Laatst bijgewerkt: 17-08-2021

Brogues zijn herenschoenen die een gaatjespatroon hebben. De constructie, die onderverdeeld kan worden in Oxford, Derby Blucher of Monkstrap, doet niet ter zake. Het meest voorkomende gaatjespatroon op brogues voor mannen is op de teen van de schoen. De vuistregel is: hoe minder versiering, hoe eleganter.

Brogues zijn een uitstekende keuze wanneer een smart look vereist is. Of het nu voor een zakenbijeenkomst of een avondbal is, brogues voor mannen schitteren met een elegante stijl en een lichte speelsheid.
Beste Brogues heren: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Brogues voor mannen worden aangeboden in een verscheidenheid van materialen, patronen en modellen. Om je een overzicht te geven van het assortiment en het je gemakkelijker te maken te beslissen wat je gaat kopen, hebben we hieronder de belangrijkste vragen voor je verzameld en beantwoord.

In welke stijlen zijn brogues voor heren verkrijgbaar?

Brogues voor mannen verschillen allereerst in hun kleur. De meest voorkomende zijn bruin en zwart. Verder kunnen brogues voor heren in drie verschillende categorieën verdeeld worden

  • Voll Brogues: De Voll Brogues voor heren zijn rijkelijk versierd. Het heeft een rozet aan de teen en de naden en schacht zijn ook versierd met perforaties. Het is bijzonder geschikt als de schoenen om wat meer flare vragen en een beetje eenvoud daarvoor opgeofferd kan worden.
  • Halve brogues: De halve brogues voor mannen daarentegen zijn wat eenvoudiger gehouden. De rozet aan de teen is vervangen door een aangezette teenkap en de gaatjeslijnen zijn meestal versierd met versieringen. Een uitstekend alternatief als de gelegenheid om iets klassieks vraagt.
  • Longwing: Als laatste de eenvoudigste variatie onder de brogues voor mannen. De vleugelkap loopt hier door tot achter op de hielkap en vervangt zo de meeste versieringen op deze plaats. Dit maakt van de longwing de mannenbrogue bij uitstek wanneer elegantie de hoogste prioriteit heeft.

Brogues voor heren verschillen vooral in de hoeveelheid en soort versieringen waarmee hun geperforeerde patronen zijn uitgerust, zodat ze voor elke gelegenheid het juiste niveau van elegantie vinden.

Hoe weet ik of mijn brogues goed passen?

Je brogues voor heren moeten vooral op drie punten goed passen: De hiel, de bal van de voet en de toppen van de tenen. Omdat brogues vaak vrij strak zitten, is het belangrijk dat ze bij de hiel goed passen, maar toch genoeg ruimte laten om ze comfortabel aan te trekken.

Hetzelfde geldt voor de bal van de voet. Omdat je je brogues voor heren langere tijd op het werk moet dragen, is het belangrijk dat de schoen ook na enkele uren niet in de bal van de voet knelt. Omdat brogues voor mannen vaak een meer spitse teen hebben, moet er bij de tenen wat speelruimte zijn. Het is belangrijk dat je tenen niet afgekneld worden om voetpijn te voorkomen.

Hoe verzorg en reinig ik mijn brogues?

Omdat brogues voor heren meestal van leer zijn, en zo niet dan toch van imitatieleer, is regelmatig en goed onderhoud uiterst belangrijk. Je kunt hiervoor het beste een verzorgende crème kopen, of ledervet of een andere verzorgende balsem.

Maak je herenbrogues vóór het aanbrengen van de crème zorgvuldig schoon met water en laat ze kort drogen. Daarna kun je de verzorgingscrème voorzichtig inwerken en de schoen een nachtje laten luchten.

Styling tips voor brogues voor heren: Zo krijg je de perfecte look

De gelegenheden waarop brogues voor heren gedragen worden zijn in de loop der jaren sterk veranderd. Ooit werden ze gedragen voor de jacht of het werk op het land, nu zijn ze perfect voor een huwelijk, een privé-ontmoeting of werk. Om je te helpen de perfecte look samen te stellen, hebben we hieronder een paar styling tips voor je opgesteld.

  • Zakelijk: Vooral op het werk staan longwing herenbrogues goed bij een pak. Zorg ervoor dat de kleur van het leer past bij die van je riem.
  • Casual: Voor alledaags gebruik combineren brogues voor heren goed met een gevlochten wollen trui voor een klassieke herenmode stijl. Ook volle brogues zijn hier populair.
  • Elegant: Als je wat meer gekleed wilt zijn zonder te overdreven te zijn, kunnen halve brogues goed gecombineerd worden met een chino broek voor een elegante stijl. Een bijpassend polshorloge met een kleurgecoördineerde leren band kan de look compleet maken.

Dus voor mannen die een klassieke stijl aanhouden, zijn brogues voor heren in de meeste situaties een veilige keuze. Van een vergadering op het werk tot een avondbezoek aan een bar of restaurant.

Samenvatting

Brogues voor heren zijn met een lange traditie een van de populairste varianten als het gaat om de keuze van elegante herenschoenen. Door de gevarieerde aard van de versieringen kunnen ze perfect op de gelegenheid worden afgestemd en garanderen ze een evenwichtige look.

Let bij de keuze van je brogues voor heren wel op de kleur van de rest van je leren accessoires. Deze moeten altijd afgestemd zijn op je schoenen. Het is ook belangrijk dat je de perfecte pasvorm voor je vindt. Te krappe of te wijde brogues voor heren kunnen snel tot verlies van comfort leiden.

(Afbeeldingbron: Greyson Joralemon / unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies