Laatst bijgewerkt: 08-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Ben je gepassioneerd door activiteiten als kamperen, trektochten maken of wandelen en ben je ook begaan met het milieu? Dan is een draagbaar zonnepaneel iets voor jou. Dankzij dit systeem kun je overal over elektriciteit beschikken zonder vervuiling te veroorzaken.

Tegenwoordig leven we verbonden met veel elektronische apparatuur. Je camera, mobiele telefoon of drone moeten van energie voorzien worden om te kunnen functioneren. Als je hiervoor een draagbaar zonnepaneel gebruikt, hoef je geen oplaadbare batterijen te gebruiken, die berucht zijn omdat ze het milieu vervuilen. Bekijk alle mogelijkheden voor zonnepanelen die nuttig voor je kunnen zijn.
Belangrijk om te weten

 • Draagbare zonnepanelen leveren energie om onze elektronische apparatuur overal van stroom te voorzien. Ze gebruiken fotovoltaïsche cellen om elektrische energie uit de zon te halen.
 • Ze kunnen fungeren als aanvullende energievoorziening als ze samen met een batterij gebruikt worden om de van de zon ontvangen energie op peil te houden.
 • Doordat ze gemakkelijk te vervoeren zijn, kunnen ze gebruikt worden op plaatsen waar geen conventionele elektrische stroom voorhanden is. Dat kan op het platteland zijn, tijdens trektochten of bij werk op afgelegen plaatsen.

Beste Draagbaar zonnepaneel: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over draagbare zonnepanelen

Een draagbaar zonnepaneel is een goede optie om energie te leveren voor je apparatuur. Hier zijn de belangrijkste kenmerken en alles wat je moet weten voor je hem koopt

Met een draagbaar zonnepaneel kun je de energie van de zon omzetten in elektriciteit. (Bron: Caspar Rae: b6vAiN3wYNw/ unsplash)

Wat is een draagbaar zonnepaneel?

Een draagbaar zonnepaneel heeft hetzelfde werkingsprincipe als gewone zonnepanelen. Ze maken het mogelijk gratis energie uit de zon te halen. Om dit te bereiken worden fotovoltaïsche cellen gebruikt die de energie van de zon omzetten in elektriciteit.

Om draagbare zonnepanelen te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat de fotovoltaïsche cellen efficiënter zijn.

Zo kan dezelfde energiecapaciteit bereikt worden met een kleiner formaat.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een draagbaar zonnepaneel?

Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen van deze draagbare energiebron:

Voordelen
 • Geen extra elektrische aansluitingen nodig
 • Lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen
 • Onderhoudsvrij
 • Kan gemakkelijk op verschillende oppervlakken geïnstalleerd worden
 • Vermijdt het gebruik van wegwerpbatterijen
Nadelen
 • De aanvangsinvestering kan wat hoog zijn
 • De opwekkingscapaciteit hangt af van de hoeveelheid beschikbaar zonlicht
 • Voor de fabricage ervan worden giftige elementen gebruikt

Waarom zou je een draagbaar zonnepaneel kopen?

Alle technologie om ons heen heeft elektriciteit nodig om te werken en soms is die niet in de buurt beschikbaar. In zulke gevallen komt een zonnepaneel goed van pas. Bovendien moet je de volgende factoren in gedachten houden als je overweegt er een te kopen

 • Je vervuilt het milieu niet: Een goed onderhouden zonnepaneel kan je verscheidene jaren van dienst zijn. Bereken hoeveel batterijen je in je camera zou gebruiken voor bijvoorbeeld 5 jaar. Al die batterijen die je niet gaat weggooien zijn je bijdrage om niet te vervuilen. Op deze manier help je de planeet.
 • Je bespaart geld: Zonne-energie is gratis. Je kunt LED lampen met draagbare zonnepanelen gebruiken voor verlichting op verschillende plaatsen in je huis en besparen op je elektriciteitsverbruik (1). Je vermijdt ook uitgaven aan wegwerpbatterijen om je apparatuur van stroom te voorzien.
 • Het is een technologisch snufje: Je kunt een draagbaar zonnepaneel gebruiken om de tuin van je huis te verlichten. Of in je rugzak voor gebruik met je mobiele telefoon of tablet (2). Zelfs in je auto om de accu in goede conditie te houden als je hem maar weinig beweegt. Al deze toepassingen zijn nu mogelijk dankzij de vooruitgang in de technologie.

Welke soorten draagbare zonnepanelen zijn er?

Omdat de technologie van vandaag kleine zonnepanelen mogelijk maakt, kunnen ze nu ook gebruikt worden in

 • Buitenverlichting: Omdat LED lampen weinig energie verbruiken, kunnen ze rechtstreeks door zonnepanelen worden gevoed. Dit vermindert het elektriciteitsverbruik en het gebruik van extra bedrading.
 • Laad-onderhouder: Door kleine zonnepanelen te gebruiken kan de batterij van ongebruikte voertuigen gedurende enkele dagen van stroom voorzien worden. Dit voorkomt schade aan de accu en het elektrische systeem van de auto.
 • Draagbare oplaadpanelen: Met een extra batterij of door directe aansluiting kan elektronische apparatuur zoals mobiele telefoons of camera’s van stroom worden voorzien. Grotere modellen worden gebruikt voor grotere ladingen in boten of caravans.
 • Zonne-elektrische generatoren: Opvouwbare zonnepanelen kunnen gebruikt worden om grotere oplaadcapaciteiten te genereren. Met dit soort apparatuur kan zonne-energie omgezet worden in verschillende soorten elektrische energie, zoals 5 en 12V gelijkstroom of commerciële wisselstroom.

Het draagbare zonnepaneel is gemakkelijk te installeren en vergt weinig onderhoud. (Bron: Los Muertos Crew: 8853500/ pexels)

Welke verzorging heeft een draagbaar zonnepaneel nodig?

Omdat het draagbaar is, kan het gemakkelijk geïnstalleerd worden. Ze zijn meestal verzegeld en voorzien van waterbescherming. Daardoor is het enige onderhoud dat nodig is, het schoonhouden van het aan de zon blootgestelde deel van het paneel. Zo blijft het zijn maximale efficiëntie behouden.

Aankoopcriteria

Als je op zoek gaat naar je draagbaar zonnepaneel vind je verschillende maten, vormen en uitgangsspanningen. Hier zijn de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden om een goede beslissing te nemen.

Paneeltype

We kunnen draagbare zonnepanelen in 2 groepen indelen

 • Inclusief Batterij: In deze groep zijn er Power Bank op zonne-energie en draagbare generatorstations.
 • Directe zonneladers: Je verbindt ze rechtstreeks met je telefoon of elektronische apparatuur. Omdat ze geen batterij hebben, zijn ze lichter. Dit is een heel belangrijke factor voor activiteiten als wandeltochten.

Capaciteit

 • Voor draagbare apparatuur: Je kunt kleine draagbare zonnepanelen kiezen die genoeg stroom leveren om een paar apparaten op te laden. Bedenk dat hoe kleiner de capaciteit is, hoe langer de oplaadtijd.
 • Voor boten of caravans: Voor deze toepassingen is het nodig om draagbare zonnepanelen te installeren die groot genoeg zijn om gelijkstroom en wisselstroom te leveren. Afhankelijk van de behoefte kun je een of meerdere onderling verbonden panelen nodig hebben.

Zonnepanelen kunnen genoeg stroom leveren voor allerlei behoeften. (Bron: Blake Wisz: TcgASSD5G04/ unsplash)

Afmetingen

Capaciteit en rendement zijn 2 factoren die de grootte van het paneel bepalen dat we nodig hebben.

Bedenk altijd dat afmetingen en gewicht bepalende factoren zijn als je het meerdere dagen met je mee moet dragen. Daarom zijn lichtgewicht vouwpanelen een uitstekende keuze als je meer capaciteit nodig hebt maar met kleinere afmetingen.

Uitgangsspanning

Je moet er rekening mee houden welke apparaten je gaat aansluiten. Als je het alleen nodig hebt voor telefoons of kleine apparatuur, zijn USB aansluitpoorten onontbeerlijk.

Er zijn andere gelegenheden waarbij 12 V gelijkstroom nodig is om apparatuur aan te sluiten die je normaal in de sigarettenaansteker van een auto zou steken.

In bijzondere situaties moet je apparatuur op het lichtnet voor huishoudelijk gebruik aansluiten. In deze gevallen kun je een elektrische generator voor zonne-energie gebruiken, of grotere panelen die verbonden zijn met een omvormer.

Hoe efficiënter hij is, je kunt hetzelfde beschikbare vermogen hebben met een kleiner formaat.

Weerbestendigheid

Als je je draagbaar zonnepaneel mee moet nemen voor buitenactiviteiten, zoals kamperen of trektochten maken, moet je rekening houden met extra eigenschappen.

Je kunt panelen vinden die alleen waterbestendig zijn. Andere zijn ontworpen voor barre weersomstandigheden, zoals sneeuw of harde wind. Dit is een belangrijke overweging als je een zonnepaneel voor je boot of caravan nodig hebt.

Samenvatting

Met een draagbaar zonnepaneel kun je de stroom krijgen die je nodig hebt om verschillende apparatuur aan te sluiten als je geen conventionele elektriciteit in de buurt hebt. Het helpt je ook de planeet minder te vervuilen door het gebruik van wegwerpbatterijen te vermijden. Belangrijk is dat je na de investering in de aanschaf ervan geen extra kosten meer hoeft te maken.

Afhankelijk van de soort activiteit die je gaat uitvoeren, moet je rekening houden met de afmetingen en het gewicht, vooral als je hem meerdere dagen met je mee moet dragen. Heb je meer vermogen nodig om bepaalde apparatuur aan te sluiten, dan kun je andere opties kiezen met een grotere capaciteit.

We hopen dat deze informatie nuttig is bij het kiezen van het type draagbaar paneel dat het beste bij je past. Als je het artikel leuk vindt, deel het dan gerust op je sociale netwerken.

(Zichtbare foto bron: Anetlanda: 160471189/ 123rf)

Referenties (2)

1. Baque O. ESTUDIO DE FACTIBILIDAD PARA LA IMPLEMENTACIÓN DE LÁMPARAS CON PANELES SOLARES EN EL COMPLEJO UNIVERSITARIO DE LA UNIVERSIDAD ESTATAL DEL SUR DE MANABI” [Internet]. -. Universidad estatal del sur de manabí; 2021 [cited 2021]
Bron

2. Molina Y, Monroy J, Morales P, Alemán M. PRODUCCIÓN Y COMERCIALIZACIÓN DE MALETINES CON CARGADOR SOLAR PORTÁTIL [Internet]. -. UNIVERSIDAD SAN IGNACIO DE LOYOLA; 2018 [cited 2021]
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Investigación científica
Baque O. ESTUDIO DE FACTIBILIDAD PARA LA IMPLEMENTACIÓN DE LÁMPARAS CON PANELES SOLARES EN EL COMPLEJO UNIVERSITARIO DE LA UNIVERSIDAD ESTATAL DEL SUR DE MANABI” [Internet]. -. Universidad estatal del sur de manabí; 2021 [cited 2021]
Ga naar bron
Investigación científica
Molina Y, Monroy J, Morales P, Alemán M. PRODUCCIÓN Y COMERCIALIZACIÓN DE MALETINES CON CARGADOR SOLAR PORTÁTIL [Internet]. -. UNIVERSIDAD SAN IGNACIO DE LOYOLA; 2018 [cited 2021]
Ga naar bron
Recensies