Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

15Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

45Verzamelde opmerkingen

Als je iemand bent die een volkomen donkere omgeving nodig heeft om in te slapen, of als je een huis hebt waar de zon heel sterk schijnt, dan ben je hier op de juiste plaats. Vandaag presenteren we je de oplossing voor je problemen: het verduisteringsgordijn.

Dit relatief nieuwe product op het gebied van decoratie werd juist gemaakt voor wie last heeft van de felheid of de zonnestralen en een praktische optie nodig heeft.

In dit artikel leer je alle kenmerken van dit product kennen, de voordelen ervan en vooral hoe je het beste model gordijn voor je kunt kiezen, daarvoor hoef je alleen maar met ons verder te gaan!
Belangrijk om te weten

 • De verduisterende gordijnen werken in meerdere functies, ze verminderen de helderheid van de omgeving, voorkomen dat de zonnestralen de meubels vernielen en houden wat van de warmte en het lawaai van buiten tegen.
 • Ze zijn er in verschillende maten en kunnen in verschillende ruimten gebruikt worden. Het is ook mogelijk verduisterende stof te kopen voor het geval je niet de juiste voor je ruimte vindt.

Beste Cortina blackout: Onze selectie

Benieuwd naar de beste verduisterende gordijnmodellen? We hebben hieronder een paar gordijnen uitgezocht, zodat je kunt beginnen na te denken over welke je voor je huis moet kopen.

Koopgids

Wil je een eind maken aan de hitte die elke middag in je huis blijft hangen als de zon midden in de zomer tegen het raam slaat? Welnu, nu is het tijd om meer vertrouwd te raken met het verduisteringsgordijn, het perfecte product om je met dit probleem te helpen.

In deze Koopgids begrijp je voor eens en voor altijd hoe dit type gordijn werkt, welke mogelijkheden er op de markt zijn en zelfs hoeveel ze gemiddeld kosten en waar je het jouwe kunt kopen.

Na foto vê-se uma mulher dormindo com um cachorro da raça Pug em cima da cama de madeira ao lado de um criado mudo dentro de um quarto.

Verblinding in slaapkamers is een van de belangrijkste redenen waarom mensen slecht slapen en voor een verduisteringsgordijn kiezen. (Bron: Burst / Pexels)

Wat is een verduisteringsgordijn?

Op grote schaal gebruikt door hotels, zijn verduisteringsgordijnen producten die ontwikkeld zijn om verblinding en zonlicht tegen te houden.

Ze hebben dezelfde vormgeving als gewone gordijnen, maar ze hebben een voering of zijn gemaakt van een dikker materiaal zoals PVC of polyester dat het licht dat van buiten komt tegenhoudt.

Dit product heeft verschillende functies. Zoals we al zeiden, verhinderen ze dat licht een bepaalde ruimte binnendringt, houden zo de warmte vast, voorkomen dat zonnestralen de meubels beschadigen, maken een meer comfortabele rust mogelijk voor wie niet van felheid houdt, naast het feit dat ze ook een beetje van het lawaai van buitenaf verminderen.

Het interessantste is dat ze gebruikt kunnen worden op absoluut alle plaatsen waar gordijnen komen. Slaapkamers en woonkamers zijn de kamers waar deze gordijnen het meest gebruikt worden, maar ze kunnen ook gebruikt worden in kantoren, keukens en wasserijen.

Wat zijn de voor- en nadelen van verduisterende gordijnen?

Behalve de voordelen die al in het vorige deel genoemd werden, zijn verduisterende gordijnen verkrijgbaar in een reeks kleuren, modellen en prints waarmee je elke kamer kunt decoreren.

Dit zijn gordijnen die zowel op roeden als op rails gebruikt kunnen worden, kies gewoon het model dat het beste bij je past.

Foto de uma cama em um quarto escuro com o abajur aceso no criado mudo que possui um telefone e despertador em cima.

Het grote voordeel van verduisterende gordijnen is dat de kamer helemaal donker is, zodat je een lampenkap voor zachte verlichting moet gebruiken. (Bron: rawpixel / 123RF)

Hoewel het gordijn perfect is voor huiselijke omgevingen, vooral de slaapkamer, gebruiken veel mensen het ook op kantoor om het licht tegen te houden en de warmte te verminderen.

Maar het product heeft ook nadelen, en de grootste is dat het niet in de wasmachine gewassen kan worden. Een ander punt is dat sommige mensen klagen over de sterke geur die bepaalde modellen kunnen hebben vanwege het PVC.

Voordelen
 • Ze verminderen het daglicht, houden warmte vast en wat lawaai tegen
 • Ze bestaan in verschillende kleuren, modellen en prints
 • Ze kunnen zowel op rails als op stangen gebruikt worden
 • Ze zijn ideaal voor alle kamers van het huis en zelfs voor kantoren
 • Ze helpen meubels te conserveren
 • Omdat ze van een dikke stof gemaakt zijn geven ze meer privacy
Nadelen
 • Ze kunnen niet in de wasmachine gewassen worden
 • Er zijn klachten over de geur van sommige PVC”s
 • Modellen kunnen heel eenvoudig zijn en qua decoratie niet aangenaam

Wat zijn de soorten verduisteringsgordijnen?

Het mooiste van verduisterende gordijnen is dat ze er zijn in veel verschillende modellen, maten, kleuren, prints en stoffen. Denk dus niet dat je, om dit product in je huis te hebben, moet afzien van de aanschaf van een mooi product dat bij je smaak past.

Toen verduisterende gordijnen voor het eerst op de markt kwamen, waren ze in principe gemaakt van PVC en fungeerden ze als voering voor andere gordijnen. Deze bestaan nog steeds en zijn goed voor het geval je een model dat je hebt al mooi vindt en het niet wilt veranderen.

Toen dit product in de smaak van de mensen begon te vallen, verschenen er andere mogelijkheden die goed fungeren als de gewone gordijnen.

Er zijn de eenvoudigste modellen die van PVC zijn, maar verschillende prints en kleuren hebben. Er zijn er ook die helemaal van polyester gemaakt zijn en er zijn er zelfs met voil, wat een soort sluier is die de gordijnen bedekt.

Voor omgevingen zoals kantoren werden verduisterende gordijnen gemaakt, die een uitstekende optie zijn voor bedrijfsomgevingen met veel ramen waar de zon direct op schijnt.

Na imagem está um quarto de hotel com um casal em cima da cama se beijando em posição de exercício físico.

Wat vormgeving betreft is er niets op aan te merken, want tegenwoordig maken merken verduisterende gordijnen voor alle smaken. (Bron: Stokpic / Pexel)

Het is de moeite waard hier te vermelden, zodat je niet schrikt dat de verduisterende achtergrond soms grijs is; dit stoort op geen enkele manier het ontwerp van je gordijn, maar als je raam op de straat uitkijkt en je dit detail niet mooi vindt, is het belangrijk er op te letten.

Wat de afmetingen betreft hoef je je ook geen zorgen te maken, want er zijn er van de kleinste van 1.20 meter tot de grootste van meer dan 6 meter.

En voor wie graag naait of iets persoonlijkers wil, verkopen sommige winkels alleen de stoffen voor verduisteringsgordijnen, zodat je je eigen model kunt maken.

Hoe je verduisteringsgordijn wassen en verzorgen?

Je vraagt je misschien af hoe je deze gordijnen moet wassen, want sommige modellen zijn gemaakt van PVC, dat in feite een soort plastic is.

Wel, zoals we je hierboven lieten zien, is dit een nadeel van dit product. Vanwege deze grondstof kunnen verduisterende gordijnen niet in de wasmachine gewassen worden of in aanraking komen met droogtrommels of strijkijzers.

De fabrikanten bevelen aan dat verduisterende gordijnen met de hand gewassen worden zonder gebruik van chloorhoudende producten. Bovendien moet het in de schaduw gedroogd worden.

Als je een verduisteringsgordijn koopt en het komt verfrommeld aan, haal het dan gewoon uit de verpakking en laat het ongeveer een dag uitgerekt liggen en het product is weer netjes.

Aan de positieve kant zijn er modellen met vlies, waar het vlies met klittenband aan de voering van het verduisteringsgordijn bevestigd is, wat het wassen gemakkelijker maakt.

Koopcriteria: Factoren om het beste verduisteringsgordijn te kiezen

Een product met verschillende functies, zo ook het verduisteringsgordijn. En als je overtuigd bent om er een te kopen hebben we hieronder de belangrijkste punten gescheiden die je in overweging moet nemen voor je de jouwe kiest, het zijn:

 • Materiaal
 • Plaats voor gebruik
 • Hoe te hangen
 • Soort gordijn

We zullen ze nu elk in detail uitleggen:

Materiaal

We zeiden hierboven dat er een aantal materialen zijn waarvan de verduisteringsgordijnen gemaakt worden.

PVC, dat een van de meest voorkomende grondstoffen is, ook al is het niet zo fijn en lijkt het op plastic, is een uitstekend materiaal omdat het niet snel vuil wordt, geen stof ophoopt en heel gemakkelijk schoon te maken is. Bovendien is deze optie het goedkoopst.

Zoek je echter iets fijners en mooiers, dan kun je investeren in exemplaren die rekenen op voil en polyester. Deze opties hopen iets meer vuil op en moeten misschien vaker gewassen worden, maar zijn delicater.

Maar wat je keuze ook is, het is altijd belangrijk de aanbevelingen van de fabrikant te lezen over hoe je het product moet wassen om het niet te beschadigen.

Imagem de quarto com cortina blackout.

Behalve de klassieke PVC gordijnen zijn er ook stoffen verduisteringsgordijnen. (Bron: StockSnap / Pixabay)

Plaats voor gebruik

Waar moet ik het verduisteringsgordijn neerzetten? Het antwoord op deze vraag hangt sterk af van je behoeften.

Als je bij het slapen vaak last hebt van enige schittering, dan is de slaapkamer een goede keuze. In dit geval lossen ze niet alleen dit probleem op, maar maken ze het je ook comfortabeler als je op de begane grond woont of als je een huis hebt met een raam dat naar de straat gericht is.

In de woonkamer zijn ze ook een goede optie, vooral als de middagzon veel op deze ruimte schijnt. Hetzelfde geldt voor de keuken en de bijkeuken.

Het is echter belangrijk te weten dat verduisterende gordijnen, zelfs als ze open zijn, de kamer een beetje donkerder maken. Als dit een probleem voor je is, is het belangrijk het gebruik van verduisterende gordijnen te heroverwegen.

Voor bedrijfsomgevingen zijn verduisterende gordijnen het meest geschikt.

Wist je dat je, om de ideale maat van een gordijn voor een bepaalde kamer te weten, de breedte van het raam moet opmeten en met twee vermenigvuldigen? Heb je een raam van 2 meter, dan is de juiste maat voor je gordijn 4 meter breed.

Hoe ophangen

Er zijn in principe twee manieren om je verduisteringsgordijn op te hangen: met een roede of met een rail. Beide mogelijkheden zijn te koop, dus als je de structuur wilt gebruiken die je thuis al hebt, is dat geen probleem.

Die met rails zijn iets moeilijker te vinden, maar die met roede zijn heel gewoon en je zult er geen moeite mee hebben.

Imagem de cortina varão em sala.

Tegenwoordig is het gemakkelijker om verduisterende gordijnen met roedes te vinden. (Bron: andremergulhaum / Pixabay)

Soort gordijn

Hoewel het traditionele gordijn de meest voorkomende soort op de markt is, zijn er ook rolgordijn verduisteringsgordijnen en rolgordijnen te vinden.

Het traditionele gordijn – pool of rail – is gemakkelijker schoon te maken, en je kunt het zonder moeite verwijderen en vervangen wanneer je maar wilt.

Het rolgordijn en de rolgordijnen vereisen vaak specialistische wasserij, wat een extra uitgave kan zijn. Ze hebben echter een heel strakke vormgeving, als dat je hoofddoel is.

(Bron beeld: bottlein / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies