Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Welkom. Vandaag hebben we het over chromebook, een notebook model met een besturingssysteem dat ontwikkeld is door Google, een van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Chrome OS is een uitgebreide versie van de Chrome browser.

Dit besturingssysteem heeft toepassingen in plaats van software, slaat alle bestanden op in de cloud en is een uitstekende optie voor wie een snel, praktisch en functioneel systeem wil. Je hoeft er niet aan te twijfelen: de chromebook is erg goed! Als je overweegt er een te kopen, volgen hier enkele tips om het ideale model te kiezen, leer welke eigenschappen van het ene model op het andere veranderen en bekijk onze koopsuggesties.
Belangrijk om te weten

 • Om toegang te krijgen tot het Chromebook moet de gebruiker de login en het wachtwoord van zijn Google account invoeren. Deze functie is interessant omdat ze elke gebruiker een exclusief gebied geeft, waardoor de privacy van gegevens en bestanden gegarandeerd is.
 • Een van de leuke dingen van het Chrome OS besturingssysteem is dat het al je bestanden in de cloud opslaat. Dit maakt de computer sneller, omdat hij niet telkens bij het opstarten verschillende bestanden hoeft te verwerken.
 • Verschillende merken hebben Chromebook modellen. Dit is het geval bij de reuzen Asus, Samsung, HP en Lenovo. Deze modellen kunnen verschillende schermformaten, beeldschermkleuren, dikte en technische voorzieningen hebben.

Beste Chromebook: Onze Selectie

Koopgids

Google Chrome is de meest gebruikte browser ter wereld en is aanwezig op bijna 70% van de machines. De populariteit wordt gerechtvaardigd door de compatibiliteit met de meeste webpagina’s, de hoge verwerkingssnelheid en de stabiliteit van het browsen. De uitstekende prestaties van de browser maakten dat Google er een besturingssysteem op ontwikkelde:

Chrome OS, dat op Chromebooks draait, een interessant alternatief voor Microsoft Windows. Denk je erover een Chromebook te kopen, maar heb je twijfels over dit soort laptop? Lees onze Koopgids en je twijfels zullen snel verdwijnen!

Imagem de uma mulher usando um chromebook.

De chromebook is een uitstekende optie voor een draagbare computer. (Bron: Anete Lusina / Unsplash)

Wat is een Chromebook en waar gebruik je hem?

De Chromebook is een soort compacte, lichte, snelle (hij start in slechts acht seconden op), met een door Google gemaakt besturingssysteem (Chrome OS) en een uitstekende batterij-autonomie, die tot twaalf uur werkt.

Hoewel de werking van deze machine op het internet gebaseerd is, is het mogelijk de meeste hulpmiddelen offline te gebruiken. De synchronisatie gebeurt als de computer met het netwerk verbonden is, maar er is geen gevaar voor gegevensverlies.

Imagem de uma mulher usando um chromebook em um bosque.

Je kunt de meeste Chromebook toepassingen offline gebruiken. (Bron: Nathan Dulao / Unsplash)

Deze programma’s, gegevens en bestanden worden opgeslagen in de “cloud”, dat wil zeggen in geheugenuitbreidingsprogramma’s zoals Google Docs, Google Drive en Dropbox, waardoor ze minder geheugen in de computeropslag innemen.

Het voordeel van deze vorm van opslag is dat je deze bestanden op elke computer kunt openen, bewerken en opslaan, gewoon door je login en wachtwoord in te voeren. Bekijk de belangrijkste voor- en nadelen van Chromebook:

Voordelen
 • Compact, lichtgewicht en veilig model
 • Google’s exclusieve besturingssysteem
 • Batterijduur tot 12 uur
 • Goedkoper
Nadelen
 • Het is beperkt in middelen
 • RAM is slechts 2 tot 4 GB
 • De opslagruimte van de meeste modellen is 16 tot 32 GB
 • Het scherm is kleiner: 11.6 of 12.2 inch

Chromebook of gewone notebook: Wat is beter?

Alvorens een chromebook te kopen is het belangrijk dat je de verschillende kenmerken van Google’s model kent in vergelijking met gewone notebooks. De chromebook gebruikt het Chrome OS besturingssysteem, dat gericht is op cloud-diensten, dat wil zeggen dat het al je bestanden online opslaat en programma’s via het web uitvoert (sommige werken offline).

Deze eigenschap maakt de chromebook veel sneller dan een gewone notebook, omdat hij bij het opstarten niet alle bestanden hoeft te lezen, zoals computers met Linux of Windows besturingssystemen dat wel doen. Daar staat tegenover dat je thuis een breedband Internetverbinding van goede kwaliteit moet hebben.

Als je de computer op straat gaat gebruiken, ben je afhankelijk van de Wi-Fi verbinding van de vestiging. Een ander verschil is dat de chromebook geen programma’s heeft zoals het Windows office pakket. De software wordt vervangen door webapplicaties, die gratis in de Chrome Web Store gekocht kunnen worden en in de cloud opgeslagen worden.

Het is de moeite waard op te merken dat de Chromebook geen interne harde schijf heeft zoals een gewone notebook. Integendeel, dit model gebruikt flash geheugen (vergelijkbaar met een pen drive), dat ondanks zijn snelheid misschien niet voor iedereen de ideale soort is.

Kortom, de chromebook is een apparaat dat geschikt is voor wie de computer gebruikt om te surfen op het internet, programma’s en toepassingen online uit te voeren en gewend is alles in de cloud op te slaan.

Chromebook Conventionele notebook
Besturingssysteem Chrome OS (kan niet gewijzigd worden) Windows, Mac OS of Linux
Opslag Flash geheugen (SSD kaart) Harde schijf, Interne HDD
Belangrijkste voordeel Hij is heel snel, zowel bij het opstarten als bij het gebruik Hij is vrij volledig uitgerust
Nadelen Hij is beperkt in mogelijkheden, RAM en opslag zijn inferieur Hij is duurder, groter en zwaarder
Tela Van 11.6 tot 12.2 inch Tot 18 inch

Aankoopcriteria: Factoren om verschillende chromebook modellen te vergelijken

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een chromebook, zal dit gedeelte je veel helpen. We hebben de belangrijkste aankoopcriteria op een rijtje gezet, d.w.z. de belangrijkste kenmerken die je in overweging moet nemen als je een model zoekt

 • Processor
 • RAM geheugen
 • Opslag
 • Videokaart
 • Schermgrootte
 • Extra functies

Nu gaan we artikelsgewijs gedetailleerd te werk, zodat je geen twijfels hebt en het bij de keuze van je chromebook goed doet.

Processor

De processor is een van de belangrijkste onderdelen in een computer, omdat hij informatie ontvangt en doorstuurt naar alle andere systemen. De processor bestaat uit kernen en cachegeheugen en heeft een updatefrequentie gemeten in Gigahertz. De processor van de meeste chromebook modellen is de Intel Celeron, het meest eenvoudige model van het merk.

Dit type processor werkt met twee of vier kernen, 2 MB cachegeheugen en een frequentie van 1,50 tot 2,48 GHz. De kernen voeren programma’s uit zonder te crashen. Voor wie met eenvoudige programma’s en toepassingen werkt en zich op het gebruik van Internet concentreert, zal een computer met slechts twee kernen voldoen.

Cachegeheugen slaat op welke programma’s, toepassingen en Web sites je het vaakst opent, zodat je ze sneller kunt openen. Een model met 2 MB is erg eenvoudig, maar het doet zijn werk. Tenslotte is de frequentie de snelheid waarmee de computer al deze informatie verwerkt. In een Chromebook varieert hij tussen 1.50 en 2.48 GHz, wat minder is dan de minimumfrequentie van een basis-laptop.

RAM

geheugen RAM geheugen wordt gebruikt telkens als je toepassingen op je computer opent en websites oproept. RAM kan je computer trager of sneller maken, het hangt af van de capaciteit. Je kunt Chromebooks vinden met 2 of 4 GB RAM.

Hoewel beide mogelijkheden gering zijn, werkt het geheugen heel goed als je het weet te beheren, d.w.z. alleen de toepassingen en webpagina’s openen die je nodig hebt voor wat je doet.

Opslag

De opslag gebeurt in SSD kaart, een flash geheugenapparaat, en kan een capaciteit hebben van 16, 32 of 64 GB, waarbij de eerste twee mogelijkheden het meest gangbaar zijn en de 64 GB modellen echte vondsten.

Maar wees gerust, want deze computer heeft 100 GB uitbreidbaar geheugen in Google Drive. Als je wilt kun je externe apparaten gebruiken zoals Pen Drive en HD buitenboord (extern).

Videokaart

De kwaliteit van de videokaart staat in direct verband met de snelheid van de computer en is gebonden aan het gebruik dat je van de machine zult maken. Als het om het draaien van eenvoudige toepassingen gaat, is de grafische kaart van de Chromebook erg goed.

HD Graphics (400 of 615) is ingebouwd in de Intel Celeron processor. Dit is het onderdeel dat alles regelt wat op je computerscherm verschijnt en je in staat stelt video met hoge resolutie te bekijken

 • HD Graphics 400: levert 16 prestatie-eenheden
 • HD Graphics 615: levert 24 uitvoeringseenheden en snelheden tot 1050 MHz

Schermgrootte

Een ander verschil is de schermgrootte. Je vindt modellen met 11, 11.6 of 12.2 inch, iets kleiner dan de traditionele laptops, die 13 tot 18 inch kunnen zijn. En het is niet alleen de schermgrootte die dit model compact maakt. Hij is ook dunner van ontwerp en lichter, zodat hij een uitstekende optie is als je hem buitenshuis gebruikt.

Imagem de uma mulher colocando um chromebook dentro da bolsa.

Door zijn afmetingen en dikte kan de Chromebook gemakkelijk in een tas gedragen worden. (Bron: Anete Lusina / Unsplash)

Extra functies

Chromebook kan een aantal extra functies hebben, zoals

 • Wi-Fi en 3G connectiviteit
 • USB 2.0 en 3.0 ingangen
 • HDMI-uitgang
 • SD kaartlezer

Realiseer je bij het kiezen van de jouwe welke van deze eigenschappen het verschil zullen maken bij het gebruik van de chromebook en kies een model dat aan je behoeften voldoet.

(Zichtbare afbeelding bron: Brooke Cagle / Unsplash)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies