Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

48Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

189Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote familietent test 2022. Hier stellen we alle familietenten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste familietent voor jou te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een familietent wilt kopen.
Belangrijk Om Te Weten

 • Een familietent biedt je niet alleen veel ruimte voor allerlei langdurige buitenactiviteiten, maar ook veel veiligheid in alle weersomstandigheden.
 • Familietenten moeten gekocht worden met een iets grotere personencapaciteit dan nodig is. Zo stel je meer ruimte veilig en voel je je niet benauwd. Familietenten zijn er in verschillende uitvoeringen en met verschillende uitrustingen.
 • Familietenten in koepelvorm zijn bijzonder populair vanwege hun eenvoud.

Beste Familietent: Onze Selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een gezin stent koopt

Voor wie is een gezinstent geschikt?

Een familietent is voor iedereen die van een kampeervakantie met een grote groep of alleen met het gezin kan genieten. Een goede familietent is zo gebouwd dat hij zowel voldoende ruimte als een comfortabele stahoogte biedt. Zo is er meer dan genoeg ruimte voor iedereen en voel je je niet benauwd.

Met de juiste familietent voel je je helemaal thuis, zelfs in de vrije natuur! (Image source: unsplash.com / Chris Holder)

Een gezinstent is ideaal voor langere trektochten met meerdere personen en biedt ook veel veiligheid bij slecht weer. Als je alleen reist, kun je beter voor een eenpersoonstent gaan.

Een gezinstent is geen alledaagse investering en moet goed doordacht zijn. We raden je aan wat dieper in je portemonnee te graven, zodat je ook kunt genieten van de lange levensduur van je familietent.

Welk doel dient een gezinstent?

Een familietent wordt vaak gebruikt voor langere wandeltochten of kampeertochten met een grotere groep of als gezin. Maar een familietent is ook uitstekend geschikt voor festivals en andere buitenactiviteiten die veel bergruimte vergen voor de spullen die je meeneemt.

Doeleinden kunnen zijn:

 • Kamperen
 • Bergwandelen
 • Jungle tochten
 • Festivals
 • Reizen

Hoe groot moet een gezinstent zijn?

De grootte van je gezinstent hangt natuurlijk af van hoeveel mensen er in zullen slapen of hoeveel ruimte je nodig hebt. Omdat je van tevoren niet weet hoe je kampeertochten er over twee jaar uit zullen zien, raden we je aan altijd meer ruimte in te plannen dan je nodig zult hebben.

Dit betekent niet dat een wandelgroep van 4 een familietent voor 10 personen nodig heeft – tenzij je je aan die luxe wilt overgeven. Maar je kunt nooit verkeerd doen door 2 extra slaapplaatsen in de vergelijking op te nemen.

Hoe groter je tent, hoe comfortabeler je avontuur voor jou en je reisgenoten zal zijn! (Image source: unsplash.com / Josh Hild)

Als deze slaapplaatsen uiteindelijk leeg blijven, heb je nog steeds genoeg ruimte om je meegebrachte spullen op te bergen en kun je op een meer georganiseerde manier kamperen.

Welke alternatieven zijn er voor de familietent?

Het is niet altijd gemakkelijk om een groot aantal mensen of groepen van 4 of meer in een familietent onder te brengen – vooral niet als er veel ruimte nodig is.

Hieronder hebben we enkele alternatieven voor je uitgezocht die je kunt overwegen als een familietent niet je ding is!

Alternatief Beschrijving
Camper Praktisch, want je vervoermiddel is ook je accommodatie.
Bespaart je het gedoe van in- en uitpakken.

Aanhangwagententen Door zo’n aanhanger te bevestigen, heb je letterlijk je accommodatie de hele tijd op sleeptouw.

Je kunt deze factoren gebruiken om gezinstenten te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je aandacht vestigen op waar je vooral op moet letten bij het kopen van een gezinstent. Op deze manier willen we je helpen de beste gezinstent voor je te vinden en je beslissing gemakkelijker te maken.

De volgende criteria zijn van het grootste belang:

 • Personencapaciteit
 • Ontwerp
 • Gewicht en materiaal
 • Vestibule
 • Waterkolom
 • Stahoogte

In het volgende leggen we uit wat in deze afzonderlijke punten belangrijk is.

Persoonscapaciteit

Een familietent is ontworpen om meerdere personen gedurende langere tijd te herbergen. Afhankelijk van hoeveel mensen ruimte in de familietent nodig zullen hebben, hoe groter maar ook zwaarder de familietent zal zijn.

De kleinste familietenten bieden al slaapruimte voor 4 personen. Als je buitenactiviteit inhoudt dat je met 4 personen in dezelfde tent slaapt, raden we je aan een familietent te kopen met een capaciteit voor minstens 5 personen. Zo zit je niet in de weg, heb je voldoende ruimte en voel je je niet benauwd.

Bij de keuze van een gezinstent is het altijd aan te raden minstens één extra persoon mee te nemen om vernauwing van de ruimte te voorkomen!

Vorm

Familietenten kunnen verschillende vormen aannemen. De meest voorkomende vormen waarin familietenten worden aangeboden zijn:

 • Koepeltent
 • Tunneltent
 • Werptent

In het volgende willen we je nader met de vormen laten kennismaken en hun voor- en nadelen beschrijven.

Koepeltenten zijn de populairste soort familietent en worden dan ook het meest verkocht. De populariteit is te danken aan de eenvoudige constructie en de snelle opstelling.

Hij bestaat uit twee paalbogen die elkaar in het midden kruisen, waardoor de vorm van een maatje of die van een iglo ontstaat. De binnentent is al aan de tentstokken bevestigd en door de buitentent over te gooien is je tent al helemaal opgezet.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Laag eigen gewicht
 • Stabiliteit onafhankelijk van grondsoort
Nadelen
 • Ruimte soms moeilijk in te delen
 • Tenthoogte kan je soms dwingen te kruipen

Tunneltenten zijn qua constructie gemodelleerd naar een tunnel en zijn minstens even populair als koepeltenten. Familietenten van dit type zijn ook erg populair vanwege hun eenvoud. Verschillende palen in een boogvorm achter elkaar vormen de tunnelvorm.

Ook hier hebben we de voor- en nadelen van tunneltenten als volgt op een rijtje gezet.

Voordelen
 • Grote ruimte
 • Snelop te zetten door met elkaar verbonden buiten- en binnententen
 • Stabieler in de regen
Nadelen
 • Moeilijk te verplaatsen nahet opzetten
 • De spanning moet voortdurend gecontroleerd worden

Werptenten zijn betrekkelijk modern en heel gemakkelijk op te zetten, want ze zetten zichzelf meestal op bijna zodra ze uit de hoes uitgepakt zijn.

De uitgepakte, opgevouwen tent wordt in de lucht gegooid en het zelfbouwmechanisme wordt in werking gesteld. Et voilà, je familietent is klaar voor gebruik.

De voor- en nadelen van de oprolbare tent zijn als volgt.

Voordelen
 • Opzetten duurt enkele seconden
 • Flexibele stokken
 • Alles is voorgemonteerd
Nadelen
 • Venstervorm leidt tot “uitpakbaarheid”
 • Niet zo uitgerust als andere tenten

Gewicht en materiaal

Het gewicht van een familietent speelt een grote rol, vooral vanwege het vervoer ervan. Iemand die een zwaardere familietent in de auto van A naar B wil vervoeren zal minder problemen hebben dan iemand die zijn familietent in een trekrugzak wil opbergen.

Het materiaal van een familietent is ook belangrijk, zowel voor het eigen gewicht van de tent als voor de kwaliteit ervan. Een familietent is meestal gemaakt van de volgende materialen: polyester, katoen of nylon.

Materiaal Eigenschappen
Polyester Polyester tenten kunnen heel goedkoop zijn, maar ook heel duur – afhankelijk van de coating
Hebben een laag gewicht en zijn zeer waterafstotend.

Deze liggen niet direct in de binnentent, maar zijn bevestigd tussen de ingang en de binnentent. Ze kunnen echter ook op andere plaatsen staan Hoe groter de vestibule, hoe meer ruimte je hebt om spullen op te bergen. Er zijn ook familietenten die meerdere vestibules hebben, zodat elke tentgenoot zijn eigen bergruimte heeft.

Waterkolommen

De waterkolom geeft aan hoe waterdicht je familietent idealiter is of zou moeten zijn. Dit betekent dat hoe hoger de waterkolom, hoe meer weerstand de tentwand heeft tegen regenval. Het is daarom heel belangrijk om bij de aanschaf van een gezinstent op de waterkolom te letten. Een goede tent houdt je droog, ook bij regen en wind. Tenten worden pas als waterdicht beschouwd bij waterkolomwaarden van 1300-1500mm. Hogere waarden kunnen echter nooit kwaad bij de keuze van je nieuwe gezinstent. We zouden zelfs een tent aanraden met een waterkolomwaarde van minstens 3000 mm. Dit garandeert je steeds een droog onderkomen.

Hoofdruimte

De hoofdruimte van een gezinstent vertelt je waar je aan denkt – hoe hoog de gezinstent is. Dit is zo belangrijk omdat je in veel tenten eigenlijk niet rechtop kunt staan en ze zijn alleen ontworpen om in te slapen en te zitten. Omdat familietenten meestal gebruikt worden voor langere buitenactiviteiten met meerdere personen, en niets je comfort in de weg mag staan, zijn er veel familietenten op de markt die minstens 1,80 m hoog zijn en je dus de gelegenheid geven om rechtop in de tent te staan.

Wetenswaardigheden over familietenten

Hoe zorg ik goed voor mijn familietent?

Je familietent moet je lang plezier geven en niet al na een paar keer gebruiken naar de vuilnisbak roepen. Om dit mogelijk te maken, is het van essentieel belang je familietent goed te verzorgen. Het is belangrijk te weten dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen moet gebruiken, maar wel speciale tentdoekreinigers. Dit is zacht voor de stof, maar de tent moet na het schoonmaken opnieuw geïmpregneerd worden.

Schoonmaakmiddelen met ontharders kunnen resten achterlaten, die op hun beurt schimmel kunnen veroorzaken. Daarom – blijf uit de buurt van zulke producten en gebruik speciale reinigers!

De juiste verzorging van je familietent hangt af van het materiaal waarvan de tent hoofdzakelijk gemaakt is. De volgende tabel moet je een overzicht geven.

Materiaal Reinigingsprocedure
Katoen Veeg stof weg met een zachte borstel. Verwijder vlekken zo snel mogelijk met speciale reinigingsmiddelen
Polyester, Nylon en Ten Cate Reinigen dient te geschieden met warm water en een zachte borstel
PVC Lauw water met een mild reinigingsmiddel alsmede een borstel zijn uw helpers in nood.

Afbeelding bron: 123rf.com / Cathy Yeulet

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies