Laatst bijgewerkt: 07-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

We weten dat afwassen een vervelende klus kan zijn, vooral als je weinig tijd hebt. Een vaatwasser is het perfecte alternatief om te voorkomen dat je vaat zich ophoopt in de gootsteen.

Maar soms voldoet een gewone vaatwasser niet aan de behoeften die je wilt dekken, dus stellen we je voor een compacte vaatwasser te kopen, die kleiner is en bijna overal in je keuken geplaatst kan worden. Hij is ook ideaal voor kleine wasbeurten.
Belangrijk om te weten

 • Een compacte afwasmachine heeft dezelfde functies en mogelijkheden als een gewone afwasmachine, met als voornaamste verschil dat hij zo klein is.
 • Er zijn compacte afwasmachines verkrijgbaar in verschillende maten en capaciteiten, van 2 tot 9 diensten, om aan alle behoeften te voldoen.
 • Je vindt compacte afwasmachines die niet geïnstalleerd hoeven te worden, zodat ze ideaal zijn om te vervoeren of op het werkblad of een ander oppervlak te zetten.

Beste Compacte vaatwasser: Onze selectie

In deze rubriek bieden we je een vrij grote keuze aan compacte vaatwassers. Ze hebben allemaal een goede kwaliteit en energie-efficiëntie, en talrijke beoordelingen en commentaar om ze gemakkelijker te kunnen beoordelen.

Koopgids: Wat je moet weten over compacte afwasmachines

Als we besluiten een compacte afwasmachine te kopen moeten we niet lichtvaardig kiezen. Je moet bepaalde basisbegrippen hebben over hoe het werkt, installatievoorschriften, enz. In dit gedeelte vertellen we je alles wat je moet weten over compacte afwasmachines.

Een compacte afwasmachine heeft dezelfde functies en mogelijkheden als een gewone, met als voornaamste verschil dat hij kleiner is. (Bron: Tashka2000: 72311094/ 123rf)

Wat is een compacte vaatwasser en waarin verschilt hij van een gewone vaatwasser?

Compacte vaatwassers zijn vaatwassers die kleiner zijn, ongeveer half zo groot als gewone vaatwassers. Terwijl gewone afwasmachines meestal ongeveer 60 cm lang zijn en een capaciteit van minstens 12 couverts hebben, is een standaard compacte afwasmachine meestal 45 cm lang en heeft een capaciteit van 6 couverts, hoewel de capaciteit varieert.

De functionaliteit is precies hetzelfde, een compacte afwasmachine biedt dezelfde mogelijkheden en programma’s als een gewone afwasmachine. Het enige verschil, afgezien van hun afmetingen, is dat er compacte vaatwassers zijn die niet geïnstalleerd hoeven te worden, zodat je ze op je keukenblad of ergens anders kunt zetten.

Wat zijn de voor- en nadelen van een compacte vaatwasser?

Compacte vaatwassers hebben veel voordelen en zijn ideaal voor bepaalde mensen, maar ze hebben ook enkele nadelen. Hier is een tabel met hun voor- en nadelen, om gemakkelijker te kunnen afwegen of een compacte afwasmachine aan je behoeften voldoet.

Voordelen
 • Ze nemen minder ruimte in
 • Ze hebben dezelfde functies als een gewone afwasmachine
 • Ze besparen tijd door niet met de hand te hoeven afwassen
 • Ze besparen water
 • Sommige hoeven niet geïnstalleerd te worden
 • Ideaal voor kleine ladingen
Nadelen
 • Ze hebben minder capaciteit
 • Ze zijn niet geschikt voor het afwassen van bepaalde houten gebruiksvoorwerpen of andere materialen
 • Grote potten en pannen passen er niet in

Welke soorten compacte afwasmachines zijn er?

Binnen de markt van compacte afwasmachines kunnen we verschillende soorten onderscheiden, die zich onderscheiden door hun afmetingen, vorm en installatie-eisen. In deze tabel tonen we je de meest voorkomende soorten compacte afwasmachines.

Aantal diensten Vereiste installatie Draagbaar Prijs
Geïntegreerde compacte vaatwasser 6-9 Ja Nee £250 – £700
Mini compacte vaatwasser 2-6 Nee Ja £160 – £400
Paneelbare compacte vaatwasser 6-9 Ja Nee £250 – £700

Hoe werkt een compacte afwasmachine?

Het wassysteem dat een compacte afwasmachine gebruikt is hetzelfde als dat van een gewone afwasmachine. Afhankelijk van het model dat je kiest, biedt hij ook dezelfde programma’s en de meest geavanceerde technologie, zoals het AquaStop systeem, het eco programma of de wifi-verbinding.

Bovendien hebben inbouwvrije afwasmachines een onafhankelijk waterreservoir, dat bijgevuld kan worden voor gebruik overal, ook buiten.

Hoe installeer je een compacte afwasmachine?

Als je een vrijstaande compacte afwasmachine kiest, hoef je het waterreservoir alleen af en toe bij te vullen.

Aan de andere kant moeten compacte afwasmachines die geïnstalleerd moeten worden op een waterleiding aangesloten worden. Je moet je compacte afwasmachine plaatsen waar waterbronnen beschikbaar zijn; onder of vrij dicht bij de gootsteen.

Het is altijd het beste om je zonder ongelukken door een vakman te laten helpen bij de installatie. Als je echter enige kennis van loodgieterswerk hebt en liever zelf installeert, zijn hier een paar tips

 • Vergeet niet de waterkraan dicht te draaien en de elektriciteit af te sluiten voor je begint.
 • Stel de poten van je compacte afwasmachine op de gewenste hoogte en controleer of hij waterpas staat, waarvoor je een waterpas kunt gebruiken.
 • Gebruik twee waterinlaten, warm en koud.
 • Zorg ervoor dat de PVC pijpen dezelfde diameter hebben als de pijp van je compacte vaatwasser.
 • Gebruik teflontape op de waterinlaat om lekken te voorkomen.
 • Doe, voordat je je compacte afwasmachine regelmatig gaat gebruiken, een proefwas om te controleren of hij goed werkt en nergens lekt.

Er zijn compacte afwasmachines verkrijgbaar in verschillende maten en capaciteiten, van 2 tot 9 diensten, om aan alle behoeften te voldoen. (Bron: Fotodrobik: 142658169/ 123rf)

Waarom een compacte afwasmachine kiezen?

Behalve de aanzienlijke waterbesparing is het altijd handiger om een afwasmachine te gebruiken dan met de hand af te wassen, want dat spaart tijd en arbeid. Met dit in gedachten moet je beslissen of een compacte vaatwasser beter aan je behoeften voldoet dan een gewone vaatwasser.

Compacte afwasmachines zijn ideaal voor kleine gezinnen, voor individueel gebruik en zelfs voor vakantiehuisjes waar het gebruik beperkt is.

Ze zijn ook erg praktisch voor campers, en je kunt een draagbare afwasmachine kiezen die gemakkelijk te vervoeren en op te bergen is als je hem niet gebruikt.

Anderzijds, als je keuken klein is, zelfs als je een groot gezin hebt, is een compacte afwasmachine misschien meer geschikt. We vinden compacte afwasmachines met tot 9 diensten, en er zijn er met speciale maten waarvan de vorm hoog en smal is, aan te passen aan elke hoek van het huis.

Aankoopcriteria

Als je besloten hebt een compacte afwasmachine te kopen, zijn er een reeks kenmerken waar je rekening mee moet houden. Hier zijn de belangrijkste koopcriteria bij het kiezen van een compacte afwasmachine.

Installatie

Het is essentieel te weten of je compacte afwasmachine door een vakman geïnstalleerd moet worden. Soms is het een aspect waar geen rekening mee gehouden wordt tot het gekocht is, wat onverwachte uitgaven oplevert. Er zijn compacte afwasmachines op de markt die niet geïnstalleerd hoeven te worden, d.w.z. je kunt ze overal in je keuken plaatsen: in een kastje, onder het aanrecht of zelfs op het werkblad.

We moeten echter niet vergeten dat je compacte afwasmachine een waterbron nodig heeft om te kunnen werken. Je moet altijd een waterleiding in de buurt hebben om hem op aan te sluiten.

Er zijn compacte afwasmachines die niet geïnstalleerd hoeven te worden, zodat ze ideaal zijn om te vervoeren of op het aanrecht of een ander oppervlak te zetten. (Bron: Bedobarbara: 159432420/ 123rf)

Verbruik

Tegenwoordig is het verbruik van zowel water als elektriciteit voor elke consument een cruciale kwestie. Behalve persoonlijke besparingen betekent een laag verbruik ook minder impact op het milieu

Volgens de OCU is het waterverbruik lager bij gebruik van een afwasmachine in plaats van met de hand te wassen (1), dus het gebruik van een compacte afwasmachine bespaart waterverbruik in je huis.

Ook met de energie-efficiëntie, die het elektriciteitsverbruik van elk toestel bepaalt, moet rekening gehouden worden. De energie-efficiëntie wordt beoordeeld op een schaal van A+++ tot G, waarbij de laatste de laagste is. Dit betekent dat een compacte afwasmachine met een A+++ beoordeling veel minder elektriciteit verbruikt, wat op lange termijn aanzienlijke besparingen oplevert. We raden aan dat de efficiëntie van de compacte afwasmachine die je kiest minstens een A rating heeft.

Capaciteit

Een ander belangrijk aspect bij het kiezen van een compacte afwasmachine is de capaciteit, die gemeten wordt in diensten of bestek. De standaard capaciteit van een compacte afwasmachine is zes couverts, hoewel er ook grotere en kleinere te vinden zijn.

Je moet bedenken hoeveel mensen de compacte afwasmachine gaan gebruiken en hoeveel keukengerei je gewoonlijk gebruikt. Ideaal is een compacte afwasmachine waarin je bijna alles kunt afwassen wat je dagelijks gebruikt, om ophopingen van vuile vaat of nare geurtjes te voorkomen als je er een paar dagen over doet om hem te vullen.

Geluidsniveau

Blootstelling aan verschillende geluiden gedurende de dag kan hinderlijk en irriterend zijn (2). Daarom is het geluidsniveau een belangrijk criterium bij de keuze van een compacte afwasmachine.

Er zijn compacte afwasmachines die behoorlijk lawaaierig zijn, en andere die tot 48 decibel kunnen gaan, een vrij laag geluidsniveau volgens gestandaardiseerde parameters. Als je een van degenen bent die niet tegen het geluid van elektrische apparaten kunnen, raden we een compacte afwasmachine aan die zo stil mogelijk is.

Doel en onderhoud

Als je een compacte afwasmachine koopt, is het essentieel dat je het doel ervan in gedachten houdt. Je moet bedenken waarvoor je hem gaat gebruiken; of je hem continu of af en toe wilt gebruiken.

Als je een compacte afwasmachine zoekt voor bar- of restaurantgebruik, dan heb je er een nodig uit een hogere reeks, die resistenter is en een langere levensduur heeft. Als je je compacte afwasmachine daarentegen sporadisch gaat gebruiken, kun je kiezen voor een lager gamma, want dan krijgt hij niet zo’n intensieve behandeling.

Bovendien verschilt het onderhoud dat een compacte afwasmachine nodig heeft van model tot model. Als je onvoorzichtiger met je toestellen omgaat, raden we je aan een compacte vaatwasser te zoeken die niet veel onderhoud vraagt. Hoewel je altijd op de hoogte moet zijn van de door de fabrikant aanbevolen hoeveelheden zout en spoelglansmiddel, en natuurlijk het apparaat schoon moet houden van kalk en vuil.

Samenvatting

De laatste jaren hebben kleine huishoudelijke apparaten, waaronder compacte afwasmachines, aan zichtbaarheid gewonnen op de markt en grote technologische vooruitgang gepresenteerd.

Er zijn momenteel talloze soorten compacte afwasmachines in de handel, die proberen zich aan te passen aan de bijzondere behoeften van alle consumenten. Er zijn ook verschillende soorten installaties: vrijstaand, geïntegreerd, gemengd, enz.

Om te beslissen welke voor jou het beste is, zijn er bepaalde criteria waarmee je rekening moet houden, zoals verbruik, capaciteit, geluidsniveau of het soort gebruik dat je van het toestel wilt maken. We hopen dat de informatie en het advies in deze gids je geholpen hebben bij je zoektocht naar een compacte afwasmachine.

(Zichtbare foto bron: Missv2506: 139764156/ 123rf)

Referenties (2)

1. OCU. (2021, April 13). ocu.org.
Bron

2. Atamer S, Altinsoy ME. Sound quality of dishwashers: Annoyance perception. Applied Acoustics. 2021Sep;180.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

1
OCU. (2021, April 13). ocu.org.
Ga naar bron
2
Atamer S, Altinsoy ME. Sound quality of dishwashers: Annoyance perception. Applied Acoustics. 2021Sep;180.
Ga naar bron
Recensies