Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

18Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over de beste cirkelzaag opties en hoe je het meest geschikte model voor je kunt kiezen. Een cirkelzaag is een elektrisch gereedschap dat vooral gebruikt wordt voor het bewerken van hout.

Het heeft een schijf, die de snede uitvoert, en een elektromotor, die de schijf doet draaien. Er zijn veel modellen op de markt en de prijsklasse is groot. Om je te helpen begrijpen wat belangrijk is voor je project, leggen we de belangrijkste verschillen uit. In deze gids vind je de beste modellen, prijzen, waar je ze kunt kopen, en natuurlijk hoe je zelf de eigenschappen van een goede cirkelzaag kunt beoordelen. Kom met ons mee!
Belangrijk om te weten

 • Cirkelzagen worden gebruikt om hout te zagen voor zowel de meubelmakerij als de bouw.
 • Er zijn draagbare en werkbank cirkelzaag mogelijkheden. In het geval van draagbare exemplaren kunnen sommige een batterij hebben.

Beste Cirkelzaag: Onze Selectie

Koopgids

Er zijn veel soorten zagen voor houtbewerking. De cirkelzaag is er maar één van, ideaal voor recht soort zaagwerk. Wil je meer leren over een cirkelzaag? In deze Koopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om er een volkomen veilig te kopen.

Foto de duas mãos manuseando madeira em serra circular.

De cirkelzaag is een gereedschap om hout te zagen. (Bron: Nenad Aksic / 123RF)

Wat is een cirkelzaag?

Een cirkelzaag is een zaag met een draaiend blad die gebruikt wordt om materialen te zagen zoals hout en, in sommige modellen, metaal. De soort zaagsnede die hij maakt is recht, maar hij heeft de naam cirkelvormig vanwege de vorm van het blad.

De belangrijkste onderdelen van de zaag zijn het blad – dat de zaagsnede moet maken – en de motor – die het blad snel en hard genoeg laat draaien om de zaagsnede te kunnen maken. Ze kunnen draagbaar zijn of op een werkbank gemonteerd.

Bankcirkelzaag

Er zijn cirkelzagen die gebouwd zijn om in een werkplaats te blijven, zonder dat ze gemakkelijk vervoerd kunnen worden om het werk uit te voeren. Bij deze modellen staat de zaag vast als een meubelstuk. Deze zagen worden tafelcirkelzagen of tafelcirkelzagen genoemd.

Het voordeel van tafelmodellen is dat de zaag vast op de bank staat, wat het zagen vergemakkelijkt. In het algemeen zijn tafelcirkelzagen meer geschikt voor professioneel en intensief gebruik dan de andere. Ze hebben meestal meer mogelijkheden en zijn gesofisticeerder. Anderzijds hebben ze de neiging hogere beginprijzen te hebben.

Uma serra circular de bancada sendo utilizada para realizar corte em madeira fina.

De tafelcirkelzaag wordt ook wel tafelcirkelzaag genoemd. (Bron: bidvine / Pixabay)

Draagbare

cirkelzaag De andere cirkelzagen worden draagbaar genoemd omdat ze gemakkelijk in een gereedschapskist meegenomen kunnen worden. Het nadeel van de draagbare cirkelzaag is dat je een of andere bank moet voorzien, met ezels, latten of planken, bijvoorbeeld, om de zaagsnede te kunnen uitvoeren op de plaats waar de cirkelzaag gebruikt wordt.

Wat is het verschil tussen een cirkelzaag en een fretzaag?

Afhankelijk van het werk dat je van plan bent te doen, kun je verscheurd zijn tussen een cirkelzaag en een fretzaag. In de tico-tico zaag zit geen blad om te zagen, maar wel een blad dat een heen en weer gaande beweging maakt om hout, aluminium of sommige metalen te zagen.

Het grote voordeel van de tico-tico zaag is dat hij gebruikt kan worden om met details of met uitsparingen te zagen, iets wat met een cirkelzaag onmogelijk is. In het algemeen wordt de cirkelzaag vooral gebruikt voor het zagen in een rechte lijn.

Een ander verschil is dat de fretzaag meestal bedoeld is voor delicatere voorwerpen, omdat het vermogen in de motor van een fretzaag meestal lager is – ongeveer de helft – dan dat van een cirkelzaag. De cirkelzaag is meestal het meest geschikt voor timmer- en schrijnwerk. De sabotzaag is voor het werken met dunnere en meer delicate materialen. Hieronder hebben we een kleine vergelijking gemaakt van de verschillen tussen de twee:

Cirkelzaag Fretzaag
Corte Schijf voor het zagen met cirkelbeweging Blad voor het zagen met heen en weer gaande beweging, voor details,
Ideaal voor Gebruik bij timmer- en schrijnwerk Gebruik voor knutselwerk
Hout Kan gebruikt worden om dik hout te zagen Best te gebruiken voor het zagen van triplex
Vermogen Vanaf 1000 W Vanaf 400 W

Cirkelzaag of marmerzaag?

Behalve de cirkelzaag is er nog een andere categorie zagen die een snijschijf heeft: de marmerzaag. Dit is een zaag met een kleiner diamantblad, die gewoonlijk gebruikt wordt op hardere materialen dan die met een cirkelzaag gezaagd worden.

De marmerzaag kan gebruikt worden om bakstenen, vloeren, tegels, marmer en zelfs beton te zagen. Een ander verschil is dat de rotatie van de marmerzaag gewoonlijk hoger is dan die van de cirkelzaag. Dit is een van de redenen waarom het zulke harde materialen kan snijden.

Koopcriteria: Factoren voor het vergelijken van cirkelzaagmodellen

Hoewel je al veel over dit type zaag geleerd hebt, zijn we hier nog niet klaar. Nu zullen we de belangrijkste punten die je bij de beschrijving van een cirkelzaag in acht moet nemen in detail bespreken, voordat we bepalen welk model voor jou ideaal is

 • Grootte van de snijschijf
 • Vermogen
 • Snijhoek instelling
 • Snijdiepte
 • Blaasmachine
 • Zuiguitgang
 • Voedingsspanning

Kruis het belang van elke factor hieronder aan.

Snijdschijfmaat

De snijdschijfmaat van cirkelzagen wordt meestal opgegeven in inches of in centimeters. Bedenk dat elke inch overeenkomt met 2,5 centimeter.

De meest populaire diameter maat van de snijschijf is 7 ¼ inch, wat overeenkomt met ongeveer 18 cm. Deze maat wordt aangegeven voor het maken van houten schrijnwerk, maar kan ook diverse andere toepassingen hebben.

Er zijn ook kleinere zagen op de markt met een afmeting rond 4 inches (10 cm). Een andere optie zijn de cirkelzagen met een 9 ¼” snijschijf, wat overeenkomt met ongeveer 23 cm. Ze zijn aan te bevelen voor planken en grote werkstukken met een dikte van, bijvoorbeeld, 15 cm. De grootste cirkelzaagbladen hebben afmetingen van 13 inch (32,5 cm) en 16 inch (40 cm).

In dit geval zijn er maar weinig mogelijkheden op de markt en ze zijn alleen te vinden in zeer gespecialiseerde winkels. Het is belangrijk dat je de afmetingen van het blad niet verwart met de afmetingen van de cirkelzaag. De totale afmeting van de cirkelzaag hangt niet alleen af van de grootte van de snijschijf.

Voor dezelfde schijfgrootte vind je grotere en kleinere cirkelzagen. Dit hangt af van factoren als motorvermogen, de grootte van de zaagvoet en diverse instelmogelijkheden. Hoewel het geen regel is, zijn zagen met een groter blad in het algemeen krachtiger en kunnen ze dikkere en hardere materialen zagen dan kleinere.

Vermogen

Hoe meer vermogen een motor van een cirkelzaag heeft, hoe kleiner de kans dat het hout vastloopt. Vastlopen gebeurt in het algemeen gemakkelijker in harde of erg dikke houtsoorten. Als je met meubels werkt en van plan bent de cirkelzaag te gebruiken om triplex en MDF te zagen, is een cirkelzaag met een vermogen van 1.200 W een goed alternatief en zul je geen moeite hebben om de zaagsneden te maken.

Modellen met een vermogen van meer dan 1.500 W zijn aangewezen voor hardere en dikkere houtsoorten, zoals massief hout. Deze modellen zijn ook aangewezen voor het hout dat gebruikt wordt voor de dakbedekking van huizen. We hebben hieronder een tabel opgesteld met de belangrijkste voor- en nadelen bij het kiezen van een model met hoog vermogen.

Voordelen
 • Minder schokken
 • Duurzamer om met voldoende intensiteit te gebruiken
 • Gemakkelijk zagen van hardere houtsoorten
 • In het algemeen zijn dikkere zaagsneden mogelijk
Nadelen
 • Ze zijn groter
 • Zwaarder
 • Duurder
 • Moeilijker vast te houden, als er een schok komt

Regeling van de zaaghoek

Met verreweg de meeste cirkelzagen kun je de hellingshoek van de zaagsnede kiezen, meestal tot 45 graden. Dit is mogelijk dankzij een instelling waarmee je kunt kiezen of je al dan niet enige helling op het snijblad wilt toepassen. In het algemeen zijn er voorgedefinieerde waarden die gekozen kunnen worden, zoals 15, 30 en 45 graden.

Zaagdiepte

Als je met dikke stukken werkt (meer dan 5 cm), is het aan te raden na te gaan wat de maximale zaagdiepte van de cirkelzaag is. Als het te snijden materiaal dikker is dan deze waarde, wordt het niet doorgesneden. De snijschijf moet een paar millimeter voorbij de dikte van het te snijden materiaal liggen. Bijvoorbeeld, als je hout tot 3 cm dik zaagt, kies dan een cirkelzaag met een zaagdiepte van minstens 4 cm.

Carpinteiro realizando corte em madeira utilizando uma serra circular. Um segundo carpinteiro auxilia a segurar a peça a ser cortada.

De zaagdiepte van een bepaalde cirkelzaag moet groter zijn dan de dikte van het te zagen materiaal. (Bron: skeeze / Pixabay)

In het algemeen is een zaagdiepte van 8 cm een waarde die aan je behoeften voldoet, zelfs als je met heel dik hout werkt. Een tweede punt om op te merken is dat de zaagdiepte van een cirkelzaag minder zal zijn als je schuine zaagsneden maakt.

Bijvoorbeeld, om een houtje van 3 cm met een helling van 45 graden te zagen, moet de zaag ongeveer 4,5 cm in het hout gaan. In dit geval kan de zaagdiepte niet minder dan 5 cm zijn.

Blaas

Bij het zagen van hout en triplex worden stof en splinters op het hout geworpen en kunnen de snede bedekken. Als je de zaaglijn niet kunt zien, is het nodig het werk te stoppen, het overtollige stof te verwijderen en dan verder te gaan.

Om te voorkomen dat stof zich ophoopt op het gezaagde materiaal, hebben sommige cirkelzaagmodellen een blaasinrichting, die helpt het stof te verwijderen terwijl de zaagsnede gemaakt wordt.

Stofzuiguitlaat

Sommige cirkelzagen leiden al het geproduceerde stof naar een bepaalde uitlaat, waar een stofzuiger op aangesloten kan worden. Kies je een model met deze eigenschap, dan voorkom je dat je stof in de lucht verspreidt.

De stofafzuiguitgang is erg handig als je werkt met houtproducten die in de meubelbouw gebruikt worden, zoals triplex, MDF en MDP. Deze materialen produceren een licht stof dat de neiging heeft zich gemakkelijker door de lucht te verspreiden dan stof van massief hout.

Hoewel sommige cirkelzagen een stofzuigaansluiting hebben, wordt de stofzuiger meestal niet meegeleverd en moet hij apart aangeschaft worden.

Voedingsspanning

Cirkelzaag is een ander product dat meestal in 110 en 220 volt versies verkocht wordt. Helaas is er geen product op de markt dat bivolt is. Ga voor het sluiten van je aankoop na of je de juiste optie koopt. Als je de zaag zowel op plaatsen van 110 V als op andere van 220 V gaat gebruiken, heb je een transformator van 1.000 tot 2.000 W nodig, afhankelijk van het vermogen van de zaag die je kiest.

Afhankelijk van je profiel kan een alternatief de aanschaf van een cirkelzaag op batterijen zijn. Bij veel ervan zit een bivolt batterijlader. Een extra voorziening is dat de batterijen gemakkelijk uitgenomen en verwisseld kunnen worden, wat het heel goed mogelijk maakt om lange tijd op plaatsen zonder elektriciteit te werken.

(Zichtbare afbeelding bron: 15299 / Pixabay)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies