Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

28Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Een iconisch instrument in rock- en metalbands, wat niet veel mensen weten is zijn veelzijdigheid in muziekstijlen als jazz, folk en country, dat klopt, we hebben het over de elektrische gitaar. Daarom stellen we je in deze nieuwe editie van ReviewBox de beste elektrische gitaren op de markt voor.

De harmonie en compas die een elektrische gitaar levert is een klassieker geworden in de muziekindustrie. Of het nu in bands van grote naam is of door amateurs. Het betovert met zijn omhullende klank. Met zo veel beschikbare modellen en merken kan het verwarrend zijn om te kiezen. De vraag is dus, wat is de beste elektrische gitaar?
Belangrijk om te weten

 • Het is een snarig muziekinstrument met pickups die de trillingen van de snaren tegen de aanslag omzetten in elektrische signalen die gereproduceerd worden door een versterker die ze omzet in hoorbare geluidssignalen. De elektrische gitaar maakt een reeks veranderingen in deze golven mogelijk die geluidseffecten worden genoemd.
 • Er zijn verschillende soorten elektrische gitaren, die in modellen kunnen worden ingedeeld, waaronder vier types opvallen: Stratocaster, Telecaster, Les Paul, en ED-335. Ze vertonen elk variaties in de klank die ze voortbrengen door hun structuur, vorm en samenstellingsmateriaal.
 • Van de relevante factoren bij het vergelijken en kiezen van een elektrische gitaar die het beste bij je smaak en behoeften past, springen de volgende in het oog: Aantal snaren, microfoon, klankkast, brugtype en halslengte.

Beste Elektrische gitaar: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over elektrische gitaren

Velen kiezen een elektrische gitaar misschien gemakkelijk op basis van prijs of ontwerp, maar wie muzikaal onderlegd is, is zich bewust van de vele factoren die een rol spelen bij het maken van de juiste keuze. Daarom vind je in de volgende paragrafen informatie die je helpt de juiste voor je te kiezen.

Ontdek de kracht en het geluid die een elektrische gitaar kan leveren. (Foto: Fabio Pagani / 123rf.com)

Wat is een elektrische gitaar en wat zijn de voordelen ervan?

Een elektrische gitaar is een snarig muziekinstrument, waarin pickups zijn ingebouwd die de trillingen van de metalen snaren omzetten in elektrische signalen die worden weergegeven door een externe versterker, die dit signaal omzet in hoorbare geluidsgolven.

Het door de versterker gereproduceerde geluidssignaal kan door elektrische schakelingen veranderd worden om de klank ervan te veranderen, en zo plaats te maken voor een reeks verzadigings-, modulatie-, filter-, dynamische en herhalingseffecten, onder andere. Deze kunnen worden aangestuurd door pedalen of door in een rek gemonteerde processors.

Zoals elk instrument kost het leren bespelen van de gitaar tijd en toewijding. Elektrische gitaar kunnen spelen betekent niet dat je het ook op akoestische gitaar kunt, want op de elektrische gitaar is het vasthouden van akkoorden gemakkelijker door de dunnere hals en de zachtere, dunnere snaren in vergelijking met andere gitaren.

Voordelen
 • Verbetert concentratie en geheugen
 • Stimuleert de motoriek
 • Genereert nieuwe hersenverbindingen
 • Therapeutisch nut
 • Meerdere geluidseffecten
Nadelen
 • Vereist extra accessoires
 • Leren spelen op elektrische gitaar verzekert niet
 • Vereist constante stroomvoorziening

Elektrische Gitaar Stratocaster, Telecaster, Les Paul of ES-335 – Waar moet je op letten?

In de loop van de tijd zijn er verschillende soorten elektrische gitaren ontstaan, met nieuwe variaties, fabricagematerialen, vormgeving en ingebouwde elektronica, onder andere. Van de meest populaire soorten elektrische gitaren springen er vier uit: Stratocaster, Telecaster, Les Paul, en ED-335.

Deze modellen variëren in hun brugtype, aantal pickups, gebruikte houtsoorten, vormen en gewichtsverdeling. Attributen waarmee ze verschillende nuances leveren. Dit zijn maar enkele van de onderscheidende kenmerken tussen deze vier gitaarmodellen. Hier zijn meer details over elk type:

Stratocaster. Dit type elektrische gitaar heeft drie enkele pickups die een warme, kristalheldere, getextureerde toon geven. Het wordt over het algemeen gebruikt om cleane klanken op te wekken en om “crunchy” klanken te verkrijgen, ook wel mid-level distortion genoemd. De vibrato op dit type gitaar heeft een respons die elke noot en akkoord verfraait en harmoniseert.

Telecaster. Dit is de oudste van de solid body gitaarontwerpen. Hij heeft twee enkele pickups met een bijna microfonisch ontwerp, wat zich vertaalt in een rijk genuanceerde en harmonische pickup. Hij levert zuivere en heldere klanken. Boven bepaalde vervormingsniveaus vergroot de ruis de mogelijkheden voor feedback.

Les Paul. Gitaren van het Les Paul type hebben dubbele pickups, keuzeschakelaars voor pickups met drie standen, onafhankelijk volume en toon voor elke pickup. De vaste brug levert een dichte, ruisarme klank, ideaal om op elk vervormingsniveau te spelen. Zijn onevenwichtige massa structuur maakt hem enigszins instabiel om te spelen.

ES-335. De ES-335 gitaarsoort is hoofdzakelijk van esdoorn- of mahoniehout gemaakt, integreert twee humbucker pickups en een vaste brug die zeer evenwichtige tonen levert, warme cleane klanken en uitstekende overdrive tonen. Met twee bovenbladen en een massief blok hout over het bovenblad, kun je feedback reproduceren als je op hoog volume speelt.

Stratocaster Telecaster Les Paul ES-335
Madera Esdoorn, esdoorn en palissander Esdoorn, esdoorn en palissander Mahonie, esdoorn en palissander Esdoorn of mahonie, gelamineerd esdoorn en palissander
Brug Semi zwevend Vast Vast Vast
Aantal pickups 3 2 2 2
Klank Warm, doordringend, medium of evenwichtig Warm, nasaal Dik, intens, evenwichtig en vervormd Schone, warme en overdrive tonen

Aankoopcriteria

Bij de keuze van het te kopen product is het belangrijk rekening te houden met eigenschappen en functies die bij je smaak passen, en niet alleen te kiezen op basis van het ontwerp en de vorm van de elektrische gitaar. Hier zijn de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden om een goede aankoopkeuze te maken:

Aantal snaren

De snaren zijn essentieel voor het spelen van de gitaar. Ze kunnen ingedeeld worden naar het aantal snaren dat ze hebben. Er zijn gitaren met 6 en 12 snaren. Hieronder detailleren we ze stuk voor stuk, zodat je er een kunt kiezen die het beste bij je smaak past.

6 snaren. Zessnarige gitaren zijn de meest voorkomende gitaren op de markt. Ze worden aanbevolen om gitaar te leren, omdat ze minder verwarring opwekken bij het plaatsen van de vingers erop om de nodige akkoorden in een melodie te genereren. Deze gitaren bestaan uit drie bassnaren en drie hoge snaren.

12 snaren. Dit aantal snaren wordt aanbevolen voor meer ervaren spelers. Hier worden alle snaren van de zessnarige gitaar verdubbeld. Deze gitaren worden vooral gebruikt voor concerten omdat ze het geluidsvolume van de gitaar verdubbelen.

Vergeet niet een reserveset extra snaren bij je te hebben voor noodgevallen. (Foto: Sergiy Tryapitsyn / 123rf.com)

Microfoon

Het type microfoon is een van de fundamentele elementen van de elektrische gitaar. Er zijn 3 soorten elektrische gitaren, afhankelijk van hun microfoon: single coil, double coil en single en double, ook wel gemengd genoemd.

Single coil. Deze microfoons zitten meestal op de Fender, Stratocaster en Telecaster, en zijn zeer aan te bevelen voor country, blues of rock’n’roll muziekstijlen. Ideaal voor leerlingen of leerlingen van elektrische gitaar of niet-overladen muziekstijlen.

Dubbel gewonden. Voor een iets grotere klank dan met single coil mics geven sommige spelers de voorkeur aan double coil mics. Deze vind je op Gibson Les Pauls. Ze zijn aan te bevelen voor wie het instrument al gemiddeld beheerst, om ongewenste feedback en overbelasting van het geluid te voorkomen.

Enkele en dubbele spoel. Om van beide soorten pickups te profiteren, kun je kiezen om een gitaar te kopen die beide combineert. Je hebt echter een groter budget nodig om je dit type gitaar te kunnen veroorloven. Dit model is aan te bevelen voor gevorderden en stelt je in staat het meeste uit je elektrische gitaar te halen.

Soundboards

Elektrische gitaren kunnen verschillende soorten klankborden hebben. Afhankelijk van de klankkast kun je verschillende klanken verkrijgen, waardoor deze factor een sleutelrol speelt bij de keuze. Hier zijn de verschillen tussen holle, massieve en halfvaste klankborden.

Hol. Sommige elektrische gitaren worden nog steeds met een holle klankkast gemaakt omdat ze een zwaarder, resonanter geluid leveren. Als je van jazz houdt, zal deze gitaar je een ideale muzikale ervaring bezorgen.

Massief. Deze gitaren met een massieve body, die “solid body” gitaren genoemd worden, worden vooral aanbevolen voor rockfans omdat ze geen klankterugkoppelingseffect hebben en gemakkelijker te controleren zijn.

Semi-hollow. Sommige elektrische gitaren combineren beide soorten klankkast. Hiermee geven ze akoestische resonantie aan het geluid zonder het feedback effect bij hoge volumes te bevorderen.

We raden je aan de soort body te kiezen op basis van de muziekstijl die je wilt spelen, bijvoorbeeld: Wil je rock of metal stijl muziek, dan geeft de solid body je betere resultaten, voor een meer klassieke stijl zoals blues is de hollow body de optie voor jou, terwijl, als je een gevarieerde stijl wilt, de semi-hollow je beste bondgenoot zal zijn.

Elektrische gitaren kunnen holle, massieve, of halfholle klankborden hebben. (Foto: Carlos Santos / 123rf.com)

Type brug

Het type brug dat op elektrische gitaren aanwezig is, kan van het vaste of het beweegbare type zijn. Vaste bruggen zijn, zoals hun naam aangeeft, onbeweeglijk en houden de snaren vast, terwijl je met beweeglijke bruggen de toonhoogte van de muzieknoten kunt aanpassen door ze op en neer te bewegen. Hieronder detailleren we elk van hen.

Vaste bruggen. Ze zijn aan de gitaar bevestigd. Door hun onbeweeglijkheid kun je de toonhoogte van de gespeelde muzieknoten niet veranderen, waardoor de snaren in één stand blijven en niet zo gemakkelijk uit de toon vallen. Als je een beginner bent, raden we dit type brug aan, zodat je je verder nergens zorgen over hoeft te maken.

Drijvende bruggen. In tegenstelling tot vaste bruggen kunnen deze met een tremolo hefboom bewogen worden, zodat je een bereik hebt van op en neer gaande bewegingen om de toonhoogte van de muzieknoten te variëren. Voor lagere tonen is het aan te bevelen de brug naar boven te bewegen, voor hogere tonen naar beneden.

Dit type brug wordt vooral gebruikt in hardrock en heavy metal muziek, waar het bereik van de gespeelde noten een grote muzikale spreiding en grote contrasten heeft. Dit systeem wordt meestal gebruikt door hardrock en heavy metal bands.

Je kunt kiezen tussen een vaste of zwevende brug, afhankelijk van hoeveel je wilt instellen. (Foto: Hanna Kuprevich / 123rf.com)

Halslengte

De lengte van de hals is een relevante factor bij de keuze van een elektrische gitaar, want die varieert met een of twee centimeter, afhankelijk van het model. Deze centimeters verschil beïnvloeden de spanning van de gitaarsnaren en bijgevolg de klank die ze voortbrengen.

Lange hals (65 cm). Als je een levendiger spel zoekt, en met frets (metalen staafjes die de hals van de gitaar verdelen en die spanning opwekken als je met je vingers een akkoord op de snaren tokkelt) die verder uit elkaar liggen, dan wil je een langere gitaarhals kiezen.

Korte hals (63 cm). Wil je daarentegen een gitaar die gemakkelijker te bespelen is, maar de meest intense klank opoffert, dan zijn gitaren met kortere halzen iets voor jou, want de snaren staan minder strak waardoor ze zachter aanvoelen. Als je kleine handen hebt raden we je aan dit type hals te kiezen.

Dubbele hals. Samengesteld uit 6 en 12 snaren, kun je met dit type gitaar de twee soorten gitaren en hun muzikale gamma’s in hetzelfde stuk afwisselen. Daarmee heb je meer akkoordposities. In het algemeen wordt dit type gitaar met dubbele hals aanbevolen aan ervaren muzikanten, vanwege de complexiteit in het gebruik.

Je kunt de halslengte die het beste bij je past uitproberen in muziekinstrumentenwinkels. (Foto: Eros Erika / 123rf.com)

(Zichtbare foto: Free-Photos/ https://pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies