Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

26Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig zijn gladde benen, geschoren oksels en een goed verzorgde bikinilijn een absolute must voor veel mensen. Er zijn verschillende modellen waxers. Maar niet elk model is geschikt voor elke toepassing. Bovendien zijn de verschillende modellen er met veel verschillende functies.

In het volgende hebben we een aantal epilators voor je vergeleken en de respectieve voor- en nadelen belicht. Zo kun je een overzicht krijgen van epilators voordat je ze koopt en weet je op welke eigenschappen je moet letten.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Een epileerapparaat is een mechanisch apparaat dat gebruikt wordt voor mechanische haarverwijdering. Een roterende roller verwijdert het haar tot aan de wortel.
  • Als je regelmatig epileert, duurt het, afhankelijk van je haartype, tussen drie en vier weken voor je haar teruggegroeid is.
  • In tegenstelling tot scheren bereik je met epileren een langdurige haarloosheid. Epileren is qua resultaat vergelijkbaar met harsen.

Epileerapparaat: Onze selectie

Koop- en evaluatiecriteria voor epileerapparaat

In het volgende gedeelte wordt uitgelegd welke koop- en evaluatiecriteria je kunt gebruiken om een beslissing over een epileerapparaat te nemen.

De volgende criteria kunnen doorslaggevend zijn voor je aankoopbeslissing:

De aankoop- en evaluatiecriteria worden hieronder in detail toegelicht.

Vormgeving van het apparaat

Epilators lijken meestal erg op elkaar wat betreft hun functies en vormgeving. Je hebt echter de keuze tussen een op het lichtnet werkende en een op batterijen werkende epilator. Met een epileerapparaat dat op het lichtnet werkt, heb je altijd een stopcontact nodig.

Dit betekent ook dat je het niet onder de douche kunt gebruiken. Een groot voordeel is dat je hem niet hoeft op te laden voor je hem gaat gebruiken, en dat het vermogen niet afneemt.

Als je de voorkeur geeft aan een epileerapparaat dat op batterijen werkt, moet je eerst de levensduur van de batterijen controleren voor

je het koopt.
Verder is het aan te raden een iets duurder apparaat te kopen, want deze kunnen ook onder de douche of in de badkuip gebruikt worden. Let er bovendien op dat het epileerapparaat een groot aantal pincetten heeft en een beweegbare kop.

Toepassingsgebied

Epilators werden oorspronkelijk ontwikkeld voor het verwijderen van beenhaar. Er zijn nu echter ook veel modellen die voor schaamhaarverwijdering gebruikt kunnen worden. Het is belangrijk om de huid strak te houden bij het gebruik van de epilator.

Als je de epilator in de schaamstreek wilt gebruiken, is het belangrijk eerst het schaamhaar bij te knippen of te scheren. Pas dan kun je de teruggegroeide haartjes epileren.

Gemak van schoonmaken

Als je je epileerapparaat regelmatig gebruikt, hopen zich na verloop van tijd wat haartjes op in het apparaat. Er kan ook een opeenhoping van talg en haarcellen zijn.

In de verpakking zit meestal een klein borsteltje om na gebruik schoon te maken. Bij droge epileerapparaten kan het hoofdje meestal verwijderd worden, zodat het onder stromend water schoongemaakt kan worden.

Natte epilators die onder de douche gebruikt kunnen worden, kunnen een paar seconden onder stromend water gereinigd worden. Daarna moet het echter minstens een dag aan de lucht gedroogd worden.

Het is ook raadzaam om de epilator om de paar maanden grondig schoon te maken met wrijfalcohol of een ontsmettingsmiddel voor oppervlakken. Doe hiervoor een kleine hoeveelheid van het reinigingsmiddel op huishoudpapier en dep er voorzichtig de epilator mee af.

Gids: Veelgestelde vragen over epilators in detail beantwoord

In het volgende gedeelte geven we je antwoorden op veelgestelde vragen:

Wat is een epileerapparaat?

Een epileerapparaat is een elektrisch apparaatje dat gebruikt wordt voor mechanische ontharing. Het lijkt op een conventioneel scheermes. De functies en de vormgeving zijn echter fundamenteel verschillend. Het haar wordt niet aan de oppervlakte afgesneden zoals met een scheermes, maar wordt samen met de wortel uitgescheurd.

epilierer-test

Er zijn veel verschillende modellen epileerapparaten die voor ontharing gebruikt kunnen worden. (Image source: devansee / Pixabay)

Er zijn ook epileerapparaten die verschillende functies hebben. Bijgevolg zijn er modellen verkrijgbaar die bovendien zowel een scheerfunctie hebben als de mogelijkheid om de huid te koelen. De extra koelende functie kan bijvoorbeeld zorgen voor pijnverlichting.

Hoe wordt een epileerapparaat correct gebruikt?

Bij gebruik van het epileerapparaat moet het altijd in een rechte hoek ten opzichte van het huidoppervlak worden geplaatst. Bovendien wordt het dan tegen de richting van de haargroei in geleid. Het is vooral belangrijk dat de huid bij het aanbrengen strak getrokken wordt.

In tegenstelling tot gewoon scheren heeft epileren het voordeel dat je langdurig haarloosheid bereikt

.
Bijgevolg bereik je door te epileren een volkomen glad huidoppervlak. Bovendien vermindert regelmatig gebruik de haargroei en wordt het haar na verloop van tijd fijner. Een nadeel is echter dat veel mensen het pijnlijk of ongemakkelijk vinden.

Welke soorten epileerapparaten zijn

er?
In principe kun je onderscheid maken tussen een nat en een droog epileerapparaat. Zoals de naam al zegt, kan een natte epilator onder de douche of in bad gebruikt worden.

Zulke apparaten worden door fabrikanten vaak verkocht onder de naam Natte & Droge apparaten. Droge epileerapparaten mogen daarentegen nooit in contact komen met water.

In de volgende tabel hebben we de twee soorten voor je opgesomd en hun individuele kenmerken beschreven.

Type Beschrijving
Droge epilators Droge epilators hebben meestal een netaansluiting die gewoon in het stopcontact gestoken moet worden. Om de poriën te openen, is het raadzaam voor gebruik een douche te nemen. Verder moet de huid na de douche met een handdoek afgedroogd worden. Voor de reiniging is het belangrijk de kop te verwijderen en hem daarna onder water af te spoelen.
Natte epilator De natte epilator is meestal een apparaat dat op batterijen werkt en ongeveer een uur moet worden opgeladen voor het kan worden gebruikt. Omdat warm water de huid verzacht en ontspant, is het aanbrengen meestal niet zo pijnlijk. Verder gaan de haartjes een beetje overeind staan als ze met het water in aanraking komen, zodat het epileerapparaat ze goed kan opvangen.

Er zijn ook gezichtsepilators en precisie epilators. Beide modellen zijn iets smaller dan de hierboven beschreven toestellen. Zoals de naam al doet vermoeden, is de gezichtsepilator geschikt voor het verwijderen van gezichtshaar.

Het precisie-epileerapparaat is bij voorkeur geschikt voor moeilijk bereikbare en gevoelige plekken zoals de oksels of de genitale zone.

Hoeveel kost een epileerapparaat?

De prijs van epileerapparaten wordt vooral bepaald door het merk waarvan ze gemaakt zijn. Omdat er veel verschillende modellen en leveranciers van epilators zijn, is het prijsbereik navenant groot. Een prijs- en modelvergelijking is dus onontbeerlijk. De volgende tabel geeft je een kort overzicht:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (20.00 – 50.00€) Meestal geen lange levensduur van de batterij en niet zo goed gemaakt.
Middelhoog geprijsd (50.00 – 100.00€) de gebruiksduur van de batterij is vrij goed, afhankelijk van de fabrikant. Bovendien zijn ze in deze prijsklasse vaak verkrijgbaar met extra functies.
Hoog geprijsd (100.00 – 200.00€) zeer goede levensduur van de batterij en zeer hoogwaardig vakmanschap. Meestal met verschillende opzetstukken en veel extra functies

Welk model je uiteindelijk kiest, hangt natuurlijk sterk af van je gebruiksgebied. Wil je een apparaat dat lang meegaat, dan is het raadzaam om voor een wat duurder product te gaan.

Conclusie

Welk model je uiteindelijk kiest hangt van verschillende factoren af. Een doorslaggevende factor waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van een product is je individuele huidconditie en je persoonlijke gevoeligheid voor pijn.

Je moet ook nadenken over de plaatsen van het lichaam waar je je epileerapparaat wilt gebruiken, voordat je het koopt. Het is ook aan te raden de juiste crèmes en peelings voor de huid te kopen. Je moet ook een alcoholvrij ontsmettingsmiddel kopen om het daarna schoon te maken.

Beeldbron: Pexels / Pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies