Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

17Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

81Verzamelde opmerkingen

Hallo en welkom bij een nieuwe aflevering van ReviewBox. Deze keer hebben we het over een gereedschap dat onmisbaar is voor wie bouwer of meubelmaker is, of het nu vakmensen zijn of beginners. We verwijzen naar de klemmen, het is een werktuig dat ons helpt om bij een constructie twee voorwerpen samen te voegen.

Klemmen zijn werktuigen waarmee we twee voorwerpen die we permanent willen samenvoegen stevig kunnen vasthouden, hetzij met wat lijm, hetzij met een laspunt.

Ze zijn handig voor het vasthouden of lijmen van materialen zoals hout, papier, plastic of sommige metalen; en ze zijn er in verschillende maten en vormen, afhankelijk van de samen te voegen materialen.

Bij ReviewBox willen we je helpen de beste klem te vinden waarmee je je werk snel en gemakkelijk kunt afmaken. Daarom tonen we je de verschillende vormen en materialen waarvan ze gemaakt kunnen worden, samen met de belangrijkste kenmerken en voordelen van een veilige en effectieve constructie.
Belangrijk om te weten te komen

 • Klemmen zijn constructiehulpmiddelen waarmee we twee materialen op een stijve en stabiele manier kunnen samenvoegen, terwijl we een bindmiddel of een laspunt aanbrengen om ze permanent in die positie vast te zetten. Er zijn klemmen voor verschillende materialen, en ook verschillende vormen en maten, afhankelijk van het werk dat gedaan moet worden.
 • Er zijn een groot aantal klemmen op de markt. Ze zijn in te delen in wel 38 modellen, maar er zijn er 8 die het meest gebruikt worden voor hout- en metaalbewerking.
 • Het kennen van het te bewerken materiaal, samen met de afmetingen ervan en de veiligheidsfactor van de klemmen zijn essentiële elementen voor een juiste aanschaf van dit fabricage- en constructiegereedschap.

Beste Buisklemmen: Onze selectie

Koopgids

Voor wie van houtbewerking houdt of graag aan metaalbewerking doet, is het gebruik van klemmen ideaal om verschillende materialen samen te voegen en gemakkelijk te werken. In dit deel leer je over de voordelen van klemmen, de verschillende soorten materialen waarvan ze gemaakt zijn en de kosten die ze kunnen hebben.

Er zijn een groot aantal klemmen in verschillende vormen en maten om het best mogelijke werk te doen. (Foto: Irina_kukuts / pixabay.com)

Wat is een klem en wat zijn de voordelen ervan?

Klemmen zijn gereedschappen die twee voorwerpen stevig bij elkaar houden, zodat ze samen bewerkt kunnen worden. Deze uitrusting is heel handig bij het opspannen of lijmen van materialen zoals metaal, hout of plastic, om er maar een paar te noemen. De meeste klemmen hebben een verstelbare schroef en een spanvlak.

Klemmen worden gebruikt bij allerlei takken van werk, zoals timmerwerk, houtsnijwerk, meubelmakerij, lassen, bouw en metaalbewerking. Dit komt door het grote aantal klemmodellen dat op de markt is, afhankelijk van de afmetingen en de soort samen te voegen materialen.

Voordelen
 • Ze zijn er in verschillende maten en vormen
 • Ze kunnen verschillende materialen vasthouden
 • Ze helpen om een klus veilig te klaren
 • Afhankelijk van het model kunnen ze zuinig zijn
Nadelen
 • Ze kunnen moeilijk te gebruiken zijn
 • Als ze niet gecoat zijn kunnen ze het materiaal dat ze vasthouden beschadigen
 • Ze moeten voorzichtig gehanteerd worden om ongelukken te voorkomen

Type C, F, H, Parallel, Snelle Actie, Vergrendeling, Houtgreep, Hoek- en Randklemmen – Waar moet je op letten?

Zoals we al zeiden, zijn er een groot aantal klemmen op de markt, afhankelijk van het werk dat gedaan moet worden. In feite groeperen veel deskundigen ze in 38 verschillende modellen, maar in het algemeen worden 5 modellen het meest gebruikt. Deze zijn: type C, type F, type H, Fast Action en Locking,

Type C klem. Dit is de standaard klem, omdat die het meest gebruikt wordt. Zoals de naam al zegt, heeft hij een C-vorm samen met een klemschroef. Wegens zijn populariteit kan de C-Clamp in verschillende vormen geleverd worden en is hij ideaal voor allerlei materialen en toepassingen, van houtbewerking tot metaalbewerking.

F-Clamp. De F-Clamp heeft een grotere openingscapaciteit dan de C-Clamp. De F-Clamp heeft een schuifstang waarmee de openingscapaciteit van het gereedschap gemakkelijk kan worden ingesteld om dikker materiaal vast te houden.

Type H klem. Net als de F-klem wordt de H-klem gebruikt voor pijpwerk. Deze klem kan op een oppervlak geplaatst worden voor extra veiligheid. Het mechanisme ervan werkt met een schuifbuis in plaats van de staaf. Hierdoor kan de pijpenklem aan elke gewenste openingscapaciteit aangepast worden.

Snelwerkende Klem. Dit type klem is ook een van de meest gebruikte klemmen vanwege zijn mechanisme; je kunt hem met één hand vastdraaien door eenvoudig met de duwbeugel te pompen. De opening van de klem kan gevarieerd worden en ze lijken op F klemmen.

Locking Clamp. Deze klem is populair bij metaalwerk, vooral bij lassen, heeft de vorm van een vierkante klem en heeft een veiligheidsmechanisme om te voorkomen dat hij opengaat bij het werken met de klem. Ze zijn met één hand te bedienen, wat het gebruik ervan vergemakkelijkt.

C-klem F-klem H-klem snelklem vergrendelklem
Vorm C-vorm F-vorm H-vorm F-vorm Klemvorm
Breedte van het te klemmen materiaal Klein Groot Groot Groot Groot
Ideaal voor Timmerwerk en Metaalbewerking Timmerwerk, Lassen en Metaalbewerking Timmerwerk Lassen en Metaalbewerking Timmerwerk
Klemgrootte Klein Groot Groot Groot Groot

Aankoopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen klemmen kunt vergelijken en beoordelen

Het gebruik van gereedschappen zoals klemmen heeft de timmer- en metaalbewerkingsindustrie in staat gesteld werk te verrichten met ongeëvenaarde kwaliteit en betere veiligheidsmaatregelen. Maar voor je je klemset gaat kopen, moet je je bewust zijn van bepaalde factoren die je aankoop veiliger maken.

 • Het materiaal dat vastgeklemd moet worden
 • De veiligheidsfactor
 • De grootte van de klem

Op elk van deze factoren wordt dieper ingegaan, zodat je preciezer en beknopter weet waar je op moet letten als je de beste klem voor je werk wilt kopen.

Het te klemmen materiaal

Het gebruik van klemmen stelt ons in staat verschillende materialen vast te houden om ze te bewerken en duurzaam samen te voegen. Afhankelijk van het materiaal waarmee we gaan werken, biedt de markt ons verschillende klemmen die ons helpen bij het klemmen.

Metalen. Bij het werken met metalen kun je het beste metalen klemmen gebruiken. Dit komt doordat er waarschijnlijk gelast of ander werk gedaan wordt waarbij het materiaal verwarmd moet worden.

Gebruiken we een klem van een ander materiaal, dan lopen we het risico dat we het beschadigen door de hitte die van het metaal uitgaat.

Zachte materialen. Als we stukken hout, papier of plastic gaan klemmen, moeten we klemmen van hout of plastic gebruiken. Dit komt omdat dit soort gereedschap meestal een coating op het klempunt heeft, die voorkomt dat het materiaal beschadigd wordt door de druk die de klem uitoefent.

Het is heel gewoon om klemmen te zien in timmerwerkplaatsen of houtsnijwerkplaatsen. (Foto: DAVIDCRAYde / pixabay.com)

Veiligheid

In het algemeen hoeven klemmen alleen goed op het te bewerken materiaal bevestigd te worden, maar er zijn modellen klemmen met een veiligheidsmechanisme dat garandeert dat ze in geen geval kunnen verschuiven en het materiaal loslaten.

Je kunt het beste dit soort klemmen kopen, want ze geven een extra veiligheidsfactor aan het uit te voeren werk. Bedenk dat een verkeerde hantering gevolgen kan hebben voor zowel je werk als je persoonlijke veiligheid.

De grootte van de klem

Deze inkoopfactor wordt uitsluitend bepaald door de grootte van het te klemmen materiaal. Het is het beste een gereedschap te hebben waarmee je zowel kleine als grote voorwerpen kunt klemmen.

In dit geval is het aan te bevelen F-vormige klemmodellen te kopen, want dit type klem biedt een groot klembereik en ook een instelling voor kleine voorwerpen, en is de meest praktische vorm klem die op de markt is.

(Featured Image Photo: Jozef Polc / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies