Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

28Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Moet je in je tuin vloeistoffen van de ene plaats naar de andere vervoeren? Misschien zelfs hogerop? Dan moet je eens wat beter kijken naar dompelpompen. Een dompelpomp is het ideale gereedschap voor deze klus. Veel tuiniers zijn overtuigd van dompelpompen. Maar wat zijn de verschillende soorten en op welke criteria moet je letten bij aankoop?

In onze dompelpomp test 2023 tonen we je de beste en nieuwste modellen in de verschillende categorieën in detail. We geven je ook nuttige tips en belangrijke informatie over het gebruik van dompelpompen. Of je nu geïnteresseerd bent in een dompelpomp voor rioolwater of in een dompelpomp voor helder water, je vindt hier de beste dompelpompen op de markt.




Belangrijk om te weten

  • Een dompelpomp wordt gebruikt om grote hoogten te overbruggen bij het transport van vloeistoffen. Daarom worden dompelpompen meestal gebruikt voor drinkfonteinen.
  • Afhankelijk van waar en hoe je een pomp wilt gebruiken, is of een dompelpomp voor drinkwater of een dompelpomp voor sodawater het meest geschikt voor je.
  • Je moet de verschillende dompelpompen vergelijken op basis van belangrijke criteria, zoals gewicht, afmetingen, motor- en opvoervermogen en opvoerhoogte.

Beste Dompelpomp: Onze selectie

Lnicez Dompelpomp

De duurzaamheid en ultrastille werking van de Lnicez dompelpomp zijn ongeëvenaard. De ingebouwde motor produceert zo weinig geluid dat het nauwelijks te horen is, terwijl het unieke rubberen ontwerp aan de onderkant van het vijverfilter een antislip oppervlak biedt om de pomp op zijn plaats te houden. Gemaakt van roestvrijstalen assen en hoogwaardig ABS-materiaal, is deze pomp zowel efficiënt als energiezuinig.

Aolkee Dompelpomp

Ontdek de AolKee dompelpomp, een hoogwaardige dompelpomp die voldoet aan de CE- en RoHS internationale certificering. Geniet van een waterdichte, lekvrije pomp met goede isolatie, hoge temperatuur- en slijtvastheid, wat zorgt voor een langere levensduur. Dankzij de instelbare stroomsnelheid en de maximale capaciteit van 1500 liter per uur, bent u verzekerd van efficiënt waterbeheer. Met een maximale hefhoogte van 2 meter en een energiezuinige 25W-motor, ervaart u top prestaties in een compact en krachtig pakket.

Zerotop Dompelpomp

Ontdek de krachtige en veelzijdige Zerotop dompelpomp, speciaal ontworpen voor uw vijver-, aquarium- of fonteinbehoeften. U kunt eenvoudig de waterdruk regelen met een verstelbare knop, waarbij de pomp een indrukwekkend maximaal debiet van 550 gph per uur (2000 l / h) en een maximale hefhoogte van 2,2 m (7,2 voet) haalt. Dankzij de meegeleverde drie sproeiers met diameters van 13 mm, 16 mm en 19 mm, kunt u kiezen tussen verschillende waterstromen op basis van uw individuele voorkeuren.

No.17 Dompelpomp

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ervaar de gemoedsrust die gepaard gaat met droge verbrandingspreventie en een effectieve bodemkorf reiniging, zodat uw aquarium altijd in topconditie blijft. Met de regelbare knop bepaalt u zelf de waterdruk die het beste bij uw behoeften past, en de bodemzuigtrainer zorgt voor een betrouwbare werking zonder droog vuur, terwijl de pomp 100% onderdompelbaar blijft.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een dompelpomp koopt

Hoe werkt een dompelpomp?

Dompeldrukpompen worden altijd gebruikt waar vloeistoffen van de ene plaats naar de andere moeten worden gepompt. Dit betekent dat een vloeistof onder hoge druk wordt vervoerd of naar grote hoogten wordt gepompt.

In dit geval kan de pomp in het medium worden ondergedompeld. Om te voorkomen dat de pomp beschadigd raakt als hij droogloopt, moet hij voorzien zijn van extra beschermingsmechanismen voor automatische detectie en uitschakeling.

Het maximale debiet geeft aan hoeveel water per tijdseenheid van de ene plaats naar de andere gepompt kan worden als op maximale capaciteit gewerkt wordt en er geen noemenswaardig hoogteverschil is. De maximale opvoerhoogte informeert hoe ver de pomp de vloeistof naar boven kan stuwen, wat ook de maximale opvoerdruk bepaalt.

De maximale diameter van de te onttrekken deeltjes, ook de mate van vervuiling, speelt ook bij vuilwater dompelpompen een belangrijke rol. Bij dompelpompen voor helder water speelt de onderdompeldiepte een rol, voordat een ondiep zuigende dompelpomp moet worden gebruikt.

Op welke dingen moet je letten bij het kopen van een dompelpomp?

Bij het kopen van een dompelpomp moet je de volgende belangrijke criteria duidelijk voor ogen hebben: Dompeldiepte, soort aandrijving voor je pomp, helder water of vuil water pomp, pomphoogte, slangdiameter, kwaliteit van het materiaal, vlotterschakelaar, onderhoudsgemak.

  • Dompeldiepte: Wat is de vereiste dompeldiepte? Hij varieert, voor helderwater dompelpompen tot 15 mm, terwijl voor afvalwater dompelpompen een dompeldiepte tot 18 mm vereist is.
  • Aandrijving: Welke aandrijving is ideaal voor mijn toepassing? Moet het een motorpomp of een benzinepomp zijn? Het voordeel van de benzinepomp is het flexibele gebruik, onafhankelijk van een stopcontact. Hij heeft ook een zeer hoog vermogen, waardoor hij grote hoeveelheden water kan pompen. Het nadeel is het geluidsniveau, maar ook de noodzaak van voortdurende controle bij continu gebruik. Het vraagt ook veel verzorging en onderhoud.
  • Helder of vuil water pomp: Het is heel belangrijk dat je van tevoren duidelijk bent over het gebruik van de pomp, of het een helder of een vuil water pomp moet zijn.
  • Bezorgkop: Welke bezorgkop is nodig? Samen met het debiet is dit het belangrijkste criterium bij de aankoop van een pomp. De opvoerhoogte bij benadering is belangrijk, niet de door de fabrikant opgegeven maximale opvoerhoogte
  • Slangdiameter: Hoe groot moet de slangdiameter zijn? Belangrijk: kies een voldoende slangdiameter, dit is doorslaggevend voor de prestaties van de pomp.
  • Kwaliteit van het materiaal: het materiaal speelt een beslissende rol in de duurzaamheid. Roestvrij staal is aan te bevelen, een keramische glijafdichting ook.
  • Vlotterschakelaar: Om de pomp te beschermen tegen oververhitting, drooglopen of om het vulniveau te regelen, moet de pomp een ingebouwde vlotterschakelaar hebben. Het is nog niet standaard op alle toestellen.
  • Gemakkelijk onderhoud: Zorg ervoor dat de te reinigen onderdelen, zoals leidingen en slangen, gemakkelijk bereikbaar zijn. Zo kan de pomp gemakkelijk onderhouden worden, wat cruciaal is voor de levensduur van de pomp.

Kan ik ook een dompelpomp huren of er een tweedehands kopen?

Ja, dompelpompen kunnen gehuurd worden, in een grote verscheidenheid van modellen. Verhuurmogelijkheden zijn echter beperkt tot grotere steden.

Dompelpompen worden meestal gebruikt voor actuele redenen, b.v. overstromingen, waarbij het nodig is water weg te pompen: Overstromingen, waarbij het niet onmiddellijk de moeite waard is om zulke uitrusting te kopen. In dit geval is het de moeite waard dompelpompen te huren.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen normale huur voor gebruik op korte en middellange termijn, overbruggingshuur bij reparaties en stand-by huur. In het geval van verhuur op stand-by is de pomp langer nodig.

Het is ook mogelijk om tweedehands dompelpompen te kopen. Vooral in het geval van stand-by verhuur kan het meer de moeite waard zijn een gebruikte dompelpomp te kopen.

Zijn er alternatieven voor dompelpompen en kan ik ze zelf installeren (instructies)?

House waterwerken zijn een alternatief voor dompelpompen. Het gebruik van waterleiding voor huishoudelijk gebruik wordt steeds gebruikelijker.

Het biedt aanzienlijke kwaliteitswinst ten opzichte van een pomp. Bovendien wordt de pomp niet automatisch ingeschakeld telkens als water wordt afgetapt, wat de levensduur van het waterleidingnet aanzienlijk verlengt in verhouding tot de gebruikte pomp.

Tauchpumpe

Belangrijke criteria: Dompeldiepte, aandrijving, helder water of vuil water pomp, federatiehoogte, slangdiameter, kwaliteit van het materiaal, vlotterschakelaar, onderhoud.

Besluit: Welke soorten tuinpompen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe zijn er 2 soorten dompelpompen

  • Dompelpompen voor afvalwater
  • Helder water dompelpompen

Elk van deze soorten heeft een ander toepassingsgebied en een andere werkingswijze, wat individuele voor- en nadelen met zich meebrengt.

Er is een grote keuze aan verschillende modellen van deze 2 soorten, elk met zijn eigen speciale functies. Het is bijzonder belangrijk om eerst duidelijk te zijn over de geplande toepassingsgebieden. Dit bepaalt het ontwerp, de prestaties, de speciale functies en, natuurlijk, de kosten van de pomp.

In het volgende gedeelte willen we je helpen de juiste dompelpomp voor je toepassing te vinden, en je ook laten zien hoe ze werkt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Hoe werkt een dompelpomp voor afvalwater en wat zijn de voor- en nadelen?

Dompelpompen voor afvalwater worden gebruikt bij overstromingen en hoog water. Bijvoorbeeld in gebouwen, kelders, lekkende lokalen of uitgravingsputten die met sterk vervuild, modderig water gevuld zijn. Ze worden in de natuur onder andere ook gebruikt voor tuinvijvers en biotopen.

Vuilwaterpompen zijn robuust en hebben een lange levensduur, zodat ze ook bij grove vervuiling, d.w.z. hoge verontreinigingsniveaus (modder, stenen, puin) nog krachtig zijn. Ze kunnen vuildeeltjes tot een diameter van 35 mm filteren. Ze hebben meestal een duikdiepte van tussen de 9 en 18 mm.

De onderdompeldiepte wordt gemeten van het wateroppervlak tot de bovenrand van de pomp. Door hun onderdompelingsdiepte zijn ze echter niet in staat tot op de bodem te werken. Voor dit doel moeten ook ondiepe zuigpompen gebruikt worden met dompelpompen voor afvalwater.

In het algemeen worden dompelpompen voor afvalwater overal gebruikt waar (afval)water moet worden verwijderd, gereinigd en afgevoerd.

Dompelpompen staan vast op één plaats of zijn mobiel. Ze werken volgens het centrifugaal principe. Het (afval)water wordt vanuit de aanzuigopening via een slang naar een hoger gelegen plaats getransporteerd. De doorslaggevende factor is de leveringsdruk. Dompelpompen zijn volledig in het water ondergedompeld en transporteren het afvalwater via een schoepenrad.

Voordelen
  • Wegpompen van sterk vervuild water
  • Filtert vuildeeltjes van 15 tot 35 mm
  • Robuuste constructie
  • Dompeldiepte van 9 tot 18 mm
  • Krachtig
Nadelen
  • Geen gebruik in de winter
  • Ondiepe aanzuiging dompelwaterpomp tot op de bodem vereist

Er zijn verschillende waaierontwerpen voor, de eenvoudigste versie is de dompelpomp met vortex waaier. De meeste goedkope afvalwaterpompen zijn op dit ontwerp gebaseerd, omdat ze niet snel stuk gaan en weinig onderhoud vergen. De werkingswijze is echter niet erg efficiënt en de opvoerhoogte is laag.

De pompen worden aangedreven door een elektromotor, die elektrisch of met benzine aangedreven kan worden. De benzineversie heeft het voordeel dat je bij het gebruik ervan geen stopcontact nodig hebt. Er is ook een hydraulische versie. Dit heeft het voordeel dat het lichter is omdat er geen elektrische motor is. Typische debieten van afvalwaterpompen zijn 100 tot 2200 liter per minuut.

Dompelpompen kunnen voorzien worden van een extra vlotterschakelaar. Hij wordt gebruikt voor droogloopbeveiliging of niveauregeling.

Hoe werkt een helderwater dompelpomp en wat zijn de voor- en nadelen?

Dompelpompen voor helder water worden vooral gebruikt in tuinen en zwembaden, d.w.z. in zwembaden, poelen, aquaria, kelders. Ook voor putten, waterreservoirs en tanks.

Overal waar helder, schoon water moet worden afgevoerd. Bijvoorbeeld bij het oppompen van regenwater, het legen van afvoeren of het leegpompen van zwembaden.

In deze gebieden kunnen ze moeiteloos helder, schoon water pompen, d.w.z. water dat nauwelijks vuildeeltjes bevat. Helderwater dompelpompen zijn betrekkelijk eenvoudig van ontwerp en duurzaam, omdat ze alleen vuildeeltjes tot een diameter van 5 mm opzuigen.

Voordelen
  • Verpompen van helder, schoon water
  • Eenvoudige, robuuste constructie
  • Duurzaam
  • Pompen tot op enkele mm tot op de bodem
  • Dompeldiepte 10 tot 15 mm
Nadelen
  • Filtert alleen vuildeeltjes tot diameter &lt
  • 5mm
  • Niet voor gebruik in de winter

De dompeldiepte voor helderwater dompelpompen is gewoonlijk 10 tot 15 mm. De energiebesparende werkingsstand is bijzonder voordelig; hij is nog steeds effectief bij laag stroomverbruik. Hun levensduur kan ook bevorderd worden door goed schoonmaken en onderhouden, en geen gebruik in de winter.

Het aanzuigen van het afvalwater in de helderwaterpomp is zelfaanzuigend – het is gebaseerd op het vacuümmethode principe. Dit is de reden waarom helderwaterpompen water tot op een paar mm van de bodem kunnen wegpompen.

Tauchpumpe

Een dompelpomp neemt de functie over die van oudsher door spierkracht werd vervuld. (Foto: 947051 / pixabay.com)

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om dompelpompen te vergelijken en te evalueren

In het volgende wil ik je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om dompelpompen voor je toepassing te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een dompelpomp geschikt is voor je toepassing of niet.

Samengevat zijn dat:

  • Toepassingsgebied
  • Gewicht
  • Afmetingen
  • Motorvermogen
  • Leveringspercentage
  • Leveringshoogte
  • Dompeldiepte
  • Grootte van de verontreinigingsdeeltjes
  • Materiaal van de behuizing
  • Vlotterschakelaar/uitschakelbeveiliging
  • Volume

In de volgende paragrafen worden de aankoopcriteria samengevat, zodat je kunt bepalen wat de aankoopcriteria zijn en hoe je ze kunt indelen.

Gebruiksbereik

Het gebruiksbereik is hierboven al uitvoerig besproken. Niettemin moet hier gewezen worden op het belangrijkste criterium voor de keuze en de aankoopbeslissing.

De eerste vraag die je je moet stellen voor je tot aanschaf overgaat is waarvoor je je dompelpomp nodig hebt. Zal de dompelpomp gebruikt worden om helder, schoon water uit een zwembad te pompen, bijvoorbeeld? Of is het om vuil water met een hoge graad van verontreiniging uit de tuin, kelder of bouwplaats te verwijderen?

Dit criterium is de belangrijkste beslissende factor voor het verdere verloop van je aankoopproces, of voor de keuze van het type dompelpomp.

Gewicht

Het gewicht van een dompelpomp mag niet vergeten worden, vooral omdat de dompelpomp eerst naar de plaats van gebruik gedragen moet worden.

Voor tuintoepassingen blijven helderwaterpompen binnen een comfortabele gewichtsgrens van 3,8 tot 4,3 kg, terwijl afvalwaterpompen soms tot bijna 10 kg kunnen wegen.

Afmetingen

Ook de afmetingen van de pomp moeten in aanmerking genomen worden. De pomp in kwestie moet natuurlijk goed en adequaat passen op de plaats waar het water moet worden weggepompt.

Bij helderwaterpompen is dit minder belangrijk in het toepassingsgebied, b.v. zwembaden, zwemvijvers, enz. omdat er voldoende ruimte is. De meeste helder water dompelpompen hebben een voetafdruk van iets minder dan 200×160 mm en zijn 300 tot 330 mm hoog.

Bij het gebruik van vuilwaterpompen kunnen de afmetingen zeer bepalend zijn voor de toepassing, of de betreffende pomp gebruikt kan worden of niet. De voetafdruk is 190×230 en 300 tot 455 mm hoog. In principe geldt: hoe hoger het motorvermogen, hoe hoger de pomp en dus de pompcapaciteit.

Motorvermogen

Zoals de naam al zegt, geeft het motorvermogen de prestaties van de motor aan. Het is niet hetzelfde als de pompcapaciteit, want die hangt af van de efficiëntie van de pomp.

Helderwaterpompen zijn ontworpen om een bepaald debiet uit een bepaalde opvoerhoogte te pompen. Ze hebben een gelijkmatig gemiddeld motorvermogen van 250W, terwijl vuilwaterpompen water met verontreinigde deeltjes moeten pompen. Hun motorvermogen is hoger, variërend van 220W tot 900W.

Vuilwaterpompen pompen water op en neer uit diepe schachten. Dit betekent dat ze veel meer vermogen nodig hebben. De waaier en de pomp worden meestal aangedreven door een elektrische motor, soms ook door een benzinemotor.

Opbrengsnelheid

De opbrengsnelheid van een dompelpomp geeft de hoeveelheid vloeistof aan die weggepompt kan worden. Het hangt af van het motorvermogen van de pomp.

Het hangt echter ook af van de soort vloeistof die gepompt wordt. Typische pompsnelheden van helderwater dompelpompen zijn 7500 tot 11.500 liter per uur. Vuilwaterpompen hebben een pompsnelheid in het bereik van 5000 tot 15.000 liter per uur. Dit komt overeen met ca. 3-5 liter per seconde en is sterk afhankelijk van het betreffende apparaat.

Er zijn ook afvalwaterpompen die een hoog debiet hebben, ook al transporteren ze grotere vuildeeltjes (tot 35 mm).

Opvoerhoogte

Het belangrijkste criterium bij de aankoop van een dompelpomp is de opvoerhoogte en het debiet. De opvoerhoogte geeft de hoogte aan vanwaar het water met de pomp kan worden opgepompt. De meeste fabrikanten geven de maximum waarden voor hun producten aan, maar het is belangrijk de opvoerhoogte bij benadering te bepalen.

De opvoerhoogte is enkele meters, afhankelijk van de prestatie. De opgegeven maximale opvoerhoogte vertegenwoordigt dus de drukopbrengst. Met een opgegeven opvoerhoogte van 10 meter heeft het toestel een capaciteit van 1 bar.

Voor helderwaterpompen varieert de opvoerhoogte van minder dan 10 m tot enkele tientallen meters, voor afvalwaterpompen is het vergelijkbaar.

Dompeldiepte

De maximale dompeldiepte is belangrijk voor de soepele werking van de pomp. Hoe dieper de dompelpomp onder water is, hoe hoger de omgevingsdruk is die op het pomphuis werkt. Daarom moet de maximale onderdompeldiepte van de fabrikant in acht genomen worden.

Bij een dompelpomp wordt de onderdompeldiepte gemeten van het wateroppervlak tot de bovenrand van de pomp, of preciezer gezegd de zogenaamde pijpmof. Helderwaterpompen hebben een dompeldiepte van ca. 10 tot 15 meter, voor vuilwaterpompen kan dat van ca. 9 tot 18 meter zijn.

Tauchpumpe

Vuilwaterpompen worden gebruikt bij overstromingen en hoog water. Bijvoorbeeld in gebouwen, kelders, lekkende panden of uitgravingsputten.

Vervuilende deeltjesgrootte

Afhankelijk van de toepassing waarvoor je een dompelpomp wilt gebruiken, moet je de toelaatbare vervuilende deeltjesgrootte in acht nemen.

Helderwaterpompen lozen schoon, helder water, de toelaatbare diameter van vervuilende deeltjes is max. 5 mm. Vuilwaterpompen kunnen afvalwater pompen met een deeltjesdiameter tot 40 mm.

Materiaal van de behuizing

Het materiaal van de pompbehuizing speelt een beslissende rol in de levensduur van de pomp. Hij moet gemaakt zijn van stevig, schokbestendig materiaal, want de pomp kan bij het zinken wel eens op harde voorwerpen vallen.

Bovendien moeten ze tientallen jaren bestand zijn tegen agressief en afbrekend vuil water van industriële installaties. Pompen van roestvast staal zijn erg populair. Het zorgt ervoor dat de pomp lang meegaat. Maar ook plastic is aan te bevelen.

Vlotterschakelaar/uitschakelbeveiliging

Een ingebouwde vlotterschakelaar in een dompelpomp is ook belangrijk. Het registreert het stijgende of dalende waterpeil en schakelt de pomp dienovereenkomstig aan of uit. Dit kan elektrisch of handmatig gebeuren.

Dit regelt automatisch het niveau en voorkomt dat de pomp droogloopt.

Er zijn verschillende uitvoeringen van vlotterschakelaars, die door de uitvoering in de prijs tot uiting komen. In modernere toestellen regelt een moderne elektrische niveauregeling of een magnetische vlotterschakelaar de werking.

Een vlotterschakelaar behoort tegenwoordig tot de standaarduitrusting van een dompelpomp en is in bijna alle apparaten ingebouwd. Als een pomp niet met een vlotterschakelaar zou zijn uitgerust, zou hij snel beschadigd kunnen raken, en daarom is het nodig hem met een vlotterschakelaar uit te rusten.

Volume

Dompelpompen worden meestal lange tijd gebruikt, zowel binnen als buiten. Daarom moeten dompelpompen tijdens bedrijf zo stil mogelijk zijn.

Helder water dompelpompen worden vooral buiten gebruikt, deels in de tuin, in het zwembad in het warme seizoen. Om ervoor te zorgen dat een werkende pomp de tijd die je in de tuin doorbrengt niet verstoort, moet hij zo stil mogelijk werken. De meeste helderwaterpompen zijn zo ontworpen dat ze stil zijn, zodat ze de zomeridylle in de tuin niet verstoren met hinderlijk lawaai.

Vuilwaterpompen werken ook relatief stil, ondanks hun robuuste constructie en hoge prestaties. Ze kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. In extreme situaties, zoals bij overstromingen, is het nodig de pompen permanent buiten te gebruiken. Hier mogen voorbijgangers niet gestoord worden door harde geluiden.

Beeldbron: Pixabay.com / pixel2013

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies