Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Of het nu voor de wintersport is of een stijlvolle verschijning in het dagelijks leven, het donsjack voor heren is een echte blikvanger en trouwe metgezel. Hij houdt je extreem warm, is heel licht en compact. Hij kan dus heerlijk opgeborgen worden in de rugzak of bagage van een man en is bestand tegen extreme temperaturen.

Het vinden van de perfecte donsjas voor heren is niet eenvoudig, want de keuze is groot en de verschillen zijn soms marginaal. Ontdek hier hoe je je perfecte donsjas voor heren kunt vinden, waarom dons je zo warm houdt, waarom dons niet nat mag worden en hoe je het het beste kunt verzorgen.
Beste Donsjack heren: Onze selectie

Shopgids Donsjack heren: Alles wat je moet weten

Donsjassen voor heren zijn er in verschillende stijlen en voor diverse gelegenheden. Afhankelijk van het gebruiksgebied moet je zorgvuldig de juiste variant kiezen om het beste uit je donsjack voor heren te halen. De juiste pasvorm en de optimale donsmix zijn ook essentieel.

Bij je aankoop moet je vooral op deze criteria letten

  • Grootte/Lengte
  • Stijl
  • Kenmerken
  • Materiaal
  • Vulkracht/ Vulkracht
  • Duurzaamheid/ Dierenwelzijn

We hebben een overzicht samengesteld om je te helpen je perfecte donsjack voor heren te vinden:

Maat/lengte

Wat de maat betreft, geldt voor donsjacks voor heren het volgende: hoe langer het jack, hoe meer zones warm gehouden worden. Dit geldt zowel voor het lichaamsgedeelte als voor de mouwlengte. Zoek een goede pasvorm die dicht bij het lichaam zit, maar toch een uistraling mogelijk maakt. Een te groot herenjack zal te veel warme lucht doorlaten.

Je bewegingsvrijheid mag niet beperkt worden. Als de donsjas voor mannen te lang is, wordt de bewegingsvrijheid van de benen beperkt. Donsjacks voor heren met een trekkoord of koord in de zoom zijn aanpasbaar. Hiermee kun je je herenjas strakker maken en afstellen. Zo wordt de warmte vastgehouden.

Style

Typisch voor donsjacks voor heren zijn de afzonderlijke kamers. Deze zijn ingenaaid, zodat de warmte-isolatie op de juiste plaats blijft. Dit betekent dat het dons niet wegglijdt en de kamers gelijkmatig warm houdt. De kamers hebben ook het voordeel dat het dons niet samenklontert bij het wassen en drogen.

Functies

Sommige donsjacks voor mannen zijn uitgerust met donzen kappen. Dit is vooral voordelig bij zeer lage temperaturen en winderige omstandigheden. Het verwarmt het hoofdgebied en de oren. Zorg voor een goed passende kap met elastische banden om de maat aan te passen. Vaak zijn de kappen ook afneembaar en voegen ze geen gewicht toe.

Als je je donsjack voor heren vaak in je bagage hebt, is een donsjack voor heren dat een geïntegreerde compressiezak heeft een goed idee. Hierdoor kan het donsjack verkleind worden en past het in de handbagage van elke man.

Materiaal

Donsjassen voor mannen zijn meestal gemaakt van ganzen- en eendendons. Ganzendons is iets warmer. Eendendons verslaat echter ganzendons in prijs. Sommige fabrikanten scoren met een goede mengverhouding van de twee dons als compromis.

Zogenaamd hybride dons is een combinatie van natuurlijk dons en kunstdons. Het heeft bijzonder goede droogeigenschappen en is onverslaanbaar in gewicht en pakmaat.

Let bij de aanschaf van je donsjack voor heren op kleine details. Je moet bijvoorbeeld de kwaliteit van de naden van de afzonderlijke kamers eens goed bekijken. Ook de ritssluiting verdient een speciale inspectie, want die wordt het meest gebruikt en moet slijtvast zijn.

Vulkracht/vullend vermogen

De vulkracht van een donsjack voor heren wordt gemeten in cuin. Hoe hoger het opbollend of vullend vermogen, hoe beter de isolatie in verhouding tot het volume van het herenjack. Waarden van 600 – 700 cuin beloven een goede kwaliteitsverhouding. Uitstekende kwaliteit is verkrijgbaar vanaf 800 cuin.

Duurzaamheid/dierenwelzijn

Er zijn verschillende certificeringen op de markt om de duurzaamheid en eerlijkheid in de donsindustrie bij te houden. Een daarvan is de Responsible Down Standard, die criteria vaststelt voor het dierenwelzijn van ganzen en eenden.

Andere merken en bedrijven hebben hun eigen normen en keurmerken om dierenmishandeling uit te sluiten en transparantie te garanderen. Hiertoe behoren de Downcodex, het Downpass Label en Tracable Down.

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen en bezorgd bent over het welzijn van dieren, kun je als alternatief hoogwaardig synthetisch dons kiezen. Zo kun je met je donsjack voor heren ook een waardevolle bijdrage aan de samenleving leveren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn veel donsjacks voor mannen. De afzonderlijke modellen verschillen echter minimaal van elkaar en differentiëren kan moeilijk zijn. De verzorging van een donsjack voor heren is ook bijzonder. We hebben deze en andere vragen onderzocht en de antwoorden in het volgende deel gebundeld.

Welke soorten donsjassen voor heren zijner?

Niet alle donsjassen voor mannen zijn hetzelfde. Afhankelijk van het gebruik moet een donsjack voor heren aan verschillende eigenschappen voldoen om tot zijn recht te komen. Bij het kopen moet je al weten tegen welke eisen je donsjack voor heren bestand moet zijn. Of het nu is voor vrije tijd, dagelijks gebruik of extreme omstandigheden bij sport.

  • Klassieker: De klassieker onder de winterjassen is het donsjack voor heren. Het houdt je betrouwbaar warm en is bestand tegen lage temperaturen. In parka vorm met capuchon of heel eenvoudig met opstaande kraag, hij ziet er stijlvol uit en is een echte blikvanger bij allerlei evenementen.
  • Casual: Het donsjack voor mannen in casual stijl mag op geen enkele spontane mannenreis ontbreken. Diverse variaties van kleuren en vormen bieden een ruime keuze. Ze zijn veelzijdig, zowel in de winter als in de overgangsmaanden.
  • Sportief: Veel sportmerken maken donsjassen voor mannen. Deze zijn niet alleen bijzonder sportief van uiterlijk, maar ook heel veelzijdig. Of het nu als 2e laag onder een hardshell of regenjack is of als buitenste laag bij het wandelen, het heren donsjack is altijd klaar voor gebruik en past perfect in de rugzak.
  • Outdoor: Het donsjack is erg populair bij mannelijke bergbeklimmers. Zijn lichte gewicht en top thermische prestaties zijn overtuigend, zelfs bij temperaturen onder -10 graden. Zelfs als je bivakkeert, is een donsjack voor heren van hoge kwaliteit bestand tegen extreme omstandigheden.

Een verstandige donsjas voor heren moet afgestemd zijn op het beoogde gebruik. Wees je bewust van waarvoor je je donsjack aantrekt om er het best mogelijke comfort en vele jaren plezier van te hebben.

Wat ligt er plat?

Het zijn de fijne onderveren van ganzen en eenden. Ze zijn driedimensionaal en elastisch. Door hun vertakte structuur omsluiten ze veel zuurstof en slaan ze lichaamswarmte heel goed op. Dit is de reden waarom dons een goede isolatielaag is voor buitenkleding.

Dons bestaat uit keratine. Een vezelig en fibrillair eiwit. Als dons nat wordt, zakt het in elkaar, klontert samen en houdt het je niet langer warm genoeg. Daarom is het belangrijk je donsjack voor heren goed te wassen en het goed te verzorgen.

Als je er goed mee omgaat, houdt je donsjack voor heren je lang warm, consequent en isoleert heel goed. Klonteren kan vermeden worden door goed drogen en opbulken.

Wat zijn de kenmerken van een donsjack voor heren?

Donsjassen voor mannen zijn licht, zacht, behaaglijk en zeer goed samendrukbaar. Ze nemen dus niet veel ruimte in en leveren zeer goede thermische prestaties in verhouding tot gewicht en volume.

Dons is echter zeer waterafstotend. Ze nemen goed vocht op en slaan zweet op. Bij zware regen en na het wassen moet het dons echter volgens de gebruiksaanwijzing gedroogd en verwerkt worden om de oorspronkelijke functie terug te krijgen.

Hoe kan ik mijn donsjack voor heren goed wassen?

Je kunt niet echt fout gaan als je een goed donsjack voor heren koopt. Om de kwaliteit op lange termijn te kunnen behouden en slijtage te voorkomen, moet je het heren donsjack goed wassen. Er zijn een paar punten die je in gedachten moet houden.

Sluit alle ritsen van je donsjack voor heren en keer het binnenstebuiten. Voor de was kun je het beste donswasmiddel gebruiken. Doe het donsjack in de wastrommel zonder andere kleren en kies een delicaat of wolprogramma met minimaal centrifugeren op maximaal 30 graden.

De trommelgrootte moet een capaciteit hebben van minstens 6 kilo voor een enkele donsjas.

Na de hoofdwas kun je een andere wascyclus regelen, de spoelcyclus. Daarna kun je je donzen herenjack voorzichtig uit de wasmachine halen. Onzorgvuldig verwijderen kan scheuren in de naden veroorzaken. Tenslotte kun je het gewassen heren donsjack op een kleerhanger te drogen hangen.

Hoe kan ik mijn donsjack voor heren goed onderhouden?

Een donsjack van hoge kwaliteit vraagt niet veel verzorging. Er moet eerder voorzichtig mee omgesprongen worden.

Als je heren donsjack vooral voor dagelijks gebruik gedragen wordt, hoeft het niet vaak gewassen te worden. Het is meestal voldoende om je donsjas te luchten en kleine vuilplekjes met een vochtige spons schoon te maken.

Als je je donsjack voor heren draagt voor buitensporten, moet je het naar behoefte wassen met een speciaal donswasmiddel. Na de wascyclus is volledig drogen en ontdooien nodig om het dons weer volledig bruikbaar te maken.

Hoe droog ik mijn heren donsjas goed?

Na het wasprogramma is je donzen herenjas erg zwaar omdat het dons doordrenkt is met water. Je kunt je donsjack gemakkelijk in de droger stoppen met een tennisbal. De tennisbal laat het dons beter opwellen.

Zonder droger kun je je donsjack ook ophangen. Wel moet je het dons regelmatig pluizen om te voorkomen dat het gaat klonteren. Voor de volledige functionaliteit van het dons is een wasdroger beter.

Wanneer heb ik een donsjack voor heren nodig?

Zoek je een jack dat zo klein mogelijk wordt ingepakt, zo weinig mogelijk weegt en je toch zo warm mogelijk houdt? Het donsjack voor heren heeft al deze componenten. In tegenstelling tot synthetische vezels is dons heel licht en neemt het goed vocht op.

Als je vaak in een omgeving met hoge luchtvochtigheid bent, is het beter een ander materiaal te kiezen. Het donsjack voor heren is de ideale metgezel voor trektochten, want het is licht, neemt goed vocht op en neemt weinig plaats in. Het is ook perfect in de herfst of de lente, en ook in de winter.

Is mijn donsjack voor heren waterdicht?

Een standaard donsjack is niet waterdicht en mag niet nat worden. Water wordt beschouwd als de natuurlijke vijand van dons. Als het nat is, neemt het isolerend vermogen af. Idealiter leg je een regenjack over je warme donsjack volgens het ui-principe.

Moderne technologieën maken het mogelijk waterafstotende oppervlakken voor donsjassen te maken. De Durable Water Repellency technologie geeft je donsjack een beschermende waterafstotende laag over het isolerende dons. Zoek bij aankoop naar een goede waterkolom.

De waterdichting moet van tijd tot tijd ververst worden.

Samenvatting

Donsjassen voor mannen zijn heel veelzijdig. Klassiek, sportief, urban of voor extreme situaties – ze zijn een absolute blikvanger. Ze glanzen niet alleen optisch, maar hebben een uitstekende gewicht-warmte verhouding. Hij kan dus in de rugzak verpakt worden om ruimte te besparen.

Bij de keuze van je donsjack voor heren zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk te weten op welk gebied je donsjas gebruikt wordt. Zorg ervoor dat je de verzorgings-, was- en droogvoorschriften van je donsjack voor heren volgt. Anders klontert het dons samen en verliest het zijn isolerend vermogen.

(Afbeeldingbron: kaze-0421/ unspalsh)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies