
Onze selectiecriteria
Of je nu een beroepsduiker bent of een vakantie snorkelaar – voor mensen die de onderwaterwereld bewonderen is een duikmasker een must voor elke vakantie en zeereis. Met een duikbril bescherm je je ogen tegen blootstelling aan zout water en vuil, en heb je een duidelijk zicht op het kleurrijke gebeuren onder het wateroppervlak.
Maar hoe vind je het perfecte duikmasker voor jou? Onze grote duikbril test 2023 zal je beslissing zeker vergemakkelijken. Doen kleur, vorm of grootte ertoe? Hier kun je snel een expert worden en je favoriete duikmasker vinden!
Belangrijk om te weten
- Een geschikt duikmasker beschermt tegen oogirritatie en verwondingen en maakt van elke duik een bijzondere ervaring.
- Het belangrijkste bij het kopen van een duikmasker is de juiste pasvorm voor elk individu, dus ga bij het winkelen uit van je doelgroep en zoek naar een geschikt materiaal en een soepele sluiting.
- Enkelglazen maskers zijn meer geschikt om mee te snorkelen, terwijl tweeglazen maskers meer geschikt zijn om mee te duiken.
Beste Duikmasker: Onze selectie
Het aanbod duikmaskers is enorm, dus hoe kun je alles bijhouden? Om je daarbij te helpen staan hier een paar van de favorieten van de redactie, inclusief een productbeschrijving.
Er is hier voor elk wat wils, van beginners tot hobbyduikers, kinderen of volwassenen, duikliefhebbers of vakantie-snorkelaars. Veel plezier bij het snuffelen!
Khroom Duikmasker
Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.
Ontdek de betoverende onderwaterwereld met het Khroom volgelaats-duikmasker, waarbij kwaliteit en comfort op de eerste plaats staan. In tegenstelling tot andere volgelaatsmaskers, voorkomt ons ingenieuze ontwerp gevaarlijke slingerademhaling door uw uitgeademde lucht op oorhoogte naar de zijkant te leiden. Uw gebruikte lucht hoeft niet helemaal naar de bovenkant van de snorkel te gaan, wat zorgt voor een zorgeloze snorkelervaring.
Avoalre Duikmasker
Ontdek de wondere onderwaterwereld met het Avoalre duikmasker, speciaal ontworpen om uw snorkelervaring probleemloos en adembenemend te maken. Zeg vaarwel tegen vervelende condens en lekkage, want dankzij de ergonomisch gevormde ademholte incisie van dit masker geniet u van een helder zicht onder water. Het past perfect op alle soorten neusbruggen en voorkomt dat uitlaatgassen terugstromen, waardoor uw zicht altijd helder blijft.
Duikmaskers: koop- en beoordelingscriteria
Om er zeker van te zijn dat je duikmasker niet knelt of te los zit en daardoor niet in het water dringt, is het belangrijk op bepaalde criteria te letten, die hier nu opgesomd worden. Zo kan bijvoorbeeld een laag gewicht of een bijzonder soepel materiaal je duik aanzienlijk verbeteren! In principe zijn de volgende criteria van belang:
In het volgende krijg je een kort overzicht van elk criterium. Je zult snel begrijpen wat belangrijk is.
Soort duikmasker
Voordat je een duikmasker kiest, moet je weten dat er verschillende soorten duikmaskers zijn. Als je eenmaal weet wat ze zijn, is het gemakkelijker voor je om te beslissen welk model bij jou en je behoeften past.
In principe zijn er 3 soorten en een speciale soort.
De constructie van een klassiek duikmasker bestaat uit een frame of maskerdeel dat de ogen en neus omsluit en ze met een rubberen afdichting bedekt.
Omgekeerd betekent dit dat je alleen door een snorkel kunt ademen, anders beslaat je duikmasker. Het eerste model kwam in 1952 op de markt en dit type duikmasker is nog steeds in verschillende versies verkrijgbaar.
- Duikmasker met enkel glas: Dit duikmasker is gelijkaardig van concept, behalve dat de neus en ogen apart ingesloten zijn. Omdat het glas doorlopend is, is er niet veel ruimte voor de neus. Het is daarom bijzonder belangrijk dat het duikmasker perfect past.
- Duikmasker met twee glazen: Zoals de naam al doet vermoeden, lijkt dit model het meest op een duikbril. In dit model zijn de rechter en linker kijkvensters gescheiden en worden ze gewoonlijk met siliconen bij elkaar gehouden. Het voordeel van dit model is dat de neusuitsparing groter is, waardoor hij comfortabeler is om te dragen. Bovendien is er een enorme keuze op de markt, het model wordt door bijna elk groot merk vertegenwoordigd.
- Randloosduikmasker: Het randloze duikmasker kan gezien worden als een verdere ontwikkeling van het masker met enkele lens. De naam doet het al vermoeden – de lenzen zijn direct met het silicone verbonden, zonder montuur. Dit maakt het masker heel soepel en licht. Door het ontbreken van een montuur is het gezichtsveld ook groter, maar, net als bij het duikmasker met enkel glas, is de neusinkeping bij dit model verhoudingsgewijs klein. Hier wordt ook een onderscheid gemaakt tussen lichte en donkere modellen. De met lichte siliconen ontworpen duikmaskers bieden een vrijwel onbeperkt gezichtsveld, dat echter ook tot irritatie door invallend licht kan leiden. Bij de donkere modellen zorgt de donkergekleurde silicone ervoor dat dit vermeden wordt. Het enige verschil is dat het gezichtsveld beperkter is.
- Speciale vorm: Bij de tot nu toe genoemde klassieke duikbrillen valt het op dat een snorkel apart (of als set) gekocht moet worden. Dit is niet het geval met het volgelaats snorkelmasker. Dit speciale model omsluit het hele gezicht en heeft een geïntegreerde kleine snorkel, die meestal aan het bovenste deel van het masker bevestigd is. Dit heeft het voordeel dat je vrij kunt ademen door zowel de mond als de neus. Het grote glas geeft je ook een spectaculair uitzicht.
Je zou nu een globaal overzicht moeten hebben van de verschillende soorten duikmaskers. Verderop in de gids vind je een tabel met de voor- en nadelen van elk model.
Doelgroep / maat
Het is al gezegd dat het belangrijkste bij het kopen van een duikmasker is dat het goed past. Daarom is het criterium van doelgroep / omvang van fundamenteel belang. Het belangrijkste is dat er geen drukpunten zijn en dat het masker niet te los zit. Hier is een kort overzicht van waar je op moet letten.
In principe variëren de maatspecificaties voor duikbrillen. Je vindt bijvoorbeeld “kinderduikbrillen”, “damesduikbrillen” of “xs duikbrillen”.
In sommige gevallen kun je ook de precieze maten vinden. De meeste duikmaskers worden echter aangeboden in uniseks maten voor volwassenen en kinderen.
De modellen voor kinderen worden soms verdeeld in een kleiner en een groter model. De kleinere is goed geschikt voor kinderen van 3 tot 7 jaar, de grotere vooral voor kinderen van 7 tot 13 jaar.
In de regel kunnen kinderen vanaf 13 jaar al de volwassen modellen dragen.
Je moet echter vooral de volgelaatsduikmaskers van naderbij bekijken. Je vindt vaak specificaties als XS, S/M of M/L. Het is belangrijk om je gezicht op te meten en te zien welk model voor jou geschikt is.
Dus hoe controleer ik of het duikmasker echt goed past?
- Het belangrijkste is dat er voldoende ruimte is voor de neus. De “neusinkeping” moet de neus volledig omsluiten. Een zacht materiaal zorgt er ook voor dat je de neus van buitenaf met je hand dicht kunt drukken. Dit helpt om de druk bij het duiken gelijk te maken.
- Tip: Zet het masker op je gezicht zonder de band achter op je hoofd vast te maken. Als het masker comfortabel op je ogen, neus en gezicht rust, controleer dan een keer door krachtig door je neus in te ademen of de duikbril op zijn plaats blijft, ook zonder hem vast te houden. Als dat zo is, zit je masker strak onder water.
Let erop dat je koopt volgens je doelgroep, een duikmasker voor kinderen is niet geschikt voor volwassenen!
Materiaal
Het duikmasker kan in drie basiscomponenten verdeeld worden: Het maskerframe, het vizier en de sluiting.
Hier moet je het materiaal beter bekijken. In principe moet je duikbril enerzijds robuust zijn, d.w.z. niet vatbaar voor beschadigingen en krassen, maar anderzijds ook zacht en soepel om drukpunten te vermijden en comfortabel dragen te garanderen.
- Het maskerkader: Waarschijnlijk is het belangrijkste onderdeel van de duikbril het draagcomfort. Het meest gebruikte en meest comfortabele materiaal is silicone. Huidirritaties, verwondingen of onaangename drukpunten zijn hier zeldzaam. Een dubbele afdichtrand zorgt er ook voor dat a) er geen water binnendringt en b) het masker minder beslaat. Ook hier moet je dus op letten.
- De lens: Indien mogelijk moet die van gehard glas gemaakt zijn. Dit heeft het voordeel dat het breuk- en krasbestendig is – in tegenstelling tot plexiglas. Modellen van plexiglas zijn daarom meestal in de betaalbare prijsklasse. Gehard glas heeft ook het grote voordeel dat het niet versplintert als het beschadigd wordt en zo worden gevaarlijke verwondingen grotendeels vermeden. Wil je iets van echt hoge kwaliteit, dan raden we gelaagd glas aan (glas en plastic verwerkt in lagen).
- Desluiting: De maskerband heeft een verstelmechanisme waarmee de maat individueel aan de vorm van het hoofd kan worden aangepast. Hoe breder de band van het masker, hoe beter de druk op het hoofd verdeeld wordt. Ook hier geldt: De band moet robuust zijn, d.w.z. scheurvast, maar toch comfortabel om te dragen. Achter op het hoofd moet de band in twee banden lopen, zodat hij niet wegglijdt. Om te voorkomen dat de sluiting knelt, moet dit deel zo mogelijk ook opgevuld worden.
Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen enkele en dubbele beglazing: Dubbel beglaasde modellen hebben het voordeel dat het buitenste glas iets naar beneden gekanteld is. Dit versterkt de visuele focus, die bij het duiken meestal schuin naar beneden gericht is.
Gewicht & inwendig volume
Ook het gewicht en het inwendig volume van de duikbril zijn belangrijke factoren bij de aanschaf. Het gewicht gaat vooral over draagcomfort, terwijl het inwendige volume gaat over zichtbaarheid en gemakkelijker uitblazen (zie Vragen & Antwoorden).
Wat het gewicht betreft, geldt de algemene regel: hoe lichter het gewicht in grammen, hoe prettiger het is om te dragen. Vooral goedkope modellen zijn meestal zwaarder, dus is het de moeite waard in een beter model te investeren.
Best, dan
- licht van gewicht
- klein binnenvolume
Hetzelfde geldt voor het binnenste volume: meer is niet gelijk aan beter. Het binnenste volume is de ruimte tussen de lenzen en het hoofd van de duiker.
Als je onder water je masker moet “uitblazen”, is het gunstig dat je zo weinig mogelijk inwendig volume hebt, zodat je geen kostbare ademlucht verliest. Een klein inwendig volume vergroot ook het gezichtsveld.
Waterdichtheid & anti-condens
Iedere duiker kent het wel: je ontdekt net een mooie school vissen en plotseling begint je duikbril vol water te lopen of beslaat hij.
Maar – wat is de reden hiervoor? En waar moet ik op letten bij het kopen om dit tegen te gaan?
Allereerst kan gezegd worden dat dit criterium grotendeels gebaseerd is op de reeds genoemde criteria. Met andere woorden, hoe beter je duikmasker past, hoe beter het materiaal is en hoe beter je het juiste model voor je gekozen hebt, hoe minder waarschijnlijk het is dat er water binnendringt.
Zachte siliconen afdichtingen en een dubbele afdichtrand verhinderen dat er water binnendringt. En als er geen water in komt, beslaat het duikmasker meestal niet zo snel.
Je kunt het beslaan tegengaan door bijvoorbeeld spuug aan de binnenkant van je lenzen te smeren. Als er water in komt, wordt deze “natuurlijke verzegeling” beschadigd.
Duikmaskers: veel gestelde vragen en antwoorden
Voor wie is een duikmasker geschikt?
Dit betekent dat een duikmasker geschikt is voor een groot aantal doelgroepen, of het nu kinderen, jongeren of volwassenen zijn, vooral op vakantie vindt iedereen het echt leuk om de onderwaterwereld te ontdekken.
Als je je ogen wilt beschermen en een zo goed mogelijk zicht op vissen & co. wilt hebben, moet je beslist een duikmasker aanschaffen!
Alleen voor kleine kinderen onder de drie jaar is het duikmasker niet perfect geschikt. Dit komt echter vooral doordat de kleintjes meestal nog helemaal niet kunnen zwemmen of duiken en niet goed op hun ademhaling kunnen letten.
Een snorkel is de perfecte aanvulling op een duikmasker als je de onderwateractie langer wilt volgen dan normaal mogelijk is.
Welke soorten duikmaskers zijn er?
Belangrijk! Veel mensen verwarren een zwembril met een duikbril.
Zwembrillen staan dichter bij de kenmerken van een “bril” dan duikmaskers of duikbrillen. De enige bedoeling van een zwembril is de ogen te beschermen tegen chloor, bijvoorbeeld bij bepaalde watersporten. Omdat er geen gesloten neussectie is, zijn ze maar beperkt geschikt om mee te duiken.
Het enkelglazen duikmasker
De klassieker onder de duikmaskers is waarschijnlijk het enkelglazen duikmasker. Het maskergedeelte omsluit de ogen met een doorlopend glas en heeft een aparte neusinkeping.
Het zicht is erg goed dankzij het grote, doorlopende glas, maar dit ontwerp heeft ook het nadeel dat het binnenvolume vrij groot is.
Als je een snorkelliefhebber bent, is dit model geweldig. Je hebt goed zicht, en als er water in je bril komt, ben je meteen bij de oppervlakte en kun je het verwijderen zonder gedoe met uitblazen.
Maar wees voorzichtig: dit model is meestal niet zo geschikt voor mensen met grotere neuzen, omdat de neussteel vrij klein is. Dit kan ertoe leiden dat het masker lekt en er water in komt.
Het tweeglazen duikmasker
In tegenstelling tot het enkelglazen duikmasker is het tweeglazen duikmasker gemakkelijk uit te blazen omdat het een klein inwendig volume heeft.
Het maskergedeelte bestaat uit twee afzonderlijke glazen en een neuskegel. Er is ook veel meer ruimte voor de neus.
Als je geen snorkel wilt gebruiken en wat dieper wilt duiken, is dit ontwerp heel geschikt voor je.
Je hoeft niet veel van je kostbare adem op te offeren om het masker uit te blazen als er water in komt.
Het zicht is iets beperkter, maar er zijn ook modellen met extra grote glazen, wat dit euvel bijna goedmaakt.
Bovendien zijn niet alle neuzen hetzelfde, waar dit model rekening mee houdt en daarom is bijna elke neus goed gemaakt voor deze bril.
Het frameloze duikmasker
Het frameloze duikmasker als voortzetting van het duikmasker met enkele lens maakt indruk met zacht materiaal en een nog groter gezichtsveld. De silicone wordt direct op de lenzen geplakt.
Maar net als bij het enkelglazen masker is hier niet veel ruimte voor de neus – top voor kinderen en mensen met een wat kleinere neus, anders is het tweeglazen masker beter geschikt.
Maar met lichte en donkere kaders zijn er verschillende gebruiksmogelijkheden, wat een ander voordeel is.
Het volgelaatsduikmasker
Het nieuwste model op de markt is het volgelaatsduikmasker. Dit type is ontworpen om het hele gezicht te omsluiten.
Een geïntegreerde snorkel, die aan de bovenkant van het masker zit, maakt het mogelijk extra lang onder water te blijven.
Bij goedkopere modellen bestaat echter het gevaar van slingerademhaling, wat betekent dat je uitgeademde lucht niet snel genoeg door de snorkel wordt uitgestoten.
Hier loont het om te investeren. Bovendien moet dit masker perfect passen, want uitblazen is hier niet zo gemakkelijk.
Dit overzicht moet je geholpen hebben om de verschillen tussen de diverse modellen te herkennen en uit te zoeken welk ontwerp bij je project past. Als je nog vragen hebt, kijk dan eens naar de aankoopcriteria hierboven, waar je wat meer informatie vindt.
In discounters
In discounters zoals Lidl, Netto of Aldi of drogisterijen zoals DM of Rossmann zijn duikmaskers vaak alleen voor de zomer en dus het zwemseizoen verkrijgbaar.
Hier vind je meestal laaggeprijsde modellen, maar dat is niet noodzakelijk in je voordeel. Enerzijds bieden discounters meestal laaggeprijsde “no-name” modellen aan, maar dit heeft ook invloed op het materiaal en dus op het draagcomfort.
Het andere alternatief is dat de discounters grote hoeveelheden uit de handel genomen restvoorraden van een merkproduct opkopen en ze zo tegen een gunstige prijs kunnen doorverkopen. Natuurlijk zijn de modellen tegen die tijd meestal al “verouderd”.
Bij een speciaalzaak
Het is zinvoller om bij een speciaalzaak als Intersport te informeren. Daar krijg je deskundig advies en een goed product voor je geld.
Als je het product mooi vindt maar het is te duur, kun je het natuurlijk ook vergelijken met producten die op internet worden aangeboden.
Decathlon is ook een speciaalzaak, maar heeft meestal ook een aantal laaggeprijsde producten in de aanbieding die bijna kunnen concurreren met die in discounters.
Op het internet
Op het internet vind je bijna alles van heel goedkoop tot tamelijk duur. Hier heb je het voordeel van een grote keuze en beoordelingen van andere klanten.
Het nadeel is natuurlijk dat je het product pas kunt passen als je het gekocht hebt. Maar omdat je de producten vaak zonder problemen kunt terugsturen, is dit aspect niet al te ernstig.
Je vindt een ruime keuze aan producten op amazon.de en ebay.de.
Als je de voor- en nadelen van de verschillende manieren van kopen doorneemt, komen de internet/webshops als duidelijke winnaar uit de bus.
Je hoeft niet op zoek te gaan naar een geschikte speciaalzaak en lange reizen te verduren, maar kunt vanuit je eigen huis bestellen, en als het toch niet de juiste duikbril is, kun je hem meestal gratis terugsturen.
Welke alternatieven zijn er voor een duikmasker?
Als je niet echt geïnteresseerd bent in duiken, maar wel in het beschermen van je ogen tijdens het zwemmen, is het een goed idee om een zwembril te kopen. Deze worden vaak verward met het duikmasker, maar ze dienen niet hetzelfde doel.
Voor de beroepsduikers onder jullie is een professioneel volgelaatsmasker dat het hele hoofd omsluit misschien een optie.
Hier is een externe zuurstoftoevoer, en de andere positieve aspecten zijn warmtebehoud en de mogelijkheid van een spraakverbinding. De prijs is natuurlijk aanzienlijk hoger en wordt zelden door beroepsduikers gebruikt.
Alternatief | Beschrijving |
---|---|
Gebruik geen duikbril | Met dit alternatief doe je jezelf geen plezier. Je ogen zullen pijn doen van het chloor en/of het zoute water, en in het meer of de zee zal het zicht zeer slecht zijn. |
Gebruik een zwembril | een zwembril kan zeer nuttig zijn voor watersporters en zwemmers. Ze hebben echter niet hetzelfde doel als duikbrillen, er is geen drukcompensatie door het ontbrekende neusgedeelte en uw zicht is ook beperkt. Voor mannen met een volle baard kan dit echter een optie zijn als er geen duikmasker past. |
Professionele volgelaatsmaskers | Voor dit alternatief moet je veel geld uitgeven. Maar als je een professionele duiker bent, kan het de moeite waard zijn. Maar dat weet je zelf het beste. Voor hobbyduikers zijn er goedkopere en meer toegankelijke alternatieven. |
Zoals je ziet kun je voor een optimale duikervaring niet om een duikmasker heen als je je ogen wilt beschermen en het best mogelijke zicht wilt hebben.
Zijn duikmaskers op recept verkrijgbaar?
Het is echter ook mogelijk om contactlenzen onder het duikmasker te dragen. In dit geval kun je vrij kiezen tussen de modellen.
Als je een duikbril met dioptrie zoekt, kun je het beste een model met twee lenzen kiezen. Hier kunnen de glazen verwisseld worden, de optische glazen worden dan op de kijkvensters gekleefd, of je kunt direct een model met sterkte krijgen.
Vanaf welke leeftijd is een duikmasker geschikt?
Wie vertrouwen in zichzelf heeft, is meestal in staat een duikbril te gebruiken.
Natuurlijk sluit dit automatisch jonge peuters uit, want die kunnen het hele proces nog niet echt vatten en begrijpen.
Gemiddeld raden de meeste fabrikanten duikmaskers aan vanaf de leeftijd van 10 jaar en dienovereenkomstig worden de meeste duikbrillen ook aangeboden voor kinderen vanaf 10 jaar.
Er zijn enkele individuele gevallen waarin ook duikmaskers worden aangeboden voor kinderen van 3 tot 6 jaar.
Kinderen mogen echter nooit zonder toezicht snorkelen of duiken!
Welke merken en fabrikanten van duikmaskers zijn er?
Maar een paar merken zijn op de markt bijzonder ingeburgerd geraakt en worden ook zeer gerespecteerd
- Cressi (dit zie je al in onze productranglijst)
- Scubapro
- Subgear
- Mares
- Aqua bol
- Mares X-Vision
- Aqua long
- Atomisch
- Intex
- Tusa
Als je duikmaskers van deze fabrikanten ziet, ben je in principe al op de goede weg. Je moet alleen het juiste model voor je vinden. Natuurlijk zijn er ook opkomende fabrikanten die niet zo bekend zijn, maar net zo goed kunnen zijn. De lijst dient alleen als leidraad.
Hoe voorkom ik dat het duikmasker beslaat?
Om te voorkomen dat je duikmasker beslaat, zijn er een paar tips en trucs waar je misschien zelfs al van gehoord hebt.
De eerste regel is natuurlijk dat je niet in je masker mag ademen. Om dit te vermijden is het raadzaam met een snorkel te duiken. Er zijn echter nog een of twee andere voorzorgsmaatregelen die nuttig zijn
- Gehard glas: Kies bij aankoop vooral modellen met anti-fog gecoat glas. Dit heet meestal gehard glas, en wordt meestal duidelijk gemaakt in de productbeschrijving of je vindt een “T” op de lenzen van de duikbril. Modellen van zuiver plastic in plaats van glas beslaan sneller.
- Tandpasta: Een veel voorkomende reden voor beslagen lenzen is siliconen, die tijdens de productie met de lenzen in aanraking kwamen. In dit geval is het enige dat helpt tandpasta! Tandpasta absorbeert, in tegenstelling tot afwasmiddel of andere huismiddeltjes, siliconen en is dus volkomen geschikt. Wrijf je glazen voorzichtig in met tandpasta en laat ze goed drogen. Daarna kun je je duikmasker gewoon uitwassen en de siliconen zouden zonder een spoor verwijderd moeten zijn.
- Burn out: Uitbranden heeft hetzelfde doel als het gebruik van tandpasta – het verwijderen van de siliconenresten. Kinderen mogen deze methode niet gebruiken tenzij een ouder aanwezig is. Om uit te branden, gebruik je een aansteker of lucifer om de vlam tegen de binnenkant van je bril te houden. Het roet dat zich vormt bestaat grotendeels uit de siliconenresten. Afhankelijk van hoe vuil de glazen zijn, kun je het proces twee of drie keer herhalen. De roetresten kun je gewoon met een papieren handdoekje wegvegen.
- Vaatwasser: Ook hier is het een kwestie van de siliconenresten verwijderen. In principe moet je je duikbril nooit in de afwasmachine doen, want daardoor kan hij gaan lekken of broos worden. Een nieuw masker verdraagt een spoelcyclus, maar dit is niet de beste beschikbare optie.
- Reinigingsmiddelen: Er zijn momenteel enkele aanbiedingen van fabrikanten in de handel die speciale reinigingsmiddelen aanbieden om de siliconen te verwijderen.
Na het eerste gebruik of als je het voor het eerst gebruikt, zijn er andere tips om beslaan te voorkomen
- Spuug: Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens van deze methode gehoord. Als het duikmasker midden in de badpret beslaat, helpt het om je spuug op de bril te smeren. Nadat het opgedroogd is, spoel je het kort af met water. De reden van het succes? Sommige stoffen in speeksel zijn moeilijk in water op te lossen, en daarom rolt het water gewoon van het glas.
- Afwasmiddel: Deze truc werkt net zo goed met afwasmiddel. De film die op de glazen achterblijft als het afwasmiddel erdoor gewreven is, doet water parelen. Het enige nadeel is dat afwasmiddel niet altijd bij de hand is.
- Anti-fog sprays: Intussen bieden sommige fabrikanten sprays aan die garanderen dat de duikbril niet beslaat.
Als je een of twee van deze tips volgt, moet je altijd helder zicht hebben bij het duiken en snorkelen.
Hoe blaas ik een duikmasker uit?
- Leg je hoofd op de achterkant van je nek en til het onderste deel van je masker iets op, terwijl je het bovenste deel stevig aandrukt.
- Haal diep adem en blaas het binnengekomen water uit.
- Nu kun je het duikmasker weer helemaal op je gezicht drukken, liefst zonder nieuw water binnen te laten.
- Je hebt nu weer een helder zicht!
Het volgende geldt: Hoe kleiner het inwendige volume van het duikmasker, hoe gemakkelijker het uit te blazen is, want je bespaart lucht. Daarom is ook het inwendige volume een belangrijk aankoopcriterium.
Is de kleur van mijn duikbril belangrijk?
Behalve deze stijlvolle factoren is de kleur echter ook een belangrijk kwaliteitskenmerk.
Lichtgekleurde duikbrillen met een doorzichtig of heel lichtgekleurd siliconen montuur vergroten het gezichtsveld aanzienlijk en laten meer licht door.
Dit kan echter ook je oriëntatie belemmeren en misschien zelfs belemmeren, omdat het gebogen frame het licht weerkaatst.
Donkere duikbrillen zijn zwart, donkerblauw of andere donkere kleuren. Dit beperkt duidelijk het gezichtsveld, wat als een nadeel kan worden gezien, maar tegelijk zullen lichtreflecties van opzij je niet irriteren.
De kleur is dus niet alleen belangrijk voor de bruikbaarheid van het duikmasker, maar ook voor de stijlvolle factor, en lichte of donkere modellen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden.
Heb ik accessoires nodig voor het duiken?
De ABC uitrusting waar je misschien al van gehoord hebt is het duikmasker, de snorkel en de zwemvliezen. Ontdek hieronder of je dit alles echt nodig hebt.
- Snorkel: De verstandigste aankoop naast je duikbril zou een snorkel zijn. Dit betekent dat je niet steeds naar boven hoeft te komen voor lucht, maar comfortabel door de snorkel kunt ademen. Een snorkel lijkt op een buis met een mondstuk. Sommige duikbrillen, zoals het hier al genoemde volgelaats snorkelmasker, hebben al een geïntegreerde snorkel.
- Zwemvinnen: Voor snorkelen heb je eigenlijk geen vinnen nodig, maar ze zijn wel superleuk! Met vinnen kun je sneller door het water glijden dan je normaal zou kunnen. Deze zijn er ook in allerlei verschillende maten.
- Wetsuit: Je hebt vast wel eens een wetsuit gezien bij een surfer of duiker. Het is erg nauwsluitend en houdt je warm, zelfs in koud water. Het beschermt je ook tegen zonnebrand en verwondingen. Een wetsuit is zinvol als je je lichaam wilt beschermen. Ze zijn er in verschillende stijlen, met lange en korte mouwen of pijpen, voor kinderen en volwassenen.
- GoPro: Er zijn bepaalde modellen waaraan je een GoPro kunt bevestigen om de bijzondere momenten die je tijdens het duiken meemaakt met een camera vast te leggen. Volgelaats snorkelmaskershebben vaak dit voordeel.
Als je een masker met enkel glas hebt, is het bijzonder nuttig om een snorkel te nemen, want het grote inwendige volume maakt het moeilijker om uit te blazen.
Duikbril, zwembril, duikmasker – allemaal hetzelfde?
Duikbril is eigenlijk gewoon de spreektaal voor een duikbril, ook wel duikmasker genoemd.
Deze wordt gekenmerkt door het feit dat er zowel oogbescherming als neusbescherming is, want deze delen zijn even omsloten.
In tegenstelling hiermee zijn zwembrillen, die veel mensen verwarren met duikbrillen. Zwembrillen bedekken de oogzone slechts met twee afzonderlijke elementen!
Ze worden uitsluitend gebruikt om de ogen te beschermen tegen stresselementen in het water en worden vooral bij watersporten gebruikt.
Storen lange haren of een baard?
Maar als je je manen in een vlecht hebt of voorzichtig bent om je haar niet onder de bril te laten komen, hoeft dit geen probleem te zijn.
Als je baardgroei erg hoog is en dus ook onder de bril komt, zal dit zeker ook de afdichting beïnvloeden.
Vooral bij volgelaats snorkelmaskers is een baard problematisch, omdat het masker de hele pakking bedekt en dus waarschijnlijk ook aan de onderrand in contact komt met je baard.
Bij een uitgesproken baardgroei is het raadzaam een model te zoeken dat niet in aanraking komt met de baard. Neem bij twijfel je toevlucht tot een zwembril.
Dus: Lang haar of een baard belemmert de werking van je duikmasker maar in beperkte mate, het ligt grotendeels aan jezelf.
Zijn er tests van Öko Test of Stiftung Warentest?
Hier staat bijvoorbeeld een artikel van Stiftung Warentest dat uitlegt dat er minstens 24 tot 48 uur tussen een vlucht en een duik moet zitten, want grote verschillen in hoogte en diepte kunnen tot decompressieziekte leiden.
Öko Test heeft nog geen duikmaskers getest, maar wel een proef met een snorkelset voor kinderen uitgevoerd.
In totaal werden in het laboratorium 15 snorkelproeven gedaan volgens verschillende criteria voor, bijvoorbeeld, schadelijke weekmakers of kankerverwekkende stoffen.
Conclusie
Een duikmasker geeft je een onvergetelijke duikervaring. Om je duikbril zo goed mogelijk te laten bevallen, moet je bij de aanschaf echter op een paar dingen letten: de juiste maat, een hoog draagcomfort, een nauwsluitend maar robuust materiaal en een laag gewicht & inwendig volume.
Enkelvoudige lenzen, dubbele lenzen, frameloze en volgelaatsmaskers hebben verschillende voordelen.
Een bril met enkele lens is beter om mee te snorkelen, terwijl een bril met dubbele lens beter is om mee te duiken. En ook al heb je niet per se accessoires nodig om te duiken, als je geïnteresseerd bent in een langere duik, kun je hier mooie set-aanbiedingen vinden met snorkels en/of vinnen.
Het belangrijkste is dat je weet wat je van je duikmasker wilt en de vermelde koopcriteria en klantenbeoordelingen volgt – als je dat doet staat niets je volgende geweldige duikervaring in de weg!
Beeldbron: dmosreg / 123rf