Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Alle mannen moeten minstens één wit business overhemd in hun garderobe hebben. Wat je voor de kost doet doet er in dit geval niet toe. Of je nu als zakenman werkt, als leraar of als bediende op een kantoor, het dragen van een zakelijk overhemd is een must. Er zijn echter talloze versies en soorten business overhemden voor mannen. Daarom kan beslissen wat te kopen een grote uitdaging zijn.

Er zijn talloze business overhemden voor mannen op de markt. Katoen of linnen? Wit of lichtblauw? Bengaalse strepen of geen patroon? Slanke pasvorm of klassieke pasvorm? Als je onzeker bent over zulke vragen, willen we je in dit artikel helpen. We leggen de belangrijkste koopcriteria uit en beantwoorden de meest gestelde vragen over business overhemden voor mannen.
Beste business overhemd heren: Onze selectie

Shopgids business overhemd heren: Alles wat je moet weten

voor mannen
Het vinden van het perfecte business overhemd voor mannen kan voor velen een uitdaging zijn. In dit gedeelte hebben we de belangrijkste koopcriteria verzameld en kort beschreven waar je beslist op moet letten bij het kopen van een zakelijk overhemd voor heren.

Dit zijn de volgende koopcriteria

 • Materiaal
 • Fit
 • Kleur
 • Mouwlengte
 • Halsband

Alle bovenstaande koopcriteria zijn uiterst belangrijk. Als er maar een van de twee niet klopt, past het business overhemd niet perfect. De afzonderlijke koopcriteria worden hier in detail beschreven:

Materiaal

Katoen is een van de meest voorkomende materialen voor zakelijke overhemden voor mannen. Er zijn echter grote verschillen in de kwaliteit van het katoen. De kwaliteit van het business overhemd wordt vooral bepaald door de dikte en de kwaliteit van het katoen. Hoe beter de kwaliteit van het katoen, hoe hoger de kwaliteit van het business overhemd.

De volgende stoffen worden het meest gebruikt voor business overhemden voor mannen

 • Oxford stof
 • Poplin stof
 • Keperstof
 • Wollen stof
 • Eind-tot-eind stoffen

Alle bovenstaande soorten stof hebben hun eigen bijzondere eigenschappen. Oxford stof wordt vooral gebruikt voor witte business overhemden, terwijl eindige stoffen gebruikt worden voor overhemden met strepen. Het hangt er vooral van af of je een effen business overhemd wilt kopen of een business overhemd met strepen.

Pasvorm

De pasvorm van het business overhemd hangt af van je persoonlijke voorkeuren. We zullen de verschillen in dit hoofdstuk nader toelichten. We maken vooral onderscheid tussen 4 pasvormen, namelijk Classic Fit, Slim Fit, Modern Fit en Super Slim of Skinny Fit.

 • Classic Fit: Classic fit business overhemden hebben een traditioneel silhouet. Dit is een comfortabele pasvorm, met veel stof op de mouwen en het lijfdeel. Draag je bijna altijd een jasje of gilet, of geef je voorrang aan comfort boven mode, dan is een Classic Fit Business overhemd misschien een perfecte keuze voor jou.
 • Slim Fit: Slim Fit overhemden zijn tegenwoordig erg populair omdat ze heel nauwsluitend zijn. Vergeleken met een Classic Fit overhemd maakt dit ze echter iets minder comfortabel. Draag je echter geen jasje of gilet, maar alleen het business overhemd, dan is een Slim Fit overhemd zeer aan te bevelen.
 • Modern Fit: Modern Fit overhemden vormen de overgang tussen Slim Fit en Classic Fit business overhemden. Ze zijn nog steeds comfortabel en beperken je mobiliteit helemaal niet. Je kunt Modern Fit overhemden met of zonder jasje of gilet dragen. Zulke hemden zijn vooral aan te bevelen voor wie niet zo slank is.
 • Super Slim / Skinny Fit: Super Slim of Skinny Fit overhemden zijn vooral populair bij jonge mannen. Als je helemaal geen slank lichaam hebt, moet je geen Super Slim Fit overhemd kopen. Als je heel formeel wilt zijn, moet je Super Slim overhemden vermijden en liever een andere pasvorm zoeken.

Het is moeilijk te beantwoorden welke pasvorm het beste bij je past. Je moet overhemden met verschillende pasvormen passen en zelf beslissen wat voor jou het meest comfortabel is.

Kleur

Business overhemden voor mannen zijn er in veel verschillende kleuren. Je hebt de mogelijkheid om je persoonlijkheid uit te drukken via de kleuren en patronen van business shirts. Er zijn echter ongeschreven regels waarmee je rekening moet houden als je een business shirt koopt.

Witte business overhemden zijn al tientallen jaren de populairste overhemden voor formele gelegenheden. Alle mannen zouden een wit business overhemd in hun garderobe moeten hebben.

Je hoeft echter niet elke dag een wit overhemd te dragen, maar je moet wel een beetje afwisseling in je garderobe hebben.

De volgende kleuren worden ook aanbevolen voor business shirts

 • Lichtblauw
 • Lichtroze
 • Goud
 • Crème
 • Frans blauw
 • Lavendel

Deze kleuren zijn net zo formeel als wit, maar zijn iets gevarieerder. Bovendien kun je met zulke kleuren je persoonlijkheid uitdrukken.

Lengte van de mouw

Bij zakelijke overhemden voor mannen moet je alleen overhemden met lange mouwen kopen. Voor vergaderingen en conferenties zijn overhemden met lange mouwen een absolute must. Als je voor een vergadering verschijnt in een overhemd met korte mouwen, zie je er minder professioneel en elegant uit dan in een overhemd met lange mouwen.

De lengte van de mouw moet echter wel bij je passen. Mouwen moeten reiken tot aan de grote polsbeenderen (aan de basis van de pink- of ringvingers). Als je een jasje draagt, moet ongeveer 1 cm van de manchet van het overhemd voorbij het uiteinde van de mouwen van het jasje uitsteken.

Kraag

Als het over kragen gaat, zijn veel mannen er helemaal niet mee vertrouwd. Er zijn meer dan 10 verschillende soorten halsbanden, maar we zullen alleen de belangrijkste beschrijven.

 • Rechte kraag of puntkraag (Straight Collar): Deze kraag is soepel genoeg om met een stropdas naar het werk te dragen of zonder stropdas naar een etentje met je vrouw. Het is een veelzijdige en gemakkelijk te dragen halsband.
 • Button-down kraag: Deze kraag is sportiever en minst elegant. De kraag van het overhemd is aan beide punten met kleine knoopjes vastgemaakt voor een stijlvolle maar praktische look.
 • Windsor gespreide kraag: Dit kan beschouwd worden als een perfect voorbeeld van traditionele Britse mode. Hoewel de naam het woord Windsor bevat, is een Windsor knoop niet vereist. Het wordt aanbevolen voor elke gelegenheid binnen of buiten de samenkomst.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In dit gedeelte vind je de belangrijkste vragen over business overhemden voor mannen.

In welke stijlen zijn business overhemden voor mannen verkrijgbaar?

Je moet verschillende zakelijke overhemden dragen voor verschillende gelegenheden. Er zijn grote verschillen tussen business shirts. Er zijn formele en minder formele overhemden die je kunt kiezen. Hier worden de 3 hoofdstijlen van business overhemden voor mannen uitgelegd

 • Business overhemden voor Black Tie kleding: Black Tie Attires zijn de op een na formeelste soort voor evenementen. Een dinerjasje is verplicht bij evenementen met deze dresscode. De stof van het hemd moet katoen of zijde zijn. Je kunt kiezen tussen een gevleugelde kraag (winged collar) of een lange puntkraag (long point collar). De kleur van het hemd moet wit zijn.
 • Business overhemden voor formele zakelijke gelegenheden: Dit is de traditionele zakelijke look. Een donker zakenpak met overhemd en zijden stropdas maakt deze look compleet. De kleur van het overhemd moet wit zijn, met Franse manchetten. Knoopkragen moet je kost wat kost vermijden.
 • Zakelijke overhemden voor informele gelegenheden: Een ongestreken linnen overhemd met een broek of chino kan je blik verheffen boven die van alle anderen. Je kunt experimenteren met patronen en kleuren, want bij zulke evenementen gaat het helemaal niet om formaliteit.

Welke patronen worden aanbevolen voor business overhemden voor mannen?

Het patroon van het overhemd kan je uiterlijk sterk beïnvloeden. Er zijn patronen die minder formeel en elegant zijn dan andere, dus je moet de verschillen tussen elk patroon begrijpen.

 • Bengaalse strepen: Overhemden met Bengaalse strepen ontstonden in India tijdens de regententijd van de Britten. De strepen zijn symmetrischer dan bij andere streeppatronen. Gemiddeld zit er 0,5 cm tussen elke streep. Bengaalse streephemden zijn er in talloze kleurencombinaties.
 • Snoepstrepen: De term candy stripes is ontstaan omdat het patroon afwisselend witte strepen bevat. Candy strepen zijn breder dan Bengaalse strepen. Er zit 0.3 cm tussen de afzonderlijke strepen. Kleuren als lichtroze of blauw die goed samengaan met wit kunnen je er formeler uit laten zien.
 • Baanstrepen: Overhemden met baanstrepen zijn het minst formeel. De achtergrondkleur blijft hetzelfde, maar de strepen niet. Overhemden met baanstrepen zijn perfect voor informele gelegenheden. Op kantoor moet je ze echter vermijden.

Hoe weet ik of mijn business overhemd voor heren goed past?

Als je business overhemd niet perfect om je lichaam past, zie je er minder professioneel uit. Hier zijn wat tips om te zien of je business shirt goed bij je past

 • De halsband moet de huid rond de hals raken. Je moet steeds gemakkelijk 2 vingers tussen je hals en de halsband kunnen laten glijden.
 • De schouderpunten moeten perfect op de rand van je schouders zitten, waar het vlak van de schouder het vlak van de buitenste arm ontmoet.
 • Je moet het hemd gemakkelijk kunnen dichtknopen. De onderkant van de knopenkant (waar de knopen en knoopsgaten samenkomen) moet lichtjes tegen het midden van je borst rusten.
 • Je moet het hemd zonder problemen in je broek kunnen stoppen. Als het overhemd de ricjtlengte is, eindigt het een paar centimeter onder de riemlijn. Als het overhemd niet in de broek gestopt is, moet het lang genoeg zijn om je riem te bedekken.
 • De mouw moet bij de bovenarm iets breder zijn dan bij de manchet. Als de armen recht naar beneden hangen geeft dat een beetje losheid (3 tot 5 cm stof).
 • De mouwen van het hemd moeten tot aan de grote polsbeenderen reiken. Als je een jasje of colbert draagt, moet de manchet van het overhemd ongeveer 1 cm over het uiteinde van de mouwen van het jasje uitsteken.

Hoe verzorg en reinig ik mijn business overhemd voor heren?

Wil je dat een business overhemd professionaliteit en geloofwaardigheid uitstraalt, dan moet je het dienovereenkomstig reinigen en verzorgen.

 • Je moet de overhemden op de voorgeschreven temperatuur wassen. Je vindt dit in de instructies op het shirt.
 • Door je business shirts in zout water te wassen, behouden ze hun kleuren.
 • Je moet een kleine hoeveelheid bleekmiddel gebruiken op je witte overhemden.
 • Je moet je hemden niet in de droogtrommel doen, maar ze laten drogen.

Hoe strijk ik mijn business overhemd voor heren?

Een business overhemd moet altijd goed gestreken worden. Als het overhemd gekreukt is, zie je er minder professioneel en elegant uit. Hier geven we je enkele tips voor het strijken van een business overhemd

 • Er zijn enkele strijkvrije business overhemden die je niet hoeft te strijken. Toch raden we je aan je hemden regelmatig te strijken.
 • De stof van het overhemd kan het strijkproces beïnvloeden. Overhemden van linnen zullen meer kreuken dan katoenen overhemden.
 • Je moet de kraag en de knopenlijst tijdens het strijken in rechte lijnen strijken.

Ga bij het strijken van je business overhemd in de volgende volgorde te werk

 1. Je begint te strijken met de achterkant van de kraag.
 2. Dan komen de boeien.
 3. Dan de mouwen.
 4. Dan de achterkant.
 5. De schouders.
 6. De voorkant.
 7. En tenslotte de voorkant van de kraag.

Stylingtips voor mannen Business overhemden: hoe bereik je de perfecte business overhemd look

Als je een professionele indruk wilt maken, moet je stijl bij de gelegenheid passen. Het business overhemd moet passen bij het jasje en de broek, evenals bij je schoenen, enz. Het hele plaatje moet goed in evenwicht zijn.

 • De kleur en het patroon van het business overhemd moeten passen bij het jasje en de broek.
 • Voor een zwart dinerjasje of colbert moet je een wit business overhemd dragen met zwarte leren schoenen, een zwarte leren riem en een klein dress horloge.
 • Bij een blauw jasje kun je ook een wit business overhemd dragen met bruine leren schoenen, een bruine leren riem en een klein dress horloge.
 • Met een zwarte stropdas kun je de stijl van deze outfit tot een zeer formeel niveau verheffen.
 • Hoe meer kleuren en patronen je overhemd en jasje hebben, hoe minder formeel je er uit zult zien.

Samenvatting

Een overhemd is een must voor elke man. Het maakt niet uit wat je voor de kost doet, er zal een gelegenheid zijn waarvoor je een business overhemd nodig hebt. Als je werk een professionele uitstraling vereist, moet je al geïnvesteerd hebben in een paar business shirts.

Na het lezen van dit artikel weet je al dat kleur, patroon, pasvorm en stof de belangrijkste criteria zijn bij het kopen van een zakelijk overhemd. We hebben de belangrijkste en meest gestelde vragen kort maar informatief voor je beantwoord. We hopen dat je geen vragen meer hebt die niet beantwoord zijn.

(Afbeeldingbron: Waldemar Brandt / unsplash)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies