
Onze selectiecriteria
Welkom in ReviewBox Brasil! Als je het soort mens bent dat niet zonder een warme couscous kan, dan is dit artikel voor jou. We helpen je de ideale couscousmaker te kiezen om gemakkelijk en gemakkelijk zoete en hartige couscous te bereiden.
Volg dit artikel tot het eind en ontdek alles wat je moet weten om de perfecte couscousmaker te kiezen om de dagelijkse couscous voor je gezin te bereiden.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- Een soort stoompan, de couscousmaker kan gemaakt zijn van aluminium, roestvrij staal, ijzer en zelfs klei.
- Model, grootte, capaciteit, materiaal, accessoires en details zijn enkele van de kenmerken van de couscous pot waar je op moet letten als je hem koopt.
- De prijs van een couscouspan varieert sterk, afhankelijk van het merk, het model en de grootte van de pot. Je vindt eenvoudige versies voor minder dan R€30, terwijl de meest verfijnde en bestendige materialen meer dan R€250 kunnen kosten.
Beste Couscous: Onze selectie
Koopgids
Behalve de klassieke couscous kan de couscousmaker ook paulista couscous bereiden, gestoomde groenten en nog veel meer.
Bekijk onze Koopgids om alles over dit keukengerei te weten te komen en te weten hoe je het perfecte model kiest om je keukengerei collectie samen te stellen, zodat die praktischer en functioneler wordt.
Wat is een couscousmaker en waarvoor wordt hij gebruikt?
Vul gewoon de onderste kamer met water en de andere kamer met het couscousmengsel. Als je de couscousmaker op het vuur brengt, kookt het water en wordt de gevormde stoom naar het bovenste compartiment geleid, waar de pasta gaar wordt.
Afhankelijk van de soort meel die voor de bereiding van de pasta gebruikt wordt – grove vlokken, fijne vlokken of maïsmeel – varieert het resultaat in zijn uiterlijk, met een meer rustieke of gladdere textuur.
Maar ongeacht het gekozen meel zal couscous, gemaakt in de couscousmaker, stevig worden en een enkel blok vormen, dat gemakkelijk te verwijderen en op te dienen is.
Een ander voordeel van het gebruik van een couscousmaker is dat stoomkoken de smaak van het voedsel versterkt, waardoor de eigenschappen en voedingsstoffen behouden blijven. Kijk in de tabel voor meer voor- en nadelen van het product:
Hoe kies je de ideale couscousmaker?
Maar als je liever een grotere couscous bereidt om het hele gezin te bedienen, kies dan de modellen met een grotere capaciteit.
Een ander belangrijk punt, ongeacht het materiaal dat je voor je couscouskom kiest, is de dikte van de zijkanten van de pan.
Hoe dikker het materiaal, hoe groter het vermogen om warmte vast te houden en te verdelen, en hoe sneller en gelijkmatiger je couscous zal garen.
Het is ook goed om aandacht te besteden aan de vormgeving van de couscouskom. Modellen met een strakke vormgeving, zonder veel hoeken en details vermijden de ophoping van resten en maken het schoonmaken gemakkelijker.
Het is ook belangrijk dat het deksel van het gekozen model een opening heeft om de overtollige stoom te laten ontsnappen en dat het perfect past, om beter te kunnen koken.
Een andere tip om de perfecte keuze te maken is de voorkeur te geven aan modellen met een uitneembare zeef – ook wel afvoer, verdamper, enz. genoemd, dat is het deel met gaatjes waar de stoom doorheen gaat. Zo kun je het product beter gebruiken, door het accessoire te verwijderen om andere soorten recepten te bereiden.
Hoe gebruik je de couscousmaker?
- Verhit het water in het onderste deel van de couscouspan;
- Als het water kookt, doe je de pasta en de vullingen (optioneel) in het bovenste deel van de couscousmaker;
- Dek af en laat het ongeveer 5 minuten koken;
- Laat het afkoelen en serveer met bijgerechten naar keuze.
Maar let op: Voeg alleen gekookte ingrediënten aan het deeg toe. Je kunt er gedroogd vlees, geraspte kip, kaas, geraspte kokosnoot… aan toevoegen. Wat je fantasie maar toelaat!
Wat kan in een couscousmaker bereid worden?
- Paulista couscous;
- Gevulde couscous;
- Gestoomde groenten;
- Melkpudding, broodpudding, enz;
- Tapioca met kokos of tapioca couscous;
- Cake “podre” en nog veel meer!
Koopcriteria: Hoe de soorten couscousmakers vergelijken
Zoals al duidelijk is, is de couscousmaker de beste optie om een perfecte couscous te bereiden. Maar omdat er verschillende versies en modellen zijn, is het belangrijk iets meer te weten over de details van het product, zodat je kunt kiezen welk het beste aan je verwachtingen en behoeften zal voldoen. Let op de volgende kenmerken:
Om aan twijfels een eind te maken, leggen we hieronder elk onderwerp in detail uit.
Grootte
De grootte van de couscousmaker wordt in het algemeen aangeduid met de diameter, weergegeven in millimeters of centimeters.
De belangrijkste maat waar je op moet letten is de bovenste diameter van de couscouspot, want die bepaalt de capaciteit van de pan en de grootte van de portie couscous die je couscouspot in één keer kan koken.
Bij de afzonderlijke versies van couscouspotten is de diameter van het onderste deel, waar het water in komt, meestal groter dan het bovenste deel. In de versies met grotere capaciteit kan het onderste deel kleiner zijn dan het bovenste. Er zijn ook modellen waarbij de maten van de twee delen gelijkwaardig zijn.
Model
De couspets kunnen van het type zijn
- Individueel: Klein, het bereidt porties voor één persoon. Hij is ideaal voor wie alleen woont, een klein gezin heeft of graag varieert met vullingen;
- Large: In dit model worden de couscousschotels ingedeeld naar diameter in centimeters of naar inhoud in liters. Het is het ideale model voor grote gezinnen of voor wie grote hoeveelheden couscous tegelijk wil maken.
- Meerpersoons: Een combinatie van de individuele en grote modellen, dit model heeft een grotere basis en het bovendeel is samengesteld uit twee, drie of vier kleine potjes voor individuele couscous. Het is de ideale optie voor wie de lekkernij verkoopt of verschillende individuele porties tegelijk moet bereiden.
Materiaal
Hoewel couscouskommen van veel verschillende soorten materialen gemaakt kunnen worden, zijn de meest populaire materialen
- Roestvrijstalen couscouspan: Duurzaam en elegant, niet giftig en zonder gevaar voor verontreiniging van de couscous met resten;
- Aluminium couscousmaker: Goedkoper, het bereidt couscous heel snel omdat het materiaal een goede warmtegeleider is. Het mag niet gebruikt worden met zure, citroenzuurrijke of zoutrijke ingrediënten. Aluminium reageert met deze elementen en geeft residuen af, die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid;
- Couscousmaker met antiaanbaklaag: Het is de beste optie om gevulde couscous te bereiden, want het heeft een antiaanbaklaag die voorkomt dat het recept aan de pan blijft kleven;
- IJzeren couscousmaker: In staat om de warmte gelijkmatig vast te houden, is hij zwaarder dan de andere versies. Het moet snel na gebruik afgewassen worden, want het roest gemakkelijk.
Ongeacht het gekozen materiaal is de tip die eerder in ons artikel gegeven werd de moeite waard: geef de voorkeur aan de couscouskommen met dikke zijkanten, die de warmte beter concentreren.
Differentialen
Hoewel de couscouskommen hetzelfde doel dienen, hebben sommige modellen differentialen die ze veelzijdiger en functioneler maken. Voorbeelden zijn
- Uitneembare zeef: Maakt het gemakkelijker de couscous te verwijderen en verandert de couscousmaker in een gewone pan die voor andere bereidingen gebruikt kan worden;
- Anti-aanbaklaag: Maakt schoonmaken gemakkelijker en voorkomt dat couscous aan de pan blijft kleven, wat een gladder en mooier resultaat geeft;
- Glazen deksel: hiermee kun je het kookproces volgen zonder de couscousmaker te openen, waardoor stoom ontsnapt en het kookproces wordt vertraagd;
- Handgrepen: Zowel de couscousmaker als de zeef hebben handgrepen om het hanteren te vergemakkelijken en de bereiding veiliger en praktischer te maken.
(Bron van de gemarkeerde afbeelding: Kleber Cordeiro Costa/ 123rf.com)