Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

25Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

61Verzamelde opmerkingen

De darmflora is een complex orgaan dat een ecosysteem van uiteenlopende micro-organismen herbergt, zoals triljoenen bacteriën. Deze kleine bewoners controleren het lichaam en de gezondheid op vele manieren, want de darm is ook de regulator van het immuunsysteem. Als de darmflora uit balans is, kan dat leiden tot een grote verscheidenheid van ziekten die niet alleen de darmen aantasten, maar het hele lichaam – van de stofwisseling tot het zenuwstelsel.

In onze darmfloratest 2023 leggen we eerst de functies van de darmflora uit, welke invloeden haar uit balans kunnen brengen en hoe dit ons lichaam kan beïnvloeden. Bovendien leer je alles wat je moet weten over een zelftest: waar je een test kunt krijgen, hoe het werkt en wat je kunt doen als je resultaat niet goed is.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn veel verschillende bacteriestammen in onze darmen. Aangenomen wordt dat er enkele triljoenen of quadriljoenen micro-organismen zijn.
 • De darmflora heeft belangrijke functies voor ons lichaam. Het produceert bijvoorbeeld essentiële hormonen en vitamines en regelt ook ons immuunsysteem. Als de darmflora uit balans is, kan dit een grote verscheidenheid van ziekten bevorderen.
 • Met een darmfloratest kun je de verscheidenheid en verhouding van bacteriën in je darmen laten analyseren. Het microbioom kan opnieuw opgebouwd worden met het juiste dieet.

Beste darmflora: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een darmfloratest koopt

We hebben de belangrijkste informatie over darmflora en de functies ervan voor je samengebracht. Hier kun je ook meer te weten komen over mogelijke oorzaken die de darmen uit balans kunnen brengen en hoe ze ons lichaam beïnvloeden. Al deze factoren zijn doorslaggevend om te bepalen of het zinvol voor je is om een darmfloratest te laten doen.

Wat is darmflora?

Enkele quadriljoen micro-organismen bevolken de menselijke darm, vooral de dikke darm. Dat is meer dan het menselijk lichaam aan cellen heeft. De micro-organismen zijn grotendeels een groot aantal verschillende bacteriestammen.

De kolonisatie van de darm met micro-organismen begint na of tijdens de geboorte. In de baarmoeder is het maag-darmkanaal van een kind nog helemaal “schoon”. Met toenemende leeftijd neemt ook het aantal bacteriën in de darm toe.

Wist je dat er ongeveer 1000 tot 2000 gram bacteriën in de darm van een gezonde volwassene zitten?

Men schat dat er minstens 500 tot 1000 verschillende soorten bacteriën zijn. Bij een volwassene van middelbare leeftijd zijn de meeste ervan anaërobe organismen, d.w.z. organismen die zonder zuurstof kunnen leven.

Toen voor het eerst micro-organismen in de darm ontdekt werden, nam men aan dat het hier om een ziekte ging. Deze “intestinale toxaemie” werd gezien als “vergiftiging van de darmen”. Tegenwoordig is het echter zeker dat de bacteriën in de darmen niet schadelijk zijn; integendeel, men schrijft er belangrijke functies aan toe.

Wat zijn de functies van de darmflora?

Wat op het eerste gezicht ongewoon klinkt, of zelfs ongezond, heeft voor de mens aanzienlijke voordelen. Dit komt omdat de darmflora, ook wel het darmmicrobioom genoemd, verschillende belangrijke functies voor het menselijk lichaam vervult

 • Darmbacteriën ondersteunen de spijsvertering. Ze produceren enzymen die voedselbestanddelen afbreken die anders slechts onvolledig of helemaal niet verwerkt kunnen worden. Hiertoe behoren bijvoorbeeld complexe koolhydraten of voedingsvezels.
 • De darmflora produceert belangrijke vitaminen en hormonen. Daartoe behoren de gelukshormonen serotonine en dopamine, en ook het slaaphormoon melatonine. Vitamines uit het B-complex die belangrijk zijn voor het lichaam worden ook door de darm opgenomen en verwerkt. Het produceert ook vitamine K, dat van wezenlijk belang is voor de bloedstolling.
 • De darmflora is de regulator van het immuunsysteem. Recente studies suggereren dat het microbioom invloed heeft op het immuunsysteem. De darmbarrière regelt welke stoffen vanuit de darm het lichaam binnenkomen. Bovendien zorgt de darmflora ervoor dat ziekteverwekkers zich in het darmkanaal niet kunnen verspreiden. Onderzoekers nemen ook aan dat de darmflora de immuniteit bij darminfecties regelt en de ontwikkeling van auto-immuniteit beïnvloedt (1).

Waardoor raakt de darmflora uit evenwicht?

Als een “controle-orgaan” beïnvloedt de darmflora ons welzijn en onze gezondheid. Anderzijds zijn er ook enkele factoren die op hun beurt ons microbioom beïnvloeden.

Deze factoren kunnen de darmflora uit balans brengen

 • ongezonde, suiker- of vetrijke voeding
 • Additieven in voedsel
 • Antibiotica
 • Anti-histaminica (geneesmiddelen tegen allergie)
 • Hormoonmedicijnen zoals de anticonceptiepil
 • Chloor in leidingwater
 • Stress
 • Roken

Onderzoekers van de Belgische Universiteit van Leuven hebben de darmflora van bijna 4000 mensen uit België en Nederland bestudeerd. Uit de resultaten kunnen conclusies getrokken worden over welke factoren de micro-organismen in de menselijke darm uit hun evenwicht brengen.

De studie wijst erop dat vooral een ongezonde voeding met veel suiker en vet een negatieve invloed heeft op de darmbacteriën. Antibiotica worden eigenlijk gebruikt om schadelijke doelbacteriën te vernietigen. Maar daarbij worden ook de gunstige bacteriën in de darm aangevallen. Dit brengt de darmflora uit balans en leidt tot een verhoogde vatbaarheid voor ziekten.

Maar ook geneesmiddelen zoals anti-histaminica (allergiemedicijnen) of hormoonpreparaten zoals de anticonceptiepil kunnen het microbioom beschadigen (2).

Darmflora Test-1

Antibiotica, anti-histaminica en hormoonpreparaten zoals de anticonceptiepil kunnen de darmflora uit balans brengen.
(Image source: unsplash.com / Anastasia Dulgier)

Dit wordt ook bevestigd door een studie van het Massachusetts General Hospital en de Harvard Medical School. Vrouwen die de pil gebruiken lopen een aanzienlijk hoger risico op het ontwikkelen van darmziekten zoals de ziekte van Crohn dan vrouwen die geen hormonale anticonceptiemiddelen gebruiken (3).

Chloor wordt vaak gebruikt voor waterzuivering. Een studie van de Universiteit van Gent toont echter aan dat dit niet alleen kiemen en ziekteverwekkers in drinkwater doodt, maar ook de bacteriën in de darmen aantast. In combinatie met verkeerde voeding en de hierboven genoemde factoren, kan het leiden tot een afname van de micro-organismen van de darmflora (4).

Een gezonde darmflora zorgt voor een betere afweer en een hogere stressbestendigheid.

Een andere studie wijst erop dat, behalve antibiotica en orale voorbehoedsmiddelen, ook voedseladditieven disharmonie in de darmflora teweegbrengen. Deze komen vooral voor in kant-en-klaar voedsel en sterk bewerkte levensmiddelen, zoals worst (5).

Omgekeerd kan stress ook een negatief effect hebben op ons microbioom en zo typische klachten als buikpijn, malaise en spijsverteringsproblemen bevorderen. Dit is door verschillende studies bevestigd (6, 7). Wie zijn darmflora wil beschermen moet daarom niet alleen aandacht besteden aan een evenwichtige voeding, maar ook proberen stress in het dagelijks leven te verminderen.

Hoe kan een verstoorde darmflora het lichaam beïnvloeden?

Een verstoord microbioom, ook dysbiose of dysbacterie genoemd, kan verschillende darmziekten bevorderen, zoals de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom.

Maar ook klachten waarvan je de oorsprong niet in de darm zou vermoeden, worden in verband gebracht met een onevenwichtige darmflora. Daartoe behoren allergieën, stofwisselings- en auto-immuunziekten, maar ook psychiatrische syndromen (8).

Type ziekte Ziekten Beschrijving
Maagdarmziekten Prikkelbare darm syndroom, CED, Coeliakie, Gastritis, Constipatie, Diverticulitis Dysbiose is een typisch kenmerk van zowel het prikkelbare darm syndroom als chronische inflammatoire darmziekten, waarbij een verstoring van het evenwicht van de intestinale microbiota ontstekingsprocessen van het darmslijmvlies verergert.
Stofwisselingsziekten diabetes mellitus type 2, obesitas, arteriële hypertensie, aderverkalking, niet-alcoholische vette lever (NAFLD) Een verstoorde darmflora bevordert ook diverse stofwisselingsziekten. Zo kon in verschillende studies worden aangetoond dat leververvetting bij proefpersonen niet werd veroorzaakt door slechte voeding of alcoholgebruik, maar door alcoholproducerende darmbacteriën.
Auto-immunologische ziekten artritis, lupus erythematosus, Hashimoto, multiple sclerose Een aanhoudende verstoring van het evenwicht van de darmflora verzwakt het immuunsysteem, wat een risicofactor is voor de ontwikkeling van auto-immuunziekten. [Neurologische ziekten autisme, ziekte van Parkinson, depressie, schizofrenie studies suggereren dat darmbacteriën bijdragen aan de ontwikkeling van ziekten van het zenuwstelsel, zoals Parkinson. Geestesziekten, zoals depressie, kunnen ook worden uitgelokt door een verhoogde afgifte van stresshormonen in de darm.
Allergieën Voedselallergieën, astma, neurodermitis Als de gunstige darmbacteriën afnemen, wordt het darmslijmvlies meer doorlaatbaar voor schapenstoffen en allergenen. Het gevolg is ook een verhoogd risico op allergieën.
Kwaadaardige aandoeningen (kanker) Darmkanker Een verstoord evenwicht van bepaalde micro-organismen in de darm kan het risico op darmkanker verhogen. Dit wordt ook veroorzaakt door een slecht dieet, bijvoorbeeld met te veel rood vlees

(9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18)

Net als de darmen is onze huid een microbioom dat bevolkt wordt door miljarden micro-organismen, zoals bacteriën, archaea, virussen en schimmels. Ook de microbiële samenstelling van de huid kan uit evenwicht raken. Patiënten met neurodermatitis, bijvoorbeeld, hebben een veel geringere diversiteit aan bacteriën op hun huid.

De huid is de spiegel van de darm.

Onze darmflora speelt hierbij ook een belangrijke rol. Droge huid, dermatitis, acne en andere huidaandoeningen kunnen dus ook door de darmen veroorzaakt worden en moeten niet alleen uitwendig maar ook inwendig behandeld worden, bijvoorbeeld door een gezonde voeding met voldoende pro- en prebiotica (19).

Zelf je darmflora testen: waar je op moet letten bij zelftesten

Misschien vraag je je nu af of het zinvol voor je is je darmflora te laten analyseren. Waar kun je zo’n test laten doen en hoe werkt het? Zijn zulke testresultaten überhaupt zinvol?

En nog belangrijker: Wat kan ik doen als de resultaten niet goed zijn? In dit gedeelte hebben we de antwoorden op deze vragen voor je samengevat. Hier vind je alles wat je moet weten over een darmflora zelftest.

Voor wie is een darmfloratest nuttig?

Af en toe spijsverteringsproblemen zoals winderigheid of buikpijn kunnen volkomen normaal zijn en kunnen ook van bepaalde voedingsmiddelen komen, bijvoorbeeld peulvruchten, zuivelproducten of kool. Als je echter vaak last hebt van dergelijke problemen, misschien ongeacht wat je gegeten hebt, dan kan een darmfloratest informatief voor je zijn.

Snelle gewichtstoename kan ook een aanwijzing zijn van een verstoorde darm.

De verhouding van bacteriën in onze darmen regelt ook ons immuunsysteem en kan dus ook onze geestelijke gezondheid beïnvloeden. Dus als je bijvoorbeeld ook vaker verkouden bent of last hebt van depressie en vermoeidheid, kan dat ook het gevolg zijn van een verstoorde darmflora.

De test kan ook interessant voor je zijn als je vaak medicijnen hebt moeten slikken, zoals antibiotica, allergiemedicijnen of hormoonpreparaten zoals de pil, die ook het evenwicht van de micro-organismen in je darmen kunnen verstoren.

Ben je een roker? Studies hebben aangetoond dat gewichtstoename na het stoppen met roken niet alleen komt door snacks en chocolade die je eet in plaats van een sigaret. In feite verandert de samenstelling van bacteriën in de darm. Het aantal firmicutes en actinobacteriën in de dikke darm verdubbelt bijna, vandaar de gewichtstoename (20).

Darmflora Test-2

Dieet is niet de enige factor. Roken tast ook de micro-organismen in de darm aan
(Image source: pexels.com / fotografen).

Hoe kan ik mijn darmflora testen?

De test is heel eenvoudig. Je krijgt een testkit thuisgestuurd. Het enige wat je hoeft te doen is een klein ontlastingmonster nemen. Je kunt dit doen met de bijgeleverde krukjesverzamelaar en lepel. Dan moet je het monster in een reageerbuisje terugsturen naar het laboratorium.

Daar wordt de samenstelling van de darmbacteriën geanalyseerd en vergeleken met genreeksen van bekende bacteriën. Na maximaal twee weken ontvang je de resultaten van de analyse. Als je diarree of een acute maagdarminfectie hebt, mag je de test nu niet doen.

De test is in het algemeen niet geschikt voor deze mensen

 • Mensen met besmettelijke ziekten, zoals hepatitis of HIV
 • Kinderen onder de 18
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven alleen onder medisch toezicht

Hoe zinvol zijn de resultaten van een darmfloratest?

De test geeft je gedetailleerde informatie over de samenstelling van de micro-organismen in je darmen. De resultaten worden ook vergeleken met de gegevens van de gezonde vergelijkingsgroep.

Het provider cerascreen geeft je de meetwaarden van deze gebieden

 1. Soortenrijkdom en diversiteit: Wat is de diversiteit van je darmbacteriën?
 2. Dysbiose: Is er een onevenwicht van verschillende bacteriën?
 3. Enterotype: Heb je meer vleesetende of vegetarische darmflora?
 4. Verhouding van verschillende bacteriën: Draagt de darmflora er misschien toe bij dat je snel aankomt?
 5. Samenstelling van de verschillende bacteriestammen
 6. Overzicht van alle bacteriën: Welke soorten en geslachten bacteriën komen in de stammen voor?

Bovendien is er een test die je informatie geeft over de concentratie van intestinale schimmels (Candida). Darmschimmels kunnen ook het microbioom uit balans brengen en spijsverteringsproblemen, vermoeidheid of hoofdpijn uitlokken.

Waar kan ik nog meer mijn darmflora laten testen?

Er zijn verschillende online aanbieders en mogelijkheden om je darmflora te laten testen en analyseren. Natuurlijk kun je ook je huisarts of een specialist vragen of ze soortgelijke tests aanbieden.

Vaak bieden natuurgeneeskundigen of praktijken voor alternatieve geneeskunde dergelijke tests aan. Het beste kun je op het internet nagaan of er een geschikte arts in je omgeving is. De zoektocht van het Instituut voor Micro-ecologie naar therapeuten kan je hierbij helpen.

Wat kan ik doen als het testresultaat niet goed is?

Een verstoorde darmflora kan veel verschillende oorzaken hebben. Een doorslaggevende factor is natuurlijk de voeding. Met een evenwichtige en gezonde levensstijl kan de verhouding van bacteriestammen in onze darmen in evenwicht gehouden worden.

Daarnaast kun je ook een dikke darm reinigingskuur uitvoeren. Dit is vooral nuttig na langdurig gebruik van antibiotica of als je vaak last hebt van symptomen als winderigheid of constipatie.
Bij een darmreiniging gaat het er

in wezen om de darmflora weer op te bouwen en de gunstige bacteriestammen in de darm te versterken

.
De bekendste “goede” darmbacteriën zijn:

 • Lactobacillus
 • Bifidobacteriën

Darmrevalidatie begint meestal met een darmreiniging, waarbij de darm wordt geleegd en zo bevrijd van schadelijke bacteriën. Je hebt hier geen chemische laxeermiddelen voor nodig. Psyllium of genezende klei (zeolieten) worden vaak gebruikt. Deze twee huismiddeltjes zijn zacht en kunnen over een langere periode gebruikt worden, zelfs parallel met de darmreiniging.

Probiotica & Prebiotica

Pro- en prebiotica kunnen helpen om het microbiële evenwicht van de darmflora te herstellen. Probiotische voeding bevat micro-organismen zoals lactobacteriën of gisten die de darmflora helpen regenereren en stabiliseren. Ze komen bijvoorbeeld voor in gefermenteerde of melkzuur gefermenteerde voedingsmiddelen.

Voedingsmiddelen met probiotica

 • Natuurlijke yoghurt
 • Kefir
 • Zuurkool
 • Misopasta
 • Kombucha
 • Appelciderazijn
 • Kaas

Darmflora Test-3

Zelfs met een evenwichtige voeding kun je iets goeds doen voor je darmflora. Pro- en prebiotica zijn de alfa en omega voor darmgezondheid.
(Image source: pexels.com / Daria Shevtsova)

Om de nuttige probiotica in de darm te kunnen “voeden”, hebben we prebiotica nodig. Prebiotica zijn niet-verteerbare bestanddelen, zoals voedingsvezels, waartoe de plantaardige bestanddelen inuline en oligofructose (fructooligoosaccharide) behoren. Ze bevorderen de groei van gunstige darmbacteriën. Wanneer de prebiotische voedingsmiddelen in de darm worden afgebroken, ontstaan kortlevende vetzuren die de darmwand van energie voorzien en de spijsvertering op gang brengen.

Voedingsmiddelen met prebiotica

 • Artisjokken
 • Cichorei
 • Prei, uien & knoflook
 • Asperges
 • Jeruzalem artisjok
 • Bananen
 • Psyllium & lijnzaad
 • Granen

Om je darmflora op te bouwen en de goede bacteriën in je darmen te ondersteunen moet je dus voldoende probiotische en prebiotische voedingsmiddelen eten. Suiker en sterk bewerkte voedingsmiddelen moeten in het algemeen zoveel mogelijk vermeden worden, want ook voedingsadditieven schaden het microbioom.

Conclusie

Een verstoorde darmflora kan een negatief effect hebben op alle delen van ons lichaam en een grote verscheidenheid van ziekten in de hand werken. Daarom moeten we de gunstige micro-organismen in onze darmen koesteren en opbouwen.

Om te weten wat de verhouding van de verschillende bacteriën in de darm is, kan een analyse van de darmflora nuttig zijn. Vooral als je vaak last hebt van spijsverteringsproblemen, buikpijn of winderigheid, of als je vaak medicijnen zoals antibiotica hebt moeten slikken, moet je overwegen een test te laten doen. Vermoeidheid of depressieve stemmingen kunnen ook hun oorsprong in de darmen hebben.

Door een darmflora zelftest te doen, kun je nagaan of je darmen de oorzaak zijn van je klachten. Met het juiste dieet kun je alles snel weer onder controle krijgen, je immuunsysteem versterken en ernstige ziekten voorkomen.

Foto bron: 123rf.com / Aleksandr Davydov

Referenties (20)

1. Chang, H., Kamradt, T. Darmflora als Regulator des Immunsystems. Z. Rheumatol. 70, 790–792 (2011). https://doi.org/10.1007/s00393-011-0907-2
Bron

2. Falony, Gwen, et al. Population-level analysis of gut microbiome variation. Science 352.6285 (2016): 560-564.
Bron

3. Khalili, Hamed, et al. Oral contraceptives, reproductive factors and risk of inflammatory bowel disease. Gut 62.8 (2013): 1153-1159.
Bron

4. Van den Abbeele, Pieter, et al. Prebiotics, faecal transplants and microbial network units to stimulate biodiversity of the human gut microbiome. Microbial biotechnology 6.4 (2013): 335-340. APA
Bron

5. Howard, John McLaren. "Intestinal dysbiosis." Complementary Therapies in Medicine 1.3 (1993): 153-157.
Bron

6. Dinan, Timothy G., and John F. Cryan. Regulation of the stress response by the gut microbiota: implications for psychoneuroendocrinology. Psychoneuroendocrinology 37.9 (2012): 1369-1378.
Bron

7. Löwe, Bernd, et al. The development of irritable bowel syndrome: a prospective community-based cohort study. American Journal of Gastroenterology 111.9 (2016): 1320-1329.
Bron

8. Konturek, Peter, et al. Intestinale Mikrobiota—ein lebenswichtiges Organ mit vielfältigen Funktionen. MMW-Fortschritte der Medizin 162.4 (2020): 9-14.
Bron

9. Chong, Pei Pei, et al. The Microbiome and Irritable Bowel Syndrome–A Review on the Pathophysiology, Current Research and Future Therapy. Frontiers in microbiology 10 (2019): 1136.
Bron

10. Knox, Natalie C., et al. The gut microbiome as a target for IBD treatment: are we there yet? Current treatment options in gastroenterology 17.1 (2019): 115-126.
Bron

11. Konturek, Peter Christopher, et al. Gut–liver axis: how do gut bacteria influence the liver? Medical Sciences 6.3 (2018): 79.
Bron

12. Yuan, Jing, et al. Fatty liver disease caused by high-alcohol-producing Klebsiella pneumoniae. Cell metabolism 30.4 (2019): 675-688.
Bron

13. Shin, Cheolmin, and Yong-Ku Kim. Autoimmunity in microbiome-mediated diseases and novel therapeutic approaches. Current opinion in pharmacology 49 (2019): 34-42.
Bron

14. Sampson, Timothy R., et al. Gut microbiota regulate motor deficits and neuroinflammation in a model of Parkinson’s disease. Cell 167.6 (2016): 1469-1480.
Bron

15. Valles-Colomer, Mireia, et al. The neuroactive potential of the human gut microbiota in quality of life and depression. Nature microbiology 4.4 (2019): 623-632.
Bron

16. Konturek, Peter, et al. Intestinale Mikrobiota—ein lebenswichtiges Organ mit vielfältigen Funktionen. MMW-Fortschritte der Medizin 162.4 (2020): 9-14.
Bron

17. Yang, Jia, and Jun Yu. The association of diet, gut microbiota and colorectal cancer: what we eat may imply what we get. Protein & cell 9.5 (2018): 474-487.
Bron

18. Schwabe, Robert F., and Christian Jobin. The microbiome and cancer. Nature Reviews Cancer 13.11 (2013): 800-812.
Bron

19. Fahrenhold, Marie. Gesunder Darm, gesunde Haut. ästhetische dermatologie & kosmetologie 11.6 (2019): 8-11.
Bron

20. Biedermann, Luc, et al. Smoking cessation induces profound changes in the composition of the intestinal microbiota in humans. PloS one 8.3 (2013).
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Chang, H., Kamradt, T. Darmflora als Regulator des Immunsystems. Z. Rheumatol. 70, 790–792 (2011). https://doi.org/10.1007/s00393-011-0907-2
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Falony, Gwen, et al. Population-level analysis of gut microbiome variation. Science 352.6285 (2016): 560-564.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Khalili, Hamed, et al. Oral contraceptives, reproductive factors and risk of inflammatory bowel disease. Gut 62.8 (2013): 1153-1159.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Van den Abbeele, Pieter, et al. Prebiotics, faecal transplants and microbial network units to stimulate biodiversity of the human gut microbiome. Microbial biotechnology 6.4 (2013): 335-340. APA
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Howard, John McLaren. "Intestinal dysbiosis." Complementary Therapies in Medicine 1.3 (1993): 153-157.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dinan, Timothy G., and John F. Cryan. Regulation of the stress response by the gut microbiota: implications for psychoneuroendocrinology. Psychoneuroendocrinology 37.9 (2012): 1369-1378.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Löwe, Bernd, et al. The development of irritable bowel syndrome: a prospective community-based cohort study. American Journal of Gastroenterology 111.9 (2016): 1320-1329.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Konturek, Peter, et al. Intestinale Mikrobiota—ein lebenswichtiges Organ mit vielfältigen Funktionen. MMW-Fortschritte der Medizin 162.4 (2020): 9-14.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chong, Pei Pei, et al. The Microbiome and Irritable Bowel Syndrome–A Review on the Pathophysiology, Current Research and Future Therapy. Frontiers in microbiology 10 (2019): 1136.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Knox, Natalie C., et al. The gut microbiome as a target for IBD treatment: are we there yet? Current treatment options in gastroenterology 17.1 (2019): 115-126.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Konturek, Peter Christopher, et al. Gut–liver axis: how do gut bacteria influence the liver? Medical Sciences 6.3 (2018): 79.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Yuan, Jing, et al. Fatty liver disease caused by high-alcohol-producing Klebsiella pneumoniae. Cell metabolism 30.4 (2019): 675-688.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Shin, Cheolmin, and Yong-Ku Kim. Autoimmunity in microbiome-mediated diseases and novel therapeutic approaches. Current opinion in pharmacology 49 (2019): 34-42.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sampson, Timothy R., et al. Gut microbiota regulate motor deficits and neuroinflammation in a model of Parkinson’s disease. Cell 167.6 (2016): 1469-1480.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Valles-Colomer, Mireia, et al. The neuroactive potential of the human gut microbiota in quality of life and depression. Nature microbiology 4.4 (2019): 623-632.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Konturek, Peter, et al. Intestinale Mikrobiota—ein lebenswichtiges Organ mit vielfältigen Funktionen. MMW-Fortschritte der Medizin 162.4 (2020): 9-14.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Yang, Jia, and Jun Yu. The association of diet, gut microbiota and colorectal cancer: what we eat may imply what we get. Protein & cell 9.5 (2018): 474-487.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Schwabe, Robert F., and Christian Jobin. The microbiome and cancer. Nature Reviews Cancer 13.11 (2013): 800-812.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Fahrenhold, Marie. Gesunder Darm, gesunde Haut. ästhetische dermatologie & kosmetologie 11.6 (2019): 8-11.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Biedermann, Luc, et al. Smoking cessation induces profound changes in the composition of the intestinal microbiota in humans. PloS one 8.3 (2013).
Ga naar bron
Recensies