Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over het broodmes en alle professionele en huishoudelijke functionaliteiten die het heeft. Hoewel het niet algemeen bekend is, wordt dit voorwerp in de keuken van grote koks veel gebruikt om de perfecte snede brood te verkrijgen.

Net als voor vlees zijn er ook voor dit soort voedsel correcte technieken. Een juiste snede bevordert niet alleen de schoonheid van het brood, maar zorgt er ook voor dat de delen niet vernietigd worden en dat de texturen intact blijven.

Als je geïnteresseerd bent in het onderwerp, volg ons dan, want we geven je alle tips en laten je het beste broodmes op de markt zien.
Belangrijk om te weten

 • Het broodmes is, zoals de naam al zegt, speciaal voor het snijden van brood na en tijdens de bereiding.
 • De zwaardere degen hebben speciale messen nodig die er delicaat in kunnen prikken zonder de korst of het kruim te vernielen.

Beste Broodmes: Onze selectie

Wil je thuis dat lekkere zelfgebakken broodje klaarmaken of gewoon snijden? We hebben de beste met betrekking tot broodmessen van elkaar gescheiden, zodat je bij je aankoop een goede keus kunt maken.

Koopgids

Nu we je de beste artikelen op de markt hebben laten zien, laten we het hebben over het gebruik, de voordelen, de prijzen en waar je het ideale broodmes voor je behoeften kunt kopen.

En dan: kun je het warme brood al ruiken?

Foto tirada de cima, de um padeiro preparando uma massa de pão.

Broodmessen zijn speciaal voor dit soort deeg, en kunnen tijdens en na de bereiding gebruikt worden. (Bron: Rawpixel.com / Pexels)

Broodmes: wat is het en wat zijn de voordelen?

Brood is een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen in de wereld. Het is rijk aan koolhydraten, eiwitten en minerale zouten, en maakt deel uit van sommige evenwichtige diëten.

Wat maar weinigen weten is dat, net als bij vlees, een goed doorgesneden snede het verschil maakt in dit voedsel, zowel in de bereidingsfase als wanneer het gegeten wordt.

De bovensnede, voordat het brood de oven ingaat, laat het tot zijn uiterste gaan en op een meer gelijkmatige manier groeien, en voegt er verfijning en schoonheid aan toe. Volgens bakexperts laat de bovenste snede de dampen ontsnappen tijdens het bakken, waardoor de CO2 gassen die door de gist worden geproduceerd verdwijnen.

Eenmaal klaar kun je met een goede snede geen enkel deel van het brood “breken”, zodat je van alle texturen en smaken kunt genieten.

Hiervoor is het nodig een speciaal mes te gebruiken, dat bekend staat en op de markt gebracht wordt als een “broodmes”. Het is een professioneel artikel, dat hoge prestaties, kwaliteit en duurzaamheid biedt.

Als je met voedsel werkt, weet je dat een mes als dit het verschil maakt bij het bereiden van recepten, en dat het werken ermee essentieel kan zijn.

Het lemmet van dit artikel is gekarteld en komt heel scherp. Het is meestal iets zwaarder dan de meeste andere, en ideaal om alleen met brood te gebruiken.

Het nadeel van het broodmes is dat het veel duurder is dan gewone messen, en meestal niet voor ander voedsel gebruikt kan worden.

Een ander punt is dat het, om scherp te zijn, gebruikt moet worden met speciaal schuurpapier, dat alleen te vinden is in winkels die gespecialiseerd zijn in artikelen voor professionele keukens.

Voordelen
 • Bevordert de perfecte snede van een brood
 • Helpt het deeg rijzen
 • Het is elegant en verfijnd
Nadelen
 • Hoge kosten
 • Mag niet voor ander voedsel gebruikt worden
 • Vereist het gebruik van speciaal schuurpapier om geslepen te worden

Wat zijn de verschillen tussen een broodmes en een gewoon mes?

Veel mensen vragen zich af of een speciaal mes voor brood echt nodig is, of dat het vervangen kan worden door de kleinere, gewone messen die we in het dagelijks leven gebruiken.

Een eenvoudig mes is in staat om een klein, minder deegachtig brood te snijden. Maar als het om zelfgebakken brood gaat, met speciale degen en een steviger oppervlak, is een speciaal mes zeker nodig.

De “alledaagse messen” geven geen perfecte snede, hebben geen supersterke lemmeten en kunnen, afhankelijk van het brood, de textuur ervan verpesten en de vezels “kapot” maken. Als je de gewoonte hebt om zelfgemaakte pasta te maken, is het nodig een broodmes te kopen.

Broodmes Gewoon mes
Prestaties Hoog Laag
Waarde Hoog Laag
Esthetiek Elegant en verfijnd Gewoon

Aankoopcriteria: Factoren om Broodmesmodellen te vergelijken

Een broodmes hangt van een aantal criteria af om als echt goed beschouwd te worden. Hieronder scoren we wat die criteria zijn:

 • Materiaal
 • Maat
 • Gewicht
 • Handvat

Bekijk wat elk van deze punten zo belangrijk maakt.

Materiaal

Het is heel belangrijk dat je mes van duurzaam en bestendig materiaal is, want sommige broden hebben erg harde korsten en zijn erg deegachtig.

We raden je aan voorrang te geven aan messen van roestvrij staal, want die zullen je nauwelijks in de steek laten wat kwaliteit betreft.

Die van aluminium bijvoorbeeld zijn superfragiel en zijn geen goede keuze.

Grootte

De grootte van een mes wordt gemeten in inches, altijd van zeven tot twaalf. Eigenlijk hangt de grootte van het mes veel af van de recepten die je gaat maken en van je persoonlijke smaak. De functionaliteit is bij alle dezelfde.

Als je van plan bent grote broden te maken, raden we een mes aan van minstens 10 duim, maar als je meestal kleinere recepten maakt, heb je iets aan een mes van maximaal negen duim.

Gewicht

Het is belangrijk dat je opmerkt hoe zwaar een broodmes is voor je het jouwe kiest. Te zware messen zijn namelijk moeilijk te hanteren en vereisen dat je nog meer kracht gebruikt bij het snijden.

Deze messen zijn al zwaarder dan gewone messen, dus probeer een middenweg te vinden tussen een te lichte en breekbare, en een te zware, oké?

Foto de uma tábua de madeira, com uma faca de cortar pão e um pedaço de pão em cima.

Het is belangrijk dat je een mes koopt van duurzaam, bestendig en kwalitatief goed materiaal. (Bron: Vural Yavas / Pexels)

Handvat

Het handvat is de ruimte waarin je je hand steunt en het mes vasthoudt. Observeer of het een comfortabele greep heeft, en geef voorrang aan die welke anatomisch en ergonomisch zijn.

(Bron van opgelichte afbeelding: Dids / Pexels)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies