Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

31Onderzochte producten

42Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

141Verzamelde opmerkingen

Of het nu voor sport of vrije tijd is, contactlenzen zijn een praktisch hulpmiddel voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen. Maar vooral als je voor het eerst contactlenzen koopt, word je vaak overweldigd door het grote aanbod. Daarom hebben we in dit artikel veel tips en trucs opgenomen om je te helpen bij je beslissing.

In onze contactlenzen test 2022 laten we je kennismaken met de beste producten en leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf van dit visuele hulpmiddel. Je leert over de verschillende soorten contactlenzen en hun voor- en nadelen. Bovendien kunnen onze koopcriteria je helpen de juiste contactlenzen voor je te vinden.
Belangrijk om te weten

 • Contactlenzen zijn een praktische aanvulling op een bril. Afhankelijk van het doel kun je kiezen voor dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse lenzen.
 • Je kunt ook kiezen tussen wissellens, torische contactlenzen, bifocale contactlenzen en motieflenzen. Motiefglazen zijn gekleurd of bedrukt met een patroon.
 • Afhankelijk van het aantal lenzen, de maximale draagtijd, de zuurstofdoorlaatbaarheid en het materiaal, kun je een contactlensmodel kiezen dat voor jou geschikt is.

Beste Contactlenzen: Onze Selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je contactlenzen koopt

Voor we je de verschillende soorten lenzen laten zien, hebben we wat belangrijke informatie over contactlenzen bij elkaar gezet.

Hier kom je meer te weten over de voor- en nadelen van contactlenzen in vergelijking met een bril, welke soorten contactlenzen er zijn, wat de DIA waarde is en hoeveel contactlenzen kosten.

Wat zijn de voordelen van contactlenzen boven een bril?

Er zijn veel voordelen aan het dragen van contactlenzen: Het gezichtsveld wordt bijvoorbeeld niet beperkt door een bril. Contactlenzen beslaan ook niet, leiden minder af bij het sporten en maken in sommige gevallen zelfs scherper zien mogelijk dan brillenglazen, bijvoorbeeld bij onregelmatige hoornvliesoppervlakken of ernstige bijziendheid.

Lenzen voor de correctie van ernstige bijziendheid verminderen wat gezien wordt, terwijl contactlenzen dat niet doen. Naast deze voordelen zijn er echter ook nadelen waarmee rekening gehouden moet worden. Contactlenzen verminderen de zuurstoftoevoer naar het hoornvlies, en dit verhoogt ook het risico op infectie.

Welke soorten contactlenzen zijn

Naast dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse contactlenzen zijn er zowel vormstabiele als zachte, op maat gemaakte contactlenzen. Welk type contactlens het beste voor je is, hangt van veel parameters af.

Eerst en vooral zijn je anatomische omstandigheden doorslaggevend. Wisselsystemen zijn slechts verkrijgbaar in een beperkte reeks parameters. Deze standaard geometrieën passen veel mensen – maar niet iedereen. In sommige gevallen is het zinvoller de voorkeur te geven aan een op maat gemaakte contactlens om een optimale pasvorm van de contactlens te verzekeren.

Kontaktlinsen

Hoewel het inzetten van contactlenzen tijdrovender is dan het opzetten van een bril, zijn contactlenzen een praktisch hulpmiddel bij het lezen. Afhankelijk van je doel zijn dagelijkse, maandelijkse of jaarlijkse lenzen beter voor je. (Foto: 123RF.com/ zhekos)

Overigens kunnen presbyopie en astigmatisme (afwijking van het hoornvlies) ook zonder problemen met contactlenzen worden gecorrigeerd. In principe worden contactlenzen onderverdeeld in zachte en stijve materialen. Sommige mensen noemen vormstabiele contactlenzen harde contactlenzen.

Dit stamt uit de tijd dat contactlenzen nog van glas en daarna van PMMA gemaakt werden. De vormvaste contactlenzen die tegenwoordig op de markt worden aangeboden zijn echter gemaakt van hoogwaardige en goed verdragen copolymeren en worden daarom niet meer zo vaak “hard” genoemd.

In de in Amerika uitgevoerde studie werd de prevalentie van problemen geschat bij 1092 dragers van zachte contactlenzen. Deelnemers die Senofilcon A silicone hydrogel lenzen droegen werden ook getest. Deelnemers rapporteerden droogheid met 23%, ongemak met 13% en ten minste 2 uur oncomfortabel dragen met 27%.

De gemiddelde draagtijd bleef onveranderd, maar de draagtijd nam aanzienlijk toe. De meeste symptomen die de proefpersonen met hun huidige contactlenzen ondervonden, werden verlicht met silicone hydrogel lenzen. (1)

Waar moet ik op letten als ik contactlenzen koop?

Scherp zien zonder bril: contactlenzen maken het mogelijk. Om ervoor te zorgen dat je je lenzen lang zonder ongemak kunt dragen, moet je een paar basisregels volgen. Afhankelijk van je oogtype en tolerantie/gevoeligheid van je ogen, moet je onderscheid maken tussen harde en zachte lenzen en vooraf advies vragen aan een opticien of oogarts.

Wat geeft de DIA waarde aan?

Verschillende parameters zijn van cruciaal belang voor de optimale pasvorm van een contactlens. Een ervan is de DIA waarde. Deze waarde geeft de diameter van een contactlens aan in millimeters. Eerst en vooral hangt de grootte van de gekozen contactlens af van de grootte van het hoornvlies.

De DIA waarde geeft ook aan of de contactlens zacht of hard is. De DIA waarde van harde lenzen is in het algemeen kleiner dan die van zachte contactlenzen in vergelijking met de diameter van het hoornvlies. Terwijl zachte lenzen gemiddeld 12 tot 16 mm groot zijn en de rand van de lens onder de rand van het ooglid ligt als de ogen open zijn, varieert de diameter van harde lenzen tussen 8 en 10 mm en is dus iets kleiner dan de hoornvliesdiameter.

De DIA waarde wordt bepaald tijdens de contactlensaanpassing bij de opticien. Hij of zij zal de overeenkomstige hoornvliesparameters bepalen en je dan advies geven. Omdat de verschillende parameters van een contactlens (zoals de diameter, de basiscurve of de materiaalsamenstelling) een doorslaggevend effect hebben op zowel het draagcomfort als de verdraagzaamheid van een contactlens, is het belangrijk je te laten adviseren voor je koopt.

Zelfs kleine afwijkingen van slechts 0,1 of 0,2 mm kunnen al invloed hebben op zowel het draagcomfort als op de correctie van ametropie

Contactlenzen van verschillende fabrikanten kunnen niet alleen van elkaar verschillen in het gebruikte materiaal, maar ook in hun respectieve geometrie.

Is een bril nog nodig ondanks contactlenzen?

Je moet een reservebril hebben. Als je een infectie hebt of rode ogen (bv. bij een lichte verkoudheid), kun je je lenzen beter niet dragen. Anders kan het een slecht effect op je gezondheid hebben.

Wist je dat je minstens één dag per week lensvrij zou moeten zijn? Om je ogen rust te geven en de kans te geven te regenereren, moet je minstens één dag per week zonder je lenzen gaan en in plaats daarvan je bril dragen.

Hoe worden contactlenzen ingedeeld?

Contactlenzen kunnen in de volgende categorieën verdeeld worden

 • Op maat gemaakte contactlenzen
 • Uitwisselingssystemen
 • Torische (astigmatische) contactlenzen
 • Bifocale contactlenzen
 • Gekleurde en motief contactlenzen

We hebben een onafhankelijke marktanalyse van soorten contactlenzen uitgevoerd om de meest voorkomende productsoorten te bepalen. Je kunt de resultaten aflezen in de volgende grafiek: We laten je zien wat elk type contactlens onderscheidt in de volgende paragrafen.

Op maat gemaakte contactlenzen

Op maat gemaakte contactlenzen garanderen een bijzonder hoog draagcomfort en een zicht van HD-kwaliteit. Ze worden precies gemaakt volgens de kromming en grootte van je hoornvlies, de afvlakking van het hoornvlies in het overgangsgebied naar het bindvlies, de stand en spanning van het ooglid, de traanfilmsamenstelling en je dioptriesterkte. Stijve contactlenzen gaan ongeveer twee jaar mee, terwijl zachte aangepaste contactlenzen meestal een jaar meegaan.

Verwisselsystemen

Verwisselsystemen zijn verkrijgbaar als dagelijkse lenzen, wekelijkse lenzen, tweewekelijkse lenzen en maandelijkse lenzen. Het nadeel van de beperkte keuze van parameters – en de daarmee gepaard gaande beperkingen bij het passen – wordt gecompenseerd door het voordeel van frequentere vervanging.

Wisselsystemen zijn een verstandig alternatief voor op maat gemaakte contactlenzen, vooral bij ernstige allergieën of beperkte hygiënische mogelijkheden (b.v. bij verre reizen)

Een specialiteit is de dagelijks wegwerp contactlens. Ze hoeven helemaal niet verzorgd te worden, maar worden ’s avonds gewoon weggegooid. Zelfs daglenzen moeten zorgvuldig op je ogen worden aangemeten, anders kan blijvende schade niet worden uitgesloten, bv. door een te strakke pasvorm.

Torische (astigmatische) contactlenzen

Torische contactlenzen worden vooral gebruikt om een sferisch-cylindrisch refractief defect te corrigeren als na het aanmeten van een “normale” sferische contactlens een residueel astigmatisme verwacht wordt.

Een ander toepassingsgebied is de verbetering van de pasvorm van de contactlens in het geval van ernstige hoornvlieskrommingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen buiten-torische (van het oog afgekeerde kant), binnen-torische (naar het oog afgekeerde kant) en bitorische contactlenzen. Met op maat gemaakte contactlenzen kunnen zelfs hoge astigmatismen zonder problemen gecorrigeerd worden.

Bifocale contactlenzen

Bifocale contactlenzen corrigeren niet alleen het vertezicht, ze corrigeren ook het nabijzicht voor dragers ouder dan 40 jaar. Ze combineren dus de voordelen van contactlenzen voor zowel verte- als nabijzicht.

Het is belangrijk dat je bereid bent kleine compromissen te sluiten op het gebied van gezichtsscherpte. In de regel is voldoende scherp zicht op afstand en bij het lezen gegarandeerd na een korte gewenningsperiode.

Gekleurde en Motief Contactlenzen

Gekleurde en Motief Contactlenzen veranderen de vorm en kleur van je iris.

Contactlenzen kunnen licht getint zijn (manipulatie tint). Om de kleur van je ogen te benadrukken of te veranderen, heb je een contactlens nodig met een irispatroon. Je eigen oogkleur schijnt dan door tussen de kleurenstructuur. Hierdoor lijkt de veranderde iriskleur echt. Motief contactlenzen met tekeningen zoals een hart, een kattenoog, enz. zijn ook verkrijgbaar.

Het gebruik van deze lenzen is in sommige gevallen niet aan te bevelen vanwege de gezichtsveld beperkende afdruk. Gekleurde en motief contactlenzen moeten zorgvuldig gepast worden, net als alle andere contactlenzen. Een slecht passende gekleurde contactlens kan bij het knipperen van het oog met de vormgeving de hele pupil bedekken en zo tijdelijk tot gezichtsverlies leiden. Dit kan tot ongelukken leiden, bijvoorbeeld bij het autorijden.

Welke bijwerkingen kunnen contactlenzen hebben?

Volgens een studie van Mathers van de Oregon Health Sciences University in Portland kan het dragen van contactlenzen ook een negatieve terugkoppelingslus van het hoornvlies naar de traanklier veroorzaken. Dit kan een aanzienlijk droog gevoel veroorzaken.

De veronderstelling hier is dat afzettingen, ziektekiemen en afgebladderde epitheelcellen onder de contactlens niet meer voldoende verwijderd worden door een geringe traanfilm uitwisseling. Hierdoor neemt het aandeel ontstekingsbevorderende cytokinen in de traanfilm toe. Het aantal in de traanfilm opgeloste deeltjes is bepalend voor de osmolariteit ervan. Zo neemt ook de osmolariteit van de traanfilm toe.

De osmotische druk, op zijn beurt, is belangrijk voor het vloeistoftransport en de vochtbalans in de cellen. Onjuiste concentraties kunnen tot celbeschadiging leiden. Bovendien neemt de verdampingssnelheid van de traanfilm toe, zoals reeds beschreven. Dit alles heeft tot gevolg dat de gevoelige, nasociliare zenuw van het hoornvlies en dus de gevoeligheid van het hoornvlies negatief beïnvloed wordt. (2)

Een studie uit november 2012 bekijkt het hanteren van dagelijkse contactlenzen bij continu dragen. Het is bekend dat continu of langdurig dragende contactlenzen in verband gebracht worden met een hoger risico op ooginfecties. Een new evidence studie werd gestart om het verband te verklaren tussen 30 dagen continu dragen van daglens en het optreden van door contactlenzen veroorzaakte ongewenste oculaire voorvallen.

215 proefpersonen met silicone hydrogel dagelijkse contactlenzen droegen ze gedurende 30 dagen. Logistische regressie analyse liet een aanzienlijke vermindering zien ten gevolge van mechanisch en ontstekingsgeïnduceerde oculaire gebeurtenissen, wanneer dagelijkse contactlenzen ’s morgens gewisseld werden, vergeleken met maandelijkse contactlenswissels.

35% van de deelnemers bleek besmet te zijn met Staphylococcus aureus als gevolg van het hanteren van ongedragen contactlenzen. Ochtendvervanging tijdens voortdurende slijtage vermindert nadelige effecten. Slapen met contactlenzen heeft geen positief effect. (3)

Besluit: Welke soorten contactlenzen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten contactlenzen

 • Harde lenzen
 • Zachte lenzen

Er zijn verschillen in elk van deze soorten, want elke contactlens heeft zijn voor- en nadelen. Afhankelijk van hoe gevoelig je ogen zijn, is een ander soort contactlens het beste voor jou. In het volgende gedeelte helpen we je uit te zoeken welk type contactlens voor jou het beste is. Daartoe geven we je een overzicht van alle hierboven genoemde soorten contactlenzen en laten we je zien wat de voor- en nadelen van elk zijn.

Hoe werken harde lenzen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Het soort contactlens dat het beste bij je past hangt af van je persoonlijke levensstijl en beroep. Je moet overwegen of je de contactlenzen elke dag wilt gebruiken of slechts sporadisch in je vrije tijd. Vormstabiele (“harde”) contactlenzen hebben veel voordelen: Enerzijds is er een hoog zuurstoftransport naar het oog omdat de contactlenzen minder hoornvliesoppervlak bedekken dan zachte contactlenzen.

Anderzijds hebben ze constante optische eigenschappen en weinig neiging tot neerslaan. Bovendien worden de contactlenzen precies op maat van het oog gemaakt. Een lange levensduur en daardoor een goedkopere optie vergeleken met zachte contactlenzen is ook een voordeel van harde contactlenzen.

Voordelen
 • Hoog zuurstoftransport naar het oog
 • Constante optische eigenschappen
 • Weinig neiging tot afzetten
 • Afgestemd op het individuele oog
 • Lange levensduur
 • Op de lange duur minder duur
Nadelen
 • Kleine diameter
 • Langere gewenningsperiode
 • Zeer nauwkeurig passen noodzakelijk
 • Hoge aanschafprijs
 • Gemakkelijk te verliezen
 • Niet geschikt voor sport

Aan de andere kant hebben harde contactlenzen ook hun nadelen: Door hun kleinere diameter liggen harde contactlenzen niet altijd onder het ooglid. Hierdoor en door het stevigere materiaal zijn de lenzen duidelijk voelbaar bij het knipperen, vooral in het begin, en worden ze meestal als een vreemd voorwerp in het oog waargenomen.

Het kan tot een maand duren voor je eraan gewend bent. Daarna voel je ze echter niet meer. Omdat de starre lens als een beschermend omhulsel over het hoornvlies past, is een heel precieze instelling nodig. Dit is veel tijdrovender dan met zachte lenzen, die zich automatisch aanpassen aan de kromming van het hoornvlies.

Deze aanpassing is echter nodig, omdat een onaangepaste starre contactlens aanzienlijke schade aan het hoornvlies kan toebrengen.

Harde lenzen zijn duurder in aanschaf dan zachte lenzen, maar ze gaan langer mee.

Harde contactlenzen zijn duurder in de aanschaf dan zachte lenzen. Bij goed onderhoud kunnen starre lenzen echter tot 2 jaar gedragen worden. Als je dan de prijs tot op de overeenkomstige maanden terugrekent, verschillen ze in prijs niet veel van zachte lenzen. Omdat GP lenzen kleiner zijn en drijven op de traanfilm, kunnen ze gemakkelijker uit het oog vallen en verloren gaan.

Daarom zijn zachte contactlenzen geschikter, vooral voor sporten, waarbij je veel beweegt en vooral waar snelle hoofdbewegingen kunnen voorkomen.

Hoe moeten zachte lenzen behandeld worden en wat zijn hun voor- en nadelen?

Zachte contactlenzen worden gedefinieerd door hun watergehalte en hun siliconengehalte. Beide componenten hebben een positief effect op de soepelheid van het materiaal. Sommige materialen, zoals siliconenhydrogels, hebben een goede zuurstofdoorlaatbaarheid. In tegenstelling tot harde lenzen hebben ze minder constante optische eigenschappen en een grotere neiging tot neerslaan.

Op maat gemaakte zachte lenzen worden ook precies aan het oog aangepast. Met dagelijkse, wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse contactlenzen is een exacte pasvorm niet altijd mogelijk.

Voordelen
 • Flexibel materiaal
 • Goede zuurstofdoorlaatbaarheid
 • Op maat gemaakt voor het individuele oog
 • Meer geschikt voor sport
Nadelen
 • Geen consistente optische eigenschappen
 • Grotere neiging tot afzetten
 • Exact passen niet altijd mogelijk

De “levensduur” van zachte lenzen varieert van een dag tot een jaar. In de regel worden ze heel snel getolereerd. Ze lopen ook minder kans verloren te gaan bij water- en contactsporten.

In een vuile en stoffige werkomgeving kunnen vreemde deeltjes niet gemakkelijk onder de contactlens glippen en onprettig aanvoelen. Dankzij de geoptimaliseerde silicone hydrogels kunnen geselecteerde lenzen meerdere nachten gedragen worden als er geen schoonmaakmiddelen bij de hand zijn.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om contactlenzen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om contactlenzen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald soort contactlens al dan niet geschikt voor je is. Samengevat zijn dat:

 • Aantal lenzen
 • Maximale draagtijd
 • Zuurstof doorlaatbaarheid

Kontaktlinsen auf Holztisch

Afhankelijk van het aantal stukjes, de duur dat je ze draagt en de zuurstofdoorlaatbaarheid, is de ene of de andere contactlens geschikter voor je. De optische snit van de lens laat je ogen ook wat groter en helderder lijken. (Foto: belchonock / 123RF.com)

In de volgende alinea’s kun je lezen over de afzonderlijke koopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Aantal

lenzen Afhankelijk van de fabrikant wordt een verschillend aantal contactlenzen geleverd. Er moet hier onderscheid gemaakt worden tussen maandlenzen en daglenzen. Bij daglenzen bijvoorbeeld kunnen tot 90 lenzen geleverd worden. Voor maandlenzen zijn drie tot zes lenzen standaard.

Maximale draagtijd

Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen continu te dragen lenzen (dag en nacht) en lenzen die alleen overdag gedragen kunnen worden. Voor sommige beroepsmensen die in roterende diensten werken, bieden continu dragende lenzen een goed alternatief voor een bril.

Zo ook mensen die dag en nacht dienst hebben, zoals artsen die 24 uur per dag dienst hebben. De moderne maandelijkse contactlenzen kunnen tot 30 dagen gedragen worden. Afhankelijk van je oog zal de specialist die je vertrouwt individueel beslissen of dit voor jou mogelijk is.

Een alternatief zou kunnen zijn om de draagtijd tot een week te beperken en dan de lenzen ’s nachts schoon te maken.

Zuurstofdoorlaatbaarheid

De zuurstofdoorlaatbaarheid van contactlenzen is van het grootste belang voor de gezondheid van de ogen. Alleen als er een voldoende instroom van zuurstof is, is de werking van de stofwisseling van het hoornvlies gegarandeerd. Het dragen van contactlenzen beperkt de natuurlijke zuurstoftoevoer naar de ogen.

Moderne materialen voor contactlenzen (zoals silicone hydrogel) zorgen ervoor dat langdurig dragen van contactlenzen toch geen negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van de ogen.

Wist je dat je nooit moet slapen met contactlenzen in? Een Amerikaanse studie van Jon Femling en Justin Baca toont aan dat zelfs een dutje het risico op hoornvliesontsteking verhoogt. Omdat bovendien de circulatie van traanvocht afneemt tijdens de slaap, kan de lens meer aan het oog vast gaan zitten. Dit resulteert in roodheid en jeuk. Als er tijdens het slapen deeltjes onder de lens blijven steken, kunnen ze ook in het hoornvlies schuren, wat tot een uiterst pijnlijke hoornvliesontsteking kan leiden. Bovendien wordt het hoornvlies slecht van zuurstof voorzien, wat kan leiden tot vasculaire verdikking en littekenvorming van het hoornvlies en zo tot een verminderd gezichtsvermogen.

De mate van zuurstofdoorlaatbaarheid van contactlenzen wordt aangegeven met de DK/t waarde. Dit heeft betrekking op de zuurstofdoorlaatbaarheid van het materiaal in verhouding tot de centrumdikte van de lens (gewoonlijk gemeten bij -3.00 dpt).

Wetenswaardigheden over contactlenzen

Hier hebben we wat nuttige informatie toegevoegd die je misschien ook interesseert.

Kan ik nog verlopen contactlenzen dragen?

Als de houdbaarheidsdatum verstreken is, kunnen de fabrikanten geen veilig, steriel gebruik van de lenzen garanderen. Er kunnen zich ziektekiemen vormen die de gezondheid van je ogen in gevaar kunnen brengen.

Controleer bij het gebruik van contactlenzen altijd de houdbaarheidsdatum. Om je ogen te beschermen, overschrijd je de houdbaarheidsdatum niet en verwijder je verlopen lenzen.

Contactlenzen mogen na de vervaldatum niet meer gebruikt worden. Lenzen met een vervaldatum van 12/2017 moeten voor de eerste keer geopend worden.

Contactlenzen kunnen nog binnen de vervaldatum gebruikt worden.

Na deze datum begint de zogenaamde gebruiksperiode voor bijvoorbeeld dag- of maandlenzen, waarin veilig gebruik nog gegarandeerd is. Als je je contactlenzen vóór de vervaldatum opent, kunnen ze ook na die datum nog gebruikt worden, maar alleen binnen de uiterste gebruiksdatum.

Goed bewaren en schoonmaken is een eerste vereiste, dat een speciale lenzenvloeistof vereist en niet eenvoudig met een microvezeldoekje gedaan kan worden. Als contactlenzen verlopen zijn, kunnen ze schadelijk zijn voor je ogen en mogen ze niet gebruikt worden. Er is een kans dat ziekteverwekkers zoals bacteriën of virussen zich in de lenzen kunnen vormen en nestelen.

Denkbare gevolgen zijn allergische of besmettelijke reacties, waarbij het oog ontstoken raakt, onaangenaam begint te branden en gaat blozen. Bovendien ontvangt het hoornvlies minder zuurstof van verlopen contactlenzen en neemt het draagcomfort af.

Hoe kan ik contactlenzen correct inbrengen?

Hieronder hebben we een video opgenomen die je laat zien hoe je contactlenzen correct inbrengt.

Hoe maak ik contactlenzen goed schoon?

Afwasmiddel, kraanwater of zelfs spuug hebben niets te maken met het schoonmaken van contactlenzen. In plaats daarvan moet je de speciale contactlensreinigingssystemen gebruiken die je opticien aanraadt. Hier is een lijst van de belangrijkste stappen voor het schoonmaken van zachte en harde lenzen.

Deze stappen zijn gebaseerd op de informatie die de opticien Fielmann geeft. Noteer behalve de gebruiksaanwijzing van je contactlensvloeistof ook welke reinigingsmethode geschikt is voor je type contactlens (zacht/hard).

 1. Oppervlakte reiniging: Oppervlaktereiniger wordt op de lens gedruppeld en met de vingertop over de lens gewreven. Geschikt voor zachte contactlenzen: combinatievloeistof, oppervlaktereiniger. Geschikt voor harde contactlenzen: combinatievloeistof, oppervlaktereiniger.
 2. Spoelen: De contactlens wordt gespoeld met bv. een zoutoplossing. Geschikt voor zachte contactlenzen: combinatieoplossing, zoutoplossing. Geschikt voor harde contactlenzen: combinatievloeistof, zoutoplossing, bewaarvloeistof.
 3. Desinfectie: De contactlens wordt in een combinatie/peroxide oplossing gelegd om te desinfecteren. Geschikt voor zachte contactlenzen: combinatieoplossing, peroxide-oplossing. Geschikt voor harde contactlenzen: combinatieoplossing, desinfectie- en bewaarvloeistof.
 4. Neutralisatie (alleen voor ontsmetting met peroxide-oplossing): In de regel moet de contactlens minstens 6 uur in de peroxide-oplossing blijven, tot ze geneutraliseerd is. Geschikt voor zachte contactlenzen: Peroxide systeem. Geschikt voor harde contactlenzen: peroxidesysteem.

Als je veel aanslag op je contactlenzen hebt, kun je ze naast de gewone reiniging ook schoonmaken met proteïne-verwijderingstabletten. Deze gebruiken enzymen om alle proteïnen op te lossen die bij de dagelijkse reiniging over het hoofd gezien worden. Eiwitverwijderingstabletten zijn geschikt voor zachte en stijve contactlenzen. Voor zachte lenzen kun je ook een combinatieoplossing met eiwitverwijderaar gebruiken.

Om je ogen gezond te houden, is het belangrijk dat je contactlenzen op de juiste manier behandelt. Was en droog altijd je handen voor je de lens vastpakt. Gebruik een combinatievloeistof om de lens grondig schoon te vegen en spoel af met verse vloeistof. De lens moet altijd in het potje met verse oplossing bewaard worden. De lenzen moeten minstens 4 tot 6 uur in de houder gedesinfecteerd worden.

Je moet de bak dagelijks schoonmaken en zo mogelijk elke maand vervangen. Lenzen moeten regelmatig vervangen worden, ongeacht hoe vaak ze gebruikt worden. De dagelijkse draagtijd moet in acht genomen worden. Hieronder volgt een lijst van op de markt verkrijgbare contactlensvloeistoffen, die verschillen in functie:

Contactlensvloeistof Functie
Verzorgingsvloeistof Hieronder vallen alles-in-één oplossingen en peroxidesystemen die gebruikt worden voor dagelijkse reiniging, desinfectie en nachtelijk bewaren.
Intensieve verzorgingsproducten Dit zijn bijvoorbeeld oppervlaktereinigers en enzymentabletten die naast het verzorgingsproduct worden gebruikt om zware vervuiling en aanslag met succes te verwijderen.
Aanvullende producten Daaronder vallen zoutoplossingen om de contactlenzen tussendoor af te spoelen of nat te maken.

(Beeldbron: 123rf.com / serezniy)

Referenties (3)

1. Riley C, Young G, Chalmers R. Prevalence of ocular surface symptoms, signs, and uncomfortable hours of wear in contact lens wearers: the effect of refitting with daily-wear silicone hydrogel lenses (senofilcon a). Eye Contact Lens. 2006 Dec;32(6):281-6.
Bron

2. Mathers WD. Why the eye becomes dry: a cornea and lacrimal gland feedback model. CLAO J. 2000 Jul;26(3):159-65.
Bron

3. Ozkan J, Willcox MD, de la Jara PL, Mandathara PS, Rathi VM, Thomas V, Holden BA. The effect of daily lens replacement during overnight wear on ocular adverse events. Optom Vis Sci. 2012 Dec;89(12):1674-81.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Riley C, Young G, Chalmers R. Prevalence of ocular surface symptoms, signs, and uncomfortable hours of wear in contact lens wearers: the effect of refitting with daily-wear silicone hydrogel lenses (senofilcon a). Eye Contact Lens. 2006 Dec;32(6):281-6.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mathers WD. Why the eye becomes dry: a cornea and lacrimal gland feedback model. CLAO J. 2000 Jul;26(3):159-65.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ozkan J, Willcox MD, de la Jara PL, Mandathara PS, Rathi VM, Thomas V, Holden BA. The effect of daily lens replacement during overnight wear on ocular adverse events. Optom Vis Sci. 2012 Dec;89(12):1674-81.
Ga naar bron
Recensies