Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

34Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Een wetsuit is een standaarduitrusting geworden voor veel verschillende watersporten. Of je nu gaat snorkelen, surfen, zwemmen, kajakken of duiken, je hebt altijd een wetsuit nodig. Het beschermt je lichaam tegen afkoeling en gevaarlijke UV stralen tijdens alle watersporten.

Met onze grote wetsuit test 2023 willen we je helpen het perfecte pak te vinden. We hebben lycra’s, rash guards / rash vesten, lente wetsuits en fullsuits / steamers vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. We hopen dat dit je aankoopbeslissing vergemakkelijkt.




Belangrijk om te weten

  • Een wetsuit is meestal gemaakt van geschuimd neopreen en wordt ook wel een halfdroog pak, semi-droog pak of semi-droog pak genoemd. Het neopreen van het wetsuit bestaat uit vele kleine gasbelletjes en houdt je, zoals de naam “wet” suggereert, niet droog, maar ze belemmeren wel de directe uitwisseling van water en zorgen voor een goede thermische isolatie.
  • Er zijn in totaal drie verschillende soorten wetsuits: Lycra’s en Rash Guards / Rash Vests, en ook Lente Wetsuits en Fullsuits / Steamers. Je hebt een ander wetsuit nodig, afhankelijk van de wateren waarin je je bevindt en de temperaturen daar.
  • Bij het kiezen van het juiste wetsuit moet je niet alleen naar de snit van het wetsuit kijken, maar ook naar de materiaaldichtheid. Het volgende geldt: Hoe kouder het water, hoe dikker je wetsuit moet zijn.

Beste Duikpak: Onze selectie

Joysummer Duikpak

Voordat u tot aankoop overgaat, is het belangrijk om de maattabel op de afbeelding te controleren. Uw gewicht en lengte zijn namelijk de twee belangrijkste factoren bij het kiezen van de juiste maat duikpak. Ontdek het Joysummer duikpak, gemaakt van 3 mm SCR-neopreenmateriaal – ideaal voor de warmte en bescherming tegen de zon die u zoekt tijdens watersporten. Dankzij het nylon oppervlak met 4-way stretch geniet u van slijtvastheid en huidvriendelijkheid.

Scubapro Duikpak

Ontdek het ultieme duikpak van SCUBAPRO, speciaal ontworpen om uw duikervaring zo comfortabel en veilig mogelijk te maken. Met de nieuwste ultraspan-panelen op de borst en innovatief stretchmateriaal aan het lichaam, zijkanten, armen en benen, wordt u omhuld door een zeer flexibel en comfortabel pak dat met u meebeweegt terwijl u uw onderwateravonturen beleeft.

Zcco Duikpak

Ontdekt u de onderwaterwereld met het ultieme comfort en bescherming met onze ZCCO duikpak, speciaal ontworpen voor u en uw avontuurlijke behoeften. Ons duikpak is gemaakt van uiterst rekbaar neopreen van 3 mm dik, waardoor u van optimale bewegingsvrijheid geniet terwijl u zich in het water bevindt.

Koop- en Evaluatiecriteria voor Wetsuits

Hier kun je zien welke criteria gebruikt worden om wetsuits van elkaar te onderscheiden. We willen je uiteindelijke aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.

De criteria die je kunt gebruiken om wetsuits te vergelijken zijn:

In het volgende deel gaan we meer in detail in op de afzonderlijke aspecten.

Materiaaldikte

De dikte van je wetsuit is van immens belang. Omdat een wetsuit je moet beschermen tegen afkoeling van je lichaam en tegen UV stralen, moet je goed nadenken over de dikte van je wetsuit voor je het koopt.

De dikte van het neopreen wordt meestal in millimeters aangegeven. Bovendien is het materiaal meestal iets dikker in het gebied van je romp en iets dunner in je extremiteiten (armen, benen).

Als je bij het zoeken naar een nieuw wetsuit pakken tegenkomt met een materiaaldikte van 5/4 mm, bijvoorbeeld, betekent dit dat het neopreen van het wetsuit 5 mm dik is in de romp en 4 mm in de armen en benen.

De dikte van het materiaal dat je nodig hebt hangt af van de watertemperatuur, de weersomstandigheden en je persoonlijke waarneming van de kou. De algemene vuistregel is dat de dikte van het neopreen bepaald wordt door de temperatuur van het water, d.w.z. hoe kouder het water, hoe dikker je wetsuit moet zijn.

In de volgende tabel willen we je een kleine indicatie geven van de watertemperatuur en het type wetsuit dat aanbevolen wordt:

Watertemperatuur Type Wetsuit
boven 25 °C Zwemkleding en UV Lycra
22 – 25 °C 1 of 2 mm Rash Guard / Rash Vest en Board Shorts
17 – 22 °C 4/3 Lente Wetsuit
10 – 17 °C 5/4 Fullsuit / Steamer met schoenen en hoofddeksel
onder 10 °C 6/5/4 Steamer met Neoshirt, schoenen en hoofddeksel

Type sluiting

Als je de juiste materiaaldikte voor je wetsuit gevonden hebt, moet je nu beslissen welk type rits je wilt. Een ritssluiting is een grote hulp bij het aantrekken van je wetsuit. Hoe langer de rits, hoe gemakkelijker je je wetsuit kunt aan- en uittrekken.

Er zijn in totaal vier verschillende soorten

  • Voorrits: Bij dit model zit de rits, zoals de naam al zegt, aan de voorkant van het wetsuit. De voorrits heeft het voordeel dat er relatief weinig water in het wetsuit dringt en dat het veel gemakkelijker aan en uit te trekken is.
  • Achterrits: De achterrits bevindt zich op de rug van het wetsuit. Er zit meestal een lange band aan de sluiting om hem onafhankelijk te kunnen openen en sluiten. Vergeleken met de voorrits heeft de achterrits het voordeel dat hij niet tegen je bovenlichaam drukt als je op je surfplank ligt.
  • Borstrits: De borstrits bevindt zich horizontaal ter hoogte van de borst van het pak. Met deze soort sluiting dringt er nauwelijks water in het wetsuit en blijf je dus warmer.
  • Geen rits: Er zit helemaal geen rits aan je wetsuit. Hoewel het wat oefening vergt om aan te trekken, geeft dit model je maximaal comfort en minimale waterindringing.

Soort naad

Niet alleen de soort rits speelt een rol bij de aanschaf van een wetsuit, maar ook de juiste naad. De markt voor wetsuits is in de loop van de tijd voortdurend veranderd en er zijn steeds nieuwere stiktechnieken ontwikkeld.

In het algemeen kunnen vier verschillende naden onderscheiden worden

  • Flatlock: In deze versie zijn de naden bijzonder sterk en soepel. Ze ontstaan door een overlappende stiktechniek en zorgen voor een goede water- en luchtdoorlaatbaarheid. Ze zijn bijzonder geschikt voor wetsuits voor warmere watertemperaturen.
  • Tapet: Zoals de naam al zegt, worden rekbare tapes aan de binnenkant van de naad geplakt. Ze bieden goed comfort, zijn zeer duurzaam en waterbestendig.
  • Gelijmd & Blindgenaaid (GBS): Hier worden de neopreen delen eerst gelijmd en dan aan één kant met blindsteken vastgenaaid. Dit stiksel is bijzonder waterafstotend.
  • Verzegeld: Bij dit model wordt de naad met een speciaal dichtingsmiddel afgedicht. Dit geeft hem maximale waterbestendigheid.

Maat en pasvorm

Bij het kiezen van de juiste maat wetsuit kun je je normale kledingmaat aanhouden. Het wetsuit moet goed om je lichaam passen, maar je moet natuurlijk nog wel voldoende lucht kunnen krijgen.

Bedenk bij het kopen van je wetsuit dat fabrikanten soms heel verschillende maattabellen geven, d.w.z. dat je maat van fabrikant tot fabrikant kan verschillen. Onze tip is om verschillende maten van je wetsuit te bestellen en dan het pak te kiezen dat het beste past.

Om je een beter idee te geven van welke maten er op de markt zijn, hebben we een tamelijk gangbare maattabel samengesteld:

Maat Mannen Vrouwen
XS 60-71 kg / 160-175 cm 42-52 kg / 145-165 cm
XSL 60-71 kg / 175-185 cm
S 68-79 kg / 165-180 cm 50-57 kg / 150-165 cm
SL 72-79 kg / 180-190 cm
M 78-88 kg / 175-185 cm 60-72 kg / 165-180 cm
ML 80-90 kg / 185-195 cm
ML+ 85-95 kg / 175-190 cm
L 86-98 kg / 185-200 cm 72+ kg / 170-185 cm
XL 95+ kg / 185-205+ cm

Accessoires

Afhankelijk van waar je met je surfplank naartoe gaat, heb je naast je wetsuit ook andere beschermingsmiddelen nodig. Naast de aanschaf van een wetsuit moet je ook de volgende accessoires overwegen

  • Laarzen: Laarzen zijn vooral geschikt als je wilt duiken of surfen in de buurt van riffen, bijvoorbeeld. De rubberen schoenen beschermen je voeten tegen verwondingen door zee-egels en dergelijke en houden ze ook warm in koud water. De rubberen zool geeft je ook een betere grip op je surfplank.
  • Handschoenen: Vergelijkbaar met laarsjes zorgen handschoenen ervoor dat je je niet verwondt en beschermen je ook tegen de kou. Handschoenen zijn een goede aanvulling op een winter natpak.
  • Muts: Een muts beschermt je hoofd tegen koude wind en water. Het biedt ook een goede bescherming tegen UV-stralen.

Besluit: Welke soorten wetsuits zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een wetsuit wilt aanschaffen, zijn er drie alternatieven waaruit je kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Lycra’s en Rash Guards / Rash Vests gemakkelijk aan en uit te trekken, sneldrogend geen bescherming voor andere delen van het lichaam
Spring Wetsuits goede thermische isolatie, goede bescherming tegen verwondingen en schaafwonden geen bescherming op gevoelige plaatsen, b.v. ellebogen en knieën. b.v. ellebogen en knieën
Fullsuits / Steamer ideale warmte-isolatie, zelfs in koude en winderige omstandigheden, ideale bescherming tegen verwondingen en schaafwonden moeilijk aan en uit te trekken

Als je meer wilt weten over de verschillende soorten wetsuits, hebben we de belangrijkste punten voor je samengevat in de volgende paragrafen.

Lycras und Rash Guards / Rash Vests

Lycras en Rash Guards/Rash Vests

Deze soorten wetsuits worden vooral gedragen in warm water met een watertemperatuur van 20 °C of hoger. Een lycra is een mouwloos neopreen bovenstuk en een rash guard of rash vest is een neopreen bovenstuk met mouwen.

Ze bieden een goede bescherming tegen gevaarlijke UV-straling en tegen verwonding door scherpe randen of zeedieren. Ze houden ook tenminste het bovenlichaam lekker warm, zijn gemakkelijk aan en uit te trekken en drogen heel snel.

Voordelen
  • goede bescherming van het bovenlichaam tegen UV-straling
  • gemakkelijk aan en uit te trekken
  • droogt snel
Nadelen
  • geen bescherming voor andere lichaamsdelen
  • lagere thermische isolatie

Omdat ze alleen het bovenlichaam bedekken, zijn de andere lichaamsdelen niet voldoende beschermd tegen verwondingen of UV-straling. Bovendien hebben ze een lagere thermische isolatie.

Spring Wetsuits

Spring Wetsuits

Spring wetsuits zijn eendelige wetsuits met halve armen en benen. Ze hebben meestal een materiaaldikte van tussen de 0,5 en 3 millimeter.

Springsuits houden je lichaam voldoende warm en beschermen het tegen verwondingen en schaafwonden. Vergeleken met lycra en rash guards beschermen ze ook het onderlichaam tegen UV-stralen en glijden ze niet weg tijdens het zwemmen.

Voordelen
  • goede thermische isolatie
  • goede bescherming tegen verwondingen en schaafwonden
  • antislip
Nadelen
  • geen bescherming op gevoelige plaatsen, zoals ellebogen en knieën
  • moeilijk aan en uit te trekken

Ze bieden niet voldoende bescherming, vooral op gevoelige plaatsen, zoals ellebogen en knieën. Ze zijn ook veel moeilijker aan te trekken dan lycra’s en rash guards.

Fullsuits / Steamer

Fullsuits / Steamer

Een fullsuit of steamer is een wetsuit uit één stuk met lange armen en benen. Meestal heeft het een materiaaldikte van 2 tot 6 millimeter.

Een eendelig wetsuit biedt over het hele lichaam voldoende bescherming tegen kou en UV-stralen. Als je bijvoorbeeld in bijzonder koud water wilt surfen, is een stoomboot je ideale metgezel. Bovendien kun je een fullsuit kopen met een geïntegreerde hoofdmuts, zodat je voldoende beschermd bent tegen kou en wind.

Voordelen
  • ideale isolatie, zelfs in koude en winderige omstandigheden
  • ideale bescherming tegen verwondingen en schaafwonden
Nadelen
  • moeilijk aan en uit te trekken

Een groot nadeel van de steamer is dat hij nogal moeilijk aan en uit te trekken is in vergelijking met de andere soorten wetsuits. Zelfs met een geïntegreerde rits is een fullsuit niet gemakkelijk aan te trekken.

Gids: Veelgestelde vragen over wetsuits in detail beantwoord

In het gidsgedeelte hieronder willen we de belangrijkste vragen over wetsuits beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van de gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie over wetsuits.

Voor wie is een wetsuit geschikt?

Zoals in de bovenstaande hoofdstukken beschreven, is een wetsuit geschikt voor een groot aantal verschillende watersporten. Afhankelijk van de watersport waarvoor hij nodig is en waar je hem wilt beoefenen, moet hij verschillende eigenschappen hebben.

Wetsuit-1

Een wetsuit is vooral ideaal om te surfen. Het beschermt je lichaam tegen afkoeling en UV-straling.
(Image source: frank mckenna / Unsplash)

Als je bijvoorbeeld in warmer water surft, heb je een lycra of rash guard nodig, en in kouder water een lente wetsuit of steamer. In het algemeen is een wetsuit zinvol bij temperaturen onder 23°C.

Hoe strak moet een wetsuit passen?

Omdat je online niet hetzelfde deskundige advies krijgt als in een surfwinkel of sportzaak, moet je een paar tips volgen om ervoor te zorgen dat je wetsuit perfect past

  • Let er bij het aantrekken van het wetsuit op dat het goed om de hals, armen en benen past.
  • Zorg ervoor dat je ondanks de strakke pasvorm toch goed kunt ademen en dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt.
  • Vermijd plooien onder de armen, achter op de knieën of bij de schouders.

Wat is een milieuvriendelijker alternatief voor een neopreen wetsuit?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de productie van neopreen als synthetisch rubber erg schadelijk voor het milieu. Er zijn echter een paar fabrikanten die er hun beroep van gemaakt hebben wetsuits zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk te produceren. Intussen zijn er ook wetsuits in de handel met tot 85% natuurrubber.

Wetsuit-2

Een wetsuit is ook ideaal om mee te snorkelen of duiken.
(Image source: Shane Stagner / Unsplash)

Als je om het milieu geeft, zorg er dan voor dat je wetsuit zo transparant of duurzaam mogelijk geproduceerd wordt en dat neopreen niet geheel of gedeeltelijk gebruikt wordt.

Wat moet je onder een wetsuit dragen?

Dit is een vraag voor iedereen! Of je al dan niet iets onder je wetsuit wilt dragen is puur een kwestie van smaak. Sommige vrouwen dragen bijvoorbeeld liever een sportbeha of een sportbikini of zwempak onder hun wetsuit.

Als je alleen je wetsuit te leen hebt, dan spreekt het vanzelf dat je om hygiënische redenen een badpak of bikini onder je wetsuit moet dragen.

Hoe trek je een wetsuit correct aan?

Het aantrekken van een wetsuit is niet zo gemakkelijk als je zou denken. Iedereen die wel eens een wetsuit gedragen heeft, weet dat het soms een hele strijd kan zijn!

Om ervoor te zorgen dat het aantrekken van je nieuwe wetsuit geen worsteling wordt, hebben we een kleine gids voor je samengesteld

  1. Het optrekken van de broek van het pak: Begin bij de pijpen van het wetsuit en trek een plastic zak over je voeten. Trek dan je pak omhoog, het ene been tegelijk, dan het andere.
  2. Trek de bovenkant omhoog: Als je klaar bent met je benen en je pak goed past, trek je het bij je heupen omhoog.
  3. Trek de mouwen op: Trek nu de plastic zak over je handen en trek de mouwen van het pak omhoog.
  4. Sluit de zip: Sluit tenslotte de zip. Dat is het!

Hoe maak je een wetsuit schoon?

Nadat je bijvoorbeeld in je wetsuit golven hebt gereden of bent gaan duiken, moet je het niet na elke duik of golf schoonmaken, maar na een bepaalde tijd.

Wring je wetsuit nooit uit na het wassen of bij het drogen en leg het nooit in direct zonlicht!

Anders zal het neopreen barsten en broos worden.

Je kunt het beste een speciaal wasmiddel gebruiken dat geschikt is voor het reinigen van wetsuits. Zorg ervoor dat je wasmiddel een ontsmettende werking heeft en dat de elasticiteit en soepelheid van het neopreen niet aangetast worden.

Je moet je wetsuit ook altijd met de hand wassen en niet met een wasmachine! Als je klaar bent met het schoonmaken van het pak, knijp je het voorzichtig uit.

Om ervoor te zorgen dat je wetsuit snel en volledig droogt, keer je het binnenstebuiten en droog je het op een schaduwrijke plaats.

Foto bron: Crego/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies