Harpagophytum procumbens/zeyheri Combination Significantly Reduces Gonarthritis Symptoms in a Randomized, Placebo-Controlled Double-Blind Study. Planta Med. 2017 Dec;83(18):1384-1391.
Bron

3. Mittman P. Randomized, double-blind study of freeze-dried Urtica dioica in the treatment of allergic rhinitis. Planta Med. 1990 Feb;56(1):44-7.
Bron

4. Saeed Kianbakht , Farahnaz Khalighi-Sigaroodi, Fataneh Hashem Dabaghian. Improved Glycemic Control in Patients With Advanced Type 2 Diabetes Mellitus Taking Urtica Dioica Leaf Extract: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Clin Lab. 2013; 59 (9-10), 1071-6.
Bron

5. Nahata A, Dixit VK. Ameliorative effects of stinging nettle (Urtica dioica) on testosterone-induced prostatic hyperplasia in rats. Andrologia. 2012 May;44 Suppl 1:396-409.
Bron

6. Chrubasik JE, Roufogalis BD, Wagner H, Chrubasik S. A comprehensive review on the stinging nettle effect and efficacy profiles. Part II: urticae radix. Phytomedicine. 2007 Aug;14(7-8):568-79. Epub 2007 May 16.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Chrubasik S, Enderlein W, Bauer R, Grabner W. Evidence for antirheumatic effectiveness of Herba Urticae dioicae in acute arthritis: A pilot study. Phytomedicine. 1997 Jun;4(2):105-8.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Moré M, Gruenwald J, Pohl U, Uebelhack R. A Rosa canina - Urtica dioica - Harpagophytum procumbens/zeyheri Combination Significantly Reduces Gonarthritis Symptoms in a Randomized, Placebo-Controlled Double-Blind Study. Planta Med. 2017 Dec;83(18):1384-1391.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mittman P. Randomized, double-blind study of freeze-dried Urtica dioica in the treatment of allergic rhinitis. Planta Med. 1990 Feb;56(1):44-7.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Saeed Kianbakht , Farahnaz Khalighi-Sigaroodi, Fataneh Hashem Dabaghian. Improved Glycemic Control in Patients With Advanced Type 2 Diabetes Mellitus Taking Urtica Dioica Leaf Extract: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Clin Lab. 2013; 59 (9-10), 1071-6.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Nahata A, Dixit VK. Ameliorative effects of stinging nettle (Urtica dioica) on testosterone-induced prostatic hyperplasia in rats. Andrologia. 2012 May;44 Suppl 1:396-409.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chrubasik JE, Roufogalis BD, Wagner H, Chrubasik S. A comprehensive review on the stinging nettle effect and efficacy profiles. Part II: urticae radix. Phytomedicine. 2007 Aug;14(7-8):568-79. Epub 2007 May 16.
Ga naar bron
Recensies