Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Gezond en gelukkig oud worden is een levensdoel in onze samenleving. Collageen maakt 30% uit van de eiwitten in het menselijk lichaam. Het is een essentieel bestanddeel voor huid, botten, bindweefsel en spieren, en ook voor de werking van veel inwendige organen.

Omdat de productie van collageen in ons lichaam afneemt naarmate we ouder worden, is een extra aanvoer via collageenpoeder aan te bevelen. Zo kun je je lichaam ook op oudere leeftijd gezond en fit houden.

Deze uitgebreide collageen poeder test 2023 analyseert het onderwerp in detail en beantwoordt de belangrijkste vragen. We leggen uit waar je op moet letten voor je collageenpoeder koopt. Op basis van wetenschappelijke studies hebben we de positieve en negatieve effecten van collageenpoeder uitgewerkt. Met ons gezondheidsartikel willen we je helpen het juiste collageenpoeder voor je te vinden.
Belangrijk om te weten

 • Collageen is een zeer waardevol structureel eiwit van alle levende organismen. Het wordt gevonden in huid, haar, kraakbeen, pezen, ogen, tanden, gewrichten en vele inwendige organen.
 • Collageenpoeder wordt verkregen uit dierlijke grondstoffen. Kip, varkens, runderen of vis zijn de voornaamste bronnen voor de aanmaak van collageen.
 • Collageenpoeder wordt vaak gebruikt voor anti-aging doeleinden om de huid en het bindweefsel strakker te maken. Collageenpoeder kan ook heel nuttig zijn bij gewrichtspijn of bij vele ziekten.

Beste Collageen Poeder: Onze selectie

Alpha Foods Collageen Poeder

De gecontroleerde grondstofkwaliteit is een garantie voor de hoogste kwaliteit van de ingrediënten. Alpha Foods maakt geen gebruik van groothandelgoederen en kent en controleert al hun grondstofpartners en producenten. Zo gebruiken ze enkel hoogwaardig en ethisch vervaardigd rundcollageen uit Schleswig-Holstein, Red Snapper-elastine uit Mexico en hyaluronzuur uit Noordrijn-Westfalen.

Vit4Ever Collageen Poeder

Ons collageenpoeder biedt u een bijzonder goed aminozuurprofiel, met de nadruk op de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Daarnaast is ons premium ruwe materiaal afkomstig van gecertificeerd rundercollageen van een soort-aangepaste veehouderij van één van de toonaangevende collageenproducenten, Protesol D. Dit betekent dat ons collageen 100% rundercollageen is en natuurlijk ook 100% halal.

Revive Naturals Collageen Poeder

Ervaar de kracht van Revive Naturals Multi-Collageen Poeder, een unieke formule die zorgvuldig is samengesteld uit hoogwaardige collageenbronnen zoals eieren, kip, vis en gehydrolyseerd rund. Deze synergetische mix levert u maar liefst vijf verschillende soorten collageen: type I, II, III, V en X. Verrijk uzelf met de voordelen van het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam, essentieel voor de gezondheid van uw huid, haar, nagels en bindweefsel.

Koop- en evaluatiecriteria voor collageenpoeder

Bij het kopen van collageenpoeder moet je letten op de volgende aspecten:

Deze koop- en evaluatiecriteria worden in de volgende hoofdstukken meer in detail beschreven. Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en ervoor zorgen dat je je lichaam alleen geeft wat het echt nodig heeft.

Ingrediënten

Collageenpoeder verschilt sterk in zijn ingrediënten. Elk ingrediënt heeft een uniek effect op het lichaam. Daarom moet je, voordat je collageenpoeder koopt, weten welke ingrediënten je nodig hebt om een bepaald effect te bereiken.

Hoe hoger en zuiverder het aandeel collageenpoeder, hoe beter en sneller de effecten bereikt kunnen worden. Collageenpoeder is in principe afkomstig van dieren. De meest voorkomende bronnen van grondstoffen zijn:

 • Vis
 • Vee
 • Kippen
 • Varkens

Collageenhydrolysaat wordt vaak verkregen uit varkenszwoerd, omdat dit de goedkoopste manier is om collageenpoeder te maken. Het wordt echter ook vaak uit visweefsel of rundersplit gemaakt.

Goedkoop collageenhydrolysaat wordt vaak in fabrieksboerderijen gemaakt. Hier worden de dieren echter vaak met antibiotica behandeld. Daarom moet je aandacht besteden aan de productie en de voorkeur geven aan weidebouw.

Wist je dat: Er zijn ook veganistische collageenpoeders op plantaardige basis. Deze zijn geen zuiver collageen, want planten bevatten geen collageen. Dit zijn zuivere voedingssupplementen en stimuleren de collageen synthese in ons lichaam.

Dosering

De dosering van collageenpoeder varieert, afhankelijk van de ingrediënten en ook van de fabrikant. Meestal staat de dagelijkse hoeveelheid op de verpakking voorgeschreven. Bovendien hangt de dosering van collageenpoeder af van je leeftijd, je lichaam en je medische toestand. Daarom is het raadzaam advies in te winnen bij een arts.

10 tot 15 g collageenpoeder per dag is optimaal.

Lage doses zijn ideaal voor patiënten die collageenpoeder gebruiken voor schoonheidsdoeleinden, als anti-verouderingsproduct. Jongere mensen moeten ook een lagere dosering nemen.

Want tot je 25e jaar heb je nog een goede en natuurlijke collageenproductie. Daarom zou een hoge dosering overbodig zijn. Ben je ouder en heb je last van osteoporose of reuma? Dan moet je een grotere hoeveelheid collageenpoeder nemen.

Een overdosis is echter bijna onmogelijk en niet schadelijk voor het lichaam. De overdaad aan collageenpoeder is slechts overbodig, want er wordt geen groot effect bereikt. Niettemin moet de dagelijkse dosering aangepast worden aan je individuele lichaam en omstandigheden.

Kwaliteit

De kwaliteit van collageenpoeder is heel belangrijk. Daarom spelen de ingrediënten een grote rol. Een goed collageenpreparaat mag geen onnodige toevoegingen of conserveringsmiddelen bevatten, zoals kunstmatige smaakstoffen of suiker. Dit komt omdat ze de werking van collageen vertragen.

Je kunt ook voorkomen dat extra schadelijke stoffen je lichaam binnendringen.

Dit vermindert ook je risico op mogelijke intoleranties.

Verder zegt de herkomst veel over de kwaliteit van het collageenpoeder. Afhankelijk van hoe de dieren gehouden en gevoed worden, verschilt ook de kwaliteit van het poeder. Grondstoffen verkregen van dieren uit de fabriekshouderij zijn van mindere kwaliteit dan die uit de weidehouderij.

In het geval van vis kun je nagaan of de grondstof van een duurzame vangst afkomstig is, want die zijn met zegels gelabeld. Om echt zeker te zijn van de kwaliteit van het collageenpoeder, vraag je de fabrikanten je hun certificaten te tonen voor je koopt.

Toevoegingen

Collageenpoeders bevatten vaak toevoegingen zoals biotine, elastine, hyaluronzuur of vitamine C, onder andere. Alvorens een collageenpoeder te kopen, is het belangrijk alle toevoegingen op de verpakking door te lezen. Elk additief heeft zijn eigen effect.

Welke additieven je nodig hebt, hangt af van je lichaam en je omstandigheden. Kies daarom een collageenpoeder met toevoegingen die bij jou en je behoeften past.

Heb je last van osteoporose? Dan is een zuiver collageenpoeder zonder toevoegingen effectiever en aan te bevelen. Wil je kleine rimpels in je huid gladstrijken? Dan kunnen toevoegingen als hyaluronzuur of elastine de huidverstrakking extra versterken.

Pure collageen is vrij van soja, gluten en lactose. Toevoegingen bevatten vaak ei of soja. Heb je last van intoleranties voor deze voedingsmiddelen? Dan moet je alle ingrediënten op de verpakking zorgvuldig lezen.

Verpakking

Collageenpoeder komt in een grote verscheidenheid van verpakkingen – groot of klein. Je kunt collageenpoeder kopen in zowel plastic of glazen potjes als in papieren zakjes. De kleur en vormgeving van de verpakking varieert naar gelang de fabrikant.

Ben je niet bekend met collageenpoeder en heb je het nog nooit geprobeerd? Dan moet je een kleinere 200g verpakking proberen. Als je al vaak verschillende collageenproducten geprobeerd hebt, kun je ook een doos van 1 kg kopen. De grotere pakketten zijn meestal goedkoper in termen van prijs en prestaties.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je collageenpoeder koopt

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van collageenpoeder en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat is collageen en hoe wordt het tot poeder gemaakt?

Collageen bestaat uit afzonderlijke eiwitten die ook bekend zijn als de aminozuren proline, lysine en glycine. Het is een structureel eiwit dat bij levende organismen 30% van het totale lichaamseiwit uit maakt en het lichaam bij elkaar houdt. (1)

Door de moleculaire structuur van collageen heeft het eiwit een grote trek- en rekcapaciteit. Het wordt vooral gevonden in de huid, gewrichten, botten, kraakbeen, pezen en tanden en geeft stabiliteit en samenhang. (1)

Collageen wordt verkregen uit de huid en beenderen van varkens, runderen en kippen, en uit de schubben en het vlees van vissen. Deze ruwe weefsels worden dan verder verwerkt tot collageenhydrolysaat of gelatine.

Kollagen Pulver-01

Collageenhydrolysaat wordt tegenwoordig vaak uit runderen verkregen. Dit komt omdat het daaruit verkregen collageenpoeder zeer smaakloos is. Daarom kun je het collageenpoeder met drank of voedsel innemen.
(Image source: Max Saeling/ unsplash)

Collageenhydrolysaat is collageen in poedervorm. Dit lost goed op in water en is gemakkelijk bruikbaar voor het menselijk lichaam. Het poeder wordt verkregen door een enzymatische hydratatie van dierlijk collageen. Dit proces verloopt als volgt:

 1. Ruw weefsel wordt met een alkalisch of zuur procédé behandeld en oplosbaar gemaakt in water.
 2. Collageen wordt gezuiverd met heet water.
 3. Collageen wordt geëxtraheerd.
 4. Collageen wordt gedroogd.

Welk effect heeft collageenpoeder?

Collageenpoeder wordt gebruikt in de schoonheidsindustrie en ook om ziekten te behandelen. Elke soort collageen heeft een ander effect op ons lichaam. De meest voorkomende effecten die collageenpoeder heeft op

 • Huid
 • Gewrichten en beenderen
 • Maag en darm
 • Slaap

Collageen werkt in het lichaam meestal onmiddellijk na inname. De eerste verbeteringen zijn al te zien na een paar dagen tot uiterlijk een maand. Collageenpoeder moet echter regelmatig genomen worden over een periode van minstens een half jaar.

Skin

Volgens klinische studies heeft orale inname van collageen over een periode van 6 maanden merkbare resultaten opgeleverd in de huid van patiënten. Een dagelijkse dosis van 2,5 tot 10 g collageenpoeder is voldoende gebleken om de hydratatie van de huid te stimuleren en rimpels te verminderen. Er is ook een verhoogde collageendichtheid in de huid. (2, 3)

Een andere studie bevestigt de verstrakking van de huid door collageensuppletie. Collageen heeft dus een anti-verouderend effect op de huid en het bindweefsel. (4) Bij andere patiënten verbeterde zelfs cellulitis over een langere periode. Een dagelijkse inname van 2,5 g collageenpoeder per dag gaf een aanzienlijke verbetering van de huiddichtheid te zien. (5)

Gewrichten en botten

Kraakbeenweefsel kan met collageen behandeld worden. Studies aan de Universiteit van Kiel hebben aangetoond dat kraakbeen nieuw gevormd wordt door regelmatige supplementatie met collageen. Orale suppletie kan daarom de vorming van kraakbeen bevorderen. (6)

De gewrichtsziekte artrose wordt gekenmerkt door afbraak van kraakbeen.

Dit kan gepaard gaan met hevige pijn.

Een studie toonde pijnverlichting bij artrosepatiënten na slechts korte tijd van inname van collageen. Daarom helpt collageen ook de pijn van osteoartritis te verminderen. (7)

Collageen helpt ook osteoporose patiënten. Dit is een ziekte waarbij de botvorming verstoord en verminderd is. Een studie heeft aangetoond dat orale collageensuppletie botweefsel opbouwt en zo botverlies stopt. Bovendien versnelt de toevoer van collageen de genezing van botbreuken. Dit wijst erop dat collageen de totale botstructuur verbetert. (8)

Verder is aangetoond dat collageen ook een effect heeft op reumapatiënten. Een dagelijkse inname van dit preparaat hielp sommige reumapatiënten om zowel de gevoeligheid als de zwelling van de gewrichten te verminderen. Daardoor hoefde je minder pijnstillers te nemen. (9)

Maag en darmen

Steeds meer mensen lijden aan maag- of darmziekten. Wetenschappelijke studies onderzochten de inname van collageen en het effect ervan op het maag-darmkanaal. Er werd aangetoond dat collageen zowel het slijmvlies als de darmcellen beschermt en herstelt. Daarom heeft collageen ook een positief effect op de darmflora. (10, 11)

Het is ook aangetoond dat collageen nuttig is voor ons spijsverteringsstelsel. De aminozuren in collageen beschermen het celmembraan en de maagbekleding. Dit remt ontstekingen en bevordert de natuurlijke spijsvertering. (12)

Slaap

Collageen kan onze slaap verbeteren. Het is wetenschappelijk bewezen dat collageenpeptiden de kwaliteit van de slaap verbeteren. Het is ook aangetoond dat het de concentratie de volgende dag verbetert. (10, 13)

Wanneer en voor wie is het zinvol collageenpoeder in te nemen?

Collageenpoeder moet met een beetje vloeistof ingenomen worden, ofwel bij de maaltijd ofwel na lichamelijke activiteit. Vooral na inspanning neemt het lichaam voedingsstoffen beter en sneller op.

Wanneer je collageenpoeder moet gaan gebruiken hangt af van je leeftijd en levensstijl. Het lichaam maakt gewoonlijk voldoende collageen aan tot de leeftijd van 25 jaar.

Het collageengehalte daalt met ongeveer 1 procent per jaar.

Vanaf 25 jaar vermindert de aanmaak van collageen in het lichaam en die blijft afnemen met de leeftijd. Na verloop van tijd wordt onze huid dunner, rimpeliger en droger. (14, 15)

Je kunt het verouderingsproces tegengaan door de collageenconcentratie in je lichaam te verhogen met voedingssupplementen. Je moet echter een lagere dosering nemen als je 25 bent dan als je 70 bent. Hoe ouder je wordt, hoe hoger de dosering moet zijn.

Kollagen Pulver-02

Collageen gecombineerd met hyaluronzuur laat je huid er jonger en steviger uitzien. Na een paar weken is al een effect zichtbaar.
(Image source: Freestocks/ unsplash)

Collageenpoeder is niet alleen geschikt voor schoonheidsbehandeling, maar ook voor verschillende ziekten. Heb je dus last van huidproblemen, artritis, osteoporose of reuma? Dan zijn collageen supplementen ideaal voor je.

Let op: Omgevingsfactoren zoals roken of veel blootstelling aan de zon kunnen de groei van collageen vertragen.

Welke soorten collageenpoeder zijn er en welke past bij mij?

Collageen is er in totaal in 28 soorten en kan verschillende werkingen hebben. Types I, II en II komen het meest voor.

Collageen type Gebied
Type I Huid, fascie, botten, ligamenten, pezen en vaten
Type II Elastisch, hyalien en vezelig kraakbeen
Type III Hart, huid, bloedvaten, inwendige organen en reticulair bindweefsel

Type 1 komt het meest voor in ons lichaam. Het wordt gevonden in huid, fascie, botten, ligamenten, pezen en vaten. Het vormt een structuur en versterkt deze organen. Het eiwit verstevigt zowel de huid als de cellen en wordt daarom vaak gebruikt als anti-verouderingsmiddel. (16)

Collageen type 2 wordt gevonden in elastisch, hyalien en vezelig kraakbeen en is nodig voor onze ogen. Het wordt ook beschouwd als een structureel eiwit en zorgt voor de beweeglijkheid van het kraakbeen in het lichaam. Daarom is collageenpoeder van deze soort bijzonder nuttig bij artritisziekten of gewrichtsklachten.

Type 3 wordt vaak gevonden in reticulair bindweefsel en elastisch weefsel. Je vindt deze collagenen overal in de huid, het hart, de bloedvaten en het kraakbeen. Ze geven je lichaam een zekere elasticiteit.

Hoeveel collageen heeft het lichaam nodig?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel collageen het lichaam nodig heeft, want de dosering varieert sterk. Het hangt af van je leeftijd en je lichaam. In het algemeen maakt je lichaam nog voldoende collageen aan tot je 25e jaar. Daarom is de inname van collageen onnodig onder de leeftijd van 25 jaar.

Stem de dosis collageen af op jou en je behoeften. Mensen die slecht bindweefsel hebben, een gerimpelde huid of lijden aan gewrichts- en botziekten hebben een hogere dosis nodig dan mensen in goede gezondheid.

Kollagen Pulver-03

Bijna 60 procent van alle Duitsers heeft last van gewrichtspijn. Collageenpoeder kan helpen de pijn te verlichten en de vorming van kraakbeen te stimuleren.
(Image source: Anna Auza/ unsplash)

De algemene richtlijn is 10 tot 15 g collageenpoeder per dag. De precieze dosering staat meestal op de bijsluiter van het product. Als alternatief kun je tips en aanbevelingen krijgen van een arts of sportarts.

Een studie met dieren toonde aan dat zelfs een sterke overdosis collageenpeptiden geen giftige effecten had. Te veel collageen heeft gewoon geen positiever effect op je lichaam. (17)

Wat zijn de neveneffecten van collageenpoeder?

Volgens eerdere studies werden geen bijwerkingen gevonden bij een dagelijkse dosis van ongeveer 10 g collageen. Daarom kunnen deze preparaten zonder problemen worden aanbevolen. (2, 8) In zeldzame gevallen kan het innemen van collageen echter tot huiduitslag leiden, zoals één studie bevestigt. (18)

In het algemeen moet je een nieuw collageenpoeder eerst een paar dagen uitproberen om intoleranties te voorkomen. Als je het product goed verdraagt, dan kun je het zonder problemen blijven innemen.

Zijn er ook andere vormen van collageen dan poeder?

Collageen is er in verschillende vormen. Behalve collageenpoeder zijn ook de volgende producten populair

 • Collageen Capsules
 • Collageen Crèmes
 • Collageen drankjes

Collageen capsules

Collageen is verkrijgbaar in capsules. Bij dit product zit de dagelijkse dosering al in één capsule. Bovendien zijn capsules neutraal van smaak en geur in vergelijking met poeder en geschikt voor dagelijks gebruik. Je kunt collageencapsules dus gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

Voordelen
 • Reeds gedoseerd
 • neutrale smaak en geur
 • geschikt voor dagelijks gebruik
Nadelen
 • Ongemakkelijker om in te nemen
 • vloeistof nodig
 • vertraagde werking

Het innemen van de tabletten is echter ongemakkelijker dan het innemen van poeder, omdat je de tabletten moet doorslikken. Heb je dus problemen met slikken? Dan zijn collageen capsules niet aan te bevelen.

Bovendien heb je steeds vloeistof nodig om de capsules in te nemen en de werking is vaak vertraagd. Dit komt omdat de capsules eerst in de maag moeten oplossen.

Collageen crèmes

Collageen in de vorm van crèmes, daarentegen, voorzien je huid van veel vocht en spannen het direct op de te behandelen plek aan. Vooral na blootstelling aan UV staat de huid onder veel stress en veroudert.

Het gebruik van after-sun crèmes met collageengehalte helpt het bindweefsel te versterken en rimpels te verminderen. Collageen crèmes zijn ook in verschillende geuren verkrijgbaar.

Voordelen
 • Direct effect op de juiste plek
 • Vochtinbrengend voor de huid, vooral na blootstelling aan de zon
 • Verschillende geuren verkrijgbaar
Nadelen
 • Alleen effect op één plek
 • Vettige huid
 • Meer tijdrovend

Collageencrèmes hebben echter alleen effect op de aangebrachte plek. Bovendien kan het aanbrengen van de collageencrème de huid er vettig uit laten zien. Het kan ook enige tijd duren voordat de crème in de huid is opgenomen. Daarom is het gebruik van collageencrèmes tijdrovender dan het innemen van collageen in poeder- of capsulevorm.

Collageendranken

Collageendranken zijn heel gemakkelijk in te nemen. Dit komt omdat het innemen van collageendrankjes in vloeibare vorm niet alleen heel snel gaat, maar ook aangenaam is. Zo kun je slikproblemen voorkomen. Bovendien is er geen extra vloeistof nodig.

Voordelen
 • Gemakkelijk, snel en aangenaam in te nemen
 • geen extra inname van vloeistof nodig
Nadelen
 • Meestal duurder
 • werking meestal niet zo effectief

Het nadeel van collageendrankjes is dat ze meestal duurder zijn dan andere collageenproducten. Bovendien is de werking van het collageen meestal niet zo effectief als met capsules of crèmes.

Wat zijn de alternatieven voor collageenpoeder?

Als alternatief voor collageenpoeder helpt een gezonde voeding. Veel voedingsmiddelen bevatten voedingsstoffen die de collageenproductie in het lichaam ondersteunen. Ze zijn geen direct substituut voor collageenpoeder, maar ze ondersteunen wel de aanmaak ervan.

Voedingsgroep Voedingsstoffen
Oranje vruchten en groenten Abrikozen, mango, wortelen en zoete aardappelen Vitamines A en C
Rode vruchten en groenten Kersen, aardbeien, rode pepers en rode bieten Aminozuren lycopeen
Olie Lijnzaadolie Omega-3 vetzuren
Zaden en noten Chiazaden, gojibessen, amandelen, walnoten en cashewnoten Rijk aan verschillende aminozuren en vezels

Groenten en fruit zijn bijvoorbeeld een goede bron. Rode vruchten en groenten zoals kersen, aardbeien, rode paprika’s of rode bieten bevatten het aminozuur lycopeen, dat de collageenproductie in het lichaam stimuleert.

Oranje fruit en groenten zoals abrikozen en mango of wortels en zoete aardappelen hebben veel vitamine C en stimuleren de celgroei. Ze dienen dus als bouwstof voor de collageenproductie.

Lijnzaadolie is ook een absolute collageenbreker.

Omdat het een zeer hoog gehalte aan omega-3 vetzuren heeft en verantwoordelijk is voor het reinigen van het lichaam. De antioxiderende werking van lijnzaadolie remt de afbraak van collageen in de lichaamscellen.

Verder zijn zaden en noten rijk aan veel aminozuren en voedingsvezels. Chia zaden zijn bijzonder rijk aan aminozuren. Samen met vloeistof vermengen chia zaden zich tot een soort gel in het lichaam. Dit bevordert niet alleen de collageenproductie, maar ook de spijsvertering en beschermt de darmflora.

Kollagen Pulver-04

Wist je hoe gezond en eiwitrijk zaden en noten zijn? Ze brengen zowel de spiercellen als de zenuwen op gang en voorzien ons lichaam van vitale energie.
(Image source: Maddi Bazzocco/ unsplash)

Inname via voedingssupplementen zoals collageenpoeder is echter sneller door het lichaam op te nemen dan via voedsel. Dit komt omdat het poeder in kleine peptiden kan worden afgebroken en gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen.

De eiwitten in voedsel worden eerst afgebroken tot aminozuren en dan weer in elkaar gezet. Bij het eten van voedsel moet het lichaam zijn eigen collageenstructuur opbouwen uit de vele aminozuren. Dit proces kan wat langer duren.

Beeldbron: imagepocket/ 123rf.com

Referenties (18)

1. Wehner, R. and Gehring, W. (2007). Zoologie. Georg Thieme Verlag: Zürich.
Bron

2. Choi, F.D., et al. 2019. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol.18(1):9-16
Bron

3. Proksch, E., et al. 2014. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol.27(3):113-119.
Bron

4. Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019 Oct 17;11(10):2494.
Bron

5. Schunck, M., et al. 2015. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. J Med Food. 18(12):1340-1348.
Bron

6. Oesser, S., & Seifert, J. (2003). Stimulation of type II collagen biosynthesis and secretion in bovine chondrocytes cultured with degraded collagen. Cell and tissue research, 311(3), 393–399. https://doi.org/10.1007/s00441-003-0702-8
Bron

7. Liu, X. 2016. Dietary supplements for treating osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med.52(3):167-175.
Bron

8. Daneault, A., et al. 2017. Biological effect of hydrolyzed collagen on bone metabolism. Crit Rev Food Sci Nutr.57(9):1922-1937
Bron

9. Moskowitz R. W. (2000). Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars in arthritis and rheumatism, 30(2), 87–99.
Bron

10. Razak, M. A., Begum, P. S., Viswanath, B., & Rajagopal, S. (2017). Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review. Oxidative medicine and cellular longevity, 2017, 1716701.
Bron

11. Samonina, G., et al. 2000. Protection of gastric mucosal integrity by gelatin and simple proline-containing peptides. Pathophysiology 7:69–73
Bron

12. Zhong Z, Wheeler MD, Li X, et al. L-Glycine: a novel antiinflammatory, immunomodulatory, and cytoprotective agent. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2003;6(2):229-240.
Bron

13. Bannai, M., Kawai, N., Ono, K., Nakahara, K., & Murakami, N. (2012). The effects of glycine on subjective daytime performance in partially sleep-restricted healthy volunteers. Frontiers in neurology, 3, 61.
Bron

14. (Varani J, Dame MK, Rittie L, et al. Decreased collagen production in chronologically aged skin: roles of age-dependent alteration in fibroblast function and defective mechanical stimulation. Am J Pathol. 2006;168(6):1861-1868.
Bron

15. Dumas M, Chaudagne C, Bonté F, Meybeck A. In vitro biosynthesis of type I and III collagens by human dermal fibroblasts from donors of increasing age. Mech Ageing Dev. 1994;73(3):179-187.
Bron

16. Wu M, Cronin K, Crane JS. Biochemistry, Collagen Synthesis. [Updated 2020 May 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-.
Bron

17. Marone PA, Lau FC, Gupta RC, Bagchi M, Bagchi D. Safety and toxicological evaluation of undenatured type II collagen. Toxicol Mech Methods. 2010 May;20(4):175-89.
Bron

18. Niinimäki A., et al. 1998. Contact urticaria from protein hydrolysates in hair conditioners. Allergy. 53(11):1078-1082
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Zoologie
Wehner, R. and Gehring, W. (2007). Zoologie. Georg Thieme Verlag: Zürich.
Ga naar bron
Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications
Choi, F.D., et al. 2019. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol.18(1):9-16
Ga naar bron
Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis
Proksch, E., et al. 2014. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol.27(3):113-119.
Ga naar bron
Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study
Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019 Oct 17;11(10):2494.
Ga naar bron
Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology
Schunck, M., et al. 2015. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. J Med Food. 18(12):1340-1348.
Ga naar bron
Stimulation of type II collagen biosynthesis and secretion in bovine chondrocytes cultured with degraded collagen
Oesser, S., & Seifert, J. (2003). Stimulation of type II collagen biosynthesis and secretion in bovine chondrocytes cultured with degraded collagen. Cell and tissue research, 311(3), 393–399. https://doi.org/10.1007/s00441-003-0702-8
Ga naar bron
Dietary supplements for treating osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis
Liu, X. 2016. Dietary supplements for treating osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med.52(3):167-175.
Ga naar bron
Biological effect of hydrolyzed collagen on bone metabolism
Daneault, A., et al. 2017. Biological effect of hydrolyzed collagen on bone metabolism. Crit Rev Food Sci Nutr.57(9):1922-1937
Ga naar bron
Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease
Moskowitz R. W. (2000). Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars in arthritis and rheumatism, 30(2), 87–99.
Ga naar bron
Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review
Razak, M. A., Begum, P. S., Viswanath, B., & Rajagopal, S. (2017). Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review. Oxidative medicine and cellular longevity, 2017, 1716701.
Ga naar bron
Protection of gastric mucosal integrity by gelatin and simple proline-containing peptides
Samonina, G., et al. 2000. Protection of gastric mucosal integrity by gelatin and simple proline-containing peptides. Pathophysiology 7:69–73
Ga naar bron
L-Glycine: a novel antiinflammatory, immunomodulatory, and cytoprotective agent
Zhong Z, Wheeler MD, Li X, et al. L-Glycine: a novel antiinflammatory, immunomodulatory, and cytoprotective agent. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2003;6(2):229-240.
Ga naar bron
The effects of glycine on subjective daytime performance in partially sleep-restricted healthy volunteers
Bannai, M., Kawai, N., Ono, K., Nakahara, K., & Murakami, N. (2012). The effects of glycine on subjective daytime performance in partially sleep-restricted healthy volunteers. Frontiers in neurology, 3, 61.
Ga naar bron
Decreased collagen production in chronologically aged skin: roles of age-dependent alteration in fibroblast function and defective mechanical stimulation
(Varani J, Dame MK, Rittie L, et al. Decreased collagen production in chronologically aged skin: roles of age-dependent alteration in fibroblast function and defective mechanical stimulation. Am J Pathol. 2006;168(6):1861-1868.
Ga naar bron
In vitro biosynthesis of type I and III collagens by human dermal fibroblasts from donors of increasing age
Dumas M, Chaudagne C, Bonté F, Meybeck A. In vitro biosynthesis of type I and III collagens by human dermal fibroblasts from donors of increasing age. Mech Ageing Dev. 1994;73(3):179-187.
Ga naar bron
Biochemistry, Collagen Synthesis
Wu M, Cronin K, Crane JS. Biochemistry, Collagen Synthesis. [Updated 2020 May 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-.
Ga naar bron
Safety and toxicological evaluation of undenatured type II collagen. Toxicol Mech Methods
Marone PA, Lau FC, Gupta RC, Bagchi M, Bagchi D. Safety and toxicological evaluation of undenatured type II collagen. Toxicol Mech Methods. 2010 May;20(4):175-89.
Ga naar bron
Contact urticaria from protein hydrolysates in hair conditioners
Niinimäki A., et al. 1998. Contact urticaria from protein hydrolysates in hair conditioners. Allergy. 53(11):1078-1082
Ga naar bron
Recensies