elektrische grasmaaier in de tuin
Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

18Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Van alle soorten grasmaaiers die er op de markt te vinden zijn, is de elektrische grasmaaier de favoriete van de gebruikers. Niet alleen omdat ze goedkoper zijn, maar ook omdat ze comfortabeler, lichter en milieuvriendelijker zijn. In tegenstelling tot de traditionele grasmaaiers op benzine stoten ze geen gassen uit.

Als je dit leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een betrouwbare grasmaaier die je helpt bij al die onderhouds-, verzorgings- en snoeiwerkzaamheden in je tuin. In dit artikel proberen we de meest voorkomende vragen over de elektrische grasmaaier te beantwoorden.
Belangrijk om te weten

 • In tegenstelling tot de traditionele benzinemodellen vervuilt de elektrische maaier niet. Omdat ze geen brandstof gebruiken, stoten ze geen gassen uit. Ze maken bovendien minder lawaai, zodat je kunt werken zonder dat je buren er last van hebben.
 • Er zijn twee soorten elektrische grasmaaiers op de markt: op een accu en met een snoer. De bekabelde modellen zijn iets krachtiger, maar moeten altijd op het lichtnet aangesloten blijven.
 • Het vermogen en de actieradius zijn twee koopfactoren die essentieel zijn. De eerste bepaalt de grootte van het terrein dat je comfortabel kunt maaien en de tweede bepaalt hoe ver je kunt gaan zonder een verlengsnoer te kopen.

Beste elektrische grasmaaier: Onze selectie

De elektrische grasmaaier is ideaal voor kleine en middelgrote tuinen. Ze zijn de favoriete keuze van de gebruikers omdat ze voor een redelijke prijs een goede grasmaaier kunnen krijgen. Ze zijn ook ideaal voor woonwijken, omdat ze niet vervuilend zijn en minder lawaaiig. Hieronder laten we je de beste modellen zien:

Tidigare Rekommendationer

De meest verkochte elektrische grasmaaier online

Deze gazonmaaier van het merk WOLF Garten heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Het vermogen van de machine is 1400 W, en met een maaibreedte van 34 cm is de machine geschikt voor een oppervlakte tot 250 m².

Ook heeft hij een 6-voudig in te stellen maaihoogte, en een grasopvangbak van 30 liter inhoud. De maaimachine is voorzien van een CCM systeem wat ervoor zorgt dat de machine maait, verzamelt en mulcht.

De beste elektrische grasmaaier voor kleine tuintjes

Als je een compacte, lichte grasmaaier zoekt voor een kleine tuin (tot 75 m²), dan is deze elektrische grasmaaier van Powerplus iets voor jou. Dit basismodel heeft een vermogen van 1000 W en een maaibreedte van 32 cm.

De maaihoogte is instelbaar op 3 standen. Je bergt het toestel compact op dankzij het inklapbare handvat. Het gras wordt opgevangen in een opvangbak van 30 liter.

De beste en meest complete accu-grasmaaier

Deze grasmaaier van Bosch is geschikt voor het maaien van een gazon ter grootte van ongeveer drie tennisbanen (tot 1000 m²). De machine werkt met een accu, dus je hebt geen last van kabels.

De oplaadtijd van de accu is 140 minuten, je kunt er ongeveer 1 uur mee grasmaaien. De maaibreedte is 43 cm en het gewicht is minder dan 14 kilo, dus hij is zeer licht in het gebruik. De grasopvangbak heeft een inhoud van 50 liter.

De beste krachtige elektrische grasmaaier

De Gardena PowerMax 37 E is een krachtige grasmachine met een vermogen van 1600 W. De machine maait moeiteloos ieder type gazon, zelfs lang of vochtig gras tot 500 vierkante meter. Daarnaast vermindert deze techniek het totaal gewicht van de maaier waardoor het maaien beduidend makkelijker gaat.

De maaibreedte is 37 cm, de opvangbak heeft een capaciteit van 45 liter en de grasmaaier beschikt over een mulchfunctie.

Shopgids: Alles wat je moet weten over elektrische grasmaaiers

In welk geval is een elektrische grasmaaier beter en wanneer is een robotmaaier de beste optie? Op welke oppervlakten werkt hij het best? Wat zijn de voordelen ervan? Dit zijn de vragen die je je kunt stellen bij de aanschaf van een elektrische grasmaaier. In het volgende deel zullen we proberen ze allemaal zo goed mogelijk te beantwoorden.

Tuinman gras vak van de grasmaaier schoonmaken

Van het hele assortiment grasmaaiers op de markt heeft de elektrische grasmaaier de voorkeur van de gebruiker.
(Bron: Sergey Novikov: 121269065/ 123rf.com)

Voor wie is de elektrische grasmaaier geschikt?

Als je een grote tuin hebt, met veel bomen, rotsen, stenen en andere obstakels, is de elektrische versie van de machine niet aan te raden. De kabel en het verlengsnoer kunnen verstrikt raken en zo verlies je veel tijd. De elektrische grasmaaier is een goede keuze voor kleine, open tuinen met weinig obstakels.

Deze machines hebben een krachtig, klein roterend blad en wegen daardoor erg weinig. Dit alles maakt het een erg handige machine. Bovendien vergt het weinig of geen onderhoud, nog een pluspunt.

Een elektrische of benzine grasmaaier? Welke moet ik kiezen?

Dit is een van de twijfels die je kunt hebben bij de aanschaf van een grasmaaier. Is een elektrische of benzinemotor beter? Eigenlijk is er niet één antwoord. Zoals je in de vorige paragraaf hebt gezien, is de elektrische maaier gebruiksvriendelijker, maar heeft hij nadelen zoals het gebruik van een snoer, dat in de weg kan zitten.

Laten we nu eens kijken welke versie voor jou het beste is, door een aantal gebruiksfactoren te vergelijken. We hopen dat dit je twijfels zal ophelderen:

Eerdere Aanbevelingen
Beter een elektrische grasmaaier Beter een benzine grasmaaier
Je wilt een handige grasmaaier voor een kleine tuin. Je tuin is groter dan 150 vierkante meter.
Je geeft de voorkeur aan een grasmaaier met lage prestaties omdat je niet gewend bent om er mee te werken. Het geluid of het gewicht van de machine kan je niet schelen.
De prijs is een bepalende factor bij je aankoop. Je bent op zoek naar duurzaamheid en betrouwbaarheid op lange termijn.
U wilt het voor huishoudelijk gebruik Je wilt professioneel werk doen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische grasmaaier?

Nu je weet welke versie van de grasmaaier het meest geschikt is voor je, zullen we eens kijken naar de voor- en nadelen van de elektrische maaier. Zoals we in dit hele artikel hebben gezegd, is het belangrijkste voordeel dat ze niet milieuvriendelijk zijn. Laten we eens kijken wat ze nog meer te bieden hebben:

Voordelen
 • Ze zijn beter hanteerbaar.
 • Bekabelde modellen hebben een groot vermogen.
 • Ze zijn goedkoper.
 • Ze zijn geschikt voor alle soorten gras.
 • Ze hebben bijna geen onderhoud nodig.
 • Ze zijn milieuvriendelijk.
 • Ze maken minder lawaai.
 • De maaihoogte is meestal instelbaar tussen: 20, 40 en 60 mm.
Nadelen
 • Geen goede keuze voor grote tuinen of tuinen met obstakels.
 • Niet geschikt voor zones met bomen.
 • De kabel kan verstrikt raken.
 • De opvangbak is meestal klein.

Welke maaibreedte heb ik nodig voor elk type oppervlakte?

Het type ondergrond waarop je werkt maakt een groot verschil bij de keuze van een grasmaaier. Voor een vlak, gelijkmatig grasveld is de beste keuze een elektrische of zelfs een handmaaier. Voor oneffen terreinen of steile hellingen zijn echter krachtigere benzinemodellen het beste.

Als je nog niet goed weet welke grasmaaier het beste is voor elk terrein, hebben we de volgende tabel opgesteld waarin we dit uitleggen:

Grootte van het terrein Type grasmaaier Maaibreedte
Minder dan 150 m² Elektrische grasmaaier Tussen 30 y 34 cm
Tussen 150 en 500 m² Elektrische grasmaaier Tussen 34 en 46 cm
Tussen 400 en 1200 m² Benzine grasmaaier Tussen 40 en 57 cm
Tussen 2000 en 8000 m² Zitmaaier Tussen 60 en 80 cm

Moet ik voor mijn elektrische grasmaaier een spiraalvormig of roterend maaiblad kiezen?

Spiraalvormige snijbladen worden gebruikt voor professionele modellen, bijvoorbeeld voor het maaien van gras op voetbalvelden. Het probleem is dat ze meestal niet zo toegankelijk zijn, omdat ze duurder zijn en bedoeld voor bepaalde benzinemodellen. De roterende messen zijn meestal veelzijdiger en comfortabeler, deze bladen zijn dus meestal de beste keuze.

Hieronder laten we beide soorten bladen van een elektrische grasmaaier zien met hun belangrijkste kenmerken:

 • Spiraalvormige: perfecte en zuivere sneden, zelfs tot op enkele millimeters. Ze hebben meer onderhoud nodig en moeten worden geslepen in gespecialiseerde winkels. Aanbevolen voor fijne sneden in gazons van hoge kwaliteit.
 • Roterend: dit zijn de meest voorkomende bij elektrische gazonmaaiers. Ze kenmerken zich door hun weerstand tegen stoten, omdat ze heel gemakkelijk te ontmantelen zijn en omdat je ze zelf kunt slijpen.

grasmaaier op groen gras

In tegenstelling tot de traditionele benzinemodellen vervuilt de elektrische maaier niet.
(Bron:Ronstik: 28449536/ 123rf.com)

Moet ik een elektrische grasmaaier kopen met een mulchfunctie?

De mulchfunctie verpulvert het gemaaide gras in zeer kleine stukjes. Naast het besparen van ruimte in de opvangzak kan deze ook als meststof worden gebruikt. Op deze manier kan hetzelfde grasmaaisel aan de grond worden toegevoegd. Dit is een vrij efficiënt systeem gebleken, want het beschermt het gras en helpt het beter te bloeien.

Het is niet toevallig dat sommige elektrische grasmaaiers dit systeem hebben. Ten eerste hebben ze meestal een kleinere zak om het afvalgras op te vangen en ten tweede stoten ze geen dampen uit. Mulching is een milieuvriendelijk systeem dat helpt om je gazon milieuvriendelijker te verzorgen en te onderhouden, dus het is zeker een goede eigenschap.

Hoe kan ik mijn elektrische grasmaaier het beste gebruiken en onderhouden?

Elektrische grasmaaiers hebben minder onderhoud nodig dan benzinemachines. Dit kan een bepalende factor zijn voor bepaalde gebruikers, met name degenen die niet gewend zijn om met deze machines te werken. Er zijn wel enkele tips voor het gebruik en het onderhoud waar je rekening mee moet houden:

 • Gebruik de elektrische grasmaaier niet op oppervlaktes die groter zijn dan aanbevolen, omdat hij dan oververhit raakt en kan doorbranden. Probeer in de vroege ochtend of de late middag te maaien, vooral op warme dagen.
 • Als het gras erg hoog is of het is een erg hete dag, dan kun je beter af en toe een pauze inlassen om te voorkomen dat de motor oververhit raakt.
 • Je moet altijd met de kabel achter je werken. Indien mogelijk moet je de kabel op je schouder houden. Zo vermijd je dat je erop stapt of dat hij in de maaier komt.
 • Het mooiste resultaat krijg je wanneer je met de grasmaaier dwars op de richting van de vorige maaibeurt rijdt.
 • Je moet de machine in de schaduw bewaren, op een koele en droge plaats. Voorkom altijd dat de elektromotor vocht ophoopt, omdat dit ongelukken kan veroorzaken.
 • De messen moeten na elk gebruik worden gereinigd om te voorkomen dat plantenresten het metaal beschadigen.
 • Wanneer je de grasmaaier schoonmaakt, moet je dit doen met de stekker uit het stopcontact en met een droge doek of een zachte borstel.
 • Smeer de wielen en de maaihoogteverstelling, zodat deze optimaal blijft werken.

Senior man het gras maaien met grasmaaier

Het type terrein waarop je werkt maakt een groot verschil bij de keuze van het beste maaimodel.
(Bron: David Pereiras Villagrá: 40009868/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je tot zover bent gekomen, weet je alles over de elektrische grasmaaier. Nu is het tijd om te beslissen welk model je gaat kopen. Maar nog even geduld! Lees voor je gaat kopen nog even het onderstaande. Hier zijn de belangrijkste aankoopfactoren voor jou:

Vermogen

Bij elektrische grasmaaiers is het vermogen een bepalende factor. We hebben het over machines met elektromotoren, meestal gemaakt van koper of aluminium. Deze motoren hebben een vermogen van 700 tot 1900 Watt. De eerste zijn de meest betaalbare modellen en de tweede zijn de duurste en bestendigste professionele modellen.

Onze aanbeveling is om te kiezen voor modellen van 900 W of meer. Zo bent je er zeker van dat je een krachtige en betrouwbare machine koopt. Het probleem met lage vermogens (800 W of minder) is dat ze gemakkelijk oververhit raken en de motor sneller slijt.

Grootte van het terrein Vermogen
Minder dan 100 m² 900 W
Van 150 tot 200 m² Tussen 1000 en 1100 W
Van 400 tot 500 m² Tussen 1600 en 1800 W
Meer dan 500 m² Meer dan 1900 W

Afmetingen en gewicht

In de regel zijn elektrische grasmaaiers compacter en wegen ze minder dan benzinemaaiers. De afmetingen en het gewicht van de machine zijn afhankelijk van de persoon die hem gebruikt. Het is een machine waarmee je je moet verplaatsen en die je moet duwen, zodat je niet wilt dat het te zwaar is.

De moderne elektrische grasmaaier is ontworpen om licht te zijn. Het merk Black&Decker houdt hier bijvoorbeeld rekening mee bij het ontwerp en heeft machines die minder dan 14 kilo wegen en 75 x 42 cm groot zijn. Bovendien is het werken met ergonomische handgrepen en wielen zeer comfortabel.

Kabel of accu

Deze keuze is afhankelijk van je terrein. Als je tuin bijvoorbeeld dicht bij huis is (of een willekeurig stopcontact), is een kabelmodel het beste. Deze zijn krachtiger en stellen je in staat om een groter oppervlak te bewerken. Als het nodig is, kun je verlengsnoeren aan de kabel toevoegen.

Als je tuin erg klein is of als je geen stopcontact in de buurt hebt, kan de accu-elektrische grasmaaier een goede optie zijn. Misschien wil je zelfs een robotmaaier kopen die je het werk uit handen neemt. Deze modellen zijn echter iets duurder en hebben minder vermogen.

man beweegt met grasmaaier maait groen gras

Elektrische grasmaaiers hebben minder onderhoud nodig dan benzinemachines.
(Bron: Maxim Blinkov: 19523701/ 123rf.com)

Maaihoogte

Je weet dat het gazon het visitekaartje van je tuin is en daarom wil je dat hij er altijd perfect uitziet. In dit opzicht zijn er verschillende smaken, omdat sommige gebruikers liever hoger gras willen en andere meer van kort gras houden. Daarom is een model met maaihoogteverstelling een goede keuze voor je.

Elektrische grasmaaiers hebben in de regel zes maaihoogte-instellingen: 20, 30, 40, 50, 60 en 70 mm. Zo kun je kiezen uit alle mogelijkheden.

Hieronder vind je de meest voorkomende afstellingen van maaihoogtes:

 • 20 mm: op het niveau van de grond.
 • 30 mm: zeer lage maaihoogte.
 • 40 mm: middelhoge maaihoogte.
 • 50 mm: middelhoge tot hoge maaihoogte.
 • 60 mm: hoge maaihoogte.
 • 70 mm: zeer hoog gras, veel gebruikt voor voetbalvelden.

Maaibreedte

Deze factor is vooral belangrijk voor de bekabelde modellen van elektrische grasmaaiers. Als je met je grasmaaier niet overal bij kunt komen, zul je gebruik moeten maken van grotere messen die je in staat stellen alle hoeken te bereiken. Elke machine heeft een vooraf bepaalde breedte, hoewel deze meestal tussen 25 en 32 inch ligt.

Deze factor wordt bepaald door de messen. Kijk maar eens goed. De messen moeten altijd van metaal zijn en, indien mogelijk, gemakkelijk zelf te demonteren en te slijpen zijn. Het is ook goed om een machine te kiezen met ruimte voor een groter mes, als je die nodig hebt.

Opvangzak

Bij elektrische grasmaaiers zijn de opvangzakken meestal klein. Daarom vind je machines met traditionele zakken en andere met een mulchfunctie. Machines met mulchfunctie malen het gras zeer fijn en gebruiken het als een meststof die je gazon er veel beter en levendiger laat uitzien.

Dit is een belangrijke factor, al moet je zelf beslissen of je die nodig hebt. Machines met mulchfunctie zijn milieuvriendelijker en besparen je geld op kunstmest. Je gazon ziet er prachtig uit en je hoeft het gemaaide gras er niet uit te halen om het weg te gooien. Aan de andere kant maaien machines met opvangzakker sneller.

Samenvatting

Elektrische grasmaaiers zijn zeer comfortabele, zeer betrouwbare en krachtige machines. Bovendien hoef je geen benzine te kopen en in huis te hebben, ze vergen niet veel onderhoud, vervuilen niet en maken minder lawaai, dus zijn ze ideaal voor kleine tuinen in woonwijken.

In deze shopgids over elektrische grasmaaiers hebben we je alle informatie over deze machines en de kenmerken ervan laten zien. Daarnaast hebben we je de belangrijkste aankoopcriteria gegeven, zodat je een beter beeld krijgt van welk model het beste bij je behoeften past. Veel succes met je keuze!

Vond je onze shopgids over elektrische grasmaaiers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Alexander Raths: 31600077/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies