Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Het fototoestel is niet langer een voorwerp dat alleen tijdens vakanties gebruikt wordt. De keuze is groot en kent geen grenzen wat variëteit betreft. Tegenwoordig zijn digitale camera’s meer de norm. Toch biedt de analoge camera met film een alternatief. Welk model het uiteindelijk wordt hangt af van het toepassingsgebied.

Dankzij onze grote camera test 2021 kun je er zeker van zijn dat je de juiste camera voor je behoeften vindt. Vooral voor de creatieve en plezierminnende mensen onder ons biedt de camera een afwisseling van andere kunstvormen. Het brengt vreugde in het leven van zowel kinderen als senioren. De lijst van voor- en nadelen maakt het je gemakkelijker om een geschikt cameramodel te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • In principe maak je onderscheid tussen analoge en digitale camera’s. Een digitale camera slaat zijn beeldmateriaal op een digitale drager op, terwijl een analoge camera film gebruikt. Deze twee soorten camera’s kunnen verder onderverdeeld worden in subgroepen.
 • De sensorgrootte en de kwaliteit van de lens zijn de twee belangrijkste factoren en bepalen later de kwaliteit van je opnamen. Grotere sensoren vangen meer licht op en beïnvloeden de scherptediepte van je foto.
 • De ergonomie van je camera is belangrijker dan je waarschijnlijk denkt. Een camera die haptisch prettig is voor jou en je handen, zorgt ervoor dat je met plezier foto’s maakt. Je kunt je camera het beste uitproberen voor je hem koopt om te zien of hij goed in je hand ligt.

Camera: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor camera’s

In dit deel laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om de reeks camera’s te vergelijken en bij de volgende stap een beslissing te nemen. Je kunt deze criteria gebruiken om camera’s met elkaar te vergelijken:

In de volgende paragrafen gaan we meer in detail in op de afzonderlijke criteria.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit wordt bepaald door drie factoren: de beeldsensor, het optische systeem en de software die de foto in de camera verwerkt.

De beeldkwaliteit wordt bepaald door drie factoren: de beeldsensor, het optische systeem en de software die de foto in de camera verwerkt.

Objectief kan de beeldkwaliteit gemeten worden aan de hand van het vermogen om fijne details weer te geven.

De gemeten waarde wordt gegeven in lijnparen / beeldhoogte en gemeten in ISO 12233. Goede modellen stellen dit automatisch in tussen 100 en 400. Bij betere camera’s kan bovendien de ISO waarde vooraf ingesteld worden. Deze functie is vooral praktisch bij nachtopnamen en donkere opnamen. Subjectief kun je de kwaliteit van de foto beoordelen aan de hand van kleurechtheid, indruk van scherpte, enz. Een camera moet de kleuren zo goed mogelijk kunnen weergeven.

Een camera moet kleuren zo realistisch en neutraal mogelijk weergeven. De drie factoren van beeldkwaliteit zijn bij elke fabrikant verschillend. Je kunt de juiste combinatie van de drie vinden door de camera uit te proberen voordat je hem koopt. Digitale camera’s passen zich flexibel aan verschillende lichtomstandigheden aan. De lichtgevoeligheid van analoge camera’s daarentegen wordt bepaald door de ingebrachte film.

Lenssnelheid (f-stops)

Het gekozen diafragma van je camera beïnvloedt het creatieve aspect van je foto en de hoeveelheid invallend licht. Het diafragma lijkt op een spiraalvormige sluiter die de lensoptiek belicht als je fotografeert. Je ziet de creatieve invloed in de scherptediepte. Hierdoor zien je foto’s er levendiger uit – realistischer.

De diafragma’s van de meeste camera’s zijn technisch beperkt en moeten daarom zorgvuldig gekozen worden. Het is een belangrijke eigenschap van de lens. Hoe kleiner de waarde (f/ 2.8 of minder), hoe hoger de lichtintensiteit. Bijgevolg valt er een grotere hoeveelheid licht op de beeldsensor en kun je met kortere belichtingstijden fotograferen.

Men mag niet vergeten dat de lichtsterkte over het algemeen afneemt met toenemende brandpuntsafstand. Normaal heeft een camera een automatische diafragmaregeling om ervoor te zorgen dat een beeld zo goed mogelijk belicht wordt.

Sensorgrootte

De beeldsensor is het hart van de camera. Het legt het beeld vast door afzonderlijke beeldelementen, pixels genaamd, op te slaan. Je keuze van sensor hangt af van hoeveel kwaliteit je later wilt en hoeveel creatieve vrijheid je wilt hebben. Als je iemand bent die vaak reist of in de bergen gaat wandelen, zijn compacte camera’s met een relatief kleine sensor je vriend.

In principe hangt de prijsklasse van de camera’s af van de afmetingen van de sensoren.

Aspecten die spreken voor een grotere beeldsensor zouden zijn: Ten eerste valt er meer licht in de ruimte door de beschikbare grootte. Dit verschil is vooral merkbaar bij weinig licht, want grotere sensoren produceren beduidend minder beeldruis. Ten tweede is op het laatst een bepaalde grootte nodig bij het spelen tussen scherpte en onscherpte. In principe hangt de prijsklasse van de camera’s af van de afmetingen van de sensoren.

Gewicht

Het gewicht van je camera mag niet verwaarloosd worden als je beslist wat je koopt. Een reflexcamera met één lens, bijvoorbeeld, weegt al gauw enkele kilo’s, inclusief uitrusting en lenzen. Om het leven gemakkelijker te maken, kun je investeren in een draagriem en een foto/camera rugzak. Als het belangrijk voor je is om weinig extra ballast mee te nemen, is een compact camera een geschikte oplossing voor je.

Ze passen in de meeste broek- of jaszakken. Bovendien is de beeldsensor groter dan die van een smartphone. Wil je je fotografische mogelijkheden uitbreiden, dan is een brugcamera de middelste oplossing wat betreft gewicht. Zoals de naam al zegt, is een bridge camera een overgang tussen een compact en een spiegelreflexcamera.

Zoomfactor

De zoom is voor velen onmisbaar. Een 3x zoom wordt als het minimum beschouwd. De grootte van de camera hangt af van de sterkte van de zoom. Bovendien is bij gebruik van de hoogste stand van de zoom vervorming te verwachten en neemt de lichtintensiteit af. Een sterke zoom kan echter een grote fotografische vrijheid geven. In het geval van vaste lenzen wordt de brandpuntsafstand omgerekend naar 35 mm.

Met verwisselbare lenzen, daarentegen, is de werkelijke brandpuntsafstand altijd gegeven. Met behulp van de sensorgrootte van de camera wordt dit omgerekend naar 35 mm equivalent. Als je vooral binnen, landschaps- of architectuurfoto’s wilt maken, is een korte brandpuntsafstand (groothoek < 28 mm) interessant voor je. Zo kun je zoveel mogelijk van het onderwerp op de foto vastleggen.

Modellen met een korte aanvankelijke brandpuntsafstand zijn meestal duurder, want de productie van een groothoeklens gaat gepaard met hogere kosten. Je hebt een lange brandpuntsafstand nodig (groothoek > 200 mm) om dichtbij verre objecten te komen. Deze functie is vooral handig bij buitenactiviteiten, wildfotografie, onder water en in elke situatie waarin het moeilijk is om dicht bij je onderwerp te komen.

Bij lange brandpuntsafstanden neemt het risico van cameratrilling toe en neemt de lichtsterkte af; een beeldstabilisator kan hier helpen. Camera’s in de lagere prijsklasse en compactcamera’s hebben meestal maar een paar zoomniveaus. Met andere woorden, het zoomen gaat niet traploos en is niet continu. Dus als je op de zoomknop drukt, wordt een vooraf ingestelde zoom ingesteld.

Dit neemt vaak de lol weg van het kiezen van het juiste beelddeel. Minder technisch geavanceerde camera’s hebben ongeveer vier zoomniveaus, terwijl geavanceerde camera’s er vaak ongeveer 30 hebben of ze zijn traploos. Een mechanische, traploze instelling van de brandpuntsafstand is het maximum.

Ergonomie / Haptiek

Bij je aankoopbeslissing moet je rekening houden met de vorm van de body van je camera.

Zelfs een technisch zeer goede camera kan slecht in de hand aanvoelen en het werken ermee zichtbaar moeilijker maken. Daarom is het belangrijk de camera langere tijd in je hand te houden voor je hem koopt en een paar testfoto’s te maken.

Bij kleinere modellen is de toegankelijkheid en bedienbaarheid van de knoppen vaak een probleem. In het algemeen geldt dat hoe groter en zwaarder de camera is, hoe belangrijker een opvallende handgreep en een ergonomische vormgeving zijn. Bovendien kunnen veel camera’s uitgerust worden met een meestal zware telelens. In dit verband is niet elke greep geschikt voor elke hand. Uitproberen is hier het devies.

Besluit: Welke soorten camera’s zijn er en welke is geschikt voor mij?

Bij het kopen van een camera zijn er twee soorten waaruit je kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Digitale camera beeldbewerking in de camera mogelijk, bewerking en controle achteraf, opslag op geheugenkaart infraroodfotografie slechts met enkele modellen mogelijk
Analoge camera geringe scherptediepte voor portretten, geen achteruitgang in kwaliteit bij langere sluitertijden, het negatief gaat heel lang mee geen beeldbewerking mogelijk, relatief ingewikkelde laboratoriumtechnieken, lichtgevoelig filmmateriaal

In de volgende twee delen kom je meer te weten over de twee soorten producten.

Digitale camera

Digitale camera

Digitale fotografie vereist een minimum aan computervaardigheid en vaardigheden in beeldbewerking. Ook het uitzoeken, archiveren en aanbrengen van je eigen correcties kost betrekkelijk veel tijd. Toch is onmiddellijke controle en bewerking mogelijk. Frequente fotografen die digitaal fotograferen hebben aanzienlijke kostenvoordelen.

Als je je camera vaker gebruikt dan alleen tijdens je vakantie, zal foto’s op film maken duurder voor je zijn. Als je je foto’s online wilt delen, is digitale fotografie de betere optie voor jou. Of het nu via sociale netwerken, websites of een blog is, een digitale camera brengt je opnamen sneller online.

Voordelen
 • Kostenvoordelen
 • onmiddellijke controle
 • sneller online
 • groter bereik
Nadelen
 • Computervaardigheid
 • minimale vaardigheid in beeldbewerking
 • hogere prijzen

Voor beginners in fotografie is digitale fotografie meer geschikt. Hier maak je gegarandeerd sneller vorderingen. Ook als je je hobby nieuw leven wilt inblazen, maakt de digitale technologie het je veel gemakkelijker om aan de slag te gaan. De prijs van digitale camera’s zal altijd hoger zijn dan die van gewone camera’s.

Bovendien heeft de digitale camera een breder scala aan mogelijkheden. Het biedt meer keuze en extra functies. Als je een bijzonder sterke creatieve inslag hebt, kun je die uitleven dankzij de digitale vooruitgang van de camera.

Analoge camera

Analoge camera

Als je thuis geen computer hebt of niet de tijd wilt besteden om je foto’s digitaal te archiveren, ben je waarschijnlijk beter af met analoge fotografie. Een computer is essentieel om een back-up van je foto’s te bewaren. Zo voorkom je dat je herinneringen per ongeluk gewist worden. Analoge films hebben charme. Hoe gevoelig ze ook zijn, ze geven een sfeer van nostalgie die door geen enkele digitale camera vervangen kan worden.

Analoog materiaal heeft onvergelijkbare eigenschappen. Bovendien kun je nu afdrukken in zeer goede kwaliteit. Wat het eindresultaat betreft, kost de digitale tegenhanger meer dan zijn analoge vriend. In het bijzonder zijn de lenzen duurder dan die voor analoge fotografie. Daarom krijg je met conventionele fotografie veel sneller waar voor je geld. De doorslaggevende factor is het soort gebruik.

Voordelen
 • geen computer nodig
 • hebben charme
 • lagere aanschafkosten
 • grote contrastomvang
Nadelen
 • lichtgevoelig materiaal
 • kostbare en langdurige ontwikkeling
 • geen onmiddellijke controle

Analoge film wordt vooral gekenmerkt door de contrastomvang van het materiaal (vooral diafilm). In de digitale sector kunnen alleen duurdere producten met een zeer goede dichtheid dit bereiken. Je moet analoog filmmateriaal in de donkere kamer ontwikkelen met chemische vloeistoffen.

Dit materiaal is erg gevoelig voor licht. Het is niet mogelijk het gemaakte beeld onmiddellijk na de opname te controleren. Je moet wachten op het product van de ontwikkeling. Bovendien laat elke film maar 36 beelden toe. Een beperking die bij digitale fotografie niet bestaat.

Gids: Veel gestelde vragen over de camera in detail beantwoord

In deze gids vind je antwoorden op de belangrijkste vragen over camera’s. Als je klaar bent met lezen, ken je alle belangrijke feiten over camera’s.

Voor wie is een camera bedoeld?

Foto’s zijn overal. Bijgevolg is fotografie een zeer populaire bezigheid die kan worden beoefend door iedereen die er een enthousiasme voor heeft.

De vraag moet niet zijn voor wie, maar welke

camera geschikt is voor jou. Senioren, volwassenen, tieners en kinderen kunnen allemaal hun passie voor fotografie beoefenen. Er is een geschikte camera voor elke leeftijdsgroep en elke behoefte. Voor kinderen zijn er speciale cameratypes en sjablonen, zodat een camera gemaakt kan worden. Camera’s die geschikt zijn voor senioren laten zich gemakkelijk bedienen dankzij gemakkelijk vast te pakken bedieningsknoppen.

Wat is een digitale camera en hoe werkt hij?

Een digitale camera wordt gekenmerkt door het feit dat hij een digitaal opslagmedium gebruikt in plaats van film. Vooraf wordt het beeld gedigitaliseerd met behulp van een beeldsensor.

Fotoapparat-1

Een reflexcamera geeft je de grootste creatieve vrijheid. Als onbeperkte creatieve fotografie belangrijk voor je is, mag die niet in je collectie ontbreken.
(Image source: TVBEATS / unsplash)

De functies kunnen gegroepeerd worden volgens hun chronologische volgorde:

 1. Vóór de belichting: Eerst toont de camera een preview van het beeld, op de monitor of in de zoeker. Bovendien stelt de autofocus scherp op het voorwerp / object. De belichtingsregeling en -meting bepalen de belichting. Bovendien beslis jij of het automatische systeem van de camera over de flitsregeling.
 2. Tijdens de belichting: Het licht valt door de lenzen van de lens op de beeldsensor. Dankzij de belichting ontstaat een foto. Dit betekent dat tijdens de belichtingstijd het licht door het diafragma op de sensor valt en versterkt wordt, afhankelijk van de ISO gevoeligheid (lichtgevoeligheid).
 3. Na de belichting: Daarna zijn de ruwe gegevens van de beeldsensor beschikbaar. Of je krijgt nu een RAW bestand, dat verdere bewerkingstijd en software nodig heeft, of je camera is uitgerust met interne beeldbewerking. In dit geval ontvang je een JPG bestand. Witbalans en beeldoptimalisatie vinden plaats in de camera. Afhankelijk van je cameramodel kun je in deze stap extra functies uitvoeren, zoals verdere beeldverbetering.

Welke soorten digitale camera’s zijn er?

Bij de aanschaf van een digitale camera heb je een ruime keuze aan modellen. Daarom moet je van tevoren weten in welke segmenten je digitale camera’s kunt indelen en welke voor jou interessant kunnen zijn. Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen:

 • Smartphone camera
 • Compacte camera
 • Brugcamera
 • Enkel-lens reflex camera (DSLR)
 • Spiegelloze systeemcamera (DSLM)

Tegenwoordig heeft bijna elke smartphone een ingebouwde camera van indrukwekkende kwaliteit. Deze doen op geen enkele manier onder voor veel compactcamera’s. Sommige smartphones hebben zelfs 2 ingebouwde camera’s. Smartphone camera’s zijn klein, licht, compact en je hebt ze meestal bij je. Een compact camera is, zoals de naam al zegt, vrij klein en heeft het voordeel dat hij in elke broek- of jaszak past.

Vergeleken met de smartphone camera heeft de compacte camera een grotere beeldsensor. De bridgecamera is een middenoplossing tussen een compact en een spiegelreflexcamera. Groter dan een compactcamera, biedt hij meer brandpuntsafstand en kun je niet van objectief wisselen. Hij probeert de voordelen van beide cameramodellen te combineren. De spiegelreflexcamera is lang beschouwd als de pionier van de digitale fotografie.

Hier is het mogelijk van lenzen te wisselen. Hij heeft ook een flitsschoen voor externe flitsers. In dit model wordt het licht door een vouwspiegel op de beeldsensor gericht. Kenmerkend is dat hij zwaarder, groter en duurder is dan de andere cameratypes. Toch biedt het de grootste fotografische mogelijkheden. De spiegelloze systeemcamera (DLSM) lijkt op de spiegelreflexcamera.

Hij heeft echter noch een spiegel, noch een optische zoeker. Daardoor is hij lichter en compacter dan zijn concurrent. De meeste systeemcamera’s hebben een elektronische zoeker, die meer batterijvermogen verbruikt. Bediening en beeldkwaliteit zijn minimaal minder dan die van een spiegelreflexcamera.

Welke camera’s zijn geschikt voor beginners?

In principe zijn er twee benaderingen bij het kopen van technische producten:

 • Koop eerst goedkoper, koop later een beter product.
 • Ga meteen voor de duurdere producten om een tweede aankoop te vermijden.

De camera’s van de grote fabrikanten zijn echter ook erg goed in het goedkope segment. Als beginner is het daarom raadzaam voor een goedkoper product te gaan. Je merkt pas verschil met de duurdere camera’s als je al een tijdje intensief met fotografie bezig bent.

Wie weet, misschien ben je voor altijd tevreden met je instapmodel. Als alternatief kun je een oud model camera of een gebruikte camera kopen als je eerste aankoop. Dit heeft als voordeel dat de vorige modellen veel goedkoper zijn. De kwaliteit is er niet slechter door.

Welke camera’s zijn bijzonder ergonomisch?

De ergonomie van je camera moet voor jou net zo belangrijk zijn als de beeldkwaliteit van je camera. Smartphones en compact camera’s zijn misschien te klein voor je. Als iets meer gewicht en afmetingen voor jou OK is, zijn camera’s met een degelijk camerahuis aan te bevelen.

Als je een camera koopt, let er dan op dat hij comfortabel in je handen past. Je moet je er prettig bij voelen. Een goede bediening, wat betekent dat je alle knoppen en schakelaars gemakkelijk kunt bereiken, is essentieel. Dit garandeert vloeiende fotografie.

Fotoapparat-2

De ergonomie van je camera is minstens zo belangrijk als de beeldkwaliteit. Een camera die ongemakkelijk in de hand ligt zal stof verzamelen in de doos omdat je hem toch niet zult willen gebruiken.
(Image source: Jeremy Yap / unsplash)

Vooral bij duurdere producten, zoals een reflexcamera, zul je het materiaal van de robuuste magnesium behuizing op prijs stellen. Het zal je waarschijnlijk beter aanvoelen dan een plastic behuizing.

Hoeveel kost een camera?

Eerst moet je beslissen over het type camera dat je wilt. Je hoeft geen fortuin uit te geven om een camera te kopen. De meest voorkomende keuzes zijn compact camera’s en spiegelreflexcamera’s. Compacte camera’s beginnen bij ongeveer 100 euro. De meest populaire fabrikanten zijn Sony, Nikon en Canon. Alvorens te kopen is het raadzaam uit te zoeken of de camera goede beoordelingen van klanten heeft. Hieruit kunnen vaak conclusies getrokken worden over de prijs-prestatie verhouding.

Type Kosten
Digitale camera 100 tot meer dan 7.000 euro
Analoge camera 50 tot 500 euro

De startprijzen voor instap SLR camera’s beginnen bij 350 euro en liggen hoger dan voor andere cameratypes. Professionele modellen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 1.500 euro. Je kunt een lens kopen vanaf 150 euro en een SD kaart vanaf 10 euro. Bekende leveranciers zijn Canon, Nikon, Sony en Pentax.

Bij dit cameramodel kun je beter vertrouwen op merkproducten. Analoge camera’s zijn verkrijgbaar voor ongeveer 50 euro. Zelfs merkproducten van bekende fabrikanten kunnen goedkoop gekocht worden. Analoge camera’s worden in kleine aantallen gemaakt en je kunt de meeste modellen op de tweedehands markt vinden.

Welke alternatieven zijn er voor digitale camera’s?

De tegenhanger van de digitale camera is de analoge camera. Veel daarvan zijn tegen redelijke prijzen op de tweedehands markt te koop. Nu stel je jezelf waarschijnlijk de vraag: Welk analoog cameratype past bij mij? De analoge camera’s kunnen in groepen verdeeld worden naar de grootte of de gebruikte film. De kwaliteit van het beeld hangt af van de grootte van het filmformaat. Hoe groter het filmformaat, hoe moeilijker het is met zulke camerasystemen om te gaan. Nu over de soorten analoge camera’s:

 • 35 mm camera: Dit type is de klassieker bij uitstek en een alleskunner van de analoge fotografie. Genoemd naar de breedte van de film, wordt hij vooral gebruikt bij straatfotografie.
 • Middenformaat camera: Je gebruikt dit type camera als je meer detail in grote afdrukken wilt. Hij heeft ook een lichtput waarmee je van bovenaf op een geslepen glazen scherm kunt kijken.
 • Groot formaat camera’s: Tot nu toe worden ze beschouwd als een hulpmiddel voor professionele fotografie. Ze zijn ideaal voor architectonische en interieur opnamen, maar ook voor “tableop shots”.
 • Polaroid camera / instant camera: Met deze camera maak je instant foto’s. Je drukt op de ontspanknop en haalt er een belicht stuk papier uit. Dan wacht je een paar minuten, verwijder het beschermende papier en geniet van je instant foto.

Hoe stel ik een camera correct in?

Er zijn geen vaste camera-instellingen die in elke opnamesituatie even goede resultaten geven. Je kunt het maken van foto’s echter vereenvoudigen door speciale camerastanden te gebruiken. In het kort uitgelegd:

 • Als de situatie het toelaat, fotografeer je in RAW formaat. Dit geeft je meer mogelijkheden voor nabewerking. Dan hoef je je tijdens het fotograferen geen zorgen te maken over de optimale camera-instellingen, zoals witbalans of kleurruimte.
 • Vooral als je een beginner bent, gebruik dan niet de manuele of automatische standen. Het is raadzamer om eerst in de diafragmavoorkeuze te fotograferen.
 • Gebruik de automatische autofocusstand.
 • Als je een geringe scherptediepte wilt, open je het diafragma meer.
 • Als je zonder statief fotografeert, is het raadzaam een snelle sluitertijd te gebruiken.
 • Een lage ISO waarde zorgt ervoor dat er geen beeldruis is.

Maar ook hier geldt: “oefening baart kunst”. Deze tips zijn vooral nuttig als je net als fotograaf begint. Mettertijd zul je de juiste instellingen voor je vinden. Vergeet niet dat het leuk is om met je eigen camera te spelen.

Welke accessoires heb ik nodig voor mijn camera?

Niet alle accessoires zijn absoluut noodzakelijk. Beknibbel niet op statieven en flitsers. Dit zijn de voorwerpen die je het langst zult gebruiken. Een goed statief gaat vele jaren mee en overleeft verschillende generaties camera’s. Het is aan te bevelen de systeemflitsen te kopen bij de respectieve camerafabrikanten. De werkingswijze tussen camera en flitser wordt door elke fabrikant specifiek uitgewerkt.

Flitsers van derden werken wel, maar zijn niet zo succesvol in het resultaat. Een goede lens is van cruciaal belang voor een maximale beeldkwaliteit. Daarom is het beter om eerst in een hoogwaardige lens te investeren dan in een nieuw camerahuis. Hoe beter de resolutie van een camera, hoe eerder je de zwakke punten van je objectief zult opmerken.

Fotoapparat-3

Niet elk extra accessoire is nodig. Vooral als je nog aan het begin van je carrière als fotograaf staat. Je moet echter niet beknibbelen op lenzen en statieven.
(Image source: Jakob Owens / unsplash)

Een comfortabele camerariem is ook handig. Als de riem die bij je camera hoort niet aan je behoeften voldoet, moet je een nieuwe kopen. Een verstelbare riem die je met één hand kunt omdoen is comfortabeler. De tas is een belangrijk camera-accessoire waarin je al je uitrusting kunt vervoeren.

Sommige rugzakken hebben gewatteerde vakken, zodat kwetsbare accessoires veilig vervoerd kunnen worden. Schoudertassen zijn handig als je niet veel bij je hebt en snel bij je spullen wilt kunnen. Voor een grote hoeveelheid uitrusting is een koffer op reis wel geschikt.

Welke camera’s hebben een lange levensduur van de batterij?

Als algemene richtlijn geldt dat een camera met een lange batterijlevensduur minstens 1.000 foto’s zal maken en minstens twee uur lang video’s zal opnemen. Houd er rekening mee dat de gebruiksduur van de batterij afhangt van de grootte van de batterij en de camera. Bijgevolg zijn de verschillen tussen de soorten camera’s aanzienlijk.

Conventionele batterijen zijn niet aan te bevelen, omdat ze meestal na een paar uur ontladen zijn. Als je je digitale camera vaker gebruikt, zijn oplaadbare batterijen de voordeligste en milieuvriendelijkste oplossing. In principe is het onmogelijk te zeggen welke camera’s een lange levensduur van de batterij hebben. Dit komt omdat digitale camera’s door hun technische prestaties veel energie verbruiken.

Hoe maak ik de lens van mijn camera schoon?

Bij het schoonmaken van je lens zijn microvezeldoekjes veel waard. Hun antistatische werking vangt de kleinste stofdeeltjes op. Je moet het van tijd tot tijd wassen om te voorkomen dat vuil wordt overgebracht. Borstels maken ook stof schoon dat statisch op de lens zit. Ze maken ook de overgangsranden van het glas naar de lensbehuizing schoon. Voorkom dat er vet op je kwast komt, dat later op de lens overgaat.

Reinigingsmethode soort
Droog reinigen microvezeldoekjes, borstel, reinigingsstift
Nat reinigen natte doekjes, vloeibaar reinigingsmiddel met droge doek

Voor nat reinigen gebruik je ofwel natte doekjes ofwel een droge doek in combinatie met een vloeibaar reinigingsmiddel. Je kunt de vloeibare reiniger op een wattenstaafje spuiten om de randen en de zoeker grondiger schoon te maken. De reinigingspen heeft een met koolstof bepoederde reinigingspunt. Dit verwijdert vingerafdrukken van de lens. De schoonmaakpen mag alleen gebruikt worden als de lens verder schoon is, op een vingerafdruk of watervlek na.

Waar kan ik mijn camera ter reparatie brengen?

Soms is het om technische of mechanische redenen dat je camera niet meer goed werkt. Zelfs als je geen afscheid wilt nemen van je betrouwbare camera, moet je vooraf nagaan of de reparatie financieel de moeite waard zal zijn. Deze reparatiewinkels repareren je camera:

 • fotobayerl.at
 • camera-service.at
 • camera-herstel.nl
 • camera-workshop.com

Neem contact op met de reparateur voordat je je camera ter reparatie opstuurt. Je kunt de fouten die je gevonden hebt opnoemen en de naam van je camera en lensmodel geven. Je wordt dan om informatie gevraagd over de reparatieprocedure en een voorlopige raming van de reparatiekosten.

Hoe kan ik mijn camera op de juiste manier weggooien?

Een fototoestel behoort tot de categorie elektronisch afval en mag niet bij het huishoudelijk afval worden gegooid. Omdat ze recycleerbare materialen bevatten die verder verwerkt kunnen worden. Je kunt je e-waste per post weggooien of via Google inleverpunten vinden. Veel fabrikanten en winkeliers nemen hun oude producten terug. De verwijdering gebeurt in recyclage-installaties.

Wanneer de afzonderlijke grondstoffen gescheiden en gesorteerd zijn, worden ze vervolgens gebruikt als secundaire grondstoffen voor de produktie van nieuwe camera’s. Je kunt je gebruikte camera ook te koop of gratis aanbieden op verschillende platforms zoals Ebay. Er zijn genoeg verzamelaars of hobbyisten die blij zijn met oudere exemplaren.

Foto bron: Ferli/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies