Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

28Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

57Verzamelde opmerkingen

Duikbrillen geven je een scherp zicht onder water en beschermen tegelijk je ogen tegen bacteriën, zout water en chloor. Zo raken je ogen niet onnodig geïrriteerd. In tegenstelling tot gewone zwembrillen kun je met de meeste duikbrillen ook de druk onder water gelijk maken, wat je beschermt tegen schade aan je gezondheid.

Met onze duikbrillentest 2022 willen we je helpen bij het kiezen van je duikbril. We hebben de verschillende soorten duikbrillen vergeleken en willen het je gemakkelijker maken je perfecte duikbril te vinden op basis van bepaalde criteria. Onze gids zal je ook helpen als je een speciale duikbril met glazen op sterkte of een duikbril voor het snorkelen nodig hebt.
Belangrijk om te weten

  • Met een duikbril kun je onder water goed zien en bescherm je je ogen tegen irritatie door bacteriën, zout water en chloor. Tegelijk stellen ze je in staat om tijdens het duiken de druk gelijk te maken.
  • Bij het kopen van een duikbril moet je letten op de pasvorm en het materiaal, en op de strakheid van de duikbril. Afhankelijk van het gebruiksgebied zijn verschillende soorten duikbrillen geschikt.
  • Eenvoudige duikbrillen voor hobbyduikers zijn al voor een lage prijs verkrijgbaar. Wel moet je er altijd op letten dat de materialen van goede kwaliteit zijn.

Beste Duikbril: Onze Selectie

Duikbril: Koop- en beoordelingscriteria

Om je te helpen de juiste duikbril voor je te vinden, hebben we hier verschillende criteria samengesteld. Deze maken het je gemakkelijker om de verschillende duikbrillen te kiezen en te vergelijken.

In het volgende leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Materiaal

De verschillen in kwaliteit tussen de verschillende brillen zijn vooral te zien aan het gebruikte materiaal. Zowel het materiaal van het gezichtsveld als de compositie van het kader zijn belangrijk.

Let vooral op de kwaliteit van het objectief.

Wat het materiaal van het gezichtsveld betreft, kun je kiezen tussen plexiglas, gehard glas en gelaagd glas. Plexiglas heeft het voordeel dat het meestal veel goedkoper is. Maar helaas is het ook veel gevoeliger voor krassen. Gehard en gelaagd glas, daarentegen, is breukvast en krasbestendig.

Gehard glas wordt ook gebruikt als veiligheidsglas op veel andere gebieden. Dit komt omdat, mocht het ooit beschadigd worden, er geen gevaarlijke scherpgerande splinters zijn zoals bij ander glas. In de meeste gevallen is het frame gemaakt van silicone of PVC. Silicone heeft het grote voordeel dat het bijzonder soepel en toch stabiel is. Dit betekent dat het zich ideaal kan aanpassen aan de vorm van het hoofd.

Bij PVC moet je er rekening mee houden dat het meestal weekmakers bevat. Als de duikbril bestemd is voor kinderen of mensen met een allergie, is het de moeite waard te vragen welke weekmakers er in het product zitten.

Dichtheid

Een goede duikbril moet natuurlijk goed dicht zijn en mag geen water doorlaten. Dit zou het uitzicht aanzienlijk belemmeren. Hoe goed een duikbril zich houdt, hangt natuurlijk ook in belangrijke mate samen met de juiste pasvorm. De bril mag niet te los en niet te strak zitten. We raden aan de bril op te zetten voor je hem koopt en zowel de pasvorm als het draagcomfort te testen. Let er ook op dat de glazen een dubbele afdichtingsrand of een dubbele lip hebben.

Deze modellen garanderen meestal dat je duikbril veel lekvrijer is. Zorg er altijd voor dat er geen (baard)haar onder het montuur zit. Hierdoor zal de bril snel gaan lekken. Het kan ook erg pijnlijk zijn als je haar geknoopt raakt op en rond de band van de duikbril. Je kunt je haar het beste in een vlecht achter je hoofd binden om het risico zo klein mogelijk te maken.

Grootte van het gezichtsveld

Een ander belangrijk aspect is de grootte van het gezichtsveld. Het is belangrijk te weten welk doel de bril zal dienen. Dienovereenkomstig is ook de soort bril van belang voor de grootte van het gezichtsveld.

Een groot binnenvolume werkt het beslaan van de duikbril in de hand.

Het binnenste volume van de bril speelt altijd een rol bij de vraag naar het gezichtsveld. Hoe kleiner het binnenvolume van de bril, hoe minder lucht je hoeft uit te blazen. Als je zonder ademhalingsapparaat gaat duiken, is een duikbril met een kleiner binnenvolume de beste keuze.

Drukvereffening is veel gemakkelijker dan met een groter inwendig volume. Bij een zogenaamde tweeglazen bril is het gezichtsveld, zoals de naam al zegt, verdeeld over twee glazen. Hierdoor wordt ook het binnenvolume van de glazen kleiner. Een kleiner inwendig volume gaat echter vaak gepaard met een beperkt gezichtsveld.

Pasvorm en comfort

De juiste pasvorm moet een doorslaggevende rol spelen bij de keuze van je duikbril. Niet alleen zorgt het voor een hoog comfort, maar het bepaalt ook hoe strak je bril past. Als de bril te los of te strak past, kan er aan de zijkanten water binnendringen. Het is zinvol een bril te kopen waarvan je de lengte van de band kunt instellen. Niettemin moet je de brillen passen voor je ze koopt om te controleren of ze goed op je hoofd passen.

Een duikbril met een goede pasvorm zal ook geen lelijke drukplekken op je gezicht achterlaten. Je kunt een goede pasvorm aan twee verschillende dingen herkennen. Ten eerste moet de neus voldoende ruimte hebben in de neusinkeping en mag het masker daar niet oncomfortabel drukken.

Let er bij het passen van het masker op dat er geen hoofd- of baardharen onder de afsluitlippenbeklemd raken. Dit kan de pasvorm van het masker beïnvloeden.

Je kunt als volgt testen of het masker en het montuur geschikt zijn voor je gezicht: Leg je hoofd op je nek en plaats de bril op je gezicht. Adem in door je neus en kantel dan je hoofd weer naar voren. Zit het masker nog goed op zijn plaats, dan is het een goede pasvorm voor je.

Bril: Veel gestelde vragen en antwoorden

Hieronder beantwoorden we verschillende vragen over duikbrillen. We hebben de meest gestelde vragen geselecteerd en willen ze graag kort beantwoorden.

Voor wie is een duikbril geschikt?

Een duikbril is geschikt voor iedereen die echt wil duiken en niet alleen aan de oppervlakte wil zwemmen.

Taucherbrille

Met een duikbril kun je onder water probleemloos zien. Zo kun je de onderwaterwereld zonder beperkingen verkennen. (Image source: Michael Liao / Unsplash)

Ze hebben verschillende voordelen boven de klassieke zwembrillen. De volgende zijn hun grootste en belangrijkste voordelen

  • Stelt je in staat scherp te zien: Ons menselijk oog is gewend aan lucht en kan daarom licht breken zodat we op het land kunnen zien. Onder water worden de lichtstralen echter anders gebroken, waardoor we onze omgeving alleen wazig kunnen waarnemen.
  • Beschermt je ogen: De duikbril zorgt er ook voor dat je ogen beschermd zijn tegen zout water, bacteriën en chloor. Zo raken je ogen niet onnodig geïrriteerd.
  • Drukvereffening: In tegenstelling tot gewone zwembrillen zorgen duikbrillen er ook voor dat de druk vereffend kan worden. Dit is dringend nodig, want je wordt onder water blootgesteld aan verhoogde druk, die je lichaam niet automatisch kan compenseren. Door de druk gelijk te maken, bescherm je jezelf onder andere tegen ziekten van je gehoorkanalen.

De duikbril beschermt zo zowel je ogen als je gehoorkanalen tegen gevaarlijke schade. Tegelijk stellen ze je in staat om tijdens je duik van een helder uitzicht te genieten.

Welke soorten brillen zijner?

Bij de aanschaf van je duikbril kun je kiezen uit verschillende soorten. Hier hebben we de belangrijkste soorten op een rijtje gezet, met hun voordelen en nadelen:

Type Voordelen Nadelen
Klassiekduikmasker Groot gezichtsveld, geen drukpunt op de neusbrug Ademen alleen mogelijk via snorkel, groot binnenvolume, geen correctieglazen te gebruiken, geen drukcompensatie mogelijk
Randloze duikbril Zacht siliconen of rubber montuur, breed gezichtsveld, Volledige afdichting moeilijk, vrij onstabiel
Fullface snorkelmasker Ingebouwde snorkel, zeer groot gezichtsveld, geen drukpunten op de neus, goede ademhaling Geen drukcompensatie mogelijk, groot inwendig volume, vervormd zicht mogelijk door gebogen lensvorm

Je moet je duikbril kiezen naargelang wat je onder water wilt doen. Alle duikbrillen hebben hun voor- en nadelen en zijn geschikt voor verschillende gebruiksgebieden.

Hoeveel kost een duikbril?

De prijs van een duikbril hangt vooral af van de gebruikte materialen. In het algemeen kun je een eenvoudige duikbril krijgen voor ongeveer 15 euro. Als je op zoek bent naar een professionele bril, is er nog veel ruimte voor verbetering.

Art Prijsklasse
Klassiek duikmasker circa 10 tot 75 euro
Frameless duikbril circa 20 tot 75 euro
Fullface snorkelmasker circa 10 tot 60 euro

Zoals je ziet kun je alle hier genoemde soorten voor betrekkelijk weinig geld kopen. Je moet echter altijd letten op de gebruikte materialen. Als je je duikbril wilt laten voorzien van glazen op sterkte, moet je rekening houden met extra kosten. In principe kun je echter goede duikbrillen kopen voor een kleine prijs.

Welke alternatieven zijn er voor duikbrillen?

Natuurlijk zijn er alternatieven voor de hier voorgestelde duikbrillen. We hebben hier op een rijtje gezet wanneer ze misschien geschikter zijn dan duikbrillen.

Typ Beschrijving
Zwembril Bedekt alleen de ogen, neus blijft vrij, geen drukcompensatie mogelijk, duik er nooit dieper mee dan 2 meter, beschermt de ogen tegen irritatie
Volgelaatsduikmasker Geschikt voor beroepsduikers, gemaakt voor langdurig verblijf onder water, correctielenzen mogelijk, biedt bescherming en comfort, meestal uitgerust met een radio-apparaat

Er zijn deze twee alternatieven, maar zoals je ziet zijn ze alleen geschikt in speciale gevallen. Als je wilt gaan duiken in het zwembad of op vakantie, zijn de duikbrillen beslist geschikter dan hun alternatieven.

Kan ik optische lenzen op mijn duikbril laten zetten?

Ja, natuurlijk kun je je duikbril laten voorzien van glazen op sterkte. Er staan je in principe twee mogelijkheden ter beschikking. Je kunt optische lenzen laten aanmeten of je kunt een laagje op sterkte aan de binnenkant van je lens laten kleven.

Taucherbrille

Er zijn veel verschillende soorten duikbrillen. Zorg ervoor dat je de juiste voor je duik kiest. (Image source: Notto Suthipat / unsplash)

Als je optische glazen wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je een bril koopt waarmee je de glazen kunt verwisselen. Je hebt deze mogelijkheid vooral met de tweelichtsbril. Deze optie is snel en de lenzen zijn heel stabiel. De directe glaceermethode corrigeert je ogen echter niet zo goed als de individueel instelbare voorschriftlaag.

Deze correctielaag kan bijna elk visueel defect compenseren. Zo kan een perfecte pasvorm voor je oog gemaakt worden. Helaas is deze methode niet zo stabiel als de eerste en het proces neemt meer tijd in beslag.

Hoe maak ik een duikbril schoon?

Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je je duikbril regelmatig grondig schoonmaakt. Helder water en zeep (of afwasmiddel) zijn meestal voldoende.

Raadpleeg om te beginnen altijd de instructies van de fabrikant voor het schoonmaken van je bril.

Als het mogelijk is de lenzen uit het montuur te halen, moet je dat ook doen om ze schoon te maken. Dit verwijdert ook vuil uit de kleine ruimtes tussen de lenzen. Spoel eerst je glazen om met water. Daarna kun je de glazen (of de afzonderlijke onderdelen) voorzichtig inwrijven met een beetje zeepsop en ze dan zorgvuldig afspoelen.

Wees vooral voorzichtig dat je niet te veel druk op de lenzen uitoefent. Afhankelijk van het materiaal kunnen ze breken. Zet de glazen op een koele en schaduwrijke plaats om te drogen.

Hoe voorkom ik dat de duikbril beslaat?

Een bijzonder bekend probleem met duikbrillen is hinderlijk beslaan. Er zijn verschillende methoden om beslaan tegen te gaan. Eerst en vooral is het zaak het duikmasker vóór de duik schoon te maken.

Taucherbrille

Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om het beslaan van je duikbril tegen te gaan. Probeer uit welke methode voor jou het beste werkt. (Image source: Roman Vasilovski / Unsplash)

Er zijn twee veel gebruikte methoden. Voor het eerste heb je alleen je speeksel en schoon water nodig. Voor het tweede gebruik je je tandpasta.

  • Speekselmethode: Als je besluit de eerste methode te gebruiken, bevochtig dan de glazen van je masker lichtjes en wrijf er dan een kleine hoeveelheid speeksel op. Spoel daarna grondig af onder stromend water.
  • Tandpasta methode: Als je besluit tandpasta te gebruiken, wrijf dan een kleine hoeveelheid op de lenzen en laat het een paar minuten zitten. Spoel de glazen daarna grondig met water. Pas op dat je geen tandpasta met een grove korrel gebruikt, anders loop je het risico dat er krassen op de glazen komen.

Behalve deze huismiddeltjes zijn er ook in de handel verkrijgbare middeltjes. Ten eerste, als je je duikmasker koopt, let er dan op dat je een model koopt dat een speciale anti-fog coating heeft. De fabrikanten beloven dat beslaan voorkomen wordt. Ten tweede zijn er zogenaamde anti-condens sprays. Deze worden vóór de duik op de lenzen gespoten en na korte tijd weer afgeveegd.

Conclusie

Met een duikbril kun je bijna zonder beperkingen van je duik genieten. Ze geven je een breed en scherp zicht zonder gevaar voor schade aan je gezondheid. Anders dan gewone zwembrillen bedekken duikbrillen ook je neus en met de meeste modellen kun je de druk gelijk maken.

Bij het kopen van duikbrillen kun je kiezen uit verschillende soorten, dus moet je van meet af aan bedenken wat voor soort duiken je wilt gaan doen. Zelfs als je optische lenzen nodig hebt, is er een ruime keuze aan modellen waarmee je ze kunt gebruiken. Zo staat niets je volgende duik in de weg.

Beeldbron: Manases / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies