Laatst bijgewerkt: 17-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

45Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

DMSO wordt verondersteld te helpen tegen ontstekingen, zwellingen of verstuikingen. Ben je desondanks nog niet overtuigd van de werking ervan en wil je meer weten over de juiste toepassing, wetenschappelijke achtergrond en noodzakelijke aankoopcriteria van DMSO? Dan ben je hier aan het juiste adres!

In onze grote DMSO test 2023 geven we je alle nodige achtergrondinformatie en leggen die in detail aan je uit. Je krijgt niet alleen tips van ons, maar leert ook over de helende werking van DMSO. We zullen je ook vertellen over mogelijke bijwerkingen en andere belangrijke informatie.
Belangrijk om te weten

 • DMSO heeft een veelzijdige werking en wordt ook wel een wondermiddel genoemd vanwege zijn ontstekingsremmende en pijnstillende werking.
 • DMSO is in verschillende doseringsvormen verkrijgbaar. Je kunt DMSO kopen als zalf, crème, spray of als een zuivere vloeistof (99.9%). Met zuivere DMSO moet je de concentratie vóór gebruik altijd verdunnen met water.
 • Bijwerkingen hangen vooral af van de dosering en kunnen optreden tijdens de toepassing. Daarom moet je je altijd goed van tevoren informeren en in het beste geval advies van een arts inwinnen.

Beste DMSO: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor DMSO

Bij het kopen van DMSO kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

Door voor jou de juiste keuze te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Doseringsvorm

Omdat DMSO er in vele doseringsvormen is, kan iedereen voor zichzelf bepalen welke vorm het meest ideaal is om in te nemen.

In de volgende tabel hebben we de doseringsvormen van DMSO producten kort samengevat:

Doseringsvorm voorbeelden
Halfvaste zalf, crème, gel
Vloeibaar druppels, spray

Nu je kennis gemaakt hebt met enkele van onze DMSO producten, is het voor jou misschien veel gemakkelijker om het juiste product te kiezen. In verband hiermee wordt DMSO in verschillende doseringsvormen onderscheiden.

Verdunning

Bij de aankoop van een DMSO-product moet speciale aandacht besteed worden aan de juiste toepassing. Daarom raden we je aan altijd de productbeschrijving zorgvuldig te lezen en je te informeren over de juiste toepassing. In principe is DMSO voor inwendig en uitwendig gebruik.

Als je DMSO in de vorm van druppels wilt innemen, moet je op het volgende letten: Bij toepassing op de huid kan jeuk optreden als de concentratie te hoog is.

Daarom moet je voor jezelf het juiste mengsel vinden tussen water en de respectieve DMSO concentratie. Het is moeilijk hier een exacte waarde te bepalen. Hetzelfde geldt voor orale inname.

Als je mengsel te sterk is, was dan de aangedane plek op je huid met een beetje water en ga verder met het verdunnen van het mengsel tot je geen irritatie meer voelt na het aanbrengen.

Toepassingsgebieden

In principe kun je DMSO zowel inwendig als uitwendig gebruiken. In het volgende vertellen we je voor welke toepassingsgebieden DMSO gebruikt kan worden

 • Voor sportblessures / pijn
 • Voor zwellingen
 • Voor stoornissen in de bloedsomloop
 • Voor ontstekingen
 • Voor verstuikingen

In principe raden we je aan altijd een arts te raadplegen, zodat die je informatie kan geven over de juiste toepassing. Hij zal je ook vertellen over de risico’s en bijwerkingen.

Opslagcondities

Bij DMSO producten moet je er altijd op letten dat de opslagcondities juist en veilig zijn. We raden je aan je DMSO producten te etiketteren, zodat er geen gevaar is voor verwarring met andere producten. Verder moet je DMSO op een droge plaats bewaren en direct zonlicht vermijden.

Omdat de stof ontvlambaar is, is het logisch dat je hitte en warmte vermijdt. DMSO is ook hygroscopisch en mag daarom bij opslag niet in contact komen met vocht.

Verwijdering

DMSO producten moeten als volgt verwijderd worden: Als het afval niet gerecycleerd kan worden, moet je het weggooien volgens de plaatselijke voorschriften.

Raadpleeg eerst de fabrikant of neem contact met hem op als je niet zeker bent over de verwijdering. De fabrikant kan je betere informatie geven en je helpen met je zorgen.

Gids: Veelgestelde vragen over DMSO in detail beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van vrouwenmantel en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende delen samengevat.

Wat is DMSO en hoe werkt het?

DMSO of dimethylsulfoxide wordt verondersteld te helpen tegen pijn, zwelling en ontsteking. Dit komt juist omdat DMSO pijnstillende, antioxiderende, ontstekingsremmende en vaatverwijdende eigenschappen heeft. Zoals reeds gezegd kun je DMSO puur (99.9%) kopen of in combinatie met andere actieve ingrediënten.

Bovendien is DMSO een kleurloze vloeistof die het bijproduct vormt van pulp bij de fabricage van papier. Omdat DMSO veel toepassingen kent, wordt de zwavelverbinding vanwege zijn eigenschappen ook als een nuttig geneesmiddel gezien (1).

Effect op huidziekten

Huidziekten zoals acne of neurodermatitis zijn vervelende huidziekten die niet zo gemakkelijk te behandelen zijn. In de VS is acne verreweg de meest voorkomende huidziekte, die kan ontstaan door een verhoogde talgproductie en ontstekingsreacties kan veroorzaken (2).

Het is juist de intense jeuk of ontsteking op de huid die door acne of atopische dermatitis wordt veroorzaakt, die de lijders pijn doet ervaren. Met medicijnen kan meestal worden vastgesteld dat de genezing van de aangedane plekken heel langzaam vordert (3).

In deze studie werd echter bewezen dat een DMSO zalf het branderige gevoel en de jeuk op de huid na het aanbrengen kan verminderen (3).

Effect op oogziekten

Oogziekten worden vaak behandeld met DMSO druppels. Dit komt omdat de DMSO druppels onder andere het weefsel in het oog kunnen versterken.

DMSO druppels hebben een positief effect op oogziekten (Foto bron: Amanda Dalbjörn / unsplash)

Je moet je er echter van bewust zijn dat hoge concentraties DMSO het oog kunnen irriteren en een tegenwerking kunnen veroorzaken. Lage concentraties DMSO, daarentegen, hebben een ontstekingsremmend effect op (4).

Effect op artrose

Wie aan artrose lijdt, lijdt aan een ontstekingsziekte van de gewrichten. De meeste mensen wenden zich tot DMSO om hun pijn te verlichten en hun mobiliteit te verbeteren.

Gewrichtspijn kan verlicht worden door het gebruik van DMSO, zo blijkt uit studies. In combinatie met andere geneesmiddelen kan DMSO het effect versterken en ernstige pijn in de gewrichten voor een bepaalde tijd verlichten (5).

Toch kan voor behandeling met DMSO geen exact resultaat worden vastgesteld. Sommige studies hebben een slechte methodologie en zijn daarom slechts tot op zekere hoogte betrouwbaar. Daarom zijn meer studies nodig om de effectiviteit van DMSO op de lange termijn te evalueren (6).

Wanneer en voor wie is het nuttig om DMSO in te nemen?

Er is geen specifieke doelgroep die DMSO moet gebruiken. Dit komt omdat DMSO een bijzonder veelzijdig effect heeft en op verschillende gebieden kan worden toegepast.

DMSO is in principe geschikt voor iedereen die last heeft van klachten als spierspanning, pijn, artrose, acne, oogziekten of huidziekten. Zoals je hieruit kunt zien, heeft het innemen niet alleen invloed op een bepaalde groep mensen.

Als algemene regel raden we je aan vooraf met een arts over het gebruik te praten en grondig advies in te winnen. Vooral mensen met een allergie moeten zich over DMSO informeren en in het begin niet te veel van het middel innemen of aanbrengen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van DMSO?

Je hebt nu informatie over de effecten van DMSO gekregen in het bovenstaande gedeelte. Zoals je misschien al geraden had, zijn er ook bijwerkingen waar je op moet letten. We zullen je nu vertellen wat die kunnen zijn.

Huidreacties zijn de meest voorkomende bijwerkingen van DMSO bij mensen. In principe speelt de dosis een doorslaggevende rol bij het optreden van bijwerkingen (7).

Als conclusie kan gezegd worden dat bijwerkingen wel voorkomen, maar in de meeste gevallen zijn ze heel mild en treden ze slechts over een korte periode op (7).

Daarnaast kunnen bijwerkingen optreden zoals rood worden van de huid, jeuk, hoofdpijn, droogheid van de huid, duizeligheid, buikkrampen, huiduitslag of zelfs kortademigheid.

Wat zijn de verschillende soorten DMSO?

Zoals je al van ons geleerd hebt, zijn er verschillende soorten DMSO producten. In het algemeen zijn er drie soorten:

Type Beschrijving
DMSO druppels DMSO druppels zijn de meest populaire en meest gekochte variant. DMSO-druppels worden meestal geleverd in medische glazen flesjes met een doseerhulp. Over het algemeen raden de meeste fabrikanten of afnemers aan zuivere en gedestilleerde DMSO te kopen in plaats van zalven.
DMSO zalf / crème Voor uitwendig gebruik nemen de meeste mensen hun toevlucht tot zalven of crèmes. Dit is een kant-en-klaar product dat rechtstreeks op de huid kan worden aangebracht.
DMSO Spray DMSO sprays zijn ook in de winkel te koop voor een gemiddelde prijs. Afhankelijk van de fabrikant kunt u de sprays met DMSO kopen in de vorm van een glazen flesje of een plastic houder.

We zullen de voor- en nadelen van de drie soorten hieronder nader toelichten.

DMSO drops

Pure DMSO wordt in vloeibare vorm aangeboden. Volgens ons onderzoek is DMSO in de vorm van druppels de meest populaire variant bij de klanten.

Voordelen
 • praktisch doseerhulpmiddel (bijvoorbeeld pipet)
 • DMSO druppels zitten vooral in lichtbeschermde en medisch glazen flesjes
 • breed toepassingsgebied
Nadelen
 • Glazen flesjes kunnen breken
 • de smaak bij orale inname kan zeer sterk zijn
 • bij onjuiste toediening kan over- en onderdosering optreden

Voor een betere dosering zijn de meeste producten voorzien van een doseerhulpmiddel.

Dit kan bijvoorbeeld een geïntegreerde pipet zijn. Met dit in gedachten moet je DMSO druppels altijd kopen in een medisch glazen flesje dat tegen licht beschermd is en donkere kleuren heeft. We raden je altijd aan glazen flessen te gebruiken.

DMSO zalf / crème

DMSO zalven en crèmes zijn ook erg populair. Zalfjes met DMSO worden vooral gebruikt bij sportblessures. Omdat de zalven al in verdunde vorm bestaan, hoef je ze vooraf niet met water te verdunnen, maar kun je ze direct op de huid aanbrengen.

Afhankelijk van de fabrikant bevat de zalf een hoger percentage DMSO of een lager percentage.

Voordelen
 • gemakkelijk in gebruik
 • snel aan te brengen
 • in de meeste gevallen goedkoop
Nadelen
 • Meestal alleen voor uitwendig gebruik
 • de meeste producten komen in plastic verpakkingen
 • niet noodzakelijk geschikt voor mensen met een huidziekte

In principe moet je altijd goed nadenken over het betreffende DMSO product voordat je het koopt. Hoe meer achtergrondinformatie je verwerft, hoe groter de kans dat je het juiste product voor je vindt. Als je veel tijd in je zoektocht steekt, zul je slechte aankopen en ontevredenheid vermijden.

DMSO Spray

DMSO sprays zijn ook populair voor uitwendig gebruik. Behalve zalven en crèmes zijn er ook de meeste sprays in plastic verpakkingen. In feite zijn er ook enkele fabrikanten die de sprays in glazen flesjes aanbieden.

Voordelen
 • gemakkelijk in gebruik
 • gemiddelde prijs
 • gemakkelijk te vervoeren
Nadelen
 • exacte dosering is niet mogelijk of moeilijk
 • inhoud kan ingeademd worden

Net als zalven bevatten de meeste sprays maar een bepaalde hoeveelheid DMSO. Ook begeleidende stoffen zoals conserveermiddelen zitten in deze soort DMSO. Het is dus een eindproduct dat direct gebruikt kan worden.

Hoe moet DMSO gedoseerd worden?

Bij het doseren met DMSO vloeistof moet het volgende in acht genomen worden: Alvorens de concentratie in te nemen of te gebruiken, moet ze altijd met water verdund worden of samen met water ingenomen worden.

Je moet weten dat de precieze dosering niet bepaald kan worden. Dit komt omdat DMSO op veel gebieden gebruikt wordt en iedereen een ander ziektebeeld heeft.

De dosering hangt af van de ernst van de symptomen van de betrokkene. Bovendien spelen factoren als interne of externe toepassing een belangrijke rol.

In het algemeen moet je bij uitwendig gebruik nooit te veel zalf of crème op je huid smeren, want deze vorm van toepassing kan snel inwerken op je huid en de effecten ontvouwen zich snel.

Als je zuiver DMSO in de vorm van druppels wilt innemen of toepassen, moet je het volgende in acht nemen:

Op het internet is de aanbevolen richtlijn voor dagelijks inwendig gebruik 0,1 kilogram per lichaamsgewicht. De mengverhouding is hier heel belangrijk – je moet de DMSO-vloeistof vooraf met een beetje water verdunnen of samen met water opdrinken.

Welke alternatieven zijn er voor DMSO?

Behalve DMSO zijn er ook andere geneesmiddelen die soortgelijke eigenschappen hebben en waarvan gezegd wordt dat ze genezende en gezondheidsbevorderende effecten hebben. We hebben twee alternatieven voor DMSO kort toegelicht in een tabel.

Alternatief Beschrijving
MSM (methylsulfonylmethaan) Een alternatief voor DMSO is MSM. Het is een voedingssupplement dat bekend staat als organisch zwavel en dat een ontstekingsremmend effect zou hebben. Bovendien suggereert recent onderzoek dat MSM op een dag zou kunnen helpen bij de behandeling van verschillende soorten kanker (8)
CDL (chloordioxide-oplossing) CDL is in staat om ons lichaam te ontgiften met behulp van oxidatie. In de volgende studie werd in een experiment met CDL-bevattend mondwater met proefpersonen aangetoond dat tandplaque, slechte adem, het aantal bacteriën en tongplaque gedurende de testperiode in de mond verminderden. (9). Bovendien werd de doeltreffendheid van CDL tegen ziekteverwekkers ook aangetoond in de volgende studie: Drinkwater dat besmet was met cryptosporidia parasieten werd door onderzoekers behandeld met een bepaalde hoeveelheid CDL, die vervolgens 97% van de parasieten na korte tijd elimineerde (10)

Wat helpt tegen de stinkende geur van DMSO?

Misschien heb je ontdekt dat DMSO een onaangename geur heeft bij het zoeken op internet of in winkels. Velen vergelijken de stinkende geur ook met knoflook of uien. Daarom klagen sommigen over de geur en proberen die te neutraliseren met verschillende varianten.

DMSO

Studies hebben bewezen dat DMSO kan helpen bij huidziekten en pijn kan verlichten. Huidziekten zijn bijvoorbeeld acne. (Image source: Joseph Mocira / pixabay)

In principe is het echter heel moeilijk om de geur te neutraliseren. Daarom raden we je aan het geneesmiddel thuis in te nemen of het aan te brengen en het daar te laten inwerken. Helaas is er nog geen behulpzame methode bekend om de onaangename geur op een natuurlijke manier volledig te elimineren.

Als je het verschillende keren aanbrengt, zullen de meeste mensen de geur niet opmerken, maar andere mensen ruiken het zodra je naar buiten gaat.

De intensiteit van de geur hangt af van de plaats waar je hem aanbrengt en van de dosering. Toch valt niet te ontkennen dat je zelfs bij lage doses een stinkende geur kunt opmerken.

Beeldbron: Kjerstin Michaela Noomi Sakura Gihle Martinsen Haraldsen / Pixabay

Referenties (10)

1. J Clin Aesthet Dermatol. 2012 Sep; 5(9): 24–26. PMCID: PMC3460663 PMID: 23050031 Kara Capriotti, MDcorresponding authora and Joseph A. Capriotti, MDb aBryn Mawr Skin and Cancer Institute, Rosemont, Pennsylvania bOcean Ophthalmology Group, North Miami Beach, Florida corresponding authorCorresponding author.
Bron

2. Stephen Titus 1 , Joshua Hodge Affiliations expand PMID: 23062156
Bron

3. L Murdoch PMID: 10298633
Bron

4. Effects of dimethyl sulfoxide on ocular inflammation C Hanna, F T Fraunfelder, S M Meyer PMID: 319730
Bron

5. [Article in Dutch] R A Douwes 1 , J H van der Kolk Affiliations expand PMID: 9537081
Bron

6. S Brien 1 , P Prescott, N Bashir, H Lewith, G Lewith Affiliations expand PMID: 18417375 DOI: 10.1016/j.joca.2008.03.002
Bron

7. ennedikte Kollerup Madsen 1 , Maria Hilscher 1 , Dennis Zetner 1 , Jacob Rosenberg 1 Affiliations expand PMID: 31489176 PMCID: PMC6707402 DOI: 10.12688/f1000research.16642.2
Bron

8. Matthew Butawan, Rodney L. Benjamin, and Richard J. Bloomer Nutrients. 2017 Mar; 9(3): 290. Published online 2017 Mar 16. doi: 10.3390/nu9030290 PMCID: PMC5372953 PMID: 28300758
Bron

9. Trials. 2010; 11: 14. Published online 2010 Feb 12. doi: 10.1186/1745-6215-11-14 PMCID: PMC2831889 PMID: 20152022 Kayoko Shinada,corresponding author1 Masayuki Ueno,1 Chisato Konishi,1 Sachiko Takehara,1 Sayaka Yokoyama,1 Takashi Zaitsu,1 Mari Ohnuki,1 Fredrick Allan Clive Wright,2 and Yoko Kawaguchi1
Bron

10. J E Peeters, E A Mazás, W J Masschelein, I Villacorta Martiez de Maturana, and E Debacker Appl Environ Microbiol. 1989 Jun; 55(6): 1519–1522. PMCID: PMC202897 PMID: 2764564
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Dimethyl Sulfoxide
J Clin Aesthet Dermatol. 2012 Sep; 5(9): 24–26. PMCID: PMC3460663 PMID: 23050031 Kara Capriotti, MDcorresponding authora and Joseph A. Capriotti, MDb aBryn Mawr Skin and Cancer Institute, Rosemont, Pennsylvania bOcean Ophthalmology Group, North Miami Beach, Florida corresponding authorCorresponding author.
Ga naar bron
Diagnosis and treatment of acne
Stephen Titus 1 , Joshua Hodge Affiliations expand PMID: 23062156
Ga naar bron
Dimethyl sulfoxide (DMSO)--an overview
L Murdoch PMID: 10298633
Ga naar bron
Clinical Trial Ann Ophthalmol . 1977 Jan;9(1):61-5.
Effects of dimethyl sulfoxide on ocular inflammation C Hanna, F T Fraunfelder, S M Meyer PMID: 319730
Ga naar bron
[Dimethylsulfoxide (DMSO) in horses: a literature review]
[Article in Dutch] R A Douwes 1 , J H van der Kolk Affiliations expand PMID: 9537081
Ga naar bron
Systematic review of the nutritional supplements dimethyl sulfoxide (DMSO) and methylsulfonylmethane (MSM) in the treatment of osteoarthritis
S Brien 1 , P Prescott, N Bashir, H Lewith, G Lewith Affiliations expand PMID: 18417375 DOI: 10.1016/j.joca.2008.03.002
Ga naar bron
Adverse reactions of dimethyl sulfoxide in humans: a systematic review
ennedikte Kollerup Madsen 1 , Maria Hilscher 1 , Dennis Zetner 1 , Jacob Rosenberg 1 Affiliations expand PMID: 31489176 PMCID: PMC6707402 DOI: 10.12688/f1000research.16642.2
Ga naar bron
Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement
Matthew Butawan, Rodney L. Benjamin, and Richard J. Bloomer Nutrients. 2017 Mar; 9(3): 290. Published online 2017 Mar 16. doi: 10.3390/nu9030290 PMCID: PMC5372953 PMID: 28300758
Ga naar bron
Effects of a mouthwash with chlorine dioxide on oral malodor and salivary bacteria: a randomized placebo-controlled 7-day trial
Trials. 2010; 11: 14. Published online 2010 Feb 12. doi: 10.1186/1745-6215-11-14 PMCID: PMC2831889 PMID: 20152022 Kayoko Shinada,corresponding author1 Masayuki Ueno,1 Chisato Konishi,1 Sachiko Takehara,1 Sayaka Yokoyama,1 Takashi Zaitsu,1 Mari Ohnuki,1 Fredrick Allan Clive Wright,2 and Yoko Kawaguchi1
Ga naar bron
Effect of disinfection of drinking water with ozone or chlorine dioxide on survival of Cryptosporidium parvum oocysts.
J E Peeters, E A Mazás, W J Masschelein, I Villacorta Martiez de Maturana, and E Debacker Appl Environ Microbiol. 1989 Jun; 55(6): 1519–1522. PMCID: PMC202897 PMID: 2764564
Ga naar bron
Recensies