Laatst bijgewerkt: 17-09-2021

Onze selectiecriteria

31Onderzochte producten

57Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

141Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote drumstokken test 2022. Hier stellen we alle drumstokken die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste drumstokken voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je drumstokken koopt.
Belangrijk om te weten

 • Het assortiment drumstokken is groot en veel beginners zijn onzeker over welke drumstokken de beste keuze zijn. Trommelstokken kunnen ingedeeld worden naar de soort materiaal dat gebruikt wordt, de grootte en de vorm van de kop.
 • Al deze variabelen beïnvloeden de klank en het gevoel. De standaard stokken zijn maat 5A hickory stokken met een traanvormige punt. Als je onzeker bent of net begonnen bent met drummen, zul je met zo’n stok waarschijnlijk een goede keus maken.
 • Als je een favoriete drummer hebt, kun je ook onderzoeken welke stokken hij gebruikt. Immers, de stokken hebben waarschijnlijk een beslissende invloed op de klank waarvan je bent gaan houden.

Beste Drumsticks: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je drumstokken koopt

Zijn er specifieke drumstokken voor bepaalde genres?

Het antwoord is nee. De verschillende classificaties van stokken werden ook gemaakt met de gedachte dat bepaalde stokken gewoon geschikter lijken voor bepaalde genres dan andere.

Je zou dus zeker geen jazzmuziek spelen met een heel zware stok. Deze zijn meer geschikt voor hardere genres. Als je stiller wilt spelen en een warmere klank wilt creëren, neig je naar een ovale kopvorm en een kleinere dikte.

Wist je dat er zowel jazz bezems als klassieke trommelstokken bestaan?

Jazz bezems zijn trommelstokken die in plaats van een punt meerdere “borstelharen” hebben, zoals een bezem. Deze zijn bijzonder geschikt om jazz te spelen, bijvoorbeeld met de veegtechniek.

Niettemin zijn de grenzen hier vloeiend, en het belangrijkste is dat je een goed gevoel kunt ontwikkelen voor het spelen met de stokken. Omdat een goed gevoel veel belangrijker is dan het houden aan (vermeende) regels bij het kiezen van een stok.

De perfecte drumstokken bestaan altijd alleen voor de individuele drummer, nooit universeel voor elke musicus. (Image source: pixabay.com / TT0B0X)

Van welke materialen zijn stokken gemaakt?

In principe zijn drumstokken van hout. De houtsoorten die het meest gebruikt worden zijn:

 • Eikenhout
 • Hickory hout
 • Esdoorn hout
 • Haagbeuk

Behalve stokken van hout zijn er ook stokken van koolstof of aluminium.

Het materiaal waarvan de stok gemaakt is beïnvloedt de klank en het gevoel. Stokken van hickory bijvoorbeeld zijn zeer elastisch en daardoor gemakkelijk voor de polsen bij het spelen en zijn het meest geschikt voor (lange) drumrollen. In de volgende tabel staan alle relevante eigenschappen van de verschillende materialen.

Materiaal Eigenschappen
Eiken Iets harder, dichter hout met hoge duurzaamheid – en volume.
Hickory Zeer populair bij veel drummers. Verend zeer goed en heeft toch een goede punch
Esdoorn Zeer licht hout dat geschikt is voor snelle haringen. Niet voor luid spelen.
Laminaat Hoge terugvering en geweldige look. Verslijt vrij snel in sommige gevallen.
Aluminium Extreem duurzaam. Zeer hard (koud) geluid, het beste voor metal.
Carbon Vergelijkbaar met hickory qua gevoel.  Maar duurzamer – en duurder.

Een beginner die nog niet precies weet waar hij aan toe is, doet er meestal goed aan drumstokken van hickory hout te gebruiken. Gevorderde drummers zullen onvermijdelijk stokken van andere materialen moeten uitproberen – want welke drumstokken je verkiest is vaak ook een kwestie van individuele smaak.

Wist je dat je bij het spelen met stokken van hout beter voor hardhouten stokken kunt gaan?

Vooral beginners lopen het risico met hun stokken wat harder op een trommel te slaan. Hard hout zoals hickory is bestand tegen zulke klappen, terwijl zacht hout breekt en in je gezicht kan ontploffen.

Zijn bepaalde stokken luider of stiller?

Het duidelijke antwoord is hier: Ja. Hoe dikker en zwaarder de stok, hoe luider.

Bovendien is de vorm van het hoofd ook van cruciaal belang. Als je maximaal volume en assertiviteit nastreeft, doe je er goed aan 2B stokken met een kogelkop te gebruiken. Het hangt er echter altijd van af hoe goed je met de stokken kunt omgaan. In de meeste gevallen hoeven drummers geen hoog volume te leveren, want op grotere podia worden de drums opgevangen met microfoons en versterkt via het PA systeem.

Zijn er trommelstokken voor kinderen?

Behalve de gebruikelijke stokkenmaten zijn er ook trommelstokken voor kinderen. De volwassen maten zijn gewoon niet geschikt voor kleine handen. Onder de rubriek “Trommelstokken voor kinderen” vind je veel keus.

All-rounder stokken zijn een goede manier voor beginners om met drumstokken te beginnen. Je kunt dan later andere modellen uitproberen om te zien hoe je ermee overweg kunt. (Image source: pixabay.com / Ska-te)

Welk genre wil je spelen?

Vraag jezelf af: Welk genre wil ik vooral spelen? Is het meer rock of wil ik me gaan verdiepen in country of jazz? Voor rock en metal heb je dikkere, zwaardere stokken nodig, terwijl voor jazz zachtere, verende stokken aan te bevelen zijn.

Als je je niet aan één genre wilt binden, zijn hickory stokken in maat 5A een goede keus. Deze zijn de absolute standaard in de drumwereld en de beste allrounders.

Hoe lang speel je al drums?

Sommige stokken kunnen pas aangeraden worden als je wat ervaring hebt opgedaan. In het algemeen is het niet echt aan te raden om als beginner met erg dikke stokken te beginnen. Zeker, ze zijn luider en knallen meer, maar bepaalde technieken zijn er moeilijker mee te spelen dan met lichte allrounder stokken. Als je net het instrument aan het leren bent, probeer dan eerst overweg te kunnen met allrounder stokken. Als je al een tijdje speelt, probeer ze dan gerust uit!

Welke accessoires zijn er voor drumstokken?

Fabrikanten hebben een aantal nuttige accessoires voor trommelstokken ontwikkeld. De klassieker is een trommelstokzak. Deze zijn de moeite waard als je niet alleen thuis wilt spelen, maar ook mobiel wilt zijn met je stokken.

Behalve deze tassen zijn er ook stokhouders die aan je drumstel bevestigd kunnen worden. Daarmee behoren vliegende stokken tot het verleden, en idealiter heb je de beschikking over verschillende paren drumstokken; zo kun je je spel zelf in de loop van een lied aanpassen, bijvoorbeeld van een drumbezem naar gewone drumstokken, of om gemakkelijk van sterkte te wisselen, bijvoorbeeld als je een ballad wilt spelen na een harder nummer, enz.

Ook de bekende tape moet genoemd worden. Je kunt dit om je drumstokken wikkelen, zodat je handen niet wegglijden als je de stokken vasthoudt. Tip: Tape is vooral nuttig voor zwaar gelakte stokken, want die kunnen nogal glibberig worden in zweethanden. Tape, dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is, verfraait ook het uiterlijk van je drumstokken.

Welke alternatieven zijn er voor drumsticks?

Er zijn veel alternatieven voor de klassieke drumstick. We hebben de 3 populairste op een rijtje gezet. Overigens bezitten veel drummers meerdere instrumenten en gebruiken ze naar behoefte.

Rods zijn trommelstokken die bestaan uit een samenstelling van verscheidene dunne houten stokjes. Ze worden gebruikt voor rustigere muziekstukken, zoals pop ballads.

Een (jazz) bezem bestaat uit een kunststof steel en een draadkraag. Met een trommelbezem is het mogelijk extra speeltechnieken toe te passen, zoals vegen.

Percussiestokken zijn er in veel verschillende vormen. De stok is meestal van hout en de hamer van bont en/of vilt. Ze worden vooral in het orkest gebruikt voor pauken, gongs of marimbas.

Besluit: Welke soorten drumstokken zijn er en welke is de juiste voor jou?

Een belangrijk inzicht is: er zijn geen perfecte drumstokken. Elke drummer heeft zijn eigen voorkeuren wat betreft gewicht en gevoel. Het is over het algemeen aan te bevelen dat je verschillende paren drumstokken krijgt. Zo kun je ontdekken welke stokken het beste aanvoelen, en ben je ook voorbereid op verschillende stijlen.

De vraag welke stokken voor jou het beste zijn hangt vooral af van de materiaalkeuze. Trommelstokken zijn gemaakt van hout, aluminium of carbon . De meest voorkomende houtsoorten zijn:

 • Esdoorn
 • Hickory
 • Eik
 • Haagbeuk

Voor- en nadelen van stokken van esdoorn

Trommelstokken van esdoorn zijn de perfecte keuze voor snel, licht spel waarbij slechts een laag volume nodig is. Esdoorn stokken hebben een uitstekende stuitvastheid en zijn daardoor bij het spelen gemakkelijk voor de polsen. Het nadeel is duidelijk: het lichte, zachte hout wordt sneller beschadigd. Als je veel rimshots speelt of graag hard op de bekkens slaat, kun je waarschijnlijk beter geen stokken van esdoorn nemen.

Voordelen
 • Licht en veerkrachtig
 • Ideaal voor snel spel
Nadelen
 • Veel slijtage
 • Minder dreunen en tamelijk stil

Voordelen en nadelen van stokken van hickory

Trommelstokken van hickory hout zijn de klassieker bij uitstek. Ze hebben een goede verhouding tussen hardheid en gewicht – niet te hard, maar ook niet te zacht. Natuurlijk, als je heel snel wilt spelen en een verlies aan volume kunt aanvaarden, zijn esdoorn stokken een betere keus; tegelijk zal een drummer die de maximale dreun uit zijn drumstel wil halen, geneigd zijn te kiezen voor stokken van eikenhout of haagbeuk.

Voordelen
 • Klasse allrounder
 • Grote assertiviteit met gelijktijdige flexibiliteit
Nadelen
 • Zwaarder en logger dan esdoorn
 • Minder kracht en duurzaamheid dan stokken van eikenhout

Maar stokken van hickory zijn de gulden middenweg – ze zijn gemakkelijk voor de polsen omdat ze een goede veer hebben, maar tegelijk warmen ze je snare echt op. Als je onzeker bent of net begonnen bent met drummen, kun je beter hickory stokken kiezen.

Voor- en nadelen van stokken van eikenhout

Als je harde stokken zoekt met een lange levensduur, maak je de juiste beslissing met drumstokken van eikenhout. Vooral snel spelen kan behoorlijk vermoeiend zijn met stokken van eikenhout – maar je wordt beloond met een harde, assertieve en luide klank. Vooral voor hardere genres kunnen eiken drumstokken de moeite waard zijn.

Voordelen
 • Lange levensduur
 • Hoog volume
Nadelen
 • Lang oefenen kan vermoeiend zijn voor de polsen
 • Moeilijker om snelle passages te spelen

Voor- en nadelen van stokken van haagbeuk

Stokken van haagbeuk zijn eerder een zeldzaamheid. Deze stokken zijn nog harder dan stokken van eikenhout, maar in het algemeen is het verschil vrij klein. Als je iets sterks en bestendigs zoekt, kun je haagbeukstokken zeker een kans geven.

Voor- en nadelen van aluminium stokken

Aluminium stokken zijn waarschijnlijk de duurzaamste drumstokken op de markt. Bovendien is er heel weinig verschil in grootte en gewicht tussen de twee verschillende stokken in een paar, want ze kunnen op maat gemaakt worden. bovendien kan de kop losgeschroefd en vervangen worden. Nadeel: lichte bekkens kunnen gemakkelijk beschadigd worden door deze extreem harde stokken.

Voordelen
 • Vrijwel onbeperkte duurzaamheid
 • Verwisselbare koppen
 • Kleine maatafwijkingen bij de productie
Nadelen
 • Bekkens kunnen beschadigd raken
 • Vaak erg harde klank, niet altijd passend
 • Vrij hoog gewicht

Voordelen en nadelen van stokken van carbon

Stokken van carbon zijn waarschijnlijk de premium drumstokken bij uitstek. Ze kunnen vergeleken worden met hickory stokken wat speelstijl betreft. Ze zijn echter veel duurzamer en beschadigen de bekkens niet zoals aluminium stokken dat doen. Het materiaal absorbeert zweet, zodat de stokken niet glibberig worden. Nadeel: Ze zijn vrij duur.

Voordelen
 • Zeer duurzaam
 • Goede all-round eigenschappen
 • Zweetabsorberend, goede grip
Nadelen
 • Hoge prijs

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om drumstokken te evalueren en te vergelijken

Behalve de materiaalkeuze zijn er nog verschillende andere koopcriteria die je in overweging moet nemen. Deze omvatten

 • Maat
 • Hoofdvorm
 • Duurzaamheid
 • Reproduceerbaarheid
 • Seriematige dispersie
 • Prijs

Maat

Net als andere instrumenten zijn er drumaccessoires in verschillende maten: Trommelstokjes zijn geen uitzondering. Helaas zijn de maten niet gestandaardiseerd. Het volgende kan echter als richtsnoer gebruikt worden

 • 7a: Licht en zacht. Perfect voor jazzy nummers
 • 5a: Iets zwaarder en voller; jazz en lichte rock
 • 5b: De klassieke allrounder maat: Perfect voor repetities en rock
 • 2a: Ideaal voor hardere rotsen
 • 2b: De kracht voor heavy rock en metal

Dit zijn slechts algemene richtwaarden van adviserende aard. Er is geen twijfel over dat jazz ook met een 2a stok gespeeld kan worden. Onder bepaalde omstandigheden kan dit je persoonlijke handtekening zijn? Als je je ideale drumstick wilt vinden, kun je niet om vallen en opstaan heen.

Als je niet zeker weet welke stokken voor jou geschikt zijn, kijk dan eens welke stokken je favoriete drummer gebruikt. Soms zijn er ook signature stokken van bekende drummers die geschikt kunnen zijn om uit te proberen.

De grootte en de vorm van de kop van drumstokken bepalen hoe ze bespeeld moeten worden en dus welk geluid ze voortbrengen. (Image source: pixabay.com / ml991)

Hoofdvorm

Behalve het materiaal en de grootte van de stokjes zijn er ook verschillende hoofdvormen. Terwijl de grootte en het materiaal vooral het gevoel van de stok beïnvloeden, heeft de vorm van de kop een belangrijke invloed op de klank.

De meest voorkomende hoofdvormen zijn:

 • Ovaal
 • Eikel
 • Drop
 • Bol
 • Trommel

Bovendien zijn er koppen van nylon. Deze hebben meestal een ovale vorm.

Om de klankeigenschappen van de verschillende kopvormen te kunnen voorspellen, moet je enkele natuurkundige principes begrijpen:

Hoe kleiner het contactoppervlak van de drumstok bij het slaan op een kop, hoe helderder en duidelijker de klank. Als mensen nemen we hoge frequenties veel sterker waar dan lagere frequenties – onze oren zijn gewoon erg gevoelig in dit frequentiegebied. Een heldere en duidelijke klank is daarom assertiever en wordt sterker waargenomen. Dit is vooral wenselijk in zwaardere genres, wanneer de snare van het drumstel moet wedijveren met verscheidene elektrische gitaren.

Donkere, lagere frequenties worden als warmer en vrediger ervaren. Dus als je akoestisch of jazz speelt, heb je misschien een stok nodig met de juiste kopvorm voor deze gevallen. De tabel geeft een lijst van de verschillende kopvormen en hun klankeigenschappen.

Kopvorm Klankeigenschappen
Ovaal Rijke diepten, donker(der) geluid
Drop Komt sonisch dicht in de buurt van de Ovale kopvorm, maar iets meer midrange geluid.
Eikel Zeer goede punch, vet geluid. Niet het beste voor jazz of zachte ballades.
Bal Heldere hoge tonen – dus vooral assertief, maar minder “boem”.
Barrel Luid geluid, zeer assertief.

Duurzaamheid

Een belangrijk aankoopcriterium moet ook de duurzaamheid van de stokken zijn. Probleem: Vaak kun je de duurzaamheid alleen proefondervindelijk vaststellen, want het hangt ook veel van je eigen speelstijl af. Bijvoorbeeld, als je de snare altijd in het midden bespeelt, zullen de stokken minder slijten dan wanneer je de snare aan de rand bespeelt.

Een goede optie is om recensies van klanten te bestuderen en je gezond verstand te gebruiken. Als het een houten stokje is, kijk dan of de nerf gelijkmatig is en of de stokjes van goede kwaliteit lijken te zijn.

Recycleerbaarheid

Een niet te onderschatten criterium: kun je ervan uitgaan dat de stokken die je gekozen hebt ook over 5 of 10 jaar nog verkrijgbaar zullen zijn?

Want het kan heel vervelend zijn als je aan bepaalde stokken gewend raakt, om er later achter te komen dat je er geen meer van kunt kopen. Het loont dus de moeite er zeker van te zijn dat je stokken door een gerenommeerde fabrikant gemaakt zijn, zodat je zeker weet dat ze ook in de toekomst nog verkocht zullen worden.

Seriële dispersie

Net zo belangrijk als de duurzaamheid van de staafjes is de zogenaamde seriële dispersie. Seriedispersie betekent dat twee verschillende paren van hetzelfde model verschillende eigenschappen hebben; dit kan vooral het geval zijn bij erg goedkope stokken.

De dispersie is het laagst bij aluminium trommelstokken omdat een gestandaardiseerd fabricageproces wordt gebruikt. Wees voorzichtig met stokken van hout. Zorg er dus ook voor dat elke stok van je drumstokpaar hetzelfde aanvoelt en dezelfde zwaartepuntkarakteristieken heeft. Dit verbetert het gevoel en maakt het drummen gemakkelijker.

Prijs

Natuurlijk is de prijs voor veel mensen ook een doorslaggevend aankoopcriterium. Goed nieuws: de meeste drumstokken zijn vrij betaalbaar. Als je echter erg harde muziek speelt, zou je kunnen overwegen iets duurdere en duurzamere stokken te kopen, zodat je op de lange duur geld kunt besparen.

Foto credit: skeeze / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies