Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

18Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over elektrische ovens en welke voorzieningen zulke apparaten bieden om het leven van de gebruikers te verbeteren.

Elektrische ovens zijn steeds populairder geworden omdat ze gemakkelijk te installeren en te hanteren zijn, zonder dat de gebruiker zich hoeft bezig te houden met elementen die niet veel veiligheid bieden, zoals vuur.
Belangrijk om te weten

 • Een van de belangrijkste voordelen van een elektrische oven is het installatie- en gebruiksgemak, want je steekt het apparaat gewoon in het stopcontact en je kunt het beginnen gebruiken.
 • Als je op zoek gaat naar de beste elektrische oven zul je merken dat er zelfreinigende modellen zijn en andere die alleen met de hand gereinigd hoeven te worden, we zullen het verschil tussen deze modellen in dit artikel verder verduidelijken.
 • Sommige kenmerken moet je zorgvuldig evalueren voor je een elektrische oven koopt, en ze worden aan het eind van dit artikel gedetailleerd beschreven.

Beste Elektrische Oven: Onze selectie

Ook al is het mogelijk om zonder oven te koken, bepaalde gerechten kunnen alleen in een elektrische oven. Om lasagne of een cake te bakken, is het essentieel er een in huis te hebben. Vandaag hebben we de beste elektrische oven modellen op een rijtje gezet, zodat je de jouwe kunt kiezen. Bekijk ze hier:

Koopgids

Een elektrische oven is een onmisbaar apparaat voor wie graag verschillende soorten gerechten maakt. Of het nu een heerlijke hartige taart is, of die heerlijke cake om vrienden te ontvangen, met de oven kun je allerlei recepten bakken.

Als je meer wilt weten over de elektrische oven precies, dan ben je op de juiste plaats. Dit artikel bespreekt de voor- en nadelen, en de essentiële criteria om het beste model te kiezen.

Imagem de dentro do forno de mulher retirando cookies e sorrindo.

Met de elektrische oven kun je heerlijke recepten maken met alleen elektriciteit. (Bron: Andriy Popov / 123RF)

Wat is een elektrische oven en wat zijn de voordelen ervan?

Een elektrische oven is een apparaat dat je eten verwarmt, of bereidt, en dat, in tegenstelling tot gasovens, daarvoor elektriciteit gebruikt, en dat draagbaar kan zijn of in je keuken ingebouwd kan worden.

Het gebruiksgemak van dit apparaat is indrukwekkend, want in de meeste hoef je alleen maar aan een knop te draaien om ze aan de praat te krijgen. In de gewone gasoven, waarvan verschillende modellen in de handel zijn, is een aansteker en veel geduld nodig om hem aan te steken.

Een andere factor die veel consumenten tot dit type toestel aantrekt is de gelijkmatige warmte die ze hebben. Dit gebeurt omdat in de meeste ovens een ventilator deze functie van warmteverspreiding vervult, waardoor het veel gemakkelijker wordt vlees en gebak correct te bakken.

Bovendien is de temperatuurregeling in elektrische ovens veel preciezer, want ze hebben sensoren waarmee de temperatuur kan worden aangepast aan elk gerecht dat je wilt maken.

Ook het schoonmaken gaat gemakkelijker, want veel ovens hebben een systeem dat zelfreiniging mogelijk maakt, wat het leven van de gebruiker veel gemakkelijker maakt. Zelfs die welke deze technologie niet hebben zijn meestal gemakkelijk schoon te maken, vooral de draagbare.

Veel van deze ovens hebben ook een uitstekende energie-efficiëntie, wat betekent dat ze krachtig en behendig kunnen werken met heel weinig elektriciteit.

Een ander voordeel waardoor elektrische ovens boven gasovens uitblinken is de veiligheid, want de laatste zijn vatbaarder voor ontploffingen en brand.

Wat de nadelen betreft, kunnen we stroomuitval noemen, die in veel Braziliaanse steden veel voorkomt en de elektrische oven defect kan maken.

Hoewel veel van deze ovens een uitstekend energierendement hebben, is het uiteindelijk duurder om ze te gebruiken dan gasovens, want de kubieke meter gas is meestal goedkoper dan de kilowattuur elektriciteit.

Bovendien heb je meer tijd nodig om een elektrische oven voor te bakken. Nieuwere en duurdere modellen kunnen al sneller opwarmen, om het leven van de gebruikers te vergemakkelijken.

In de volgende tabel sommen we de voor- en nadelen van elektrische ovens op:

Voordelen
 • Gebruiksgemak
 • Gelijkmatige temperatuur
 • Temperatuurregeling
 • Gemakkelijke reiniging
 • Energie-efficiëntie
 • Veiligheid
Nadelen
 • Stroomuitval
 • Gebruikskosten
 • Meer tijd om voor te bakken

Elektrische oven zelfreinigend of handmatig reinigen?

Elektrische ovens kunnen met de hand gereinigd worden of met een zelfreinigend systeem dat al in veel apparaten aanwezig is.

Een van de voorwerpen die in een keuken altijd schoon moeten zijn is de oven, omdat dit de duurzaamheid van de apparatuur niet in gevaar brengt en de hygiëne van het voedsel dat je eet garandeert.

Onder de zelfreinigende ovens zijn er de katalytische modellen, die een speciale coating hebben die, bij het bereiken van een temperatuur van 220 °C, het vet op het oppervlak van de apparatuur oxideert.

Pyrolytische zelfreinigende ovens laten de temperatuur binnenin de apparatuur oplopen tot 500°C, en reduceren het vuil tot as, dat gemakkelijk met een vochtige doek verwijderd kan worden.

Imagem mostra mãos limpando a grade de um forno elétrico.

De ovens zijn verdeeld in zelfreinigend of handmatig reinigen. (Bron: geografika / 123RF)

De ovens met handmatige reiniging bieden deze mogelijkheid niet bij het schoonmaken, want dan moet de gewone schoonmaakbeurt gemaakt worden, met chemische producten en een vochtige doek.

Tot de voordelen van een zelfreinigende oven behoren het gemak en de tijdsbesparing die ze de gebruikers bieden.
Wat de nadelen betreft, ze verbruiken meer energie, omdat ze hoge temperaturen moeten bereiken, en kunnen een brandlucht en rook in je huis achterlaten.
Ovens met handmatige reiniging zijn veiliger, omdat ze geen hoge temperaturen hoeven te bereiken, en bieden een langere duurzaamheid, omdat sommige onderdelen van zelfreinigende ovens beschadigd kunnen raken door te grote hitte.

De nadelen van ovens met handmatige reiniging zijn de tijd die ermee gemoeid is en het gebruik van chemicaliën voor het reinigen, die schade aan de huid en de gezondheid kunnen veroorzaken.

Hieronder staat een tabel met de belangrijkste verschillen tussen de twee:

Zelfreinigende ovens Ovens met handmatige reiniging
Hoogtepunt Gemak van schoonmaken Veiliger
Voordelen Tijdsbesparing Grotere duurzaamheid
Nadelen Grotere kosten van elektriciteit en kan rook en brandgeur veroorzaken Gebruik van chemicaliën en tijdbesteding

Koopcriteria: Factoren om elektrische ovenmodellen te vergelijken

Er zijn bepaalde eigenschappen van een elektrische oven die erg belangrijk zijn, zoals de volgende:

 • Ingebouwd of aanrecht
 • Capaciteit
 • Planken
 • Timer
 • Roterend spit
 • Verlichting
 • Vergrendel commando’s
 • Andere functies

Zie hieronder voor een gedetailleerde beschrijving van elk van beide, zodat je de best mogelijke keuze kunt maken voor de uitrusting van je huis.

Inbouw of aanrecht

Je kunt een inbouw of aanrecht elektrische oven kopen, en de keuze die je maakt hangt af van het soort meubilair dat je hebt, want voor de inbouw oven moet je een passend meubelstuk hebben:

 • Aanrecht: Een elektrische oven op het aanrecht is draagbaar, en kan overal mee naar toe genomen worden, terwijl een ingebouwde geïnstalleerd wordt om te blijven staan.
  Een van de nadelen van een elektrische oven op het aanrecht is dat hij te veel ruimte inneemt, die plaats zou kunnen maken voor andere dingen als hij ingebouwd was.
 • Ingebouwd: Inbouwovens hebben ook de neiging esthetischer te zijn, en voor wie een meer verfijnde inrichting zoekt, zijn ze de meest aanbevolen modellen.
  Bij het kiezen van een inbouwoven moet je zeker de afmetingen nagaan van de plaats waar je hem gaat plaatsen, zodat hij niet de ideale afmetingen krijgt op de aangewezen plaats.

Capaciteit

De capaciteit van een elektrische oven wordt gemeten in liters, en hoe groter de liter, hoe groter de capaciteit van de oven.

Hoe groter het gezin, hoe groter de oven!

Als je een groot gezin hebt en dagelijks kookt, is een elektrische oven met een grotere capaciteit het meest geschikt. Dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden voor je een elektrische oven koopt, zodat je niet uiteindelijk een kleiner apparaat koopt dan je nodig hebt.

Behalve op de capaciteit is het ook belangrijk te letten op de beschikbare schappen in de oven, want die vergroten de hoeveelheid vaat die in het apparaat geplaatst kan worden.

Schappen

Het is erg belangrijk dat een elektrische oven uitneembare schappen heeft, zodat je de ruimte kunt indelen op de manier die het beste bij je past.

De ene dag wil je immers een gerecht hoger in de oven zetten, en de volgende dag misschien meer gerechten tegelijk, dus is het belangrijk deze flexibiliteit te hebben.

Het is ook het beste als ze uitneembaar zijn, zodat schoonmaken gemakkelijker gaat, want vaste planken hebben ruimten die moeilijker bereikbaar en schoon te maken zijn.

Timer

De timerfunctie is in veel apparaten aanwezig, en stelt je in staat de tijd in te stellen dat het voedsel in de oven blijft. Deze functie gaat vaak gepaard met een geluidsalarm, om aan te geven wanneer je het gerecht uit de oven moet halen.

Vaak kun je ook de begintijd van het koken kiezen, zodat het bijvoorbeeld mogelijk is de oven zo te programmeren dat hij het eten iets voor je thuiskomt begint op te warmen, zodat het klaar is als je aankomt.

De timer kan ook een automatische uitschakeling hebben, zodat de elektrische oven niet langer werkt dan de ingestelde tijd. Dit is handig als je andere dingen wilt doen en het gevaar loopt het eten te vergeten.

Rotisserie

Deze functie is erg populair in elektrische ovens, want je kunt er klein gevogelte en stukken vlees langzaam en gelijkmatig mee braden, zodat ze lekkerder worden.

Zo kan de kip er net zo uitzien als die in de bakkerij, want het systeem is hetzelfde als in deze inrichtingen gebruikt wordt. De huid zal goudbruin en knapperig zijn, elke keer dat je deze functie gebruikt.

Dit is ook heel geschikt om de gebruiker veel werk te besparen, want hij hoeft de stukken niet steeds te verplaatsen. Leg het gewoon aan het spit en wacht op de juiste tijd en het zal perfect zijn.

Imagem mostra frango em um espeto giratório.

Het draaispit is een functie die de kip een knapperig en goudkleurig vel geeft, net als de kip uit de bakkerij. (Bron: chefkeem / Pixabay)

Verlichting

Een van de belangrijke zaken om te controleren voor je een elektrische oven koopt is de interne verlichting, die aanwezig moet zijn zodat je het voedsel kunt controleren zonder de deur van de elektrische oven te hoeven openen en temperatuur te verliezen.

Sommige van de modernste elektrische ovens hebben een functie om de interne temperatuur van het apparaat te compenseren als de deur geopend wordt, maar die zijn duurder.

Het hebben van een binnenlampje is nog belangrijker om de elektrische oven ‘s nachts te kunnen gebruiken en niet gedwongen te worden de zaklamp van de mobiele telefoon te gebruiken om de toestand van het voedsel te controleren.

Opdrachtblokkering

Deze functie is heel nuttig voor de veiligheid van de apparatuur, want als hij geactiveerd is, kan niemand de elektrische oven aan- of uitzetten.

Voor mensen die op plaatsen wonen waar kinderen wonen, voorkomt deze functie dat ze de apparatuur hanteren, want dat kan immers een gevaar voor hen vormen. Wie op plaatsen woont waar veel mensen zijn, kan hier ook van profiteren, want het voorkomt dat iemand anders de temperatuur van zijn recept verandert.

Bij het schoonmaken voorkomt het ook dat de elektrische oven zonder je toestemming aangaat en daardoor een ongeluk veroorzaakt.

Andere functies

Bij de andere functies van een elektrische oven staan de hieronder beschreven functies:

 • Roosteren: Dit is aanwezig in alle modellen en treedt op als de bovenste en onderste weerstanden geactiveerd worden, waardoor de warmte gelijkmatig binnenin de elektrische oven kan zijn.
 • Grill: Dit gebeurt als de bovenste weerstand geactiveerd wordt en is uitstekend geschikt voor gerechten die een hoge oppervlaktetemperatuur nodig hebben.
 • Grill: Als deze functie geactiveerd is, worden de bovenste weerstand en de ventilator ingeschakeld, zodat het voedsel bakt en aan de buitenkant goudbruin wordt.
 • Ontdooien: Wanneer deze functie geactiveerd is, wordt de ventilator geactiveerd, evenals een achterste verwarmingselement, zodat het voedsel zo snel mogelijk ontdooit.

(Uitgelichte foto bron: Serghei Starus / 123RF)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies